Apple Watch: hulpdiensten bellen met SOS noodmelding

Voor beginners: zo bedien je de Apple Watch

Bijgewerkt voor watchOS 10
De Apple Watch heeft slechts een paar knoppen, maar toch is dit alles wat je nodig hebt om de smartwatch te bedienen. In deze tip leggen we uit hoe de bediening van de Apple Watch werkt met de knoppen en het touchscreen.

De Apple Watch is niet zomaar een horloge: het apparaat is voorzien van een touchscreen en knoppen aan de zijkant. Daarmee kun je alle functies bedienen. We leggen uit wat je allemaal met de knoppen kunt doen en hoe multitouch werkt.

Apple Watch bedienen met het touchscreen

De Apple watch beschikt over een touchscreen en dat is dan ook de makkelijkste en meest intuïtieve manier om te bedienen. Je wijst gewoon aan wat je wilt doen. Je gebruikt je vinger om door lijsten heen te bladeren, apps te vinden en functies te activeren. Daarbij kun je tikken en vegen over het scherm, zoals je dat al jaren op de iPhone en iPad gewend bent.

Er zijn drie acties mogelijk: tikken, vegen en slepen.

Tikken
Je tikt kort op het scherm om iets te selecteren. Voor sommige acties moet je je vinger even op het scherm leggen, bijvoorbeeld om de wijzerplaat te veranderen. Steeds meer apps maken echter gebruik van menuknoppen, zodat je acties kunt uitvoeren door er simpelweg op te tikken.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Vegen en slepen
Als je door een lijst wilt bladeren kun je dit doen door met je vinger over het scherm te vegen. Door te vegen kun je ook naar een ander scherm gaan. Een andere manier om te bladeren is door aan de Digital Crown te draaien. Wil je een item in een lijst verplaatsen, dan kun je dit doen door te slepen. Veeg je vanaf de onderkant van de wijzerplaat omhoog, dan krijg je in watchOS 9 en eerder het Bedieningspaneel te zien en in watchOS 10 en later de widgets.

Apple Watch bedienen met knoppen

Je kunt ook de Apple Watch bedienen met de diverse knoppen. De meeste Apple Watch-modellen hebben er twee: een Digital Crown en een zijknop. Op de Apple Watch Ultra vind je ook nog een actieknop.

Apple Watch knoppen en scherm

Apple Watch bedienen met de Digital Crown

De Digital Crown is de ronde knop aan de zijkant van de Apple Watch. Je kunt eraan draaien of erop drukken. De werking ervan is verschillend per watchOS-versie:

watchOS 10 en later:

 • Eenmaal drukken: Naar de appkiezer of terug naar de wijzerplaat
 • Tweemaal drukken: Naar de lijst met laatst gebruikte apps
 • Draaien: Naar de widgets of bladeren door een lijst
 • Ingedrukt houden: Siri activeren

watchOS 9 en eerder:

 • Eenmaal drukken: Naar de appkiezer of terug naar de wijzerplaat
 • Tweemaal drukken: Wisselen tussen je twee laatst gebruikte apps
 • Draaien: Bladeren door een lijst
 • Ingedrukt houden: Siri activeren

Je kunt ook draaien om in- en uit te zoomen, bijvoorbeeld in de Kaarten-app. Het grote voordeel van draaien aan de Digital Crown is dat je gemakkelijk kunt zien waar je bent, omdat je vinger niet het scherm bedekt.

Bekijk ook

Digital Crown op de Apple Watch, AirPods Max en Vision Pro: dit kun je ermee

De Digital Crown is een speciale draaiknop die je op drie producten vindt: de Apple Watch, AirPods Max en Vision Pro. Het is een knop waarmee je allerlei functies kunt bedienen. Wat je ermee kunt doen is afhankelijk van het apparaat. We lopen de mogelijkheden met je langs.

Apple Watch bedienen met de zijknop

Ook bij de zijknop is de functionaliteit afhankelijk van de watchOS-versie die op jouw Apple Watch staat.

watchOS 10 en later:

 • Eenmaal drukken: Bedieningspaneel openen.
 • Tweemaal drukken: Betalen met Apple Pay.
 • Ingedrukt houden: Apple Watch in- en uitschakelen en SOS Noodoproep gebruiken.

watchOS 9 en eerder:

 • Eenmaal drukken: Dock tonen met favoriete of laatst gebruikte apps.
 • Tweemaal drukken: Betalen met Apple Pay.
 • Ingedrukt houden: Apple Watch in- en uitschakelen en SOS Noodoproep gebruiken.

Je moet de zijknop op de Apple Watch dus enige tijd ingedrukt houden om het horloge uit te schakelen. Om met Apple Pay te kunnen betalen moet je dit eerst op de iPhone ingesteld hebben. Bovendien moet de Apple Watch om je pols zitten, voorzien zijn van een toegangscode en ontgrendeld zijn.

Tip! Voor het maken van een Apple Watch screenshot druk je de Digital Crown en zijknop gelijktijdig in.

Apple Watch Ultra actieknop

Apple Watch bedienen met actieknop

Op de Apple Watch Ultra vind je aan de linker zijkant een opvallende oranje actieknop. Deze kun je gebruiken om zelf een bepaalde actie in te stellen, bijvoorbeeld het snel starten van een workout, stopwatch, routepunt, zaklamp of iets anders. Soms kun je alleen acties instellen voor één keer drukken, maar er zijn ook acties waarbij je twee keer kunt drukken.

Bekijk ook

Zo stel je de actieknop van de Apple Watch Ultra in

De Apple Watch Ultra is voorzien van een feloranje actieknop aan de zijkant, waaraan je allerlei acties kunt koppelen. In deze tip leggen we uit wat je ermee kunt doen en hoe je de actieknop kunt instellen.

Instellingen wijzigen op Apple Watch en iPhone

De Apple Watch heeft een eigen Instellingen-app waarmee je allerlei zaken kunt regelen. Sommige functies en instellingen kun je niet vinden op de Apple Watch zelf, maar zijn alleen te wijzigen via de Watch-app op de iPhone. Deze app wordt automatisch aan de iPhone toegevoegd zodra je een Apple Watch hebt gekoppeld.

Het toevoegen van een nieuwe wijzerplaat kun je bijvoorbeeld ook op de iPhone doen. Verder regel je hier welke apps er op de Apple Watch verschijnen. Dit is echter niet verplicht, want je vindt ook een App Store op de Apple Watch waarmee je nieuwe apps kunt toevoegen en verwijderen.

Bekijk ook

Zo werkt de App Store op de Apple Watch

De App Store is ook beschikbaar op de Apple Watch. Met de App Store download je rechtstreeks vanaf de Apple Watch je favoriete apps. Zo werkt de App Store op de Apple Watch!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch