shutterstock_174504488

Backups van vakantiefoto’s maken op iPhone en iPad

Vakantiefoto's op je iPhone en iPad wil je niet kwijtraken. Gelukkig zijn er allerlei manieren om een backup te maken van je vakantiefoto's, zodat je niets kwijtraakt. Ook niet als je iPhone wordt gestolen of zoek is.

shutterstock_174504488

In deze aflevering van de iCulture Vakantiespecial alles over het maken van back-ups van vakantiefoto’s. Want je wilt natuurlijk niet dat je alles kwijt bent, als je iPhone of iPad ergens halverwege de vakantie per ongeluk in het zwembad valt. Eerder hebben we in de iCulture Vakantiespecial al aandacht besteed aan het maken van back-ups van je iPhone voordat je vertrekt naar je vakantieadres. We gaat het nu hebben over het maken van back-ups van foto’s (en video’s) die je tijdens je vakantie maakt.

Meer informatie over het back-uppen van foto’s lees je op onze tippagina ‘Back-up van foto’s maken op iPhone, iPad en iPod touch‘. Daarin bespreken we fotoback-ups in het algemeen; in de vakantiespecial ligt de focus meer op vakantiefoto’s.

iPhone iPad photo app

iCloud van Apple

Apple’s eigen cloud dienst iCloud is waarschijnlijk het eerste waar je aan zal denken als het gaat om het maken van back-ups van je foto’s. Dit is ook een hele handige manier om snel een back-up de maken. De foto’s worden automatisch in de cloud opgeslagen zonder dat je er naar om hoeft te kijken. Toch zijn er ook nadelen aan Apple’s iCloud. Zo is de standaard opslagruimte maar 5GB, je kunt dit wel ophogen, maar hiervoor moet je betalen. Je hebt de keuze uit 50GB voor €0,99 per maand, 200GB voor €2,99 per maand of 2TB voor €9,99 per maand. De laatste twee kunnen gedeeld worden met het gezin, zodat iedereen er gebruik van kan maken.

Het andere nadeel aan iCloud is dat het alleen via wifi-verbinding werkt. Wanneer je dus op vakantie bent en de hele vakantie geen veilig wifi-signaal kunt gebruiken, heb je nog steeds geen goede back-up van je foto’s. Het zorgt er wel voor dat je niet te veel data verbruikt. Wanneer je weet dat je regelmatig verbinding zal hebben met wifi, dan is iCloud natuurlijk een prima oplossing. Je stelt het op de volgende manier in:

Ben je van plan om maar een beperkt aantal foto’s te maken en zit je regelmatig op een Wi-Fi-netwerk, dan is de iCloud Fotobibliotheek natuurlijk een prima oplossing. Zo schakel je het in:

  1. Open de Instellingen en tik op je naam direct boven in het scherm.
  2. Kies nu voor iCloud en ga vervolgens naar Foto’s.
  3. Om foto’s te bewaren in de iCloud-fotobibliotheek zet je het schuifje om.

icloud fotobibliotheek

Let op: maak je gebruik van een mobiele hotspot (Keepgo, Droam, MiFi, enzovoorts) let dan op dat je iPhone of iPad denkt verbinding te hebben met een Wi-Fi-netwerk. Alle backup- en updatefuncties vinden ongemerkt plaats, waardoor je ongemerkt je databundel opmaakt. Dat geldt overigens ook voor iCloud-back-ups.

Externe opslagdiensten

Er zijn genoeg online opslagdiensten die je foto’s graag willen opslaan, zonder de beperkingen van iCloud. Hieronder een lijstje met apps die je kunt gebruiken om je kiekjes op te slaan.

Google Foto’s

Google foto’s geeft je de mogelijkheid om zoveel foto’s op te slaan als je wilt. Je krijgt namelijk gratis onbeperkte opslagruimte. Er zit echter wel een beperking aan de onbeperkte opslag. Foto’s kunnen tot maximaal 16 megapixels bewaard worden. Deze foto’s worden wel gecomprimeerd, wil je grotere bestanden bewaren dan heb je 15GB aan gratis opslagruimte. Je hoeft niet zelf te denken aan het maken van een back-up, dit doet de app automatisch voor je.

google-fotos

Verder analyseert en sorteert de app jouw foto’s op basis van mensen, plaatsen en dingen. Er worden automatisch nieuwe albums gemaakt. Zo hoef je nooit meer door al je foto’s te bladeren voor je die ene foto hebt gevonden en je hoeft zelf ook niet meer aan de slag om alles in te richten. Ook geeft de app je de mogelijkheid om je foto’s snel te bewerken door er een filter overheen te plaatsen of de basis instellingen zoals belichting en contrast aan te passen. Wanneer je in de app een aanpassing doet, vraagt de app of Google de foto ook op je telefoon mag aanpassen. Zo hoef je niet op twee plekken je foto te bewerken. Ook kun je je foto’s vanuit de app eenvoudig delen met je Google-contacten of andere apps.

Dropbox

Foto back-up maken via Dropbox

Dropbox wordt voornamelijk gebruikt als online opslagdienst voor bestanden, maar je kunt het ook prima gebruiken als voor het opslaan van foto’s en video’s. Dropbox geeft je standaard 2GB aan opslagruimte dat je zelf kunt verhogen tot 16GB door andere mensen uit te nodigen. Je hebt ook de mogelijkheid om te betalen voor extra opslagruimte, dit kost je €9,99 per maand voor 1TB aan ruimte. In tegenstelling tot iCloud kun je bij Dropbox instellen dat je foto’s via de mobiele data geüpload worden, let er hierbij wel op dat dit aardig wat mobiele data kost. Doe dit dus alleen als het echt nodig is.

Wanneer de foto’s eenmaal geüpload zijn hoef je er niet meer naar om te kijken en je hoeft ook niet bang te zijn dat je de foto’s naar verloop van tijd kwijt raakt. De foto’s blijven namelijk staan zolang jij er niets mee doet. Dropbox heeft ook een app voor de Mac-app waarmee je eenvoudig via je Mac al je iPhone foto’s kunt openen. Zo hoef je ze niet meer handmatig over te zetten wanneer je ze op je Mac wil openen.

Andere opslag-apps van derden

  • Dropbox (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 10.0+) - Met Shoebox heb je onbeperkt de ruimte om je foto’s op te slaan. Hier zit wel een beperking aan: de kwaliteit van de foto wordt aangepast naar maximaal 10,6 megapixels. Dit is vooral nadelig wanneer je foto’s met een spiegelreflexcamera maakt. Voor $5 per maand of $48 per jaar kun je onbeperkt foto’s opslaan in de originele kwaliteit.
  • Flickr (gratis, iPhone/iPad/ TV, iOS 9.3+) - Flickr is een interessante optie geworden nu je 1 terabyte opslagruimte krijgt. Flickr is op twee manieren te gebruiken: als online portfolio van de mooie foto’s die je hebt gemaakt en als privé-opslagruimte voor foto’s. Voor het uploaden van foto’s kun je gebruik maken van de Flickr-app of apps van derden zoals bijvoorbeeld Pure for Flickr, Flickit of FlickStackr.
  • Prime Photos from Amazon (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.1+) - Een wat minder bekende, maar ook geschikte dienst is Amazon Cloud Drive Photos. Je krijgt 5 GB gratis opslag en kunt dit vergroten naar 100GB of 1TB. Alle foto’s die je uploadt zijn toegankelijk vanaf je iPhone, iPad, computer of webbrowser.

Foto’s uploaden met CloudCam

cloudcam iphoneHierboven hebben we al besproken hoe je foto’s kunt uploaden naar diensten als Flickr, Amazon, Dropbox en Google Drive. Er zijn ook speciale apps die meerdere diensten combineren. Ter illustratie bespreken we de app CloudCam, die twee diensten ondersteunt: Google Drive en Dropbox. Je gebruikt je bestaande Google Drive- of Dropbox-account om in te loggen. Daarna kun je foto’s uploaden vanuit je camerarol en ze vervolgens verwijderen van je toestel, zodat je ruimte vrijhoudt. Je kunt bij gebruik van Google Drive ook uploaden naar een gedeelde folder, zodat vrienden kunnen meekijken naar je vakantiefoto’s. Door mappen te maken kun je onderscheid maken tussen nieuwe en bestaande foto’s en ze makkelijker organiseren.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 10 augustus 2015. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Openingsfoto: Denys Prykhodov via Shutterstock.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2018
Categorie Apps
Onderwerpen back-up, backup, foto, vakantie, vakantiespecial