Facebook koopt WhatsApp

Facebook heeft berichtendienst WhatsApp gekocht voor 16 miljard dollar. WhatsApp zal voorlopig zelfstandig blijven bestaan.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

whatsapp-op-iphoneFacebook heeft WhatsApp gekocht voor een bedrag van 16 miljard dollar, plus nog eens 3 miljard dollar als het team de komende vier jaar blijft zitten. WhatsApp zal als berichtendienst zelfstandig blijven bestaan, op een wijze die vergelijkbaar is met Instagram. Voor gebruikers verandert er niets, belooft CEO Jan Koum. Facebook had zelf al een berichtendienst met de naam Facebook Messenger, maar beide apps zullen los van elkaar gehandhaafd blijven. De overname wordt bevestigd door een melding bij de Amerikaanse toezichthouder SEC en een persbericht van Facebook zelf.


In het persbericht geeft Facebook aan dat WhatsApp als zelfstandige berichtendienst zal blijven bestaan. Ook de naam ‘WhatsApp’ blijft. WhatsApp-medeoprichter en CEO Jan Koum zal toetreden tot het bestuur van Facebook, maar mag blijven werken vanuit het WhatsApp-hoofdkantoor in Mountain View.

WhatsApp heeft op het moment van de overname meer dan 450 miljoen gebruikers, die de dienst elke maand gebruiken. Van deze groep is 70% dagelijks actief. Opvallend is dat er inmiddels bijna net zoveel WhatsApp-berichtjes worden verstuurd als sms-berichten. Elke dag komen er meer dan 1 miljoen nieuwe gebruikers bij. Er zijn inmiddels apps voor iPhone, Android, BlackBerry, Symbian, Nokia Series 40, Nokia Asha en Windows Phone. In een blogposting blikt Koum terug op de afgelopen vijf jaar. Het moest een product worden dat wereldwijd door iedereen gebruikt zou worden. Dat is gelukt, al is WhatsApp in Azië lang niet de grootste speler. De principes van het bedrijf zullen volgens Koum gehandhaafd blijven:

WhatsApp will remain autonomous and operate independently. You can continue to enjoy the service for a nominal fee. You can continue to use WhatsApp no matter where in the world you are, or what smartphone you’re using. And you can still count on absolutely no ads interrupting your communication. There would have been no partnership between our two companies if we had to compromise on the core principles that will always define our company, our vision and our product.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg zegt Jan Koum al langere tijd te kennen en is van plan om samen de wereld opener en meer verbonden te maken:

WhatsApp is on a path to connect 1 billion people. The services that reach that milestone are all incredibly valuable. I’ve known Jan for a long time and I’m excited to partner with him and his team to make the world more open and connected.

whatsapp-jan-koumDe oprichters en investeerders van WhatsApp krijgen $4 miljard cash en $12 miljard aan Facebook-aandelen. Later volgt nog $3 miljard aan aandelen als de medewerkers de komende vier jaar blijven zitten. De prijs weerspiegelt de fenomenale groei van het bedrijf in de afgelopen jaren. Ook al is er veel concurrentie van andere berichtenapps, toch groeide WhatsApp in westerse landen uit tot dé vervanger van sms. Het is populairder dan Apple’s iMessage, maar in Aziatische landen doen berichtenapps zoals Line, WeChat en KakaoTalk het ook goed. Die Aziatische apps hebben veelal gekozen voor commerciële modellen met stickers en reclame, terwijl WhatsApp altijd is blijven vasthouden aan een betaald model. Althans in theorie, want tegenwoordig is de app gratis te downloaden en veel mensen hoeven niet de jaarlijkse abonnementskosten van €0,89 te betalen.

Alexander Klöpping (@AlexanderNL) was in april 2013 voor DWDD University bij WhatsApp voor een exclusief interview met WhatsApp CEO Jan Koum, die tot dan toe nauwelijks tv-optredens had gedaan.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Facebook nam in 2012 de zeer populaire fotodienst Instagram over. Er werd destijds $1 miljard voor betaald, veel minder dan het bedrag dat nu voor WhatsApp wordt neergelegd. Facebook probeerde ook voor 3 miljard dollar Snapchat binnen te halen, maar die overname ging niet door. Facebook’s eigen initiatief Poke is nooit goed van de grond gekomen.

Rond middernacht Nederlandse tijd is er een 30 minuten durend conferentiegesprek over de overname. Er is ook een live webcast.

Lees meer over WhatsApp in ons Dossier WhatsApp.

Click here to display content from Scribd.
Learn more in Scribd’s privacy policy.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

121 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.