WhatsApp nieuwe voorwaarden

Nieuwe WhatsApp-voorwaarden uitgesteld naar mei 2021

Geen data-uitwisseling met Facebook in EU

WhatsApp komt binnenkort met nieuwe voorwaarden waarin staat hoe de app samenwerkt met Facebook en andere diensten van het moederbedrijf. De nieuwe voorwaarden zijn verplicht om WhatsApp nog te kunnen gebruiken.

Update 16 januari 2021: WhatsApp heeft de nieuwe gebruiksvoorwaarden uitgesteld naar mei 2021, vanwege ophef en misverstanden. Gebruikers verwijderden WhatsApp daardoor van hun toestel en stapten over op andere apps, zoals Telegram en Signal. Ook in Europa stapten veel gebruikers over, ook al gelden de regels niet voor hen. In EU-landen mogen WhatsApp en Facebook geen data delen.

Tech-kopstukken Elon Musk (Tesla) en Jack Dorsey (Twitter) moedigden gebruikers aan om op alternatieven over te stappen. Telegram kreeg er in 72 uur 25 miljoen gebruikers bij.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke bericht van 6 januari.

Update 19:30 uur: In een eerdere versie van dit artikel was te lezen dat het delen van WhatsApp-data met Facebook verplicht is. Maar dit geldt niet voor EU-burgers. In 2018 moest WhatsApp nog plechtig beloven om in de EU geen data met Facebook te delen, om daarmee een boete te ontlopen. Ondertussen is Facebook wel steeds op zoek geweest naar manieren om aan de GDPR te voldoen en tóch data uit te wisselen met WhatsApp. Van de oorspronkelijke belofte van oprichter Jan Koum is uiteindelijk weinig overgebleven.

Nieuwe WhatsApp-voorwaarden: geen impact voor Europa

Al sinds Facebook de overname van WhatsApp in 2014 bekendmaakte, is er de angst dat de chatapp niet meer zo veilig is als voorheen. In de afgelopen jaren heeft WhatsApp de beveiliging steeds verder opgeschroefd, maar een nauwe samenwerking met Facebook bleef jarenlang uit. Daar komt verandering in nu WhatsApp op 8 februari 2021 nieuwe voorwaarden gaat invoeren, al heeft het geen impact op burgers uit de EU. Voor EU-inwoners gelden namelijk andere voorwaarden, waarin het delen van data tussen WhatsApp en Facebook expliciet wordt uitgesloten.

WhatsApp voorwaarden 2021: datadeling met Facebook

Voor burgers buiten de EU hebben de maatregelen wel ingrijpende gevolgen. WhatsApp gaat onder andere je telefoonnummer delen met Facebook.

In de nieuwe voorwaarden zijn drie wijzigingen opgenomen:

  • Hoe WhatsApp om gaat met je gegevens.
  • Hoe bedrijven diensten van Facebook kunnen gebruiken om hun WhatsApp-chats te bewaren en te verwerken.
  • Hoe WhatsApp samenwerkt met Facebook voor de integratie van diensten en producten met Facebook.

In de nieuwe voorwaarden voor buiten de EU wordt ook vermeld dat WhatsApp gegevens van jou kan delen met Facebook en andere Facebook-bedrijven. Het gaat dan om je telefoonnummer, je interacties met anderen, ip-adres en andere gegevens van je mobiele toestel.

WhatsApp voorwaarden 2021 wijzigingen.

WhatsApp zegt dat deze gegevens gebruikt worden om de infrastructuur en de beveiliging rondom Facebook-diensten te verbeteren. Ook voor het personaliseren van functies en inhoud van haar diensten worden deze gegevens gebruikt. Bij de vorige voorwaarden van 2016 had je nog de mogelijkheid om het data delen vanuit WhatsApp met Facebook eenmalig uit te schakelen, maar dat is met de nieuwe voorwaarden niet meer mogelijk.

Wil je WhatsApp na 8 februari 2021 nog blijven gebruiken, dan ben je dus verplicht om de nieuwe voorwaarden te accepteren. Ook voor EU-burgers zijn de voorwaarden vernieuwd, maar het heeft dus duidelijk minder impact dan voor burgers buiten de EU.

WhatsApp nieuwe voorwaarden

Facebook is al een tijdje bezig om Instagram, Facebook zelf en WhatsApp samen te voegen. Je kan daardoor vanuit WhatsApp chatten met iemand op Instagram. Sinds vorig jaar is Instagram begonnnen met het samenvoegen van Messenger-chats. Berichten van WhatsApp blijven volgens de chatapp altijd end-to-end-versleuteld, waardoor alleen jij en de ontvanger de inhoud van je berichten ziet.

Privacy en alternatieven
Onlangs schreven we nog over de privacylabels bij verschillende chatapps, waaruit bleek dat er grote verschillen zijn. Signal heeft de minste gegevens nodig, terwijl Facebook Messenger nogal wat informatie aan jou als gebruiker linkt. WhatsApp zit daar nog tussenin met redelijk wat gegevens. Apple’s iMessage heeft weinig gegevens nodig.

Ben je op zoek naar een alternatief? We hebben een lijst met veilige chatapps voor iPhone en iPad, waarin we de beste keuzes voor je op een rij gezet hebben.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 16 januari: WhatsApp heeft de nieuwe voorwaarden uitgesteld naar mei 2021.
  • 2021 - 06 januari: In een eerdere versie van dit artikel was te lezen dat het delen van WhatsApp-data met Facebook verplicht is. Dit is niet correct: de voorwaarden zijn anders voor EU-burgers. We hebben het artikel daarom aangepast met de nieuwe informatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 januari 2021, 9:08
Via Via MacRumors
Categorie Apps
Onderwerp whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.