WhatsApp nieuwe voorwaarden

WhatsApp vraagt gebruikers binnenkort opnieuw om nieuwe voorwaarden te accepteren

Geen data-uitwisseling met Facebook in EU

WhatsApp komt binnenkort met nieuwe voorwaarden waarin staat hoe de app samenwerkt met Facebook en andere diensten van het moederbedrijf. Nadat de uitrol uitgesteld was, gaat WhatsApp binnenkort de nieuwe voorwaarden weer onder de aandacht brengen.

Update 19 februari 2021: Zoals al eerder bekend was, gaat WhatsApp je binnenkort opnieuw vragen om de nieuwe privacyvoorwaarden te accepteren. In een blogpost legt het bedrijf uit dat ze de eerste poging verkeerd aangepakt hebben en hoopt met de nieuwe manieren de misvattingen over de nieuwe voorwaarden de wereld uit te helpen. Voor Europese gebruikers geldt nog steeds dat er niets verandert. De nieuwe voorwaarden zijn er alleen om kenbaar te maken dat bedrijven waarmee je chat gegevens kunnen gebruiken met Facebook-tools. Je gesprekken blijven end-to-end versleuteld en WhatsApp gaat jouw gegevens zoals je telefoonnummer ook niet met Facebook delen.

Met een banner in de app brengt WhatsApp de komende weken gebruikers op de hoogte van de voorwaarden. Het is niet helemaal of ook Europese gebruikers de nieuwe voorwaarden verplicht moeten accepteren. Wil je meer weten over de maatregelen die WhatsApp genomen heeft om de nieuw voorwaarden onder de aandacht te brengen, lees dan de volledige blogpost.

Update 16 januari 2021: WhatsApp heeft de nieuwe gebruiksvoorwaarden uitgesteld naar mei 2021, vanwege ophef en misverstanden. Gebruikers verwijderden WhatsApp daardoor van hun toestel en stapten over op andere apps, zoals Telegram en Signal. Ook in Europa stapten veel gebruikers over, ook al gelden de regels niet voor hen. In EU-landen mogen WhatsApp en Facebook geen data delen.

Tech-kopstukken Elon Musk (Tesla) en Jack Dorsey (Twitter) moedigden gebruikers aan om op alternatieven over te stappen. Telegram kreeg er in 72 uur 25 miljoen gebruikers bij.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke bericht van 6 januari.


Update 19:30 uur: In een eerdere versie van dit artikel was te lezen dat het delen van WhatsApp-data met Facebook verplicht is. Maar dit geldt niet voor EU-burgers. In 2018 moest WhatsApp nog plechtig beloven om in de EU geen data met Facebook te delen, om daarmee een boete te ontlopen. Ondertussen is Facebook wel steeds op zoek geweest naar manieren om aan de GDPR te voldoen en tóch data uit te wisselen met WhatsApp. Van de oorspronkelijke belofte van oprichter Jan Koum is uiteindelijk weinig overgebleven.

Nieuwe WhatsApp-voorwaarden: geen impact voor Europa

Al sinds Facebook de overname van WhatsApp in 2014 bekendmaakte, is er de angst dat de chatapp niet meer zo veilig is als voorheen. In de afgelopen jaren heeft WhatsApp de beveiliging steeds verder opgeschroefd, maar een nauwe samenwerking met Facebook bleef jarenlang uit. Daar komt verandering in nu WhatsApp op 8 februari 2021 nieuwe voorwaarden gaat invoeren, al heeft het geen impact op burgers uit de EU. Voor EU-inwoners gelden namelijk andere voorwaarden, waarin het delen van data tussen WhatsApp en Facebook expliciet wordt uitgesloten.

WhatsApp voorwaarden 2021: datadeling met Facebook

Voor burgers buiten de EU hebben de maatregelen wel ingrijpende gevolgen. WhatsApp gaat onder andere je telefoonnummer delen met Facebook.

In de nieuwe voorwaarden zijn drie wijzigingen opgenomen:

  • Hoe WhatsApp om gaat met je gegevens.
  • Hoe bedrijven diensten van Facebook kunnen gebruiken om hun WhatsApp-chats te bewaren en te verwerken.
  • Hoe WhatsApp samenwerkt met Facebook voor de integratie van diensten en producten met Facebook.

In de nieuwe voorwaarden voor buiten de EU wordt ook vermeld dat WhatsApp gegevens van jou kan delen met Facebook en andere Facebook-bedrijven. Het gaat dan om je telefoonnummer, je interacties met anderen, ip-adres en andere gegevens van je mobiele toestel.

WhatsApp voorwaarden 2021 wijzigingen.

WhatsApp zegt dat deze gegevens gebruikt worden om de infrastructuur en de beveiliging rondom Facebook-diensten te verbeteren. Ook voor het personaliseren van functies en inhoud van haar diensten worden deze gegevens gebruikt. Bij de vorige voorwaarden van 2016 had je nog de mogelijkheid om het data delen vanuit WhatsApp met Facebook eenmalig uit te schakelen, maar dat is met de nieuwe voorwaarden niet meer mogelijk.

Wil je WhatsApp na 8 februari 2021 nog blijven gebruiken, dan ben je dus verplicht om de nieuwe voorwaarden te accepteren. Ook voor EU-burgers zijn de voorwaarden vernieuwd, maar het heeft dus duidelijk minder impact dan voor burgers buiten de EU.

WhatsApp nieuwe voorwaarden

Facebook is al een tijdje bezig om Instagram, Facebook zelf en WhatsApp samen te voegen. Je kan daardoor vanuit WhatsApp chatten met iemand op Instagram. Sinds vorig jaar is Instagram begonnnen met het samenvoegen van Messenger-chats. Berichten van WhatsApp blijven volgens de chatapp altijd end-to-end-versleuteld, waardoor alleen jij en de ontvanger de inhoud van je berichten ziet.

Privacy en alternatieven
Onlangs schreven we nog over de privacylabels bij verschillende chatapps, waaruit bleek dat er grote verschillen zijn. Signal heeft de minste gegevens nodig, terwijl Facebook Messenger nogal wat informatie aan jou als gebruiker linkt. WhatsApp zit daar nog tussenin met redelijk wat gegevens. Apple’s iMessage heeft weinig gegevens nodig.

Ben je op zoek naar een alternatief? We hebben een lijst met veilige chatapps voor iPhone en iPad, waarin we de beste keuzes voor je op een rij gezet hebben.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 19 februari: Artikel bijgewerkt na update van WhatsApp over de verdere uitrol van de nieuwe voorwaarden.
  • 2021 - 16 januari: WhatsApp heeft de nieuwe voorwaarden uitgesteld naar mei 2021.
  • 2021 - 06 januari: In een eerdere versie van dit artikel was te lezen dat het delen van WhatsApp-data met Facebook verplicht is. Dit is niet correct: de voorwaarden zijn anders voor EU-burgers. We hebben het artikel daarom aangepast met de nieuwe informatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 februari 2021, 17:03
Via Via MacRumors
Categorie Apps
Onderwerp whatsapp
76 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.