Gezinsspel partyspel op iPhone en iPad

Tien leuke, simpele spelletjes voor het gezin op iPhone en iPad

Leuke spelletjes die je met het hele gezin kunt spelen. Spelletjes voor gezinnen met kinderen, geschikt voor iPhone en iPad, die simpel genoeg zijn dat ook kleinere kinderen kunnen meespelen.

Gezinsspel partyspel op iPhone en iPad

Als de kinderen ook met de iPhone of iPad mogen spelen, hebben ze al snel hun favorieten. Of dat nou grote franchises en merken zijn als De Smurfen, LEGO-apps, Angry Birds of Skylanders, of kleinere onafhankelijke spelletjes als Pou en CSR Racing, ze zijn altijd snel op de hoogte. Er zijn natuurlijk ook genoeg games voor de iPhone en iPad die je als gezin met elkaar kunt spelen. Eerder bespraken we al bordspellen, waarvan er een paar ook prima te spelen zijn met gezinsleden. Voor in de luie stoel hebben we een overzicht van puzzelboekjes en puzzelapps. En natuurlijk genieten kinderen en volwassenen ook van ‘echte’ games. Hier beperken we ons tot simpele spelletjes die iedereen meteen begrijpt en waarvoor niemand in de handleiding hoeft te duiken. In deze editie van de iCulture Vakantiespecial zetten we tien van dit soort spellen op een rij.

Ludo Classic

Ludo bordspelSommige mensen zeggen Ludo, anderen hebben het over Pachisi, maar de Nederlandse benaming voor dit simpele bordspel is nog het leukst: Mens Erger Je Niet. Je speelt net als vroeger met maximaal vier spelers. Gooi een dobbelsteen, zet het aantal stappen en als je alle pionnen veilig thuis hebt gebracht, heb je gewonnen. De indeling van het bord is heel overzichtelijk, al missen we wel een beetje de kneuterige tekeningen van Mens Erger Je Niet. Als de rest van het gezin afhaakt, kun je Ludo Classic ook tegen de computer spelen.

Bam fu

Bam fu gekleurde stenenDeze grappige app is gemaakt door Nederlanders en bevat ook Nederlandse schermteksten. Je speelt Bam fu met twee, drie of vier spelers op één iPad. De bedoeling is dat je de stenen op het veld allemaal in jouw kleur krijgt. Als je op een steen tikt, wisselt de kleur. Dat klinkt simpel, maar de tegenstander doet hetzelfde en wacht tot jij op de steen gaat tikken. Bovendien wordt het weer moeilijker als er drie kleuren meedoen en je dus soms twee keer op een steen moet tikken voordat jouw kleur tevoorschijn komt. Het is een waar gevecht tussen handen en vingers. Kijk wel uit dat het geen ruzie wordt, maar voor de rest – erg leuk.

Olo

OloOlo is misschien wel een van de leukste spellen die je met meerdere mensen tegelijk op één iPad speelt. Speel je één tegen één, dan heeft de ene partij gele schijven en de andere partij rode schijven. Je probeert een schijf naar het vak van jouw kleur te schuiven. Hij glijdt als een soort curlingsteen naar het doelgebied toe. De tegenstander probeert je eruit te ketsen en zelf ook in het goede vak te komen. Val je over de achterkant van het bord heen, dan mag de tegenstander jouw stuk pakken en ermee spelen. De minimalistische vormgeving is mooi en maakt het spel overzichtelijk.

Wie ben ik?

Wie ben ik overzicht“Wie ben ik?” speelde je vroeger al op zo’n grappig speelbord waarop je telkens personages naar beneden klapte. Het stond toen bekend als “Wie is het?”. Door vragen te stellen als “Heeft de persoon een snor?” en “Is de persoon een man?” kom je uiteindelijk bij het juiste personage terecht. Het basisspel bevat 24 personages, maar door veel te spelen zijn er nog 24 nieuwe te ontgrendelen. Wil je het spel samen spelen, dan moet je de iPhone en iPad aan elkaar doorgeven. Er is ook een gratis versie van het spel, maar die kun je alleen in je eentje spelen.

Wat ben ik?

Naast Wie ben ik? hebben we ook nog Wat ben ik?. Je kunt het spelletje op twee manieren spelen. De eerste manier is om de iPhone of iPad voor je hoofd te houden zodat de rest van de spelers kunnen zien wat je bent. Door vragen te stellen, moet je raden wat je bent. Je hebt hiervoor zestig seconden de tijd en wanneer je het hebt geraden, kun je telefoon doorgeven aan de volgende speler. De andere manier om het te spelen is door aan niemand te laten zien wie je bent en het zelf te gaan beschrijven zonder te benoemen wat je bent. De rest van de spelers moet dan raden wat je bent. Je kunt een aantal categorieën kiezen waaronder eentje die speciaal voor kinderen is. Ook kun je er nog een aantal categorieën bijkopen voor €7,99, ook wordt er dan geen reclame meer getoond in het spelletje.

Ganzenbord

Ook het oud Hollandse bordspel is te vinden in de App Store. Door middel van een simpele app kun je het spelletje met het hele gezin spelen. Je kunt het met maximaal vier spelers spelen en iedereen kan zijn eigen favoriete kleurtje kiezen. Het spelletje werkt verder op dezelfde manier als het originele bordspel. Je gooit met de dobbelstenen en onderweg kom je allerlei obstakels tegen en de speler die als eerste bij de finish komt, wint het spelletje.

Woordjacht

WoordjachtEr is reeds een Woordjacht 2, maar met de oude app Woordjacht kun je het spel met meerderen op een iPhone of iPad spelen. Veeg in het menu naar rechts totdat je Pass’n Play ziet. Spelers proberen woorden te vormen van de letters die vier bij vier gerangschikt staan. De letters moeten wel naast elkaar liggen en dus één lijn vormen in de juiste volgorde waarin het geschreven wordt. Een zelfde spelopzet kennen we van Ruzzle. Speel je dit Nederlandstalige spel met z’n tweeën, dan kun je om de beurt met dezelfde letters binnen hetzelfde tijdsbestek proberen de hoogste score te halen.

Halli Galli & Friends

Halli Galli Halli Galli is een simpel kaartspel dat we kennen van de speelgoedwinkel. De spelers leggen een kaart open en kijken naar de samenstelling van de fruitsalade waarin bananen, aardbeien, citroen en pruimen voorkomen. Is er ene reeks van dezelfde kaarten, dan mag degene die als eerste op de bel drukt de kaarten pakken. Hallo Galli & Friends zorgt ervoor dat je het spannende kaartspelletje online met al je vrienden kunt spelen. Wanneer iedereen op hetzelfde wifi-netwerk speelt, kun je een spelletje tegen elkaar spelen. Als niemand meer zin heeft, kun je altijd nog tegen de computer of een andere speler spelen.

Yatzy

Yahtzee kent eigenlijk iedereen wel. Je hebt er niet zoveel voor nodig: een paar dobbelstenen en een velletje papier om de scores bij te houden. Het lijkt dus ook overbodig om een aparte app te gebruiken om het spelletje te spelen. Toch levert de app een aantal leuke extra’s op. Je kunt het spelletje bijvoorbeeld op de mode ‘enkele worp’ spelen. Dit houdt in dat je maar een worp per beurt hebt, waardoor het spelletje extra lastig wordt. Je kunt dus geen dobbelstenen bewaren en moet geluk hebben dat je in een keer een goede worp gooit. Je kunt het spelletje met maximaal vier spelers spelen door de iPhone of iPad door te geven aan de andere spelers. Ook heb je de mogelijkheid om tegen de computer te spelen.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 20 augustus 2014. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Openingsfoto via Game Oven, ter promotie van Bam fu.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Onderwerpen vakantiespecial, wie ben ik, woordspel, yahtzee
Devices iPad, iPhone
Software iOS