WhatsApp iPhone-voorwaarden

Zo voorkom je dat WhatsApp jouw data met adverteerders deelt

In WhatsApp kun je uitschakelen dat ze jouw telefoonnummer en andere persoonlijke data delen met adverteerders. In deze tip lees je hoe dit werkt.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

WhatsApp kan je andere accountinformatie delen met derde partijen, zodat je beter afgestemde reclames voorgeschoteld krijgt. Dit is het geval sinds in augustus 2016 nieuwe gebruikersvoorwaarden zijn ingegaan.

WhatsApp: geen gegevens delen met andere partijen

In de voorwaarden staat ook dat bedrijven je rechtstreeks reclameberichten mogen sturen. Je kunt dan bijvoorbeeld communiceren met KLM over een gemiste vlucht of bij DHL informeren waar een pakketje blijft.

Er zijn twee manieren om dit te voorkomen:

  • Bij het activeren van een nieuw account.
  • Bij het verschijnen van de pop-up met nieuwe voorwaarden.
  • Binnen 30 dagen nadat je akkoord bent gegaan met de nieuwe voorwaarden (bijvoorbeeld bij het activeren van een nieuw account).

Overigens stelt WhatsApp in de pop-up dat je telefoonnummer en de inhoud van je chats niet met derde partijen worden gedeeld. Wat wel gedeeld kan worden is je profielinformatie, groepen waaraan je deelneemt, je contactpersonen, enzovoorts. Ook informatie hoe vaak je WhatsApp gebruikt en op welke momenten je het meest actief bent zou gedeeld kunnen worden.

Ben je al akkoord gegaan, dan vind je verderop in dit artikel instructies hoe je je als nog kunt afmelden.

Delen van WhatsApp-gegevens weigeren bij activering

  1. Bij het activeren van een nieuw account verschijnt het scherm met de voorwaarden.
  2. Je krijgt nu de gewijzigde voorwaarden te zien, met onderaan het scherm een schakelaar Deel mijn WhatsApp-accountinformatie met Facebook…. Zet deze schakelaar UIT.
  3. Geef aan dat je het zeker weet en tik op Niet delen.

Nieuwe WhatsApp-voorwaarden accepteren en data delen uitschakelen.

Heb je de app uit frustratie weggegooid en installeer je WhatsApp opnieuw, dan zul je een ander scherm over de nieuwe voorwaarden te zien krijgen. Hierop ontbreekt de mogelijkheid om je af te melden. Je zult je dan eerst moeten aanmelden en met de stappen hieronder weer binnen 30 dagen moeten afmelden.

Delen van WhatsApp-gegevens achteraf intrekken

Ben je al akkoord gegaan met de nieuwe voorwaarden, dan heb je 30 dagen de tijd om dit alsnog in te trekken.

  1. Start WhatsApp en ga naar het tabblad Instellingen.
  2. Ga naar Account en zet de schakelaar Deel mijn accountinformatie.
  3. Deze keuze is niet meer terug te draaien. Belangrijke informatie zoals telefoonnummer en chatgedrag worden nu niet meer gedeeld met Facebook en Facebook/WhatsApp mogen je informatie niet meer delen met adverteerders.

WhatsApp data delen

Is het langer dan 30 dagen geleden dat je akkoord bent gegaan met deze voorwaarden? Dan is het helaas niet meer mogelijk om de toestemming in te trekken.

Afmelding WhatsApp datadeling controleren

De kans is groot dat je bij het ingaan van deze voorwaarden de optie voor het delen van data al uitgezet hebt. Er is gelukkig een manier om te checken of dit voor jouw account aan of uit staat. Dat doe je door je WhatsApp accountinformatie op te vragen. Door je WhatsApp-gegevens te downloaden, krijg je inzicht in wat de chatapp van jou weet. Daarin staat ook bij het kopje Afmelding datadeling of dit in- of uitgeschakeld is. Het opvragen van informatie duurt drie dagen en in onze tip lees je hoe je dat doet.

Bekijk ook

Zo kun je je WhatsApp-accountinformatie opvragen

Ook WhatsApp verzamelt allerlei gegevens over jou, zoals je telefoonnummer en de nummers van de contacten waar je mee chat. Via een knop kan je deze WhatsApp gegevens opvragen, zodat je inzicht krijgt in wat WhatsApp over je weet. In deze tip lees je welke gegevens dit zijn en hoe je dit zelf opvraagt.

Op zoek naar een alternatief voor WhatsApp? Bekijk deze privacy- en veiligheidsvriendelijke matrix van Bits Of Freedom eens.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 26 augustus: In deze tip stond aanvankelijk dat je via deze optie ook de gegevensdeling met Facebook uitschakelt. Dat is incorrect. Data wordt wel met Facebook gedeeld, maar niet met adverteerders/derde partijen (als je deze optie uitschakelt)

Informatie

Laatst bijgewerkt
mei 2023
Onderwerp
Categorie
Apps

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van berichten verwijderen, gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes, groepsgesprekken voeren en een hele WhatsApp-community opzetten. Check ook de beste WhatsApp-tips.

WhatsApp