Dit gebeurt er als je de nieuwe WhatsApp-voorwaarden niet accepteert

Toch geen verlies van functies

WhatsApp vraagt je de nieuwe voorwaarden te accepteren, maar wat gebeurt er als je na 15 mei de nieuwe voorwaarden niet accepteert?
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 29 mei 2021: WhatsApp gaat accounts niet beperken, als mensen weigeren om de nieuwe privacyvoorwaarden te accepteren. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt, nadat er ophef ontstond over de nieuwe regels. WhatsApp benadrukt nu dat het gebruik van de service op het moment niet beperkt wordt.


Sinds februari waarschuwt WhatsApp gebruikers al dat er nieuw privacybeleid aan komt, dat op 15 mei in zou gaan. Wie dat niet accepteerde zou “geen volledige functionaliteit” meer krijgen. Nu lijkt WhatsApp dat dreigement wat in te trekken. In een verklaring zegt WhatsApp dat ze na gesprekken met “diverse autoriteiten en privacy-experts” tot andere inzichten zijn gekomen. “We willen duidelijk maken dat we momenteel geen plannen hebben om de functionaliteit van hoe WhatsApp werkt te beperken voor wie de update nog niet geaccepteerd heeft”, aldus het bedrijf. In plaats daarvan zal WhatsApp de gebruikers regelmatig blijven herinneren aan de update.

Daarmee neemt WhatsApp een behoorlijke stap terug. Het nieuwe beleid houdt in dat chatlogs van bedrijven worden opgeslagen en bewaard op Facebook-servers. Heel wat gebruikers dreigden op te stappen, waar concurrent Signal van profiteerde.

Update 11 mei 2021: Inmiddels heeft WhatsApp haar supportartikel bijgewerkt met meer informatie. Daaruit blijkt dat je de nieuwe voorwaarden uiteindelijk wél moeten accepteren om de app nog goed te kunnen gebruiken. Na ‘enkele weken’ wordt de herinnering voor de voorwaarden aanhoudender en dat heeft ook gevolgen voor het gebruik van WhatsApp. Deze gevolgen gelden niet tegelijkertijd voor alle gebruikers in de weken na 15 mei:

  • Je hebt geen toegang meer tot je lijst met chats. Je ziet wel inkomende telefoon- en videooproepen. Je krijgt wel meldingen van chatberichten, zodat je ze kan openen en erop kan reageren.
  • Na ‘enkele weken’ kun je ook geen oproepen en meldingen meer ontvangen en krijg je ook geen berichten en oproepen meer op je telefoon.
  • Je behoudt de optie om je chats te exporteren of een rapport van je gegevens te downloaden.
  • Je kan ook je account verwijderen via de instellingen van WhatsApp.

Als je de voorwaarden op 15 mei nog niet geaccepteerd hebt, is er dus nog niet meteen iets aan de hand. Het kan een aantal weken duren voordat de restricties van kracht worden.

Update 7 mei 2021: Het lijkt erop dat WhatsApp ietwat terug begint te krabbelen wat betreft de gevolgen voor je WhatsApp-account als je de voorwaarden voor 15 mei niet accepteert. Tegenover The Next Web zegt WhatsApp dat het nu niet meer verplicht is om de voorwaarden te accepteren en dat je accounts zelfs na 15 mei nog gewoon blijft werken, ook als je de voorwaarden niet accepteert. WhatsApp zegt (vertaald):

Hoewel de meerderheid van de gebruikers die de nieuwe voorwaarden gekregen heeft ze ook geaccepteerd heeft, begrijpen we dat sommige mensen hier nog niet de kans voor gekregen hebben.

Er worden op 15 mei geen accounts verwijderd vanwege de bijgewerkte voorwaarden en niemand verliest functies in het gebruik van WhatsApp. We herinneren gebruikers de komende weken aan de nieuwe voorwaarden.

Het lijkt er dus op dat accounts niet gedeactiveerd worden, hoewel dat nog wel op de WhatsApp-website vermeld staat. Oorspronkelijk zouden accounts die de voorwaarden na 15 mei niet geaccepteerd hebben, de status van een inactieve gebruiker krijgen. Daardoor kon je geen nieuwe berichten lezen en versturen. Zoals het er nu uit ziet, is dat dus niet het geval meer. In plaats daarvan krijg je regelmatig het verzoek om de voorwaarden alsnog te accepteren.

Oorspronkelijk artikel
De nieuwe WhatsApp-voorwaarden die in mei 2021 in gaan, zijn behoorlijk omstreden. Er was in eerste instantie veel onduidelijkheid over wat WhatsApp nu wel of niet zou delen met Facebook. Voor Europese gebruikers verandert er met het in gaan van de nieuwe voorwaarden niet veel. WhatsApp geeft in de nieuwe voorwaarden aan dat bedrijven hun chats kunnen beheren met tools via Facebook, wat betekent dat informatie gedeeld kan worden als je met een bedrijf via WhatsApp chat. Als je de nieuwe voorwaarden niet accepteert, zit het versturen van berichten er niet meer in.

Nieuwe WhatsApp voorwaarden niet accepteren? Geen berichten meer lezen of versturen

Op een supportpagina legt WhatsApp uit wat de gevolgen zijn als je de voorwaarden niet accepteert. Je account wordt dan omgezet naar die van een inactieve gebruiker. Dat wil zeggen dat je voor een korte periode nog wel oproepen en meldingen kan ontvangen, maar dat het lezen en versturen van berichten in je chats niet mogelijk is. Iemand kan jou dus wel bellen of een bericht sturen, maar lezen wat er in een bericht staat of erop antwoorden is dan niet mogelijk. Je hebt na 15 mei nog een paar weken de tijd om de voorwaarden te accepteren.

WhastApp voorwaarden van 2021: banner in de chatapp.

Hierdoor verplicht WhatsApp je dus om de nieuwe voorwaarden te accepteren, omdat anders de belangrijkste functies van de app gedeactiveerd worden.

Twee versies van nieuwe voorwaarden
Er zijn als het ware twee versies van de voorwaarden: eentje voor gebruikers binnen de EU en een voor alle overige gebruikers. In de versie voor binnen de EU verandert er weinig: WhatsApp omschrijft hoe bedrijven hun chats kunnen beheren via Facebook-tools en de chatapp geeft meer info over de werkwijze hoe WhatsApp data verwerkt. In de versie buiten de EU wordt er meer informatie met Facebook gedeeld, zoals je telefoonnummer.

Wil je WhatsApp-verwijderen naar aanleiding van de nieuwe voorwaarden? Dan lees je in onze tip hoe je dat doet. Als je nog een alternatief zoekt, lees je dat in onze lijst van veilige chatapps. Bekijk ook onze vergelijking tussen Signal en WhatsApp, één van de populaire alternatieven.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 11 mei: Artikel opnieuw bijgewerkt na bekendmaking wijzigingen bij niet accepteren van de voorwaarden.
  • 2021 - 07 mei: Artikel bijgewerkt na nieuwe verduidelijking van WhatsApp.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 mei 2021, 13:57
Categorie Apps
Onderwerp whatsapp
35 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.