Gezinsspel partyspel op iPhone en iPad

Tien leuke, simpele spelletjes voor het gezin op iPhone en iPad

Leuke spelletjes die je met het hele gezin kunt spelen. Spelletjes voor gezinnen met kinderen, geschikt voor iPhone en iPad, die simpel genoeg zijn dat ook kleinere kinderen kunnen meespelen.

Gezinsspel partyspel op iPhone en iPad

Als de kinderen ook met de iPhone of iPad mogen spelen, hebben ze al snel hun favorieten. Of dat nou grote franchises en merken zijn als De Smurfen, LEGO-apps, Angry Birds of Skylanders, of kleinere onafhankelijke spelletjes als Pou en CSR Racing, ze zijn altijd snel op de hoogte. Er zijn natuurlijk ook genoeg games voor de iPhone en iPad die je als gezin met elkaar kunt spelen. Eerder bespraken we al bordspellen, waarvan er een paar ook prima te spelen zijn met gezinsleden. Voor in de luie stoel hebben we een overzicht van puzzelboekjes en puzzelapps. En natuurlijk genieten kinderen en volwassenen ook van ‘echte’ games. Hier beperken we ons tot simpele spelletjes die iedereen meteen begrijpt en waarvoor niemand in de handleiding hoeft te duiken. In deze editie van de iCulture Vakantiespecial zetten we tien van dit soort spellen op een rij.

Marble Mixer

Marble MixerMarble Mixer biedt ouderwets knikkerplezier op de iPad. Je kunt het spel met maximaal vier mensen spelen. Zelfs de jongste kinderen in het gezin kunnen meedoen omdat de opzet zo simpel is. Iedere speler heeft een eigen kleur en probeert de knikkers van de tegenstanders van het veld te krijgen. Intussen is het doel om zo veel mogelijk punten te scoren. Er zijn verschillende speelstanden om de afwisseling erin te houden. Het leuke is dat alle spelers tegelijkertijd met hun vingers op het scherm zitten. Vooral handig op een standaard formaat iPad en oppassen dat je het apparaat niet van tafel knikkert.

Ludo Classic

Ludo bordspelSommige mensen zeggen Ludo, anderen hebben het over Pachisi, maar de Nederlandse benaming voor dit simpele bordspel is nog het leukst: Mens Erger Je Niet. Je speelt net als vroeger met maximaal vier spelers. Gooi een dobbelsteen, zet het aantal stappen en als je alle pionnen veilig thuis hebt gebracht, heb je gewonnen. De indeling van het bord is heel overzichtelijk, al missen we wel een beetje de kneuterige tekeningen van Mens Erger Je Niet. Als de rest van het gezin afhaakt, kun je Ludo Classic ook tegen de computer spelen.

Bam fu

Bam fu gekleurde stenenDeze grappige app is gemaakt door Nederlanders en bevat ook Nederlandse schermteksten. Je speelt Bam fu met twee, drie of vier spelers op één iPad. De bedoeling is dat je de stenen op het veld allemaal in jouw kleur krijgt. Als je op een steen tikt, wisselt de kleur. Dat klinkt simpel, maar de tegenstander doet hetzelfde en wacht tot jij op de steen gaat tikken. Bovendien wordt het weer moeilijker als er drie kleuren meedoen en je dus soms twee keer op een steen moet tikken voordat jouw kleur tevoorschijn komt. Het is een waar gevecht tussen handen en vingers. Kijk wel uit dat het geen ruzie wordt, maar voor de rest – erg leuk.

Olo

OloOlo is misschien wel een van de leukste spellen die je met meerdere mensen tegelijk op één iPad speelt. Speel je één tegen één, dan heeft de ene partij gele schijven en de andere partij rode schijven. Je probeert een schijf naar het vak van jouw kleur te schuiven. Hij glijdt als een soort curlingsteen naar het doelgebied toe. De tegenstander probeert je eruit te ketsen en zelf ook in het goede vak te komen. Val je over de achterkant van het bord heen, dan mag de tegenstander jouw stuk pakken en ermee spelen. De minimalistische vormgeving is mooi en maakt het spel overzichtelijk.

UNO

UNOUNO is een heel bekend kaartspel dat in papieren vorm in veel speelgoedwinkels verkrijgbaar is. Ook op de iPhone en iPad heeft het al veel fans weten te vergaren. De spelregels zijn simpel te leren en doen een beetje denken aan het oude ‘pesten’. Vooral leuk is dat je aan het eind “UNO” moet roepen om daadwerkelijk te winnen. Je kunt het spel met meerderen spelen door het apparaat aan elkaar door te geven. Naast de betaalde apps die je met elkaar kunt spelen is er ook een gratis versie van UNO die voor online wedstrijden bedoeld is. Het spel bevat wel gesloten onderdelen die je kunt vrijspelen door veel te winnen of in-app aankopen te doen, maar de basis van het spel is vrij toegankelijk. Ook verkrijgbaar: UNO & Friends.

Wie ben ik?

Wie ben ik overzicht“Wie ben ik?” speelde je vroeger al op zo’n grappig speelbord waarop je telkens personages naar beneden klapte. Het stond toen bekend als “Wie is het?”. Door vragen te stellen als “Heeft de persoon een snor?” en “Is de persoon een man?” kom je uiteindelijk bij het juiste personage terecht. Het basisspel bevat 24 personages, maar door veel te spelen zijn er nog 24 nieuwe te ontgrendelen. Wil je het spel samen spelen, dan moet je de iPhone en iPad aan elkaar doorgeven. Er is ook een gratis versie van het spel, maar die kun je alleen in je eentje spelen.

PimPamPet

PimPamPetPimPamPetten is zelfs voor volwassen iPhone-gebruikers een ouderwets spel, maar eigenlijk nog steeds best leuk. Draai een de spinner en kijk bij welke letter hij stilstaat. Je antwoord moet beginnen met deze letter. In het standaard spel zitten 65 vragen. Via een in-app aankoop kun je een nieuwe set vragen over sport en muziek aanschaffen, beide voor €0,89. Je kunt PimPamPet met z’n tweeën spelen of in twee teams, maar niemand die je tegenhoudt om zelf een variant te verzinnen. Er zijn verschillende versies van de app: gratis, betaald, voor iPhone en iPad en een speciale versie voor de App Cards-versie, een doosje met accessoires dat je in de speelgoedwinkel kunt kopen.

Woordjacht

WoordjachtEr is reeds een Woordjacht 2, maar met de oude app Woordjacht kun je het spel met meerderen op een iPhone of iPad spelen. Veeg in het menu naar rechts totdat je Pass’n Play ziet. Spelers proberen woorden te vormen van de letters die vier bij vier gerangschikt staan. De letters moeten wel naast elkaar liggen en dus één lijn vormen in de juiste volgorde waarin het geschreven wordt. Een zelfde spelopzet kennen we van Ruzzle. Speel je dit Nederlandstalige spel met z’n tweeën, dan kun je om de beurt met dezelfde letters binnen hetzelfde tijdsbestek proberen de hoogste score te halen.

Halli Galli

Halli GalliNet als UNO is Halli Galli een simpel kaartspel dat we kennen van de speelgoedwinkel. De spelers leggen een kaart open en kijken naar de samenstelling van de fruitsalade waarin bananen, aardbeiden, citroen en pruimen voorkomen. Is er een reeks dezelfde kaarten, dan mag degene die als eerste op de bel drukt de kaarten pakken. Vooral op de iPad is het leuk om bijvoorbeeld met z’n vieren te spelen. Wil je wat meer variatie, dan zijn er nog twee varianten op het basisspel in deze app verwerkt: Halli Galli Extreme met iets meer uitdaging en Halli Galli Junior voor de jongere spelers.

Yahtzee

YahtzeeYahtzee kent eigenlijk iedereen wel. Het enige wat je nodig hebt is een paar dobbelstenen en een velletje papier waarop je de scores bijhoudt. Vooral dat laatste kun je bij discountwinkels vaak voor een klein bedrag kopen. Yahtzee lijkt dan ook een overbodige app, maar ondanks de verouderde status is dat allesbehalve waar. Naast de bijzondere speelmethoden, zoals een Battle Mode waarin je elkaar aanvalt, is Yahtzee Adventures een erg leuke app om dit dobbelspel met drie anderen te spelen. Je doet dit door de iPhone of iPad door te geven. Zorg dan wel dat je in het menu “Play against characters” aantikt, zodat het verandert in “Play against Friends”.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 20 augustus 2014. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Openingsfoto via Game Oven, ter promotie van Bam fu.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Onderwerpen bam fu, vakantiespecial, wie ben ik, woordspel, yahtzee
Devices iPad, iPhone
Software iOS