WhatsApp videobellen met de iPhone.

Zo kun je met WhatsApp gratis bellen en videobellen

Via WhatsApp kun je gratis bellen of videogesprekken voeren. We leggen je in deze tip uit hoe het werkt.

Aanvankelijk was WhatsApp een app waarmee je alleen kon chatten. Tegenwoordig kun je er ook mee bellen of zelfs videogesprekken mee voeren. Heb je het nog nooit geprobeerd, dan is dit het moment om het eens te doen. We leggen precies uit hoe WhatsApp-bellen werkt in deze tip, waarbij we ook aandacht besteden aan videogesprekken.

Bellen met WhatsApp

Bellen via WhatsApp kan soms wat verwarrend, want als je in de app op het telefoonhoorntje klikt, dan bel je die persoon niet op de normale manier. Je start een audio-gesprek in WhatsApp en dat werkt nét even anders. WhatsApp-bellen is gratis, je gebruikt alleen wat dataverkeer. De app belooft daarbij zuinig te zijn: een telefoongesprek kost ongeveer 500 Kilobyte per minuut. Met een databundel van 100 MB kun je ongeveer 200 minuten bellen.

WhatsApp videobellen met de iPhone.

Naast gewoon bellen kun je in WhatsApp ook videogesprekken voeren. De functie werkt, in tegenstelling tot FaceTime, ook samen met Android-gebruikers.

WhatsApp: gratis bellen

Als je iemand wilt bellen via WhatsApp dan druk je simpelweg bij iemands naam op de telefoonhoorn-icoontje. Dat kan bijvoorbeeld rechtsbovenin een chatgesprek of op de pagina met contactinformatie. Als je onderin het menu op gesprekken klikt, kun je via het telefoon-icoon met het plusje erbij rechtsbovenin een nieuw gesprek starten. Zoek simpelweg degene op die je wilt bellen en klik op het telefoonhoorntje.

Het is niet mogelijk om iemand te bellen die geen contact van je is, tenzij diegene jou eerder heeft gebeld. Dan vind je hem of haar terug in de lijst van eerdere gesprekken in WhatsApp en kun je vanuit daar een nieuw gesprek starten. Wil je iemand anders bellen, dan kun zul je diegene eerst in je iPhone moeten toevoegen aan je contacten en dan kun je hem of haar bellen vanuit WhatsApp.

Het is ook mogelijk om mensen vanuit de Contacten of Telefoon-app op je iPhone te bellen. Zoek hiervoor degene die je wilt bellen op en open zijn of haar contactinformatie. Daar vind je een regel met IM-account (gevonden in WhatsApp). Klik hierop en je ziet knoppen om te chatten, een videogesprek te starten en te bellen; uiteraard allemaal via WhatsApp. Tot slot is er ook nog de mogelijkheid om via Siri een gesprek in WhatsApp te starten.

Uiteraard moeten mensen die je wilt bellen ook WhatsApp hebben. Je kunt contacten zonder de app niet terugvinden in WhatsApp en dus ook niet bellen. Ook in de contactenapp op je iPhone zal de mogelijkheid om WhatsApp te gebruiken ontbreken.

Als je iemand probeert te bellen die op dat moment geen dataverbinding heeft (bijvoorbeeld omdat zijn telefoon in vliegtuigmodus staat) krijg je daar geen melding van. Het lijkt voor jou als beller alsof de telefoon van de ander gewoon overgaat en diegene niet opneemt. Er is geen manier om in WhatsApp te controleren of iemand jouw oproep überhaupt wel ontvangt.

WhatsApp bellen

Als iemand jou belt via WhatsApp, dan lijkt dat erg op een normaal binnenkomend telefoongesprek. Dat komt omdat WhatsApp gebruik maakt van CallKit, een mogelijkheid van iOS om audiogesprekken dezelfde soort meldingen en opties te geven als dat Apple’s eigen Telefoon-app en FaceTime hebben.

Dankzij CallKit vind je de audio-gesprekken die je via WhatsApp voert ook terug in de lijst recente oproepen in de Telefoon-app. Onder de naam van diegene met wie je hebt gebeld staat WhatsApp-audio om aan te geven dat je het gesprek via WhatsApp hebt gevoerd. Klik je op een item in de lijst, dus zul je diegene ook automatisch terugbellen via WhatsApp.

WhatsApp videogesprekken

Naast ‘normaal’ bellen, kun je ook videobellen via WhatsApp. Dit is qua functionaliteit vergelijkbaar met FaceTime. Ook voor video-gesprekken geldt dat er geen kosten aan verbonden zijn en dat je enkel betaalt voor het dataverkeer dat je verbruikt. Houd er rekening mee dat videobellen meer data gebruikt dan wanneer je enkel audio gebruikt.

Wil je een videogesprek starten dan klik je bij iemands naam in WhatsApp op het video-icoontje. Dit kan ook vanuit de Telefoon of Contacten-app op je iPhone, door op IM-account (gevonden in WhatsApp) bij de contactinformatie van diegene die je wilt bereiken.

whatsapp videogesprek

In tegenstelling tot een audio-gesprek, wordt voor een video-oproep geen gebruik gemaakt van CallKit. Dat betekent dat WhatsApp een normale notificatie gebruikt voor een binnenkomende oproep. Je kunt ook niet direct opnemen vanuit het lockscreen als je gebeld wordt. Je moet eerst je iPhone unlocken waarna WhatsApp opent en je daar kunt opnemen. Videogesprekken zijn ook niet terug te vinden in het overzicht van recente gesprekken op je iPhone zelf, maar uiteraard wel onder de tab Gesprekken in WhatsApp.

Het is in WhatsApp niet mogelijk om groepsgesprekken te voeren via audio of video. Je zult dan ook merken dat er in een chatgroep geen telefoon-icoontje rechtsbovenin je scherm staat.

Wil je WhatsApp bellen uitzetten? Dat is helaas niet mogelijk. Wel kun je telefoonnummers blokkeren. Deze mensen kunnen dan niet meer met je chatten, maar ook geen (video)oproep starten.

Encryptie bij WhatsApp (video)bellen

Overigens zijn alle telefoongesprekken die je via WhatsApp voert versleuteld. Net als bij het chatten, gebruikt WhatsApp ook bij audio en video-gesprekken end-tot-end-encryptie. Normale telefoongesprekken zijn relatief makkelijk te onderscheppen voor bijvoorbeeld inlichtingendiensten, maar als iemand een gesprek via WhatsApp wil afluisteren dan kan dat alleen op de toestellen van de gespreksdeelnemers zelf.

Wil je weten over de encryptie in WhatsApp? We hebben er een uitgebreide tip over geschreven.

Meer WhatsApp tips? Check ons overzicht waarin we alle WhatsApp tips en gidsen op een rij zetten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2017
Categorie Apps
Onderwerpen bellen, gratis bellen, videobellen, videochat, whatsapp
Device iPhone
Software iOS

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp