shutterstock_174504488

Backups van vakantiefoto’s maken op iPhone en iPad

Vakantiefoto's op je iPhone en iPad wil je niet kwijtraken. Gelukkig zijn er allerlei manieren om een backup te maken van je vakantiefoto's, zodat je niets kwijtraakt. Ook niet als je iPhone wordt gestolen of zoek is.

Backups van vakantiefoto’s

In deze aflevering van de iCulture Vakantiespecial alles over het maken van back-ups van vakantiefoto’s. Want je wilt natuurlijk niet dat je alles kwijt bent, als je iPhone of iPad ergens halverwege de vakantie per ongeluk in het zwembad valt.

Zo maak je backups van vakantiefoto’s:


Meer informatie over het back-uppen van foto’s lees je in onze tip ‘Back-up van foto’s maken op iPhone en iPad‘. Daarin bespreken we fotoback-ups in het algemeen; in de vakantiespecial ligt de focus meer op vakantiefoto’s.

iCloud Fotobibliotheek

Apple’s eigen clouddienst iCloud is waarschijnlijk het eerste waar je aan zal denken als het gaat om het maken van backups van je foto’s. Dit is een handige manier om te zorgen dat je foto’s altijd bewaard blijven. De foto’s worden automatisch in de cloud opgeslagen zonder dat je er naar om hoeft te kijken. Toch zijn er ook nadelen aan Apple’s iCloud. Zo is de standaard opslagruimte maar 5GB. Je kunt dit wel ophogen, maar hiervoor moet je betalen. De grotere bundels kun je delen met het gezin.

icloud fotobibliotheek

Je kunt via Instellingen > Mobiel netwerk > Foto’s aangeven dat de iPhone de foto’s ook via het mobiele netwerk mag uploaden, maar dat kost wel wat meer data. Heb je op vakantie een veilig Wi-Fi-signaal, dan kun je beter uploaden via een draadloos netwerk.

Je stelt iCloud Fotobibliotheek zo in:

  1. Open de Instellingen en tik op je naam boven in het scherm.
  2. Kies iCloud > Foto’s.
  3. Zet het schuifje aan bij iCloud-fotobibliotheek.

Let op: maak je gebruik van een mobiele hotspot (Keepgo, Droam, MiFi, enzovoorts) let dan op dat je iPhone of iPad denkt verbinding te hebben met een Wi-Fi-netwerk. Alle backup- en updatefuncties vinden ongemerkt plaats, waardoor je ongemerkt je databundel opmaakt. Dat geldt overigens ook voor iCloud-back-ups.

Google Foto’s

Google Foto’s geeft je de mogelijkheid om zoveel foto’s op te slaan als je wilt. Je krijgt namelijk gratis onbeperkte opslagruimte. Foto’s mogen maximaal 16 megapixels groot zijn en worden gecomprimeerd. Wil je de foto’s liever in origineel formaat opslaan, dan zul je gebruik moeten maken van de standaard 15GB gratis opslagruimte die je bij elk account krijgt. Je hoeft niet zelf te denken over het maken van een back-up; dit doet de app automatisch voor je.

google-fotos

Verder analyseert en sorteert de app jouw foto’s op basis van mensen, plaatsen en dingen en maakt automatisch nieuwe albums. Zo hoef je nooit meer door al je foto’s te bladeren voordat je die ene foto hebt gevonden en je hoeft zelf ook niet meer aan de slag om alles in te richten. Ook geeft de app je de mogelijkheid om je foto’s snel te bewerken door er een filter overheen te plaatsen of de basisinstellingen zoals belichting en contrast aan te passen. Wanneer je in de app een aanpassing doet, vraagt de app of Google de foto ook op je telefoon mag aanpassen. Zo hoef je niet op twee plekken je foto te bewerken. Vanuit de app kun je de foto’s eenvoudig delen met vrienden.

Dropbox

Foto back-up maken via Dropbox

Dropbox wordt voornamelijk gebruikt als online opslagdienst voor bestanden, maar je kunt het ook prima gebruiken als voor het opslaan van foto’s en video’s. Dropbox geeft je standaard 2GB aan opslagruimte dat je zelf kunt verhogen tot 16GB door andere mensen uit te nodigen. Je hebt ook de mogelijkheid om te betalen voor extra opslagruimte, dit kost je €9,99 per maand voor 1TB aan ruimte. In tegenstelling tot iCloud kun je bij Dropbox instellen dat je foto’s via de mobiele data geüpload worden, let er hierbij wel op dat dit aardig wat mobiele data kost. Doe dit dus alleen als het echt nodig is.

Wanneer de foto’s eenmaal geüpload zijn hoef je er niet meer naar om te kijken en je hoeft ook niet bang te zijn dat je de foto’s naar verloop van tijd kwijt raakt. De foto’s blijven namelijk staan zolang jij er niets mee doet. Dropbox heeft ook een app voor de Mac-app waarmee je eenvoudig via je Mac al je iPhone foto’s kunt openen. Zo hoef je ze niet meer handmatig over te zetten wanneer je ze op je Mac wil openen.

Foto’s uploaden met UploadCam

UploadCamHierboven hebben we al besproken hoe je foto’s kunt uploaden naar diensten als Flickr, Amazon, Dropbox en Google Drive. Er zijn ook speciale apps die meerdere diensten combineren. Ter illustratie bespreken we de app UploadCam, die meerdere diensten ondersteunt: Google Drive, Dropbox, Box en OneDrive. Je gebruikt je bestaande account om in te loggen. Daarna kun je foto’s uploaden vanuit je camerarol en ze vervolgens verwijderen van je toestel, zodat je ruimte vrijhoudt. Je kunt bij gebruik van Google Drive ook uploaden naar een gedeelde folder, zodat vrienden kunnen meekijken naar je vakantiefoto’s. Door mappen te maken kun je onderscheid maken tussen nieuwe en bestaande foto’s en ze makkelijker organiseren. Je kunt zelfs foto’s voorzien van annotatie, datum en tijd, locatie en andere gegevens. Ze verschijnen als overlay op je foto.

shutterstock_174504488

Meer vakantiefoto-backupmogelijkheden

  • Shoebox - Cloud Photo Storage (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 7.0+) - Met Shoebox heb je onbeperkt de ruimte om je foto’s op te slaan. Hier zit wel een beperking aan: de kwaliteit van de foto wordt aangepast naar maximaal 10,6 megapixels. Dit is vooral nadelig wanneer je foto’s met een spiegelreflexcamera maakt. Voor $5 per maand of $48 per jaar kun je onbeperkt foto’s opslaan in de originele kwaliteit.
  • Flickr (gratis, iPhone/iPad/ TV, iOS 9.3+) - Flickr is een interessante optie geworden sinds je 1 terabyte opslagruimte krijgt. Flickr is op twee manieren te gebruiken: als online portfolio van de mooie foto’s die je hebt gemaakt en als privé-opslagruimte voor foto’s. Het uploaden van foto’s regel je vanuit de app zelf.
  • Amazon Photos (gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - Een wat minder bekende, maar ook geschikte dienst is Amazon Cloud Drive Photos. Je krijgt 5 GB gratis opslag en kunt dit vergroten naar 100GB of 1TB. Alle foto’s die je uploadt zijn toegankelijk vanaf je iPhone, iPad, computer of webbrowser.

Meer informatie over het back-uppen van foto’s lees je in onze tip ‘Back-up van foto’s maken op iPhone en iPad‘. Daarin bespreken we foto-backupdiensten in het algemeen.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial en is bijgewerkt in juli 2018. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link.

Openingsfoto: Denys Prykhodov via Shutterstock.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2018
Categorie Apps
Onderwerpen backup, foto, vakantie, vakantiespecial
Devices iPad, iPhone
Software iOS