WhatsApp encryptie in groepsgesprek.

WhatsApp en privacy: zo hou je zelf controle over je data

Er is regelmatig discussie over de privacy van WhatsApp-gebruikers. De app biedt je echter wel standaard heel sterke versleuteling van je berichten en je hebt veel privacy-instellingen. Deze tip legt uit wat er mogelijk is.

Sinds WhatsApp in 2014 werd overgenomen door Facebook, maken sommige gebruikers zich zorgen over hun privacy. Kan Facebook alles meelezen, verzamelen ze informatie over je? Daarom bespreken we in deze gids hoe het zit met je privacy op WhatsApp.

WhatsApp encryptie in groepsgesprek.

WhatsApp en privacy

Facebook verdient geld door zoveel mogelijk data van gebruikers te verzamelen en op basis hiervan advertenties te verkopen. De zorg onder veel WhatsApp-gebruikers was dan ook dat ook de inhoud van WhatsApp-gesprekken zou worden verzameld. Ook zorgden nieuwe functies zoals het ‘blauwe vinkje‘ en nieuwe gebruiksvoorwaarden voor kritiek op het privacybeleid van WhatsApp. Tegelijkertijd zette WhatsApp in het voorjaar van 2016 end-to-end encryptie aan. Hoe zit het nu precies?

Als eerste: je hebt zelf controle over een groot deel van je privacy binnen de app, doordat je diverse instellingen kunt aanpassen. Standaard is voor al je WhatsApp-contacten zichtbaar wanneer je de app voor het laatst hebt geopend. Ook kunnen zij zien of je hun berichten gelezen hebt, dankzij de blauwe vinkjes. Je profielfoto is ook door al je WhatsApp-contacten te bekijken.

Al deze functies kun je echter uitschakelen of beperken. Je kunt de opties hiervan terugvinden door in WhatsApp naar Instellingen > Account > Privacy te gaan.

In deze gids kun je alle details lezen over hoe je blauwe vinkjes uitzet en we hebben ook een tip over hoe je de laatst gezien-status kunt uitschakelen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om mensen (of eigenlijk telefoonnummers) te blokkeren binnen WhatsApp.

WhatsApp Privacy

End-to-end encryptie WhatsApp

Sinds april 2016 heeft WhatsApp end-to-end encryptie op alle apparaten. Hierdoor kan alleen degene met fysieke toegang tot het toestel de berichten bekijken en is het in principe onmogelijk om gesprekken af te luisteren of in te zien. Dit geldt voor alle communicatie in WhatsApp: berichten, telefoongesprekken en videobellen; de functie staat altijd aan. Metadata over met wie je wanneer communiceert, valt hier echter niet onder, het gaat enkel om de inhoud van je communicatie.

In onderstaand artikel lees je meer over de verbeterde beveiliging van WhatsApp.

Controverse rondom versleuteling

End-to-end-encryptie is de afgelopen jaren vaak onderwerp van discussies. Poltici, waaronder ook de Belgische minister van Justitie Koen Geens, spraken de wens uit om privé-berichten van WhatsApp te kunne aftappen. Dit in verband met de strijd tegen terrorisme en de aanslagen in Parijs. De Britse premier David Cameron ging zelfs zover dat hij zei dat hij diensten als WhatsApp zou willen verbieden, als het niet mogelijk is om ze af te luisteren. In het Verenigd Koninkrijk blijft de discussie hierover steeds terugkeren.

Maar ook in Nederland speelt dit. Inlichtingendienst AIVD is fel tegenstander de end-to-end encryptie van WhatsApp. De organisatie doet zelfs onderzoek naar de mogelijkheid om de versleuteling te kraken. Voor zover bekend is dat echter nog niemand gelukt, ook niet in het buitenland. Volgens beveiligingsonderzoekers is de encryptie van WhatsApp namelijk zeer sterk. WhatsApp maakt daarvoor gebruik van OpenSignal, gemaakt door de ontwikkelaars van de Signal-app.

Eerdere privacykwesties rond WhatsApp

Niet alleen de encryptie heeft voor discussie gezorgd. WhatsApp is ook vaak negatief in het nieuws gekomen vanwege privacykwesties. Al in 2011 bleken WhatsApp-berichten en 06-nummers gemakkelijk te onderscheppen. In september 2012 werd duidelijk dat berichtenverkeer van WhatsApp eenvoudig af te luisteren is. In oktober 2013 ontdekte een Nederlander opnieuw kwetsbaarheden in de encryptie die WhatsApp gebruikt.

Na de overname door Facebook is privacy opnieuw onderwerp van gesprek geworden. Onder meer het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) dreigde WhatsApp in februari 2014 met een dwangsom omdat de privacyregels nog zouden worden overtreden. Ook ontstond er nogal wat ophef over het gebruik van de profielfoto die je in WhatsApp gebruikt. In een reeks publieke statements proberen Facebook en WhatsApp dit imago om te buigen. Zo zei Facebook-oprichter Mark Zuckerberg in een interview dat WhatsApp ‘voorzichtig blijft’ met gegevens en, meest recent, in een aparte blogpost waarin WhatsApp nogmaals benadrukt dat de privacy van gebruikers gewaarborgd blijft. Om die opmerkingen kracht bij te zetten, werd nog dezelfde avond een update voor WhatsApp Messenger uitgebracht die nieuwe privacy-instellingen toevoegt.

Meer WhatsApp tips? Check ons overzicht waarin we alle WhatsApp tips en gidsen op een rij zetten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2017
Categorie Apps
Onderwerpen beveiliging, privacy, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp