De Foto's-app op de iPhone en iPad.

Slimmer omgaan met de Foto’s-app op iOS met deze 6 tips

Met deze handige tips ga je beter om met verschillende functies van de Foto's-app op iOS. Zo zoek je snel naar de juiste foto of selecteer je een hele reeks kiekjes tegelijk.

De Foto's-app op de iPhone en iPad.
We maken allemaal foto’s met onze iPhone of iPad, waardoor we ook allemaal te maken krijgen met de standaard Foto’s-app van Apple. Maar je kunt met de Foto’s-app meer doen dan op het eerste gezicht lijkt. Zo kun je met sleepbewegingen meerdere foto’s eenvoudig selecteren, kun je makkelijk zien waar je foto’s gemaakt zijn en pas je tijdens het maken van een foto zelf de belichting aan. Na het lezen van onderstaande tips haal je veel meer uit de standaard Foto’s-app.

#1 Meerdere foto’s tegelijk selecteren

Het maken van een foto met bijvoorbeeld je iPhone is zo gedaan. Hierdoor kan je iPhone op den duur volraken met een hele hoop foto’s, screenshots en meer. Maar wist je dat het verwijderen van deze foto’s makkelijker kan dan je in eerste instantie wellicht dacht? Door bij het tabblad Albums te kiezen voor Alle foto’s, zie je een compleet overzicht van alle kiekjes die op je toestel staan. Tik op Selecteer en je kunt de foto’s één voor één selecteren. Maar dit kan ook sneller, want door je vinger over de foto’s te slepen, kun je een hele rits aan foto’s aanvinken. Hierdoor kun je ze bijvoorbeeld in één keer weggooien. Je kunt ook complete verzamelingen aan foto’s verwijderen die al standaard door je toestel gegroepeerd worden. Dit doe je in het Foto’s-gedeelte van de app.

#2 Bekijken waar je foto’s gemaakt zijn

Wist je dat je snel en eenvoudig kunt zien op welke locaties je foto’s gemaakt zijn? Dit doe je in het tabblad Foto’s in de Foto’s-app. Bij elke foto die je maakt, wordt de exacte locatie opgeslagen. Door zo’n verzameling aan foto’s te kiezen die aangegeven is met een locatie, krijg je een kaartje te zien met daarop de foto’s die in dat gebied gemaakt zijn. Als je helemaal terug gaat naar de verzameling Jaren en dan de locatie selecteert, zie je alle locaties van de foto’s die gedurende de aangegeven jaren gemaakt zijn. Handig om te zien waar je allemaal geweest bent.

#3 Siri vragen om foto’s op te zoeken

Zoeken naar foto's dankzij Siri.Ook Siri kan jou helpen bij het opspeuren van foto’s. Dit is vooral handig als je een grote fotobibliotheek hebt en op zoek bent naar een specifieke foto. Als je weet op welke dag die foto gemaakt is, dan stel je die vraag simpelweg aan Siri. Of als je alleen foto’s van vorige week wil zien, hoef je dat simpelweg alleen maar aan Siri te vragen. Stel de vraag en Siri opent automatisch de foto’s app met de juiste resultaten. Dit werkt ook door te vragen naar foto’s die op een locatie gemaakt zijn. Je kunt zelfs alleen om video’s vragen die op een bepaalde locatie geschoten zijn.

#4 Handmatig naar foto’s zoeken

Zoeken in de Foto's-app op de iPhone.Als zoeken via Siri nou niet jouw ding is, dan kun je ook zelf handmatig zoeken. Tik in het Foto’s– of Album-tabblad op het vergrootglas en begin met zoeken. Je kunt hier zoeken op plaats, datum (bijvoorbeeld een maand van een specifiek jaar) of zelfs de naam van een persoon. De laatst zoekoptie is alleen beschikbaar als je fotobibliotheek gesynchroniseerd is met de Foto’s-app op de Mac, waardoor je daar personen aan gezichten kunt toekennen. De zoekfunctie blijft echter handig, ook als je geen Mac hebt.

#5 Foto’s van een jaar geleden bekijken dankzij 3D Touch

Deze vijfde tip is exclusief voor mensen met een iPhone 6s. Dankzij 3D Touch op het appicoon kun je bij verschillende apps direct naar veelgebruikte functies springen. Met de Foto’s-app krijg je vier opties: Recente foto’s, favoriete foto’s, zoeken en foto’s van een jaar geleden. Kies de laatste optie en de Foto’s-app laat meteen zien welke foto’s je een jaar geleden gemaakt hebt. Staan er geen oudere foto’s op je toestel, dan krijg je foto’s uit een omliggende periode te zien.

#6 Belichting van een foto aanpassen en camera snel openen

Tot slot hebben we nog twee handige tips om meer uit de camera van je iPhone te halen. Zie je voor je ogen iets ongelooflijks gebeuren, dan kun je op twee manieren snel de camera openen. Op het toegangsscherm vind je rechtsonder een camera-icoontje. Tik erop, schuif deze omhoog en de standaard Camera-app wordt meteen geopend. Ook vanuit het Bedieningspaneel kun je snel de Camera-app openen. Je vindt deze knop helemaal rechtsonder.

Snel de Camera-app openen vanaf het toegangsscherm. Pas de belichting aan in de Camera-app op iOS.

Tijdens het maken van een foto, pas je ook nog eens zelf eenvoudig de belichting aan. Door op het scherm te tikken, pas je de focus aan. Op zo’n moment verschijnt er een vierkantje in beeld met daarnaast een zonnetje. Tik op dit zonnetje en sleep deze naar boven of naar onderen, zodat de belichting aangepast wordt. Dit scheelt weer een hoop gedoe nadat je de foto gemaakt hebt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Apps
Onderwerpen foto, foto's