Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
Tekstopmaak in WhatsApp.

Tekst opmaken en een ander lettertype gebruiken in WhatsApp: dit zijn je opties

Je kunt in WhatsApp de opmaak van je tekst aanpassen, zodat deze bijvoorbeeld dik gedrukt, cursief of doorstreept verstuurd worden. Ook kun je een ander lettertype gebruiken. In deze tip lees je hoe je dat doet.

Met WhatsApp kun je tekst voorzien van tekstopmaak. Zo verstuur je je chats vetgedrukt, cursief of doorgestreept. En je kunt met het FixedSys-lettertype (Monospace) teksten extra benadrukken die goed leesbaar moeten zijn, bijvoorbeeld programmeercode. In deze tip leggen we uit hoe je het werkt.

Tekstopmaak in WhatsApp: dik gedrukt, cursief of doorgehaald

Met WhatsApp kun je je tekst net wat meer opleuken of bepaalde woorden benadrukken door gebruik te maken van tekstopmaak. Hiervoor kun je gebruik maken van speciale codes tijdens het typen. Dit werkt zowel op je iPhone als op WhatsApp Desktop.

  • *Asterisk voor dik gedrukt*
  • _Underscore voor cursief_
  • ~Tilde voor doorgestreept~

Zo pas je het toe:

  1. Typ één of meerdere van de symbolen voor tekstopmaak (* of _ of ~).
  2. Schrijf nu de tekst die je wil sturen en sluit af met hetzelfde symbool als waarmee je begon.
  3. Op de iPhone krijg je meteen te zien hoe je tekst wordt opgemaakt. Controleer of het goed is en verstuur je bericht. De opmaaksymbolen worden niet meegestuurd indien je ze correct hebt toegepast.

Tekstopmaak gebruiken in WhatsApp

Wat je op de iPhone ook kunt doen, is de tekst selecteren en op de speciale opmaak-knop tikken. Deze herken je aan de opgemaakte letters BIU. WhatsApp suggereert met dit symbool dat je ook tekst kunt onderstrepen, maar dat is niet het geval. Deze knop vind je niet op WhatsApp Desktop.

Bekijk ook

Knippen, plakken en kopiëren op iPhone en iPad

Op iPhone en iPad kun je stukken tekst kopiëren, knippen en plakken. Hoe werkt het kopiëren en plakken van tekst? Hoe werken de acties voor kopiëren en plakken? In deze tip lees je alles over bewerken van tekst op iPhone en iPad.

Ander lettertype voor WhatsApp: FixedSys (Monospace)

Behalve het aanpassen van de tekst naar cursief, vetgedrukt of doorgehaald, kun je in WhatsApp ook een geheel ander lettertype gebruiken. Het gaat om het FixedSys-lettertype, dat je invoert door je tekst te plaatsen tussen deze ``` tekens. Dat wordt ook wel Monospace genoemd. Deze opmaak is speciaal bedoeld om bijvoorbeeld codevoorbeelden naar anderen te sturen. Zo gebruik je het:

  1. Typ drie hoge komma’s achter elkaar (```). Op een fysiek toetsenbord vind je deze waarschijnlijk naast de Z-toets of 1-toets. Voor de iPhone geldt dat je de apostrof ingedrukt moet houden en vervolgens de hoge komma links moet selecteren (zie onderstaand screenshot).
  2. Schrijf of plak nu de tekst die je in Monospace wil sturen en sluit wederom af met drie hoge komma’s.
  3. Gebruik je een iPhone? Dan adviseren we om de BIU-knop te gebruiken en te kiezen voor Monospace.
  4. Controleer of je tekst er goed uit ziet en of je de juiste komma’s hebt gebruikt. Je kunt ze eventueel ook uit dit artikel kopiëren. Alles OK? Dan verstuur je het bericht.

Monospace FixedSys lettertype in WhatsApp

Let op dat dit lettertype alleen zichtbaar is in WhatsApp. Als jouw contactpersoon de pushnotificatie leest, zal dit in het lettertype van de telefoon worden getoond. Pas wanneer het bericht in WhatsApp wordt geopend, is Monospace zichtbaar.

Meer WhatsApp tips? Check ons overzicht waarin we alle WhatsApp tips en gidsen op een rij zetten.

Bekijk ook

Het ultieme WhatsApp tipsoverzicht

We hebben alle WhatsApp-tips voor je op een rij gezet, van het gebruiken van WhatsApp Status tot het uitzetten van de blauwe vinkjes.

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp