WhatsApp bericht gelezen

WhatsApp is nu op alle toestellen beveiligd met end-to-end-encryptie

WhatsApp heeft de end-to-end-encryptie voor alle vormen van communicatie geactiveerd. Dit geldt voor alle toestellen met de meest recente versie van WhatsApp. Door deze beveiliging kan het bedrijf (en overheden!) niet meekijken bij jouw berichten.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

whatsapp-iphones
WhatsApp heeft vandaag alle communicatie via de chat-app extra veilig gemaakt. In een uitgebreid verhaal bij Wired hebben de makers laten weten dat ze de extra strenge beveiliging nu voor alle type communicatie geactiveerd hebben, zodat de gesprekken niet meer af te luisteren zijn.

End-to-end-encryptie in WhatsApp

In WhatsApp kun je zowel via tekst berichten uitwisselen als elkaar bellen via internet. Beide vormen van communicatie zijn met ingang van vandaag extra veilig, doordat de berichten versleuteld worden van het toestel van de verzender naar het toestel van de ontvanger. Hierdoor kan alleen degene die het bericht verzonden heeft en degene die het bericht ontvangt, zien wat er gezegd wordt (mits niemand fysiek bezit heeft genomen van je device). WhatsApp kan daardoor ook niet meer op bevel van de overheid jouw berichten inlezen. Eerder lekten al mogelijke screenshots uit van de end-to-end-encryptie van WhatsApp.

Open Whisper Systems

De end-to-end-encryptie is mogelijk gemaakt door het bedrijf Open Whisper Systems, het bedrijf dat ook verantwoordelijk is voor de extra veilige chatapp Signal. In een uitgebreide blogpost geeft het bedrijf meer uitleg over de ingevoerde beveiliging van WhatsApp. Er is gebruik gemaakt van het axolotl-protocol. Moxie Marlinspike, de oprichter van Open Whisper Systems, stelde in 2013 voor om de beveiliging van WhatsApp te verbeteren. CEO Jan Koum van WhatsApp had daar wel oren naar, maar uiteindelijk heeft het wel een paar jaar geduurd voordat het zover is.

Zo werkt de WhatsApp encryptie

Voor de extra beveiliging is de nieuwste versie van WhatsApp benodigd. De meest recente versie van WhatsApp verscheen afgelopen vrijdag en heeft versienummer 2.16.1. Op dit moment wordt de functie uitgerold, waardoor het zo kan zijn dat deze nog niet zichtbaar is op jouw iPhone. De functie moet verschijnen in de instellingen van de app.

WhatsApp beveiligt nu al je chats, groepschats, verzonden en ontvangen mediabestanden en telefoongesprekken tussen alle platformen die ze ondersteunen. Het gaat daarbij om Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry, BlackBerry 10, Nokia S40 en Nokia S60.

Hoe weet je dat het gesprek is versleuteld?

Bij gesprekken die versleuteld zijn komt een melding te staan als er end-to-end encryptie wordt toegepast. Staat de melding er niet? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een gesprekspartner die nog met een oude versie van WhatsApp werkt. Wil je supergeheime informatie met iemand uitwisselen, dan kun je ook met een lange cijfercode of een QR-code controleren of je daadwerkelijk met de juiste persoon te maken hebt.

Ben je nu helemaal veilig?

Nee, helaas is de beveiliging nog steeds niet 100%. Gebruikers kunnen een onbeveiligde backup van hun WhatsApp-gesprekken via online opslagdiensten opslaan. Daardoor kunnen gesprekken op een later moment toch onderschept worden. Een ander probleem is dat encryptie uiteindelijk gekraakt kan worden. Bovendien kan het axolotl-protocol op de server uitgeschakeld worden. Je hoeft daar niet meteen bang voor te zijn, want de mensen die bij het axolotl-protocol betrokken zijn, zijn grote voorstanders van privacy en encryptie. Edward Snowden gelooft er in ieder geval in: hij zegt dat je de beveiliging van Open Whisper Systems kunt vertrouwen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 april 2016, 18:49
Categorie Apps
Onderwerpen beveiliging, encryptie, whatsapp
36 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.