Grote emoji in WhatsApp.

Backup van WhatsApp maken

Wil je je WhatsApp-gesprekken niet kwijtraken? Lees hoe je een backup van WhatsApp maakt, waarbij de reservekopie wordt bewaard op iCloud. Zo kun je er vanaf elk toestel weer makkelijk bij.

WhatsApp is in staat om eens in de zoveel tijd een backup te maken van je berichten en deze te versturen naar iCloud. Zo weet je zeker dat al je berichten, foto’s en andere WhatsApp-uitwisselingen nog steeds terug te vinden zijn als je bijvoorbeeld een nieuw toestel nodig hebt. Deze tip legt uit hoe je een reservekopie van WhatsApp-chats maakt.

Grote emoji in WhatsApp.

WhatsApp backuppen

Dit backupsysteem is compleet geautomatiseerd, wat betekent dat je er na een keertje instellen geen aandacht meer aan hoeft te besteden. Start je WhatsApp voor het eerst op, dan zal de app ook automatisch vragen of je eens in de zoveel tijd backups wil maken. Deze reservekopieën worden opgeslagen in iCloud. In deze tip beschrijven we hoe je de functie aan- of uitzet en waar je zoal rekening mee moet houden.

Reservekopie WhatsApp inschakelen

WhatsApp slaat in een reservekopie je chatgeschiedenis en alle ontvangen foto’s op. Video’s worden standaard door de backup overgeslagen, omdat deze veel te groot zijn om in een backup mee te nemen zonder dat een flink deel van je iCloud-opslag wordt verbruikt. Zo schakel je backups van WhatsApp in:

  1. Open WhatsApp op je iPhone.
  2. Ga naar Instellingen > Chats > Reservekopie.
  3. Tik op Maak nu reservekopie om een eenmalige backup te maken. Je kunt ook bij Autom. reservekopie een backupschema instellen. Je kan kiezen uit dagelijks, wekelijks of maandelijks.
  4. Met een schakelaar kun je aangeven of ook een backup van video’s moet worden gemaakt. Omdat de backup op iCloud wordt weggeschreven, moet je hiervoor wel voldoende opslagruimte vrij hebben.

WhatsApp backup reservekopie maken.

Het handige van een backup op iCloud is dat je je data snel weer terug hebt, bijvoorbeeld als je van telefoon wisselt. Je start WhatsApp op je nieuwe telefoon, logt in met je bestaande account en de backup wordt teruggezet. Dit werkt helaas niet als je overstapt van Android naar iPhone of andersom, omdat er gebruik wordt gemaakt van twee verschillende opslagmethoden (iCloud op iPhone en Google Drive op Android).

WhatsApp: backup-instellingen wijzigen

Achteraf kun je op elk moment je backup-instellingen van WhatsApp wijzigen. Ga gewoon binnen de app naar Instellingen > Chats > Reservekopie. Je kunt nu bijvoorbeeld wijzigen van een dagelijks naar een wekelijks backupschema.

WhatsApp backup: liever via Wi-Fi

In de instellingen voor reservekopieën waarschuwt WhatsApp ervoor dat je het beste alleen via Wi-Fi backups kunt maken, maar hiervoor moet je wel eerst bepaalde instellingen in je iPhone veranderen. Je moet namelijk uitschakelen dat iCloud Drive informatie via je mobiele databundel verstuurt. Je past dit als volgt aan: Instellingen > Mobiel netwerk > iCloud Drive helemaal onderaan. Door deze schakelaar uit te zetten, kan WhatsApp geen backup meer maken via het mobiele netwerk. Hou er wel rekening mee dat dit ook geldt voor alle andere apps die gebruikmaken van iCloud Drive.

Meer WhatsApp tips? Check ons overzicht waarin we alle WhatsApp tips en gidsen op een rij zetten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2017
Categorie Apps
Onderwerpen backup, reservekopie, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp