Telegram iPhone vernieuwd

Telegram versus WhatsApp: 8 redenen om over te stappen

Benieuwd waarom je moet overstappen van WhatsApp naar Telegram? Of wil je weten hoe je vrienden kunt overtuigen om Telegram te installeren? We zetten acht redenen waarom Telegram de betere chat-app is, op een rij.

Telegram iPhone vernieuwdWhatsApp is de populairste chat-app in Nederland, maar dat maakt het nog niet de beste. In de reacties op iCulture wordt ook veelvuldig gesproken over Telegram – een app die de afgelopen paar jaar steeds meer in opmars is. Telegram laat je zoals in WhatsApp chatten met vrienden en familie, maar is daar net wat uitgebreider in. Waarom moet je WhatsApp inruilen voor Telegram? We leggen het uit in dit artikel.

Wat is Telegram?

Telegram is een chatapp, vergelijkbaar met iMessage of WhatsApp. Je kunt via de internetverbinding van je vrienden chatten, waardoor je geen sms-bundel nodig hebt. Je kunt hierdoor kosteloos chatten met mensen verspreid over de hele wereld.

Het bedrijf achter Telegram is opgericht door de Russische broers Nikolai en Pavel Durov. Zij waren eerder verantwoordelijk voor het sociale netwerk VK – een Russische variant van Facebook. Telegram heeft dus Russische roots, maar is tegelijk een Duitse applicatie: het hoofdkantoor van Telegram staat namelijk in Berlijn. De servers van Telegram staan in Europa, terwijl WhatsApp zich in de Verenigde Staten bevindt.

Hoewel de basis achter WhatsApp en Telegram op elkaar lijkt, verschillen de apps op een aantal fronten met elkaar. We zetten hieronder een paar voordelen van Telegram ten opzichte van WhatsApp op een rij.

1. Gebruikersnamen in Telegram

Telegram gebruikersnaamTelegram gebruikt net als WhatsApp je telefoonnummer en adresboek zodat je vrienden kunt vinden, maar dit is niet de enige optie. Het is in de instellingen van de app ook mogelijk om een gebruikersnaam te registreren. Deze gebruikersnaam kun je aan andere Telegram-gebruikers geven, waardoor je niet langer iedereen je telefoonnummer hoeft door te geven. Dat heeft nog een praktisch voordeel: heb je een nieuw telefoonnummer, dan kun je probleemloos in contact blijven met je Telegram-vrienden door met je gebruikersnaam in te loggen. Je kunt bovendien mensen naar je Telegram-account verwijzen door je gebruikersnaam te linken. De url Telegram.me/gebruikersnaam laat mensen je snel een bericht toesturen.

2. Betere groepsgesprekken

Je kunt in Telegram groepsgesprekken voeren, zodat je bijvoorbeeld in één keer naar al je familieleden een bericht stuurt. Een functie die ook in WhatsApp zit, maar de groeps-chats van Telegram zijn veel uitgebreider. Met behulp van hashtags, reacties en gebruikersnamen wordt een chat namelijk vele malen overzichtelijker.

Je kunt de gebruikersnaam van een andere Telegram-gebruiker in een groeps-chat gebruiken. Je doet dit door een @ in te tikken, gevolgd door de betreffende gebruikersnaam. De persoon in kwestie zal dan altijd jouw bericht in een notificatie te zien krijgen – zelfs als deze persoon de pushberichten van deze chat heeft uitgeschakeld. Hierdoor is Telegram ideaal voor drukke chats. Je kunt de berichtgeving simpelweg uitschakelen, waarna iemand je naam kan noemen zodra je nodig bent.

Telegram replies voor Telegram replies na

Berichten zijn op Telegram makkelijk vindbaar met behulp van hashtags. Je tikt op de #-knop, waarna je een zelfbedacht sleutelwoord kunt invoeren. Je kunt later op dit woord drukken om alle andere berichten met deze tag terug te vinden.

Tot slot kun je specifiek op berichten reageren in Telegram. Dit doe je door een bericht ingedrukt te houden, waarna je drukt op Antwoord. Het bericht waar je op reageert verschijnt boven je reactie, zodat iedereen ziet waar je het precies over hebt. Ideaal als een drukke chat meerdere onderwerpen tegelijk bespreekt.

3. Telegram ook op de desktop, iPad en iPod

Telegram DesktopWhatsApp heeft misschien een webversie om op je computer te gebruiken, maar deze werkt op het moment alleen voor Android-gebruikers. Het alternatief van Telegram werkt daarentegen voor iedereen. Door de desktop-app van Telegram te installeren, kun je net zo makkelijk chatten met vrienden en familie vanaf een computer. De desktopversie van Telegram werkt op alle grote platformen: je kunt het chatprogramma downloaden voor Windows, OS X en Linux. Geen zin om programma’s te installeren? Dan heeft Telegram ook een webversie om op je computer te gebruiken.

Naast de desktop, werkt Telegram ook op iPads en iPods. De app is namelijk universeel en kan overal op worden geïnstalleerd, zonder dat je een telefoonnummer nodig hebt om je account te verifiëren. Een groot voordeel ten opzichte van WhatsApp, waarvan de app alleen op iPhones met een geldig telefoonnummer werkt.

4. Betere beveiliging

Je kunt in Telegram een geheime chat starten, waarbij gebruik wordt gemaakt van betere beveiliging. De app versleutelt dan al je berichten, waarna ze alleen gelezen kunnen worden door de ontvanger. Een beveiligingsmethode vergelijkbaar met die van WhatsApp, maar WhatsApp doet dit op het moment alleen bij de Android-versie van de app. De end-to-end beveiliging van Telegram werkt echter in alle versies van de app. Wil je zeker weten dat de chat alleen leesbaar is voor jou en de ontvanger? Telegram verstuurt naar jou en de ontvanger een speciale afbeelding. Als deze er bij jullie allebei hetzelfde uitziet, is de chat afgeschermd voor mogelijke meelezers.

Telegram geheime chat Telegram geheime chat afbeelding

Dit betekent niet dat al je chats in Telegram beter beveiligd zijn. Start je een gewoon gesprek of een groeps-chat? Dan maakt de app gebruik van server-client versleuteling, vergelijkbaar met de beveiliging van WhatsApp op de iPhone.

5. Stickers

Telegram stickersSommigen vinden het maar een gimmick, maar wij zijn er dol op: je kunt in Telegram ook stickers versturen. Deze plaatjes zijn net wat groter en gedetailleerder dan emoji, waardoor je meer nuance kunt overbrengen. En dat niet alleen: je kunt zelf ook stickers voor Telegram maken. We hebben zelf al een verzameling met honderden stickers gemaakt en gedownload, met daarin persoonlijke memes en andere geintjes verwerkt.

6. Telegram-bots

Telegram Teletekst BotChats in Telegram kunnen nog veel informatiever worden als je gebruikmaakt van bots. Door één van deze chatrobots in een gesprek toe te voegen, kun je met behulp van simpele commando’s van alles doen.

Zin in een geinig plaatje? Dan nodig je de ImageBot uit, waarna je met het commando /getgif een gif-animatie in de chat plaatst. Op zoek naar nieuwe Telegram-vrienden? Je kunt dan een gesprek aanknopen met de HotOrBot, een soort van Tinder voor andere Telegram-gebruikers. Met de Nederlandse TelekstBot kun je zelfs Teletekst bekijken vanuit een chat.

De bot-ondersteuning maakt Telegram ook een krachtige app voor bijvoorbeeld bedrijven. Ontwikkelaars kunnen met GitHubBot bijvoorbeeld hun ontwikkelproject bijhouden, waardoor belangrijke updates in de chat verschijnen. Hierdoor kun je automatisch relevante updates in chats versturen, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Zelf een bot maken? Dat kan door – je raadt het al – te praten met een andere bot. Voor instructies hoef je alleen maar een bericht te sturen naar BotFather.

7. Apple Watch-app voor Telegram

Telegram Apple WatchTelegram heeft ook een app voor de Apple Watch, waardoor je chats kunt lezen vanaf de Watch. Dat is een stuk handiger dan de gebruikelijke notificaties: je krijgt immers de gehele chat te zien, in plaats van alleen de meest recente berichten. Daarnaast kun je snelle, vooraf bepaalde reacties verzenden. Je kunt de app openen vanuit de notificaties van de Apple Watch.

Zelfs zonder app is Telegram echter handig op de Apple Watch. Met de interactieve notificaties kun je ook een duimpje omhoog sturen, zodat je snel bevestigt een bericht te hebben gelezen. Het is ook mogelijk om vanuit de notificatie een chat voor een uur te muten, waardoor je even geen berichten ontvangt.

8. Sneller ontwikkelingstraject

Het blijkt al een beetje uit de hierboven genoemde punten: de ontwikkeling van Telegram gaat een stuk sneller dan die van WhatsApp. Het duurt bij WhatsApp vaak maanden totdat een belangrijke, nieuwe functie wordt toegevoegd, maar bij Telegram is er vaak binnen een paar weken een update. Het team achter Telegram heeft bovendien gekozen voor een assertieve aanpak: de app krijgt geregeld nieuwe, soms wat experimentele functies. Je hebt hierdoor nooit het gevoel dat de app achter ligt – een gevoel dat sommige WhatsApp-gebruikers soms wel hebben.

Hoe stap je over naar Telegram?

Ben je overtuigd? Gelukkig is het dan vrij simpel om over te stappen op Telegram. Je hoeft alleen maar de app te installeren, waarna ja de stappen op het scherm volgt om via je adresboek al je vrienden te vinden. Je krijgt dan meteen iedereen te zien die op dit moment al Telegram gebruikt. Als vrienden later Telegram installeren, opent er automatisch een nieuwe chat om je hier op te wijzen.

Tip: overtuig groepen om over te stappen

Uiteraard is er nog één dilemma: lang niet al je vrienden zitten op Telegram. Het overgrote merendeel van Nederland gebruikt op dit moment nog WhatsApp, waardoor je tussen de twee apps moet blijven wisselen. Je kunt vrienden één voor één doorsturen naar dit artikel, zodat ze weten waarom Telegram de moeite waard is, maar dat neemt veel tijd in beslag. Ons advies: richt je in eerste instantie alleen op chatgroepen. Leg in een groep met familieleden, collega’s of voetbalvrienden uit waarom Telegram de moeite waard is, en maak diezelfde groep opnieuw in Telegram. Dan heb je in één keer een fikse groep mensen te pakken als je slaagt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2015
Categorie Apps
Onderwerpen telegram, whatsapp