iTunes Radio (opgeheven): Apple’s voormalige dienst voor internetradio

iTunes Radio was een muziekdienst van Apple, waarmee je naar radiostations op basis van een bepaalde artiest kon luisteren. iTunes Radio is met de komst van Apple Music opgeheven.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

iTunes RadioiTunes Radio is een radiodienst van Apple, die inmiddels is opgeheven. Tussen 2013 en 2015 ws het mogelijk om naar radiostations te luisteren op je iPhone, iPad, iPod touch en Mac. iTunes Radio is nooit in Nederland beschikbaar gekomen. Alleen in de VS, Australië en enkele andere landen was het mogelijk om naar iTunes Radio te luisteren. Door de komst van Apple Music werd iTunes Radio overbodig. Vanaf eind januari 2016 zijn de radiostations opgeheven.

iTunes Radio bestond van 2013 tot 2015

iTunes Radio Nederlands screenshotApple kondigde op 10 juni 2013 iTunes Radio aan, als een gratis muziekdienst met reclame. Eerder circuleerde de naam iRadio. Op iOS-apparaten was iTunes Radio te vinden in de vernieuwde Muziek-app van iOS 7. In Nederland konden we er echter geen gebruik van maken, ook al verscheen de dienst regelmatig op iDevices Nederlandse en Belgische gebruikers. Het enige wat je te zien kreeg is een startscherm, maar zodra je op ‘Begin met luisteren’ tikte verscheen er een melding dat iTunes Radio nog niet in jouw land beschikbaar was. Ook kwam het vaak voor dat mensen bij het wisselen van Amerikaans naar Nederlands iTunes-account nog even de iTunes Radio-functie te zien kregen. Maar het luisteren naar muziek via je Nederlandse account werkte niet.

iTunes Radio was gratis te gebruiken

iTunes Radio 2Met iTunes Radio kon je een online radiostation op basis van een artiest starten, waarna je gratis naar kon luisteren. Tussen de muziek door hoorde je reclameberichten te zien krijgen. Uit eerdere berichtgeving blijkt dat ongeveer tien procent van de reclame-opbrengsten naar de platenmaatschappijen gaat. Wilde je liever geen reclame bij het muziek luisteren, dan kon je een iTunes Match-abonnement afsluiten om alle berichten te blokkeren. Een abonnement op iTunes Match kost 25 euro per jaar en is ook in Nederland en België af te sluiten.

Bekijk ook

iTunes Match: alles over je muziekcollectie matchen met iTunes

Met iTunes Match kun je voor 25 euro per jaar je complete muziekbibliotheek streamen naar alle apparaten. Wat kun je er zoal mee? Dat lees je in ons uitlegartikel over iTunes Match!

Muziekaanbod iTunes Radio

iTunes Radio 3iTunes Radio bood toegang tot muziek van Warner Music, Universal Music en Sony Music. Omdat de drie bedrijven een groot deel van de muziekmarkt in handen hebben, was het gros van alle muziek op iTunes Radio te vinden. Je had echter geen directe controle op de muziek die je bij het luisteren tegenkomt omdat je niet zelf afspeellijsten kon maken.

iTunes Radio overbodig geworden

Door de komst van Apple Music werd iTunes Radio overbodig. In Apple’s nieuwe muziekdienst zijn namelijk ook radiostations aanwezig, al werkt het op een iets andere manier. Bij iTunes Radio maakte je een radiostation op basis van je favoriete artiest, waarna een computeralgoritme automatisch de nummers bepaalde die je wellicht ook interessant vond om te beluisteren. Bij Apple Music wordt meer gebruik gemaakt van menselijke muziekexperts. Apple heeft curators in dienst genomen en werkt samen met radio-dj’s, experts van muziekbladen en dergelijke. Zij stellen handmatig afspeellijsten samen, waar je naar kunt luisteren op basis van genre. Wil je bijvoorbeeld de beste rapnummers horen, dan is daar een handmatig samengestelde lijst voor. Bij iTunes Radio gebeurde alles automatisch. Er was dan ook een groot verschil met muziekdiensten zoals Spotify, waarbij je helemaal vrij bent om te bepalen welke nummers je afspeelt.

Bekijk ook

Apple Music: alles over Apple's eigen streamingdienst voor muziek

Apple Music is de streaming muziekdienst van Apple. De muziekcollectie van Apple Music bestaat uit miljoenen nummers waar je onbeperkt naar kan luisteren. Lees alles over de prijs, het muziekaanbod en de plus- en minpunten van Apple Music in dit overzicht.

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2017
Onderwerp