iPhone 11 Pro eerste indruk: iPhone 11 Pro achterkant in de hand

‘Tik op achterkant’: je iPhone bedienen door te tikken [video]

Met 'Tik op achterkant' kun je je iPhone bedienen door op de achterkant te tikken. Lees hier met welke modellen het werkt, hoe je het instelt en of je ook op de achterkant kunt tikken als je een hoesje gebruikt.

Tikken op de achterkant (Back Tap) van je iPhone

Door op op de achterkant van de iPhone te tikken kunt je bepaalde acties uitvoeren. Je kunt twee- of driemaal tikken om bijvoorbeeld de zaklamp in te schakelen, Siri te starten of het geluid uit te schakelen. Je kunt nog een stap verder gaan door zelf een Siri Shortcut-automatisering te maken, die je activeert door op de achterkant te tikken. Deze functie is op allerlei manieren te gebruiken, ongeacht of je een motorische beperking hebt. In dit artikel leggen we de mogelijkheden uit.


In onderstaande video zie je hoe het werkt:

https://www.youtube.com/watch?v=NWarxGaU8Gg

Tik op achterkant geschikte toestellen

Tik op achterkant is beschikbaar op de iPhone 8 en nieuwer met iOS 14. Je kunt Tik op achterkant ook gebruiken in combinatie met hoesjes, waaronder die van Apple. Bij dikkere hoesjes kan het mogelijk wat minder goed werken.

Niet geschikt:

 • iPhone 7 en eerder: je hebt minimaal een iPhone 8 met iOS 14 nodig. Het is dus niet zo dat het alleen werkt op modellen met Face ID en Tap to Wake, zoals eerder bij beta’s van iOS 14 het geval was.
 • iPads: Apple heeft Tik op achterkant niet toegevoegd in iPadOS en het werkt dan ook niet op de iPad. Dat heeft wellicht te maken met de manier waarop we iPads vasthouden vergeleken met iPhones. De iPad is waarschijnlijk een te groot apparaat om deze functie goed te laten functioneren. Wel is er een handige truc om alsnog makkelijker screenshots te maken op de iPad. Lees in onze aparte tip hoe je screenshots maakt met de Apple Pencil.

Tik op achterkant inschakelen

Tik op achterkant zit enigszins verborgen, maar wel heel erg handig. De functie is eigenlijk bedoeld voor mensen die motorisch of fysiek beperkter zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een screenshot maken door tweemaal te tikken. Je hebt daarbij maar één hand nodig, terwijl je normaal voor het maken van een screenshot op twee knoppen tegelijk moet drukken.

Maar de functie is eigenlijk voor iedereen interessant, want de mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos.

Zo schakel je het in:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone.
 2. Ga naar Toegankelijkheid.
 3. Tik op Fysiek en motorisch > Aanraken.
 4. Scroll naar beneden een kies Tik op achterkant.
 5. Kies bij dubbel tikken en/of driemaal tikken de gewenste acties.

Tik op achterkant

Je kunt het zo gek niet bedenken, of het staat wel in het lijstje met mogelijkheden. Zie je de gewenste actie niet in de lijst staan, blader dan eens naar beneden en kijk bij de Siri-opdrachten. Mogelijk staat er iets bij dat je zou willen gebruiken. En zo niet, dan kun je zelf iets maken met Siri Opdrachten.

Tikken op achterkant: mogelijke acties

Tik op achterkant uitbreiden met Siri-opdrachten

Je kunt bijna elke opdracht omzetten naar een ‘Tik op achterkant’-actie. Staat de gewenste opdracht niet in het rijtje, dan zul je zelf iet moeten maken. Dat kan heel gemakkelijk met een Siri-commando.

 1. Open de Opdrachten-app.
 2. Tik rechtsboven op het plusje.
 3. Tik op Voeg taak toe.
 4. Voeg een nieuwe opdracht toe, bijvoorbeeld een bepaalde lamp uitschakelen via de Woning-app. Je kunt de reeks taken zo ingewikkeld maken als je wilt.

Tikken achterkant met Siri-opdracht

 1. Geef de opdracht een naam.
 2. Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid > Aanraken > Tik op achterkant.
 3. Kies voor Dubbel tikken of Driemaal tikken.
 4. Blader omlaag naar Spraakopdrachten.
 5. Kies de opdracht die je zonet hebt gemaakt.

Tikken achterkant met Siri-opdracht

Heb je al een bestaande actie in de Opdrachten-app staan, dan kun je die uiteraard ook gebruiken. Wil je meer doen met Siri-opdrachten, dan kan dat ook. Bekijk hiervoor onze tips:

Bekijk ook

Zo maak je je eigen opdrachten met Siri Shortcuts

Met Siri Shortcuts kun je zelf opdrachten voor Siri maken met apps die hier ondersteuning voor bieden. In deze tip lees je hoe dit werkt vanuit deze apps, maar ook met Apple's Opdrachten-app.