WWDC 2014: alles over Apple’s ontwikkelaarsconferentie in 2014

Dossier WWDC 2014: alles over Apple's ontwikkelaarsconferentie in juni 2014, waar iOS 8, OS X Yosemite en meer werden aangekondigd.

wwdc 2014 bannerApple deed op de ontwikkelaarsconferentie WWDC 2014 meerdere grote aankondigingen, waaronder iOS 8 en OS X 10.10 Yosemite. Ook werden HealthKit en HomeKit aangekondigd, twee nieuwe platformen die grote invloed zullen hebben op de ontwikkelingen voor fitnesstrackers/wearables en slimme apparaten in huis. WWDC is een software-evenement, dus er werd geen nieuwe hardware aangekondigd. Die worden pas in de tweede helft van 2014 verwacht. WWDC 2014 vond plaats van 2 juni tot en met 6 juni 2014 en is dus al afgerond. De aankondigingen maakten zoveel indruk, dat opiniemakers spraken over ‘het nieuwe Apple van Tim Cook’. De software van Apple wordt meer open, Apple luistert beter naar gebruikers en alle presentaties waren gewoon voor iedereen gratis te bekijken.


Voorgaande jaren was de WWDC binnen een mum van tijd uitverkocht. Mogelijk heeft Apple daarom in 2014 voor een loting gekozen. Er waren in totaal 5.000 plaatsen beschikbaar. Toegangskaarten kostten €1.599. Creatieve en getalenteerde studenten konden via een studiebeurs kans maken op gratis toegang tot de WWDC.

WWDC 2014: veel aankondigingen tijdens keynote op 2 juni

Tim Cook keynote 2013Op de eerste dag van de conferentie hield Apple een keynote, waarin alle grote aankondigen van het evenement werden gedaan. In een presentatie van twee uur werden alle nieuwe toevoegingen voor iOS 8 en OS X 10.10 Yosemite door Apple besproken. Na de keynote verschenen er betaversies van iOS 8 en OS X Yosemite en volgden er workshops waarin ontwikkelaars meteen aan de slag konden met de nieuwe functies.

De keynote is terug te kijken op de website van Apple en via YouTube. Aan het begin van het evenement werd onderstaande video getoond.

https://www.youtube.com/watch?v=EBSU9KaCYP4

WWDC 2014: iOS 8

iMessage iOS 8 uitgelichtApple onthulde iOS 8 op WWDC 2014 – de eerste grote iOS-update sinds het redesign van iOS 7. iOS 8 zit vol met nieuwe functies, waaronder interactieve notificaties, widgets, een vernieuwde mail-app en de nieuwe Health-app. Met HomeKit moet iOS 8 bovendien beter gaan samenwerken met slimme apparaten in huis, zoals verlichting, thermostaten en airconditioners.

Meer informatie: Dossier iOS 8 en onze artikelenserie iOS 8 uitgelicht

WWDC 2014: OS X 10.10 Yosemite

berichtenapp-osx-yosemiteDe nieuwste versie van OS X werd op WWDC 2014 ook aangekondigd. OS X 10.10 Yosemite kreeg een redesign vergelijkbaar met dat van iOS 7 in 2013. Hierdoor heeft OS X platte, transparante vlakken die een gevoel van diepte geven. Yosemite werkt ook beter samen met iOS 8: je iPhone en Mac kunnen met AirDrop bestanden uitwisselen en taken op een ander apparaat voortzetten met HandOff. Is de iPhone met je Mac verbonden, dan komen sms-berichten en telefoongesprekken binnen in OS X. Ook kondigde Apple een publieke beta aan, die op sinds 24 juli voor gebruikers beschikbaar is.

Meer informatie: Apple onthult OS X 10.10 Yosemite met nieuw uiterlijk en het artikel iOS 8 uitgelicht: zo werken iOS en OS X beter samen

WWDC 2014: HealthKit

Apple legt alvast de basis voor een iWatch met allerlei gezondheidsfuncties. Tijdens WWDC 2014 kondigden ze nog niet de iWatch aan, maar wel een gezondheidsplatform die grote invloed gaat hebben op de manier waarop fitnessaccessoires, activiteitentrackers, stappentellers en andere wearables en gezondheidsaccessoires werken. HealthKit wordt hét centrale platform, waarmee data van al deze apparaten en apps wordt samengebracht. Je kunt straks in de Health-app die Apple in iOS 8 beschikbaar stelt alle metingen raadplegen. Aparte apps zijn niet meer nodig en je kunt makkelijker verbanden leggen tussen metingen van verschillende apparaten, bijvoorbeeld tussen lichaamsbeweging, eetgewoontes en slaapgedrag. Apple werkt met HealthKit samen met diverse ziekenhuizen en klinieken, zoals Radboud UMC in Nijmegen.

Meer info: Dossier Health en HealthKit

wwdc 2014: healthkit-schermen

WWDC 2014: HomeKit

Apple gaat ook een platform bieden voor de ‘connected home’. HomeKit wordt een platform waarbij allerlei ontwikkelaars van huisautomatisering (domotica) kunnen aanhaken. Met HomeKit kun je meerdere apparaten aan elkaar koppelen en bepaalde scenario’s bedenken, bijvoorbeeld het uitschakelen van de lampen en het lager zetten van de verwarming als je de deur uitgaat. Bediening vindt deels plaats via Siri, zodat je kunt zeggen: “Ik ga naar bed”. Siri zorgt daarna ervoor dat de deuren op slot gaan en de lampen worden gedimd. Apparaten die met HomeKit samenwerken zijn straks te herkennen aan het MFi-logo (‘Made For iPhone’). Het gaat om lampen, deurbellen, airco’s, regenmeters, systemen voor garagedeuren en zonneschermen en nog veel meer. Ook slimme stekkers, energiemeters en andere apparatuur in huis kan erop worden aangesloten – mits de fabrikant meedoet met HomeKit. Inmiddels bereiken ons ook berichten dat Apple aan eigen slimme apparaten voor in huis werkt.

Meer info: Dossier HomeKit

wwdc 2014:homekit-samenvatting

WWDC 2014: iCloud Drive, Swift en meer

iOS 8 en OS X Yosemite waren Apple’s grootste aankondigingen op WWDC 2014, maar er kwam nog veel meer aan bod. Apple gaat met iCloud Drive concurreren met Dropbox en iOS-ontwikkelaars hebben een compleet nieuwe programmeertaal: Swift. Dan waren er ook de aankondigingen die ontbraken: een Nederlandse versie van Siri is nog steeds niet aangekondigd. Wel zoekt Apple inmiddels naar een Nederlandse taalexpert voor Siri.

Je leest uitgebreid over alle WWDC 2014-aankondigingen in onze samenvatting van WWDC 2014.