WhatsApp-logo groen.

WhatsApp opent dienst voor bedrijven, gaat je telefoonnummer delen met Facebook

WhatsApp gaat meer samenwerken met bedrijven. De komende maanden worden tests uitgevoerd, waardoor bedrijven berichten kunnen sturen naar WhatsApp-gebruikers. Ook licht WhatsApp het delen van info met Facebook toe.
Benjamin Kuijten - · Laatst bijgewerkt:

WhatsApp-logo groen.
WhatsApp heeft voor het eerst in vier jaar de voorwaarden en het privacybeleid van de dienst bijgewerkt. Dit heeft vooral te maken met de samenwerking tussen WhatsApp en bedrijven, want de chatdienst gaat het voor bedrijven mogelijk maken om makkelijker te communiceren met WhatsApp-gebruikers. Hierdoor is het in theorie mogelijk om berichten via WhatsApp te krijgen als bijvoorbeeld je vlucht vertraagd is.

Update 26 augustus: Wil je voorkomen dat je telefoonnummer met Facebook wordt gedeeld? We hebben een aparte tip waarin we uitleggen hoe je het uitschakelt.

WhatsApp gaat meer communiceren met bedrijven

In een blogpost op de WhatsApp-website worden enkele voorbeelden genoemd hoe bedrijven met WhatsApp-gebruikers kunnen communiceren. Zo zou jouw bank je een bericht kunnen sturen in het geval van een frauduleuze transactie of bericht van je vliegtuigmaatschappij over je geplande vlucht. Dit soort functies zitten nu vaak in losse apps verwerkt, zoals een bankieren-app, maar WhatsApp wil het voor bedrijven mogelijk maken om klanten op deze manier te contacteren. Het openstellen van WhatsApp voor bedrijven is een manier om op een andere manier inkomsten te genereren. Deze nieuwe functies worden de komende maanden getest met bedrijven, waardoor je er als gebruiker nog niet direct iets van zal merken. Al eerder bleek dat WhatsApp meer wil samenwerken met bedrijven.

De voorwaarden zijn ook gewijzigd omdat de chatdienst onlangs meerdere nieuwe functies toegevoegd heeft. Denk bijvoorbeeld aan de end-to-end-encryptie, de mogelijkheid om te bellen en het verschijnen van WhatsApp Web en de desktop-app. Ook het feit dat WhatsApp nu onderdeel is geworden van Facebook, is een reden om de voorwaarden te wijzigen. WhatsApp benadrukt echter wel dat alle versleutelde berichten privé blijven, ondanks dat ze meer samen zullen gaan werken met Facebook.

WhatsApp deelt je telefoonnummer met Facebook

In de blogpost wordt gezegd dat WhatsApp je nummer niet zal delen met anderen, ook niet op Facebook. In de aparte pagina met veel gestelde vragen staat echter dat ze “bepaalde accountinformatie met Facebook en de Facebook-bedrijvengroep delen, zoals het telefoonnummer dat je hebt geverifieerd om je te registreren bij WhatsApp”. Je nummer zal echter niet zichtbaar zijn voor andere mensen op Facebook. De koppeling met Facebook wordt voornamelijk gebruikt om jou passende advertenties te tonen en betere vriendsuggesties te doen. WhatsApp blijft verder vrij van banneradvertenties, maar door de samenwerking met bedrijven kunnen er wel marketingberichten verstuurd worden.

WhatsApp benadrukt wel dat je als bestaande gebruiker niet verplicht bent om je accountinformatie te delen met Facebook. Na het accepteren van de voorwaarden, kun je via Instellingen > Account > Deel mijn accountinformatie het delen van info uitschakelen.

De volledige gewijzigde privacyvoorwaarden van WhatsApp vind je op de WhatsApp-website.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 26 augustus: We hebben een aparte tip hoe je de toestemming aan WhatsApp om je data te delen kunt intrekken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 augustus 2016, 11:05
Categorie Apps
Onderwerp whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.