iPhone XS bediening tips

20 bedieningstips voor de iPhone X-serie die je in de vingers moet hebben!

Hoe kun je een iPhone bedienen, als er geen thuisknop meer op zit? Met de iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max krijgen opeens een heleboel mensen te maken met nieuwe bediening: veegbewegingen, een zijknop en dingen die nét iets anders werken. Deze 20 tips zijn bedoeld om je iPhone XS of iPhone XR sneller te bedienen.
 1. Screenshot maken
 2. Accupercentage
 3. iPhone volledig uitschakelen
 4. Scherm activeren met Tap to Wake
 5. Snel terug naar je laatst gebruikte app
 6. Siri activeren
 7. iPhone ontgrendelen
 8. Terug naar het beginscherm
 9. Naar de appkiezer
 10. Bedieningspaneel openen
 11. Notificaties bekijken
 12. Zoeken met Spotlight
 13. Terug naar eerste beginscherm
 14. Scherm omlaag trekken
 15. Apps sneller geforceerd afsluiten
 16. Sneller wisselen tussen apps
 17. Digitale thuisknop
 18. Aankopen goedkeuren
 19. Noodoproep
 20. Toegankelijkheidsfuncties


iPhone bedieningstips

#1 Screenshot maken op de iPhone XR en XS

Een screenshot maken was altijd heel eenvoudig met de thuisknop, maar nu die is verdwenen zul je het op een andere manier moeten doen:

 1. Open het scherm dat je wilt vastleggen.
 2. Druk de zijknop aan de rechterkant in.
 3. Druk gelijktijdig de bovenste volumeknop in.
 4. Het scherm flitst en je screenshot is gemaakt.

Je gebruikt deze twee knoppen ook voor noodoproepen, door beide knoppen lang ingedrukt te houden.

iPhone screenshot maken

Je vindt het screenshot terug in de linker benedenhoek van het scherm, waar je meteen aan de slag kunt gaan met de bewerkingsfuncties. Alle screenshots komen terecht in een aparte map Schermafbeeldingen in de Foto’s-app.

Lees verder: Screenshot maken op iPhone en iPad

#2 Accupercentage bekijken op de iPhone XR en XS

Omdat toestellen met Face ID een ‘notch’ (inkeping) bovenin het scherm hebben is er geen ruimte meer voor allerlei info. Het accupercentage is daardoor niet meer zichtbaar, maar gelukkig kun je het nog steeds snel raadplegen. Vraag het gewoon aan Siri of open het Bedieningspaneel.

Lees verder: Accupercentage bekijken op iPhone en iPad

iPhone X batterijpercentage.

#3 iPhone XR en XS volledig uitschakelen

Het uitzetten van je toestel werkt op de iPhone XS en iPhone XR net even anders:

 1. Houd de zijknop en één van de volumeknoppen drie seconden ingedrukt.
 2. Schuif de knop ‘Zet uit’ van links naar rechts.
 3. De iPhone wordt uitgeschakeld.

Om de iPhone weer aan te zetten druk je net als voorheen op de zijknop, die voorheen sluimerknop of aan/uitknop werd genoemd.

#4 Scherm activeren door te tikken

Tap to Wake is een superhandige functie op de iPhone X en nieuwer. Voorheen kon je met Raise to Wake je scherm inschakelen, maar bij de iPhone XS en iPhone XR kan het ook met ‘Tik om te activeren‘. Je hoeft alleen op het scherm te tikken om even snel de laatste notificaties te zien.

#5 Snel terug naar je laatst gebruikte app op de iPhone XS en iPhone XR

Ben je teruggegaan naar het beginscherm, maar wil je toch nog even iets doen in de laatst geopende app? Je kunt de appkiezer openen, maar het kan ook sneller. Veeg met je vinger van links naar rechts over het balkje onderin het scherm en de laatst geopende app verschijnt.

#6 Siri activeren op de iPhone XS en XR

Op iPhones met Touch ID-knop was je gewend om de knop even ingedrukt te houden om Siri te activeren. Op de iPhone X, XS en XR werkt het iets anders: hierbij moet je de zijknop enige tijd indrukken. Hé Siri werkt natuurlijk ook nog steeds.#7 Ontgrendelen van je iPhone
Voor het ontgrendelen van de iPhone maak je gebruik van Face ID. Maar dat is niet genoeg: je zult ook nog even met je vinger vanaf de onderkant van het scherm omhoog moeten vegen. Dit doe je door het liggende balkje onderin het scherm een zwiep omhoog te geven. Het liggende balkje wordt in het Engels ‘Home Indicator’ genoemd.

#8 Terug naar het beginscherm vanuit apps

Hoe ga je vanuit een geopende app terug naar het beginscherm? Ook dat werkt net iets anders op toestellen met Face ID. Veeg je vanaf de onderkant van het scherm omhoog, zoals je eerder gewend was om het Bedieningspaneel te openen. Dit werkt op elk moment als je een liggende zwarte streep onderaan het scherm ziet.

iPhone X app afsluiten.

#9 Naar de appkiezer van de iPhone XS en XR

Wil je wisselen tussen apps, dan doe je ook vanaf de onderkant van het scherm. Je stopt echter halverwege en houdt daarbij je vinger iets langer op het scherm. Dit lijkt dus erg op de voorgaande vingerbeweging, maar je veegt minder ver door.

iPhone X appkiezer openen.

#10 Bedieningspaneel openen op iPhone XR en XS

Het Bedieningspaneel openen doe je door rechtsboven in het scherm omlaag te vegen. Je kunt vervolgens op de items op het Bedieningspaneel drukken om extra functies te zien. Ook kun je tegenwoordig zelf de samenstelling van het Bedieningspaneel regelen, dus staan er items in die je niet gebruikt, dan kun je ze verwijderen.

iPhone X bedieningspaneel openen.

#11 Notificaties bekijken op de iPhone XS en XR

Voor notificaties kun je op de vertrouwde plek terecht: veeg vanaf de bovenkant van het scherm omlaag, dus in het midden van het scherm. Maar probeer wel in het midden te blijven, want als je bij het trekken van de lijn te ver naar rechts begint krijg je het Bedieningspaneel in beeld. Om er zeker van te zijn dat je niet het Bedieningspaneel opent, kan je ook vanuit de hoek linksboven vegen.

#12 Zoeken met Spotlight

Nog een vingerbeweging, die je al kent van eerdere iPhones: om Spotlight te gebruiken voor een zoekopdracht zul je vanaf het midden van het scherm omlaag moeten vegen. Er verschijnt dan een lijstje met de recent gebruikte apps en een zoekvak waarmee je je iPhone kunt doorzoeken. Deze beweging hoef je dus niet te leren, want het was voorheen ook al zo.

#13 Snel terug naar het eerste beginscherm van de iPhone XR en XS

Heb je veel apps geïnstalleerd, dan zul je veel beginschermen met apps en mappen hebben. Wil je snel terug naar je allereerste beginscherm, dan veeg je vanaf de onderrand van het scherm in één streep omhoog. Dit is dus dezelfde vingerbeweging als het ontgrendelen van je toestel.

#14 Scherm omlaag trekken met Bereikbaarheid

Het scherm van de iPhone X-familie is langer en smaller dan voorheen, waardoor je niet meer zo makkelijk bij de uithoeken van het scherm komt. Met de functie Reachability (Bereikbaarheid) kun je je toestel eenhandig blijven gebruiken. Dit vergt wel wat meer oefening: je moet over het liggende balkje omlaag vegen. Het scherm schuift dan omlaag, zodat je ook bij de hoger gelegen plekken van het scherm kunt komen als je je toestel eenhandig bedient. Vooral handig voor de grotere iPhone XS Max!

#15 Apps sneller geforceerd afsluiten op de iPhone XR en XS

Het afsluiten van apps kun je doen via de appswitcher, maar daarbij lijkt het alsof je twee handen nodig hebt. Het kan echter ook makkelijker. Nadat je de appswitcher geopend hebt, veeg je de app naar boven, zonder het scherm los te laten. Zo sluit je een app geforceerd af, al zijn de meningen erover verdeeld of het wel zinvol is.

#16 Sneller wisselen tussen apps

Het is niet altijd nodig om naar de appswitcher te gaan. Wil je terug naar de vorige app, dan veeg je gewoon over het liggende balkje onderin het scherm. Je gaat dan terug naar de vorige app die je gebruikt hebt.

#17 Digitale homeknop op de iPhone XR en XS

Kun je maar niet wennen aan een toestel zonder thuisknop, of kun je de knop echt niet missen omdat je een handicap hebt? Dan kun je nog steeds gebruik maken van AssistiveTouch. Daarmee geef je je iPhone XS toch een (digitale) thuisknop, waarmee je bijvoorbeeld screenshots kunt maken en het toestel uit kunt zetten zonder een fysieke knop te hoeven aanraken. Ideaal als je bijvoorbeeld geen kracht in je vingers hebt, waardoor het indrukken van knoppen problematisch kan zijn.

#18 Aankopen goedkeuren

Voor aankopen in de App Store heb je voortaan de zijknop nodig. Ben je bezig met het downloaden van een app in de App Store, dan moet je toestemming geven door tweemaal snel achtereen op de zijknop te drukken, waarna Face ID controleert of jij het bent. Voorheen gebruikte je hiervoor Touch ID.

Je gebruikt tweemaal drukken op de zijknop ook om Apple Pay tevoorschijn te halen. Druk tweemaal snel achtereen op de zijknop en het betaalscherm van Apple Pay komt in beeld.

#19 Noodoproep op de iPhone XS en XR

Zit je in een panieksituatie en heb je hulp nodig? Houd dan de zijknop en een van de volumeknoppen ingedrukt. Je knijpt dus aan beide kanten van het toestel. Vervolgens kun je de knop SOS-noodmelding gebruiken. Er is nog een andere manier, voor als je niet in de gelegenheid bent om het scherm te gebruiken: druk vijfmaal snel achter elkaar op de zijknop. De iPhone laat dan een luid noodsignaal horen en belt vervolgens de nooddiensten.

#20 Toegankelijkheidsfuncties op de iPhone XR en XS

Voor het activeren van toegankelijkheidsfuncties drukte je voorheen driemaal op de thuisknop. Nu druk je daarvoor drie keer op de zijknop, oftewel de activeringsknop. Je kunt de instellingen hiervoor aanpassen via Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid.

Heb je nog geen iPhone XR? Vergelijk alle iPhone XR prijzen en aanbiedingen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2019
Categorie Devices
Onderwerp thuisknop
Devices iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max

Actuele iPhone X deals