WhatsApp iPhone-voorwaarden

Zo voorkom je dat WhatsApp jouw data met adverteerders deelt

In WhatsApp kun je uitschakelen dat ze jouw telefoonnummer en andere persoonlijke data delen met adverteerders. In deze tip lees je hoe dit werkt.

WhatsApp gaat je andere accountinformatie delen met derde partijen, zodat je beter afgestemde reclames voorgeschoteld krijgt. Dit is te lezen in de nieuwe gebruikersvoorwaarden. Wil je dat niet, dan kun je het gelukkig blokkeren.

WhatsApp iPhone-voorwaarden

WhatsApp: geen gegevens delen met andere partijen dan Facebook

In de nieuwe voorwaarden staat ook dat bedrijven je rechtstreeks reclameberichten mogen sturen. Je kunt dan bijvoorbeeld communiceren met KLM over een gemist vlucht of bij DHL informeren waar een pakketje blijft.

Er zijn twee manieren om dit te voorkomen:

  • Bij het verschijnen van de pop-up met nieuwe voorwaarden.
  • Binnen 30 dagen nadat je akkoord bent gegaan met de nieuwe voorwaarden.

Overigens stelt WhatsApp in de pop-up dat je telefoonnummer en de inhoud van je chats niet met derde partijen worden gedeeld. Wat wel gedeeld kan worden is je profielinformatie, groepen waaraan je deelneemt, je contactpersonen, enzovoorts. Ook informatie hoe vaak je WhatsApp gebruikt en op welke momenten je het meest actief bent zou gedeeld kunnen worden.

Ben je al akkoord gegaan, dan vind je verderop in dit artikel instructies hoe je je als nog kunt afmelden.

Delen van WhatsApp-gegevens weigeren bij pop-up

Nieuwe WhatsApp-voorwaarden accepteren en data delen uitschakelen.

  1. Na verloop van tijd krijg je in WhatsApp een pop-up om de nieuwe voorwaarden te accepteren. Dit kan enige tijd duren.
  2. Hierbij heb je de mogelijkheid om rechtsboven op Niet nu te tikken, maar dan komt de pop-up na verloop van tijd weer terug.
  3. Ook vind je onderin het scherm de tekst Lees meer over de belangrijke updates…. Tik hierop.
  4. Je krijgt nu de gewijzigde voorwaarden te zien, met onderaan het scherm een schakelaar Deel mijn WhatsApp-accountinformatie met Facebook…. Zet deze schakelaar UIT.
  5. Geef aan dat je het zeker weet en tik op Niet delen.

Heb je de app uit frustratie weggegooid en installeer je WhatsApp opnieuw, dan zul je een ander scherm over de nieuwe voorwaarden te zien krijgen. Hierop ontbreekt de mogelijkheid om je af te melden. Je zult je dan eerst moeten aanmelden en met de stappen hieronder weer binnen 30 dagen moeten afmelden.

Delen van WhatsApp-gegevens achteraf intrekken

Ben je al akkoord gegaan met de nieuwe voorwaarden, dan heb je 30 dagen de tijd om dit alsnog in te trekken.

  1. Start WhatsApp en ga naar het tabblad Instellingen.
  2. Ga naar Account en zet de schakelaar Deel mijn accountinformatie.
  3. Deze keuze is niet meer terug te draaien. Belangrijke informatie zoals telefoonnummer en chatgedrag worden nu niet meer gedeeld met Facebook en Facebook/WhatsApp mogen je informatie niet meer delen met adverteerders.

WhatsApp data delen

Is het langer dan 30 dagen geleden dat je akkoord bent gegaan met deze voorwaarden? Dan is het helaas niet meer mogelijk om de toestemming in te trekken.

Op zoek naar een alternatief voor WhatsApp? Bekijk deze privacy- en veiligheidsvriendelijke matrix van Bits Of Freedom eens.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 26 augustus: In deze tip stond aanvankelijk dat je via deze optie ook de gegevensdeling met Facebook uitschakelt. Dat is incorrect. Data wordt wel met Facebook gedeeld, maar niet met adverteerders/derde partijen (als je deze optie uitschakelt)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2016
Categorie Apps
Onderwerp whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp