duo-hardlopen

iCulture vergelijkt: Google Fit versus Apple HealthKit

Google Fit en Apple HealthKit: twee platformen voor fitness en gezondheid. Welk bedrijf heeft het beste aanbod en maakt de meeste kans om je gezondheid te meten?

google-fit-platform-previewGoogle Fit is Google’s platform voor gezondheid en fitness. Het nieuwe initiatief werd woensdagavond aangekondigd tijdens Google I/O en bestaat vooralsnog uit een serie API’s, programmeerinterfaces voor ontwikkelaars. Maar het aantal partners is indrukwekkend: Nike, Adidas, Withings, Runtastic, RunKeeper en nog een aantal aansprekende namen gaan allemaal meedoen. Google Fit moet hét platform worden waar consumenten hun fitnessgegevens opslaan.


Google’s productmanager Ellie Powers (zie foto) demonstreerde op Google I/O wat de nieuwe dienst zoal inhoudt. Ze toonde hoe de dieetapp Noom kan communiceren met de Withings-weegschaal, zodat je kunt kijken of je eetgedrag effect heeft op je gewicht. Ook vertelde ze dat er slimme sensoren van Adidas zullen komen en dat NikeFuel beschikbaar komt voor andere ontwikkelaars.

google-fit-breed

Belangrijkste verschil tussen Google Fit en Apple HealthKit

Beide platformen zijn bedoeld om fitnessdata op te slaan. Bij beide platformen is het de bedoeling om data van meerdere apps en accessoires in te lezen, te bundelen en weer beschikbaar te stellen aan partners. Mits je daar toestemming voor geeft, want beide bedrijven benadrukken dat ze privacy belangrijk vinden. Maar er is één groot verschil: bij Google draait alles om fitness. Het woordje health was niet één keer te horen tijdens de presentatie. En terwijl Apple een samenwerking met de Mayo-kliniek en het Radboud-ziekenhuis aankondigde, sprak Google alleen over sportmerken. De wearables waarmee ze gaan samenwerken hebben vooral te maken met sport: fitnesstrackers, sporthorloges en sportarmbanden. Alleen bij het meten van je gewicht (met de Withings-weegschaal) en je hartslag (met de Mio- en Basis-horloges) is nog wel een link met gezondheid te vinden. Maar Google houdt zich ver van medische toepassingen, terwijl Apple ongegeneerd meldde dat je medische diagnoses, labonderzoeken en medicijnen in de Apple Health-app kwijt kunt. Je kunt er zelfs een emergency-kaartje mee maken, waarop je belangrijke medische informatie zoals bloedgroep en allergieën kwijt kunt. En je kunt metingen die je met bloeddrukmeters, hartslagmeters en andere medische apparaten hebt gedaan meteen doorsturen naar een arts. Bij Google niets van dat alles: het draait alleen om sport en fit zijn, niet om gezond of ziek zijn.

Partners van Google Fit en Apple HealthKit

Google heeft als partners in ieder geval Nike, Adidas, Withings, Mio, Runtastic, RunKeeper, Polar, Basis, Noom en Intel gestrikt. Ook zijn er toestelmakers zoals LG, Motorola, LG, HTC en ASUS die gaan aanhaken. Samsung ontbreekt in het lijstje, waarschijnlijk omdat ze zelf druk bezig zijn met een gezondheidsplatform (SAMI) en ook al S Health hebben. Overigens is LG al bezig met LG Health en heeft HTC een deal met Fitbit.

google-fit-partners

Apple zette tijdens de presentatie van HealthKit eigenlijk maar twee partners in het zonnetje: Nike en de Mayo-kliniek. “Nike werkt aan integratie met HealthKit”, zei Apple-topman Craig Federighi tijdens WWDC 2014. “Dus ze gebruiken die informatie om je persoonlijke fitnessdoelen te halen.” Nike heeft al een lange historie met Apple, al voordat de Nike+iPod schoensensor op de markt kwam. Beide bedrijven zijn al jarenlang bevriend, Apple CEO Tim Cook zit in het bestuur van Nike en bij de ontwikkeling van nieuwe apps kreeg iOS steevast voorrang van Nike. Twee jaar na het verschijnen van de Nike+ Fuelband verscheen er pas een Android-app voor de Fuelband, op het moment dat Nike al min of meer had aangekondigd met eigen wearables te gaan stoppen.

Beschikbaarheid van Google Fit en Apple HealthKit

Apple’s HealthKit was per direct beschikbaar in de iOS 8 SDK, die sinds 2 juni te downloaden is voor ontwikkelaars. Dat geeft Apple een kleine voorsprong op Google, want daar komt de SDK voor het Google Fit-platform pas over een paar weken beschikbaar voor ontwikkelaars. Ontwikkelaars en bedrijven kunnen die gebruiken om Google Fit te integreren in hun apps en fitnesstrackers. Google Fit werkt ook samen met Android Wear, Googles mobiele besturingssysteem voor wearables. Google richt zich op eenvoudige fitnessmetingen zoals stappen, gewicht, calorieën en slaap. Dit zijn gangbare apparaten die je overal in de winkel koopt. Meer gespecialiseerde acccessoires voor het meten van bloeddruk, bloedsuiker, lichaamshouding of ademhaling lijken niet of nauwelijks te worden ondersteund. “Fit takes away the complexity of handling multiple sources, giving you a unified view of a user’s fitness activity,” beloofde Powers. “This helps you build more comprehensive apps.”

healthkit-schermen

De grote vraag is waar ontwikkelaars het snelst bij zullen aanhaken: bij Apple of bij Google. Google heeft als voordeel dat er veel partners en verschillende toestelmakers bij zijn aangesloten. Apple heeft als voordeel dat de gebruikers wat vlotter nieuwe ontwikkelingen omarmen en dat je maar met een beperkt aantal toestellen te maken hebt. Dat maakt het ontwikkelen en aanpassen van apps een stuk simpeler.

Apps voor Google Fit en Apple HealthKit

Apple heeft al aangekondigd dat ze een losse Apple Health-app gaan uitbrengen. Bij Google is daar nog niets over bekendgemaakt. Wellicht gaat Google ook een aparte Google Fit-app aanbieden, vergelijkbaar met Google Drive of Google Play Books. Daarin vind je dan op één plek alle data van de verschillende apps en accessoires die je gebruikt, dus van je Withings-weegschaal tot je Polar-sporthorloge. Google’s productmanager Ellie Powers sprak alleen over een set API’s voor fitnessproducten, waarbij alle apparaten op technisch vlak kunnen samenwerken. Voor consumenten had de aankondiging dan ook nog niet zoveel om het lijf: als apps beter gaan samenwerken is dat mooi meegenomen, maar apps zoals Runkeeper en Foodzy doen dat al. Het enige verschil is dat er een centrale regelneef tussen komt.

Waarom is gezondheid zo belangrijk?

Gezondheid is belangrijk voor Apple, vertelden we al eens. Als een bedrijf erin slaagt om een centrale dienst voor gezondheids- en fitnessproducten te maken, dan levert dat een enorme hoeveelheid data op. Google weet al alles over je online gedrag en laat de kans om ook heel veel data over je offline gedrag te verzamelen natuurlijk niet uit handen glippen. Het is de vraag of Google Fit een reactie is op Apple’s HealthKit, maar het zou best kunnen. Er is behoefte aan (er is nu een verwarrend aantal accessoires en apps die allemaal op eigen houtje apps verzamelen) en het levert veel waardevolle data op. Google werkt zelfs aan een contactlens waarmee je bloedsuiker kunt meten, maar daarvoor is het waarschijnlijk nog veel te vroeg. Een platform is een voorzichtige eerste stap.

Afbeeldingen via TechCrunch, Engadget en Mashable

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Onderwerpen apple, fitness, google, health, healthkit, iculture vergelijkt
Devices iPad, iPhone
Software iOS