Tekstopmaak in WhatsApp.

Tekstopmaak in WhatsApp: tekst cursief maken, vetgedrukt of doorhalen

Je kunt in WhatsApp de opmaak van je tekst aanpassen, zodat deze bijvoorbeeld dik gedrukt, cursief of doorstreept verstuurd worden. In deze tip lees je hoe je dat doet.

Met WhatsApp kun je tekst voorzien van opmaak. Zo verstuur je je chats vetgedrukt, cursief of doorgestreept. En je kunt met het lettertype FixedSys teksten extra benadrukken die goed leesbaar moeten zijn, bijvoorbeeld programmeercode. In deze tip leggen we uit hoe je het werkt.

Tekstopmaak in WhatsApp

Met WhatsApp kun je je tekst even net wat meer opleuken of bepaalde woorden benadrukken door gebruik te maken van tekstopmaak.

Hiervoor moet je gebruik maken van speciale codes:

  • *Asterisk voor dik gedrukt*
  • _Underscore voor cursief_
  • ~Tilde voor doorgestreept~

Tekstopmaak in WhatsApp met vet, cursief en doorstreept.

Het enige wat je hoeft te doen, is de tekst die je wilt aanpassen tussen codes te zetten. Je krijgt een preview te zien van de speciale opmaak, voordat je de tekst verstuurt. Je hoeft deze codes niet te onthouden, want vetgedrukt, cursief en doorgestreept vind je ook in het contextgevoelige menu van iOS.

Je kunt de codes ook combineren. Als je dus iets zowel dik gedrukt als cursief wil typen, zet je de tekst tussen zowel *_een asterisk als een underscore_*. Ook via WhatsApp Web is de tekstaanpassing zichtbaar. In pushberichten wordt echter niet de juiste opmaak weergegeven.

Ander lettertype voor WhatsApp

Behalve het aanpassen van de tekst naar cursief, vetgedrukt of doorgehaald, kun je in WhatsApp ook een geheel ander lettertype gebruiken. Het gaat om het FixedSys-lettertype, dat je invoert door je tekst te plaatsen tussen deze “` tekens. Deze opmaak is speciaal bedoeld om bv. codevoorbeelden naar anderen te sturen. Je doet dit als volgt:

  1. Zoek de juiste tekens op. Op het iPhone-toetsenbord vind je deze door eerst op 123 te tikken.
  2. Hou dan je vinger op de hoge komma (waar deze te vinden is, is afhankelijk van je toetsenbordindeling) en sleep deze naar het meest linkerteken. Doe dit drie keer.

Tekstopmaak in WhatsApp met nieuw lettertype.

  1. Tik daarna je tekst in en sluit deze wederom af met drie keer eerder genoemde teken.
  2. Verstuur je tekst en je zult zien dat deze in een ander lettertype verzonden wordt.

Dit werkt zowel op de iPhone als via WhatsApp Web of de desktop-app. Waar deze toets met de hoge komma zich bevindt is afhankelijk van je toetsenbordindeling. De meeste kans heb je naast de Z of de 1.

In pushberichten wordt de tekst echter niet weergegeven in het speciale lettertype.

Meer WhatsApp tips? Check ons overzicht waarin we alle WhatsApp tips en gidsen op een rij zetten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2018
Categorie Apps
Onderwerpen lettertype, whatsapp