Zomertijd iPhone

Zomertijd instellen op je iPhone: daar hoef je niet wakker van te liggen

Dit weekend is het zover: de zomertijd gaat in en dat betekent dat de klok een uur vooruit gaat. Het zorgt ervoor dat het 's avonds langer licht blijft. Moet je de klok op je iPhone en iPad verzetten? Niet altijd! Als je alles goed instelt, schakelt de iPhone automatisch over op zomertijd.

De zomer komt eraan en dat betekent: de klok gaat weer een uur vooruit. Gelukkig hoef je de zomertijd niet handmatig in te stellen op je iPhone. In deze tip leggen we uit hoe je ervoor zorgt dat de iPhone automatisch op zomertijd overschakelt, als het zover is. Je hoeft echt niet zelf de klok niet een uur vooruit te zetten. Handig!

Zomertijd op iPhone en iPad

In maart gaat de zomertijd in, wat betekent dat de klok een uur vooruit gaat. Je kunt daardoor een uur korter slapen. Om twee uur ’s nachts gaat de klok een uur vooruit en als je een analoog horloge of een ouderwetse klok hebt, betekent het dat je de klok handmatig moet aanpassen. Bij de iPhone en iPad hoeft dat niet: daar wordt de klok op afstand aangestuurd, waarbij Apple ervoor zorgt dat altijd het juiste tijdstip te zien is. Dit tijdstip is afhankelijk van jouw tijdzone. Je krijgt geen melding dat de klok een uur verplaatst is, dus je moet er vanuit gaan dat het getoonde tijdstip juist is.

Zomertijd-instellingen controleren

Het is daarom slim om te controleren of alle instellingen goed staan, zodat je verder geen omkijken hebt:

  1. Ga naar Instellingen > Algemeen.
  2. Tik op Datum en tijd. Check of de tijdzone staat ingesteld op Amsterdam of een andere stad bij jou in de buurt.
  3. Zet de schakelaar aan bij Stel automatisch in.

Zomertijd instellen op iPhone en iPad

Heb je ook een Apple Watch? Dan wordt de tijd ook daar automatisch aangepast, op basis van de tijd op je iPhone. Je hoeft dus niets te doen om je Apple Watch op zomertijd te zetten.

Zomertijd: wanneer ook alweer?

De zomertijd loopt Europa van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. Daarna gaat de wintertijd in. Het houdt in dat de klok om 02:00 één uur vooruit wordt gezet. Hieronder vind je de dagen waarop de zomertijd van 2023 en daaropvolgende jaren in gaat:

  • Zomertijd 2023: 26 maart 2023
  • Zomertijd 2024: 31 maart 2024
  • Zomertijd 2025: 30 maart 2025
  • Zomertijd 2026: 29 maart 2026

Let op dat het niet mogelijk is om bijvoorbeeld herinneringen in te stellen tussen 02:00 en 03:00 ’s nachts, van zaterdag op zondag. Hou daar dus rekening mee, mocht je iets gepland hebben in de nacht dat de zomertijd in gaat.

Zomertijd vs. Daylight Saving Time

In de VS en andere regio’s wereldwijd kan het voorkomen dat de zomertijd op een ander moment ingaat, waardoor het tijdsverschil tussen Nederland en de Amerikaanse westkust niet langer exact 9 uur is. Hou hier rekening mee als je bijvoorbeeld een keynote van Apple wil gaan kijken: normaal gesproken begint dit om 19:00 uur, maar op momenten dat de zomertijd van Europa niet gelijk loopt beginnen evenementen in de VS vaak om 18:00 uur Nederlandse tijd.

En niet vergeten als de zomer ten einde is… wintertijd op iPhone en iPad instellen!

Bekijk ook

Zo stel je de wintertijd in op je iPhone, iPad en Apple Watch

De wintertijd wordt op je iPhone en iPad automatisch ingesteld. In deze tip lees je hoe je kunt checken of alles goed is ingesteld voor zomertijd en wintertijd, zodat je er geen omkijken meer naar hebt.