Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
HomePod met Spotify.

HomePod en Spotify: dit kun je ermee (verbeterd vanaf iOS 17)

Nog niet alles kan, maar wel veel
De HomePod werkt vooral samen met Apple Music en Deezer, maar je kan de speaker ook gebruiken voor het afspelen van muziek via Spotify. Wat kun je allemaal doen met Spotify op de HomePod? Wij zetten alle mogelijkheden voor je op een rij.

De HomePod en HomePod mini werken met Spotify, maar de mogelijkheden zijn lang niet zo uitgebreid als met Apple Music. Wat kun je precies wel en niet doen met de HomePod in combinatie met Spotify?

Werkt de HomePod met Spotify?

Ben je abonnee van Spotify, dan kun je de muziek van de streamingdienst gewoon afspelen via de HomePod. De HomePod is namelijk een AirPlay 2-speaker. Dat betekent dat je alle audio vanaf je iPhone of iPad naar je HomePod kunt doorsturen en die vanaf de speaker afspelen. Wel is de voorwaarde dat je iPhone of iPad met hetzelfde wifi-netwerk verbonden moet zijn als de HomePod zelf.

De HomePod werkt (nog) niet rechtstreeks met Spotify. Dat betekent dat je dus altijd een iPhone of iPad nodig hebt voor het starten van muziek. Streamingdiensten die wel met de HomePod werken zijn onder andere Apple Music en Deezer. De HomePod is ook geen Spotify Connect-speaker, zoals veel andere draadloze speakers dat wel zijn.

Bekijk ook

Spotify Connect: wat is het, welke apparaten zijn geschikt?

Met Spotify Connect kun je muziek afspelen in het hele huis, zonder dat je een duur multiroom-speakersysteem nodig hebt. In deze gids lees je hoe Spotify Connect werkt, welke speakers geschikt zijn en wat je verder nodig hebt.

Nieuw vanaf iOS 17 en HomePod software-update 17: Spotify gebruiken via Siri op HomePod

Vanaf iOS 17 en HomePod software-update 17 kun je meer met Spotify op de HomePod doen. Vanaf die updates kan Siri op de HomePod namelijk direct communiceren met iPhone-apps via AirPlay, mits ze ondersteuning hebben voor Siri. Op deze manier kan je dus aan Siri op de HomePod vragen om muziek af te spelen via Spotify, waarna de HomePod automatisch verbinding maakt met de iPhone, de Spotify-app gebruikt en de muziek via AirPlay afspeelt. Dat betekent dat je dus nog wel steeds een iPhone nodig hebt, maar je daar zelf geen interactie mee hoeft uit te voeren. Je kan vragen om willekeurige muziek te starten, een specifiek liedje, album of artiest af te spelen of een afspeellijst te beginnen. Een nummer toevoegen aan je bibliotheek of afspeellijst is niet mogelijk, omdat Siri in Spotify op de iPhone dat niet ondersteunt.

Verderop in dit artikel lees je meer over de exacte commando’s die je op de HomePod kan gebruiken vanaf iOS 17.

Bekijk ook

Siri op de HomePod werkt straks met veel meer apps (zoals Spotify) dankzij iOS 17

Siri op de HomePod krijgt een belangrijke verbetering met iOS 17 en HomePod software-update 17. Vanaf deze versies kun je aan Siri op de HomePod vragen om muziek af te spelen via een app op je iPhone, waarna de muziek via AirPlay op de HomePod gestreamd wordt.

Hoe gebruik ik HomePod met Spotify?

Om handmatig Spotify op je HomePod af te spelen vanaf je iPhone of iPad, volg je het volgende stappenplan:

 1. Open de Spotify-app en selecteer een nummer.
 2. Tik onderaan op het speakericoontje.
 3. Hier verschijnen nu alle mogelijke speakers. Kies voor AirPlay & Bluetooth.
 4. Selecteer nu je HomePod om de muziek op af te spelen.

Spotify op de HomePod gebruiken.

Je kan ook Siri gebruiken om Spotify op de HomePod af te spelen. Zie daarvoor de uitleg verderop in deze tip.

Om Spotify vanaf je Mac af te spelen op je HomePod, is het vereist om al het geluid van je Mac door te sturen. Spotify op de Mac ondersteunt zelf geen AirPlay, dus gebruik je de standaard ingebouwde AirPlay-functie van de Mac. Dit werkt als volgt:

 1. Start een nummer in Spotify op je Mac.
 2. Klik in de macOS-menubalk op het speakericoontje of open het Bedieningspaneel en vervolgens op het AirPlay-icoontje bij Geluid.
 3. Selecteer de HomePod.

Een tussenoplossing is om de muziek vanaf je iPhone af te spelen, en dit vervolgens te bedienen vanaf je Mac. Open hiervoor Spotify op je iPhone, stuur de audio door via AirPlay naar je HomePod en klik dan onderin in Spotify op de Mac rechtsonder op het speakericoontje. Je ziet daar dat de muziek afgespeeld wordt via de iPhone. Hierdoor kan je de muziek pauzeren en afspelen vanaf je Mac, terwijl het geluid uit de HomePod-speaker komt.

Spotify op de Mac via de HomePod.

Werkt Siri op de HomePod met Spotify?

Siri op de HomePod gebruik je voor het bedienen van allerlei functies. In combinatie met Apple Music kun je ook specifieke nummers, afspeellijsten of radiostations opvragen en nummers liken en aan je bibliotheek toevoegen, direct via de HomePod. Helaas werken de spraakcommando’s op de HomePod niet standaard in combinatie met Spotify, omdat Spotify geen uitgebreide ondersteuning voor de HomePod toegevoegd heeft.

Vanaf iOS 17 kun je wel gebruikmaken van de eerder genoemde omweg, waardoor Siri op de HomePod automatisch de AirPlay-verbinding met je iPhone start om via Spotify af te spelen. Je kan in dat geval met een Spotify-abonnement aan Siri op de HomePod vragen om een bepaald nummer af te spelen, maar andere uitgebreidere functies ontbreken.

Spotify op de HomePod gebruiken via Siri

Er zijn dus twee manieren waarop je Siri kan gebruiken om muziek af te spelen op de HomePod via Spotify. De eerste manier is om Siri op de iPhone of iPad te gebruiken en vervolgens zo Spotify te bedienen en de muziek afspelen op de HomePod. Dit werkt ook in iOS 16 en ouder. De tweede manier werkt dus alleen vanaf iOS 17 en daarmee gebruik je Siri op de HomePod om via AirPlay muziek af te spelen via Spotify.

In beie gevallen moet je er eerst voor zorgen dat Siri ingeschakeld is voor de Spotify. Volg daarvoor deze stappen:

 1. Ga op de iPhone naar Instellingen > Siri en zoeken.
 2. Scroll helemaal naar onderen en tik op Spotify.
 3. Zet onderaan de schakelaar aan bij Gebruik met Vraag het aan Siri.

Bekijk ook

Zo gebruik je Spotify met Siri: alles wat je wil weten

Je kan Spotify met Siri gebruiken. Maar wat moet je daarvoor doen? Welk commando moet je geven en wat is er allemaal mogelijk? In deze tip lees je hoe Spotify met Siri werkt.

Spotify met Siri op de HomePod (iOS 17 en HomePod-update 17)

Vervolgens kun je vanaf iOS 17 en HomePod software-update één van deze commando’s gebruiken met Siri op de HomePod:

 • ‘Hé Siri, speel muziek op Spotify’
 • ‘Hé Siri, speel Taylor Swift op Spotify’
 • ‘Hé Siri, speel de afspeellijst Discover Weekly op Spotify’

Bij al deze commando’s zal Siri op de HomePod zeggen dat gebruikgemaakt wordt van AirPlay met de iPhone. Zijn er meerdere gebruikers in huis, dan gebruikt de HomePod stemherkenning om verbinding te maken met de juiste iPhone en daarmee het juiste Spotify-account.

Spotify met Siri op de iPhone

Gebruik je iOS 16 of ouder of gebruik je gewoon liever Siri op de iPhone dan op de HomePod, dan kan dat ook. Je kan de assistent op je iPhone of iPad vragen om muziek op de HomePod af te spelen. Geef gewoon de opdracht om de muziek in een specifieke kamer af te spelen. Dit werkt zo, waarbij je de opdracht geeft aan Siri op de iPhone:

 • ‘Hé Siri, speel muziek via Spotify op de HomePod’
 • ‘Hé Siri, speel Phil Collins via Spotify op de HomePod’
 • ‘Hé Siri, speel mijn afspeellijst Discover Weekly via Spotify in de woonkamer’

Er is ook nog een aantal Siri-commando’s die altijd direct op de HomePod werken, ongeacht hoe je Spotify gebruikt. Je moet hiervoor wel eerst een nummer afspelen vanaf je iPhone naar de HomePod, via AirPlay. Daarna geef je aan de HomePod deze opdrachten:

 • ‘Hé Siri, pauzeer muziek’
 • ‘Hé Siri, speel af’ (nadat je gepauzeerd bent)
 • ‘Hé Siri, volgende nummer’
 • ‘Hé Siri, zet het geluid harder/zachter’
 • ‘Hé Siri, hoe heet dit nummer/deze artiest’

Zoals je ziet gaat het om standaardopdrachten die niet specifiek voor Spotify zijn. Bovenstaande spraakopdrachten werken namelijk voor alle muziek die je via AirPlay afspeelt, dus ook voor radio-apps of apps van andere muziekdiensten.

Heb je geen HomePod, maar een andere AirPlay 2-speaker? Dan gebruik je daarvoor dezelfde commando’s. Meer over het afspelen van muziek via Siri en AirPlay 2 lees je in onze tip.

Tot slot kan je de HomePod ook verbinden met je Apple TV en vanaf daar via de Spotify-app muziek afspelen. Je hebt dan ook geen iPhone nodig om muziek te streamen naar de HomePod, want dan gaat alles via de Apple TV. Het voordeel hiervan is dat de muziek niet stopt met spelen als je met je iPhone van huis gaat. Je huisgenoten kunnen dan gewoon blijven luisteren.

Bekijk ook

Zo koppel je de HomePod met een Apple TV voor Dolby Atmos en surroundgeluid

Wil je de HomePod met een Apple TV gebruiken? In deze tip lees je hoe je beide apparaten koppelt. Je kunt geen spraakopdrachten voor de Apple TV geven via de HomePod en apps opstarten, maar je kunt wel de HomePod als speaker voor de tv gebruiken. Met de Apple TV 4K wordt je HomePod zelfs een Dolby Atmos-speaker met surroundgeluid.

Wat werkt er niet met HomePod en Spotify?

Heb je Spotify en overweeg je een HomePod te kopen, dan ben je dus niet helemaal verloren. Dankzij AirPlay werkt het afspelen van muziek gewoon en je kunt ook via Siri commando’s geven, zoals pauzeren of afspelen. Wil je echt alles uit de HomePod halen, dan ben je voorlopig nog beter af met Apple Music of Deezer. Je kan dus niet tegen Siri op de HomePod zeggen om muziek toe te voegen aan je afspeellijst of bibliotheek. Ook heb je altijd nog je iPhone nodig om muziek af te spelen. Deze beperkingen gelden niet voor Apple Music en Deezer. Lees meer over hoe je een standaard muziekdienst op de HomePod kan instellen.

Bekijk ook

Standaard muziekdienst instellen op de HomePod: wat zijn de opties?

De HomePod ondersteunt meerdere muziekdiensten die je standaard in kan stellen. Maar welke muziekdienst kun je op de HomePod instellen en hoe doe je dat?

Wat is het verschil tussen Spotify op de HomePod en Apple Music?

Apple Music biedt op de HomePod een aantal voordelen die Spotify niet heeft. Met Apple Music kun je muziek ook afspelen als de eigenaar van de HomePod niet thuis is. Apple Music op de HomePod werkt geheel zelfstandig, terwijl je voor Spotify dus altijd een ander device (iPhone, iPad of Mac) in de buurt moet hebben. Ook kun je met Apple Music aan Siri vragen om soortgelijke muziek af te spelen, om nummers aan je bibliotheek toe te voegen en meer. Die mogelijkheden heb je niet met HomePod en Spotify.

Bekijk ook

Zo kun je muziek bedienen met Siri op de HomePod (mini)

Hoe kun je met Siri muziek bedienen op de HomePod? Hoe beluister je een bepaald nummer of genre? En Wat moet kun je nog meer aan Siri vragen bij muziek afspelen op de HomePod? In deze tip lees je alle optie met genres, stemmingen en andere commando's.

iOS 17

iOS 17 is de aankomende software-update voor de iPhone, die in juni 2023 aangekondigd is. De update wordt naar verwachting in september 2023 uitgebracht, met als belangrijkste verbeteringen de nieuwe interactieve widgets, vernieuwde Telefoon-app met aangepast belscherm, de vernieuwde Stand-by modus in horizontale weergave en meer. Lees hier over de beste iOS 17 functies, de leukste iOS 17 ontdekkingen, welke iPhones geschikt zijn voor iOS 17 en meer.

iOS 17