Spotify op de iPhone

10 dingen die je met Spotify kunt doen (behalve muziek luisteren)

Met Spotify kun je meer dan muziek luisteren. Volg een taalcursus, beluister een historische speech, leer mediteren of leer een instrument bespelen.

Spotify op de iPhone
Gebruik je Spotify alleen om muziek te luisteren? Zonde! Want er zit nog veel meer in deze streaming muziekdienst. Doe een taalcursus, luister een beroemde speech of een audioboek. Ontspan met een meditatie-oefening of luister naar een hoorspel. Het zit allemaal in Spotify.

#1 Taalcursussen volgen

Bij Spotify denk je aan muzieknummers, maar wist je dat je ook talen kunt leren? Wij zochten op ‘italian course’ en vonden bijvoorbeeld ‘Learn Italian’ en ‘Easy Italian Audio Course for Beginners’. Als je ‘learn’ of ‘course’ in je zoekopdracht meeneemt vind je het gemakkelijkst de taalcursussen en krijg je niet ’50 Italian disco hits’ in beeld. Op dezelfde manier zoek je op Spanish, Chinese, Arabic, Russian of welke taal je ook maar wilt leren. We zochten ook op ‘course’ maar er staan geen algemene cursussen over geschiedenis of wiskunde op Spotify. Taalcursussen wel.

Spotify taalcursus volgen

#2 Karaoke-avond organiseren

Je kunt Spotify ook gebruiken tijdens een karaoke-avond met vrienden. Wat je nodig hebt is een laptop met de Spotify-app. Het werkt eenvoudig: zet een nummer op, klik op de Songteksten-knop naast de afspeelbalk en zing mee. Je kunt ook populaire songteksten van populaire tracks op Spotify vinden door de Ontdek-functie te gebruiken.

Check onderstaand filmpje om te zien hoe het werkt.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

#3 Maanlandingen en NASA-missies meebeleven

Je verwacht het niet op Spotify, maar je kunt op Spotify luisteren naar de teksten van de NASA-missies, zoals de Apollo-missies. Luister nog eens naar de legendarische uitspraak ‘One Small Step For Man, One Giant Leap For Mankind’. Het is superspannend om te luisteren naar het aftellen voor een Apollo-missie. Alsof je er zelf bij zit! Zoek op ‘nasa’ om nog meer te zien.

Spotify Apollo-missies

#4 Radio luisteren

Je zit niet vast aan de afspeellijsten en muziekalbums van Spotify en je hebt Beats 1 ook helemaal niet nodig. In Spotify vind je namelijk ook allerlei radiostations. In de desktop-app klik je linksboven op Radio en in de iOS-app druk je op het hamburgermenu links bovenin en vervolgens op Radio. Kies uit allerlei genres, bijvoorbeeld hiphop, jazz, punk en comedy.

Radio luisteren met Spotify

#5 Lachen om comedy

Ja, je kunt op Spotify ook gezongen nummers vinden van comedians, maar als je een conference of show wilt beluisteren kan dat ook. Zoek maar eens op Jochem Myjer of Najib Amhali. Shows zoals Even Geduld Aub (van Myjer) en Most Wanted (van Amhali) zijn er gewoon te beluisteren. Voel je je even sip? Luister naar een paar grappen en je bent weer helemaal opgeknapt. Overigens kun je ook naar shows luisteren van Amerikaanse comedians zoals Eddie Murphy, Bill Cosby en Robin Williams, maar daar moet je maar net van houden. Voor de liefhebbers van Britse humor zijn er shows van Monty Python.

Spotify comedy luisteren

#6 Ontdek beroemde toespraken

Moet je binnenkort een presentatie houden, dan kun je je voorbereiden met beroemde toespraken. Kijk de kunst af bij Martin Luther King (“I have a dream“) of laat je inspireren door boeiende speeches van onder andere Muhammad Ali en Winston Churchill.

spotify-martin-luther-king

#7 Verbeter jezelf met een peptalk

Anthony Robbins ken je misschien wel. De man is een kei in het houden van motiverende peptalks, waar je vaak honderden euro’s voor betaalt om erbij te zijn. Het kan ook gratis. In Spotify zijn allerlei peptalks van deze motiverende spreker te vinden, zoals ‘Focus, Beliefs and Language’ en ‘The Science of Achievement’. Check ook eens ‘How to Win Friends and Influence People’ van Dale Carnegie of vul de naam van je favoriete positiviteitsgoeroe in. Er is nog veel meer beschikbaar, zoals ‘Learn To Study for Success’ en ‘How to Speak in Public and Engage Your Audience’ (beide hier te vinden).

Spotify: peptalk van Anthony Robbins

#8 Ontspan met meditatie

Je kunt op Spotify allerlei ontspannende muziek vinden, maar dat is niet genoeg om te mediteren. Het is veel handiger als iemand je bij de hand neemt en zegt wat je moet doen. Daarom kun je op Spotify ook allerlei vormen van ‘guided meditation‘ vinden. Doe iets aan je stress.

Spotify:  leer mediteren

#9 Luister naar boeken en korte verhalen

Je hebt waarschijnlijk geen tijd om naar de hele biografie van Steve Jobs te luisteren (die is overigens ook niet op Spotify te vinden), maar wil je even helemaal wegdromen naar een andere wereld, dan zijn er korte verhalen. Een favoriet bij luisteraars is Light Night Tales, omdat ze worden voorgelezen door de prettige stem van Benedict Cumberbatch. Of luister naar ‘How to tell a story‘, een essay van Mark Twain. Duurt slechts 15 minuten. Je kunt ook wat gedichten beluisteren, zoals ‘A Hipster’s Guide to Poetry‘.

Spotify: Hipster's Guide to Poetry

Zit je lang in de auto en ben je klaar voor het langere werk, dan zijn er ook audioboeken van onder andere The Great Gatsby, Pride and Prejudice en Great Expectations. Het gaat om klassieke literatuur, boeken die je altijd nog eens wilde lezen maar nooit aan toe kwam. Dankzij Spotify hoef je ze niet naar je toestel te downloaden, maar kun je er elk moment naar luisteren.

Hier wat voorbeelden:

Hier vind je nog meer audioboeken.

Spotify: een audioboek beluisteren, bijvoorbeeld 1984 van George Orwell

#10 Leer iets nieuws

Er is allerlei educatieve content te vinden op Spotify. Ontdek bijvoorbeeld het verhaal achter allerlei muzieknummers in ‘The Artist Speaks‘, met onder andere Paul McCartney. Volg banjo- en gitaarlessen met de legendarische folkzanger Pete Seeger. Leer beter golfen of volg een cursus om je kat beter te begrijpen.

Golfcursus op Spotify

Bekijk ook

Spotify: alles over deze populaire muziekdienst

Spotify is een streaming muziekdienst voor iPhone, iPad, Sonos en meer. Lees alles over onbeperkt muziek luisteren via Spotify met een gratis of betaald abonnement.

Spotify

Spotify is 's werelds grootste muziekstreamingdienst. Met Spotify kun je gratis of tegen betaling muziek streamen vanaf je iPhone, iPad, Mac of ander device. De gratis versie heeft reclame en laat je niet on-demand elk nummer afspelen, terwijl je met de betaalde Spotify Premium onbeperkt muziek naar keuze kunt luisteren. Er zijn op maat gemaakte afspeellijsten, je kunt gebruikmaken van Spotify Connect of AirPlay en nog veel meer. Behalve muziek vind je op Spotify ook veel populaire podcasts, zowel Nederlandse als vanuit het buitenland.

Spotify