Jonathan Ive

Jony Ive: alles over de voormalig designer van Apple

Jonathan (Jony) Ive was Chief Design Officer bij Apple werkzaam. Hij ontwierp de iPhone, iPad, Mac en diverse andere Apple-producten. Ive vertrok in 2019 bij Apple om zijn eigen designbedrijf op te richten, maar blijft wel voor Apple werken.

Jonathan Paul Ive was jarenlang als hoofddesigner van Apple verantwoordelijk voor alle productdesign bij Apple. Daarnaast bepaalde hij het design van Apple’s nieuwe hoofdkantoor en de inrichting van de vernieuwde Apple Stores. Jony (spreek uit als ‘Johnny’) Ive werkte tussen 1992 en 2019 bij Apple. Daarna vertrok hij om zijn eigen designstudio op te richten. Aanvankelijk bleef Ive nog voor Apple werken, maar in 2022 stopte de samenwerking. Hij is echter het meest bekend geworden als Chief Design Officer van Apple.

Jony Ive en Tim Cook

Eind 2011 ontving Jonathan Ive het Britse ridderschap. Een biografie over Ive verscheen in 2013. Volgens dit boek had Steve Jobs een zeer hechte band met Ive.

Jonathan Ive’s werkzaamheden bij Apple

De carrière van Ive begon bij Tangerine, een ontwerpbureau waarvan hij één van de oprichters was. Hij ontwierp een toilet met bijbehorende wasbak voor een klant, maar de ontwerpen werden afgewezen omdat ze te duur waren om te produceren.

In 1992 werd Ive door Apple in huis gehaald als consultant, waarna hij een vaste baan kreeg. Ive overwoog al snel Apple weer te verlaten, maar toenmalig Apple-topman Jon Rubinstein wist hem te overtuigen bij het bedrijf te blijven, met een salarisverhoging en de belofte dat ze geschiedenis gingen schrijven.

Ive’s eerste opdracht in zijn nieuwe baan was het ontwerp van de iMac G3 – een kleurrijke Mac-computer die in 1998 werd aangekondigd en een verandering in Apple’s productstrategie inluidde. Sinds de iMac is Ive betrokken geweest bij alle ontwerpen van Apple’s belangrijkste producten, waaronder de iPod, iPhone, iPad en Apple Watch.

Sinds Tim Cook het roer bij Apple heeft overgenomen, is Jonathan Ive regelmatig in interviews te zien. Hieronder zie je een interview uit 2014 waarin Ive vertelt over zijn design-activiteiten:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Ive begon bij Apple in de periode dat Steve Jobs niet bij het bedrijf zat. Pas in 1997 zou Jobs terugkeren en in datzelfde jaar werd Ive benoemd tot Senior Vice President of Industrial Design, wat betekende dat hij verantwoordelijk werd voor alle hardware-ontwerpen bij Apple. In 2015 kreeg Ive promotie naar Chief Design Officer. Dit zorgde ervoor dat hij minder tijd was met de dagelijkse leiding over de designafdelingen. Ook kon hij daardoor vaker bij zijn familie in Engeland zijn. Er waren regelmatig geruchten dat Ive graag wilde terugkeren naar zijn geboorteland Engeland.

Inspiratiebron: Dieter Rams

In het verleden heeft Jonathan Ive meermaals verteld dat industrieel ontwerper Dieter Rams één van zijn grote inspiratiebronnen is. Rams was hoofdontwerper bij Braun vanaf de jaren zestig tot 1995. Je ziet in sommige ontwerpen van Ive de hand van Rams ook duidelijk terug. De vroege versie van de Podcast-app voor iOS leek bijvoorbeeld erg op een door Rams ontworpen bandrecorder.

Dieter Rams Jonathan Ive

Rams lijkt er geen probleem mee te hebben dat Apple inspiratie zoekt in zijn ontwerpen. De Braun-ontwerper ziet het als een compliment en zegt dat er volgens hem weinig bedrijven zoals Apple zijn, die goed design echt snappen. Rams heeft veel respect voor Ive, aangezien zijn producten mensen overtuigen om in de rij te gaan staan. Daar is hij bij Braun nog nooit in geslaagd. Jonathan Ive schreef ook het voorwoord van Dieter Rams: As Little Design as Possible, een boek over de befaamde Braun-ontwerper.

Rivaal: Scott Forstall

Jonathan Ive Scott ForstallIn oktober 2012 vertrok iOS-topman Scott Forstall bij Apple na hevige kritiek op Apple Maps. Forstall was verantwoordelijk voor het design van iOS en stond bekend als een moeilijke man. Na het vertrek van Forstall kreeg Jonathan Ive een ruimere functieomschrijving: hij werd ook verantwoordelijk voor design van alle software. Ive zorgde voor een compleet vernieuwd design voor iOS 7, waardoor het skeuomorfisme van Forstall voorgoed verdween. Alle software voor iOS en OS X / macOS kreeg sindsdien voorzien van een nieuw, strakker uiterlijk genaamd ‘flat design’. Sinds 2020 keert Apple daar weer iets van terug, door meer realistische details terug te brengen, bijvoorbeeld in appicoontjes.

Vroege leven van Jony Ive

Jonathan Ive is geboren op 27 februari 1967 in Chingford (bij London) en ging naar de middelbare school in Stafford. Daarna studeerde hij op Newcastle Polytechnic, dat tegenwoordig Northumbria University heet. Hij specialiseerde zich tijdens zijn studie in industrieel ontwerp. Volgens een hoogleraar ontwierp Ive destijds al klokken en mobiele telefoons.

Ive’s interesse in ontwerp kwam niet uit onverwachte hoek. Zijn vader, Mike Ive, was van beroep zilversmid en gaf ontwerples op een nabijgelegen school. In een interview met stelt Ive stelt Ive dat zijn vader één van zijn grote inspiratiebronnen was.

Biografie van Jonathan Ive

jony ive bookIn 2013 verscheen de eerste uitgebreide biografie van Jonathan Ive. Deze is ook in een Nederlandse editie verkrijgbaar. Het boek is geschreven door Leander Kahney, de man die Apple al jarenlang volgt en werkzaam is voor de website Cult of Mac. Hij schreef eerder het boek Zo denkt Steve. De biografie van Jony Ive is gebaseerd op gesprekken met mensen uit zijn omgeving. Er is ook een Engelstalige paperback verkrijgbaar die iets goedkoper is.

Biografie lezen:

Informatie

Laatst bijgewerkt
juli 2022
Onderwerp