apple-watch-bedienen

Zo bedien je de Apple Watch [video]

De Apple Watch heeft slechts een paar knoppen, maar toch heb je niet meer nodig om hem te bedienen. iCulture legt uit hoe je het horloge van Apple bedient.

De Apple Watch heeft slechts een klein beeldscherm, een digitale kroon en een normale knop. Toch heb je niet meer nodig om het horloge te bedienen. In dit artikel met bijbehorende video ontdek je hoe de bediening van de Apple Watch precies werkt. We leggen uit wat je allemaal met de knoppen kan doen en hoe multitouch werkt. Dat laatste zit namelijk net iets anders in elkaar dan op de iPhone en iPad.

Deze video legt het allemaal haarfijn uit. Wil je meer uitleg, dan lees je hieronder per onderdeel hoe alles precies werkt.

Apple Watch bedienen met multitouch

apple watch multitouch

Bewegen, bladeren en selecteren

Je gebruikt je vinger om door lijsten heen te bladeren, de apps te vinden die je wilt gebruiken en dingen te selecteren door simpelweg te tikken en te swipen op het beeldscherm, net zoals je dat al jaren met de iPhone en de iPad doet.

Opties openen

De Apple Watch heeft Force Touch; het apparaat merkt het als je harder drukt tegen het scherm en kan je dan andere opties geven. De Apple Watch gebruikt Force Touch om de opties te tonen voor de app waar je op dat moment bent.

De functies van de digitale kroon

apple watch siri

Scrollen en zoomen

Draai de digitale kroon om te scrollen door een lijst. Ook draai je de digitale kroon om in en uit te zoomen zodra dat kan, zoals bij de Kaarten-app. Het grote voordeel van deze methode is dat je gemakkelijk kunt zien waar je bent, omdat je vinger niet in de weg zit.

Naar het Home-scherm

Als je de digitale kroon indrukt, wordt je altijd terug naar het Home-scherm gestuurd. Dit is exact dezelfde functie die de homeknop heeft op de iPhone en de iPad.

Siri

Druk de homeknop een tijdje ingedrukt en Siri springt tevoorschijn. Overigens kun je het horloge omhoog houden en ‘Hey Siri’ zeggen om Siri te gebruiken.

Lees ook: Dossier Siri

Open de klok

Dubbelklik met de digitale kroon om van de huidige app naar de klok van de Apple Watch te switchen. Op deze manier kun je altijd even snel de tijd checken.

Toegankelijkheid

Druk drie keer op de digitale kroon om de Toegankelijkheidsopties van de Apple Watch te openen. Dit zijn de opties voor mensen met een lichamelijke beperking, zodat ze alsnog de Apple Watch en hun iPhone kunnen gebruiken. Apple werkt hard aan betere toegankelijkheidsfuncties voor de Apple Watch.

Functies van de normale knop op de Apple Watch

Apple watch friends

Vrienden

Druk op de knop om je vrienden te bekijken uit het Adresboek. Hierdoor kun je op de Apple Watch snel mensen bellen, sms’en, een tekening voor ze schetsen of je hartslag verzenden.

Zet de Apple Watch uit

Je kunt de knop op de Apple Watch ingedrukt houden om hem uit te schakelen, net zoals dat werkt met de Power-knop van de iPhone en de iPad.

Apple Pay

Dubbelklik op de knop van de Apple Watch om Apple Pay te openen. Deze dienst werkt alleen als je hem koppelt met je iPhone (Alle modellen vanaf de iPhone 5 en nieuwer) en de Apple Watch om je pols zit. Je hartslag is namelijk de beveiliging voor deze functie. Meer over Apple Pay lees je in ons Dossier Apple Pay.

Lees ook: Dossier Apple Watch en Apple Watch kopen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2015
Categorie Basisfuncties
Onderwerp apple watch

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch