shutterstock_174504488

Backups van vakantiefoto’s maken op iPhone en iPad

Vakantiefoto's op je iPhone en iPad wil je niet kwijtraken. Gelukkig zijn er allerlei manieren om een backup te maken van je vakantiefoto's, zodat je niets kwijtraakt. Ook niet als je iPhone wordt gestolen of zoek is.

shutterstock_174504488
In deze aflevering van de iCulture Vakantiespecial alles over het maken van back-ups van vakantiefoto’s. Want je wilt natuurlijk niet dat je alles kwijt bent, als je iPhone of iPad ergens halverwege de vakantie per ongeluk in het zwembad valt. Eerder hebben we in de iCulture Vakantiespecial al aandacht besteed aan het maken van back-ups van je iPhone voordat je vertrekt naar je vakantieadres. We gaat het nu hebben over het maken van back-ups van foto’s (en video’s) die je tijdens je vakantie maakt.

Meer informatie over het back-uppen van foto’s lees je op onze tippagina ‘Back-up van foto’s maken op iPhone, iPad en iPod touch‘. Daarin bespreken we fotoback-ups in het algemeen; in de vakantiespecial ligt de focus meer op vakantiefoto’s.

iPhone iPad photo app

Apple’s iCloud is niet het ultieme antwoord

Om te beginnen een waarschuwing. Apple wekt de indruk dat het supermakkelijk is om een back-up van al je foto’s te maken. Sterker nog: het gebeurt automatisch via iCloud. Handig! Maar wie fanatiek foto’s maakt op vakantie zal merken dat Fotostream geen totaaloplossing is. En wel hierom:

  • iCloud uploadt foto’s alleen als je verbonden bent met een Wi-Fi-netwerk. Dat is prettig, want het voorkomt dat je tegen hoge roamingkosten aanloopt. Maar maak je de hele vakantie foto’s zonder ooit verbinding te maken met internet, dan zal er ook geen back-up van je foto’s en video’s worden gemaakt.
  • De opslagruimte bij iCloud is beperkt. Standaard krijg je maar 5GB opslag. Heb je meer nodig, dan moet je opslagruimte bijkopen of een andere opslagdienst gebruiken.

Ben je van plan om maar een beperkt aantal foto’s te maken en zit je regelmatig op een Wi-Fi-netwerk, dan is de iCloud Fotobibliotheek natuurlijk een prima oplossing. Zo schakel je het in:

  1. Ga naar Instellingen > iCloud > Foto’s.
  2. Bij de optie iCloud-fotobibliotheek zet je de schakelaar aan.

Bij terugkomst van vakantie moet je eraan denken dat je een back-up maakt van de foto’s, bijvoorbeeld naar een lokale harde schijf of Dropbox.

icloud fotobibliotheek

Let op: maak je gebruik van een mobiele hotspot (Keepgo, Droam, MiFi, enzovoorts) let dan op dat je iPhone of iPad denkt verbinding te hebben met een Wi-Fi-netwerk. Alle backup- en updatefuncties vinden ongemerkt plaats, waardoor je ongemerkt je databundel opmaakt. Dat geldt overigens ook voor iCloud-back-ups.

Externe opslagdiensten

Er zijn genoeg online opslagdiensten die je foto’s graag willen opslaan, zonder de beperkingen van Fotostream of iCloud. Hieronder een lijstje met apps die je kunt gebruiken om je kiekjes op te slaan.

google-fotos

Onbeperkt foto’s opslaan met Google Foto’s

Google Foto’s is relatief nieuw, en valt goed te vergelijken met de Foto’s-app op je iDevice. Het grote verschil: in tegenstelling tot een opslaglimiet kun je in Google Foto’s onbeperkt afbeeldingen opslaan. Google bewaart ze in hoge kwaliteit in de originele resolutie tot maximaal 16 megapixels en 1080p voor video. Deze foto’s worden wel gecomprimeerd, wil je grotere bestanden bewaren dan heb je 15GB gratis opslagruimte. Google Foto’s maakt automatisch een back-up van al je foto’s, zodat je er zelf niet aan hoeft te denken.

Ook sorteert de app jouw foto’s automatisch op basis van mensen, plaatsen en dingen. Zelf tags of labels toevoegen hoeft niet. Albums maken ook niet. Als je een bepaalde foto zoekt, kun je op basis van trefwoorden snel alle foto’s van honden of verjaardagsfeestjes boven water krijgen. Google analyseert blijkbaar alle inhoud van de foto’s, zoals ze ook bij e-mail doen. Maar ze beloven dat alles privé blijft, zodat niemand kan achterhalen dat jij een gigantische collectie hondenfoto’s hebt. Ook kun je er snel foto’s mee bewerken vanuit de app.

Automatisch foto’s backuppen met IFTTT

ifttt-iphoneSinds de komst van de IFTTT-app is het gemakkelijker geworden om processen op je iPhone te automatiseren. Met IFTTT kun je foto’s vanuit je camerarol met verschillende clouddiensten synchroniseren. Je stuurt foto’s automatisch naar Dropbox, Google Drive, Evernote of een andere dienst. Bovendien kan IFTTT reuze handig zijn om foto’s die je op Instagram, Flickr of Facebook publiceert meteen door te plaatsen op andere sociale netwerken. Niet bedoeld voor mensen die extreem veel vakantiefoto’s maken (want je vrienden rennen gillend weg als je gaat oversharen), maar wel handig als je dataverkeer wilt beperken. Een foto uploaden naar één netwerk is voldoende om de foto op allerlei andere plekken te laten verschijnen. Je kunt bij IFTTT ervoor zorgen dat alleen foto’s met een bepaalde tag naar een online opslagdienst worden gestuurd.

IFTTT foto naar DropboxIFTTT Facebook tag naar Drive

Meer uitleg is te vinden in ons artikel over uploaden van foto’s met IFTTT en in ons artikel: Vijf handige IFTTT-tips om je iPhone slimmer te maken.

Foto’s uploaden met CloudCam

cloudcam iphoneHierboven hebben we al besproken hoe je foto’s kunt uploaden naar diensten als Flickr, Amazon, Dropbox en Google Drive. Er zijn ook speciale apps die meerdere diensten combineren. Ter illustratie bespreken we de app CloudCam, die twee diensten ondersteunt: Google Drive en Dropbox. Je gebruikt je bestaande Google Drive- of Dropbox-account om in te loggen. Daarna kun je foto’s uploaden vanuit je camerarol en ze vervolgens verwijderen van je toestel, zodat je ruimte vrijhoudt. Je kunt bij gebruik van Google Drive ook uploaden naar een gedeelde folder, zodat vrienden kunnen meekijken naar je vakantiefoto’s. Door mappen te maken kun je onderscheid maken tussen nieuwe en bestaande foto’s en ze makkelijker organiseren.

Andere opslag-apps van derden

  • Dropbox (gratis, iPhone/iPad + IAP, iOS 9.0+) - Met Dropbox krijg je bovenop de standaard opslagruimte nog eens 3GB voor het back-uppen van foto’s. De Dropbox-app kan foto’s en video’s automatisch uploaden, zodra je ze maakt. Je hebt daarbij zelf de keuze of je dat alleen via Wi-Fi wilt doen of ook over 3G, en kunt de uploadactie zelfs koppelen aan bepaalde locaties, zoals je hotel. Je hebt er geen omkijken naar en de foto’s blijven tot in lengte van dagen in je Dropbox-opslagruimte staan. Ze verdwijnen pas als je ze zelf verwijdert.
  • Flickr (gratis, iPhone/iPad/ TV, iOS 9.3+) - Flickr is een interessante optie geworden nu je 1 terabyte opslagruimte krijgt. Flickr is op twee manieren te gebruiken: als online portfolio van de mooie foto’s die je hebt gemaakt en als privé-opslagruimte voor foto’s. Voor het uploaden van foto’s kun je gebruik maken van de Flickr-app of apps van derden zoals bijvoorbeeld Pure for Flickr, Flickit of FlickStackr.
  • Prime Photos from Amazon (gratis, iPhone/iPad, iOS 9.1+) - Een wat minder bekende, maar ook geschikte dienst is Amazon Cloud Drive Photos. Je krijgt 5 GB gratis opslag en kunt dit vergroten naar 20 of 500 GB. Alle foto’s die je uploadt zijn toegankelijk vanaf je iPhone, iPad, computer of webbrowser.
Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Dit artikel is geactualiseerd op 10 augustus 2015. Er kan op dit artikel niet meer gereageerd worden. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie naar redactie@iculture.nl.

Openingsfoto: Denys Prykhodov via Shutterstock.com

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2017
Categorie Apps
Onderwerpen back-up, backup, foto, vakantie, vakantiespecial