Apple AirPods Pro functies

Dit heb je aan de H1- en H2-audiochips in de AirPods

Zit ook in diverse Beats-producten
De AirPods en sommige Beats oordopjes en koptelefoons zijn voorzien van een speciale audiochip van Apple, de W1, H1 of H2. Dit zijn in eigen huis ontwikkelde chips voor audioproducten, waarmee je makkelijk je iPhone, iPad en Mac kunt koppelen. Daarnaast hebben de W1-, H1 en H2-chip nog meer voordelen en in dit artikel lees je er alles over.

Alles over Apple’s audiochips

Apple ontwikkelt in eigen huis allerlei chips. Speciaal voor (draadloze) oordopjes zijn er de W1- en H1-chip. Deze chips regelen onder andere het automatisch koppelen en het energiebeheer van de oortjes. De eerste generatie AirPods beschikten over Apple’s W1-chip. Je vindt deze W1-chip ook in diverse producten van Beats. Sinds de AirPods 2 is Apple overgestapt op de nieuwere H1-chip, waarmee onder andere Hé Siri mogelijk werd. De nieuwste chip is de H2, die je voorlopig alleen in de AirPods Pro 2022 vindt. Alles over de functie van deze chips en wat ze mogelijk maken, lees je hieronder.

Overzicht van audiochips

Welke audiochip vind je in welk product? In dit overzicht heb je meteen alles in kaart:

Naam chip Product
H2-chip
H1-chip
W1-chip
 • Apple AirPods 1: adviesprijs €179,-, niet meer bij Apple
 • Apple HomePod (groot formaat): adviesprijs €329,-, niet meer bij Apple
 • Beats Flex: €89,95 bij Apple
 • Beats Studio3: €399,95 bij Apple
 • Beats Solo3: €229,95 bij Apple
 • BeatsX: ca. €100,-, niet meer bij Apple
 • PowerBeats3 Wireless: ca. €150,-, niet meer bij Apple

AirPods modellen

Wat is de H2-chip: functies en meer

De AirPods Pro 2022 zijn de eerste oortjes met een gloednieuwe H2-chip. Dit is de opvolger van de H1 en maakt diverse nieuwe functies mogelijk, zoals verbeterde ruisonderdrukking, een adaptieve transparantiemodus en beter geluid.

AirPods Pro H2-chip

Dit zijn de functies die de H2-chip regelt:

 • Actieve ruisonderdrukking: De H2-chip in de AirPods Pro 2022 kan tweemaal zoveel ruis onderdrukken in vergelijking met de originele AirPods Pro.
 • Adaptieve transparantie: De H2-chip kan op het apparaat zelf omgevingsgeluid zoals een sirene, bouwwerkzaamheden of luide speakers op een concert reduceren, terwijl je stemmen en andere belangrijke geluiden nog wel kunt verstaan.
 • Verbeterde audiokwaliteit: De H2-chip zorgt volgens Apple voor een “exceptionele akoestische ervaring” dankzij de samenwerking met de nieuwe audiodriver en speciale versterker, die vervorming tegengaan. De bas is sterker en op een breed scala aan frequenties klinkt het geluid helderder.

Uiteraard zitten ook alle functies van de voorgangers H1 en W1 erin, zoals makkelijk koppelen en automatisch wisselen tussen apparaten.

AirPods pro 2022 ruisonderdrukking en transparantie

 • Personalized Spatial Audio: Persoonlijke ruimtelijke audio werkte ook al op de AirPods 3, maar is dankzij de H2-chip nog verder verbeterd. Door je oren te scannen met de TrueDepth-camera wordt het geluid afgestemd op jouw oor.
 • Meer efficiency: De oortjes gaan langer mee, omdat er zuiniger met energie wordt omgegaan. Daardoor gaan de AirPods Pro 2022 niet 4,5 uur mee op een batterijlading, maar zelfs 6 uur (onder dezelfde omstandigheden).

Of dit allemaal zo is, lees je in onze AirPods Pro 2022 review. Daarin bespreken we de vernieuwingen ten opzichte van het vorige model.

Bekijk ook

AirPods Pro 2022 review: niet alleen voor muziek

In onze AirPods Pro 2022 review vertellen we na uitgebreid testen wat onze ervaringen zijn met Apple's tweede generatie oordopjes met ruisonderdrukking. Hoe is het draagcomfort, zitten ze nog steeds lekker en kun je echt niets horen als de ruisonderdrukking aan staat? Wij vertellen het in deze review van de AirPods Pro 2022!


Functies van de H1-chip

De H1-chip is een verbeterde versie van de W1-chip en heeft grotendeels dezelfde functies. Deze chip maakt de verbinding nog stabieler en zorgt ervoor dat de oortjes energiezuiniger zijn.

De H1-chip biedt deze functies:

 • Hé Siri
 • Stabielere draadloze verbinding met apparaten.
 • Twee keer zo snel wisselen tussen actieve apparaten.
 • 1,5 keer snellere verbindingstijd bij telefoongesprekken.
 • Energiezuiniger, daardoor extra uur spreektijd bij bellen.
 • Draadloos opladen van het doosje.
 • Dertig procent lagere latency bij gamen.

De H1-chip komt ook van pas bij geavanceerde functies zoals ruisonderdrukking, transparantie en gespreksversterking.

AirPods Pro doosje

Daarnaast zijn alle functies aanwezig die ook door de W1-chip al werden geregeld:

 • Makkelijk koppelen op basis van iCloud-account.
 • Energiebeheer.
 • Audioweergave.
 • Beheren van Bluetooth-verbindingen.
 • Aansturen van de sensoren.
 • Regelen van de audio-synchronisatie tussen de twee oortjes en de audiobron.

Apple-producten:

Beats-producten:


Functies W1-chip

De W1-chip was Apple’s allereerste chip die speciaal voor draadloze oortjes was gemaakt. Ook deze regelde het koppelen met je iCloud-account, energiebeheer en audioweergave, maar er ontbreken enkele functies ten opzichte van de H1, zoals ondersteuning voor Hé Siri.

Na de W1-chip bracht Apple ook nog de W2- en W3-chip uit voor de Apple Watch, maar deze zijn niet in oordopjes toegepast. In ons overzicht Apple-chips lees je er meer over. De letter W staat waarschijnlijk voor ‘Wearables’. Later is Apple overgestapt op de letter H, die waarschijnlijk staat voor ‘Hearables’.

Beats by Dre

Waarom oortjes met chip?

De AirPods en andere audioproducten beschikken dankzij de audiochip over een aantal handige functies:

 • De AirPods weten of de oordopjes in je oor zitten. Ze pauzeren de muziek automatisch zodra je ze eruit neemt.
 • De AirPods weten wanneer je praat. Ze schakelen dan de microfoon in om bijvoorbeeld te kunnen dicteren.
 • AirPods kunnen het achtergrondgeluid filteren als je praat, zodat je stem beter hoorbaar is.
 • Als je tweemaal op de AirPods tikt schakel je Siri in. Vervolgens kun je opdracht geven om het geluidvolume aan te passen.
 • Je kunt de AirPods koppelen met meerdere apparaten. Open het opbergdoosje van de AirPods en ze koppelen automatisch met het apparaat dat je op dat moment in gebruik hebt.

De audiochips sturen een aantal sensoren aan, die in de AirPods en in sommige Beats-producten aanwezig zijn:

 • Bewegingssensoren: deze bepalen of het oordopje in gebruik is.
 • Infraroodsensoren: dit zijn de kleine stipjes aan weerszijden van de speakerpoort, die bepalen of het oordopje in je oor zit.
 • Spraak-accelerometer: deze sensoren herkennen wanneer je praat.

BeatsX by Dre

Voordelen audiochip

Kijk je naar de voordelen van een dergelijke audiochip, dan zijn er drie die er meteen uitspringen en die we hieronder nader zullen bespreken: een betere batterijduur, makkelijker koppelen en een stabielere verbinding.

#1 Betere batterijduur
Er zijn meerdere redenen waarom de batterijduur van oordopjes met W1-, H1 of H2-chip veel beter is. Ten eerste zijn er de sensoren, die bepalen of de oordopjes in je oor zitten. Zodra je niet meer luistert schakelen de AirPods uit en gaan ze in energiebesparende modus. Het kan dus nooit gebeuren dat de muziek onverwacht doorspeelt.

Bovendien zorgt de chip voor verbeterde efficiency, waardoor je oortjes zuiniger omgaan met energie. Dit is bijvoorbeeld te merken aan de Beats Solo 3, die een batterijduur van 40 uur heeft, terwijl zijn voorganger een batterijduur van 12 uur had. Dit is overigens niet uitsluitend te danken aan de chip, maar ook aan andere verbeteringen en optimalisaties.

#2 Makkelijk koppelen
Apple heeft in veel apparaten de 3,5mm koptelefoonaansluiting geschrapt en zou het liefst zien dat we allemaal overstappen naar draadloze oordopjes. Maar dan moet het koppelen aan je apparaten wel een stuk makkelijker worden gemaakt. Bij oortjes met W- of H-chip is dat het geval: het koppelen gaat moeiteloos en automatisch. Je hoeft dus niet meer je Bluetooth-oortjes op te zoeken in de instellingen of een cijfercode in te voeren. Zodra je je oortjes voor het eerst met apparaat hebt gekoppeld, zullen ze ook meteen verbinding maken met alle andere apparaten waarop je bent ingelogd met hetzelfde iCloud-account. Je kunt dus makkelijk wisselen tussen AirPods in de auto, Beats-oordopjes tijdens het sporten, Apple Watch als je in bed ligt en de iMac als je achter je bureau zit.

Het enige wat je hoeft te doen is het opbergdoosje openen en de oortjes eruit pakken. De koppeling wordt dan automatisch gemaakt.

#3 Stabiele verbinding
De verbinding van de AirPods is stabieler dan bij andere koptelefoons. Bij gewone Bluetooth-oordopjes wordt de verbinding slechter naarmate je op grotere afstand van de iPhone bent, bijvoorbeeld als je even wegloopt om een kopje koffie te pakken. Bij oordopjes met audiochip zou dat niet het geval moeten zijn, maar toch kun je ook bij grotere afstand wel last krijgen an wat gestotter.

Beats by Dre oordopjes

Nadelen van oordopjes met audiochip

Voorzover we nu weten zijn er eigenlijk geen nadelen als je oordopjes met W- of H-chip koopt (behalve dan de hogere prijs). De AirPods kunnen nog steeds verbinding maken met andere smartphones, tablets en computers omdat ze ook als standaard Bluetooth-oortjes te gebruiken zijn. In combinatie met een geschikt Apple-apparaat profiteer je van de extra functies van de audiochip en bij andere apparaten heb je de normale Bluetooth-koppeling. Het grootste nadeel is dan, dat je als Android-gebruiker hier niet van profiteert.

Een ander nadeel is dat je vast zit aan de producten van Apple. Apple lijkt niet van plan om de chips onder licentie beschikbaar te stellen aan andere fabrikanten van audioproducten, dus je kunt alleen van deze functies profiteren als je AirPods en Beats koopt.

Een derde nadeel is dat je je oortjes minder makkelijk met een vriend of partner kunt delen, omdat ze immers aan jouw iCloud-account zijn gekoppeld. Maar we vragen ons af of dat vaak voorkomt bij kleine oordopjes. Bij de AirPods Max zal dit wat gebruikelijker zijn.

Zoek je AirPods-alternatieven, zoals de oortjes van Beats? Kijk dan eens naar onderstaande round-up.

Bekijk ook

Dit zijn de beste AirPods-alternatieven: allemaal draadloos én van hoge kwaliteit

Zoek je een alternatief voor Apple's AirPods? In deze gids sommen wij een aantal draadloze oordoppen op voor ieders portemonnee. Er zijn namelijk genoeg AirPods-alternatieven voor als je Apple's oortjes te duur of niet mooi vindt.

AirPods

Lees alles over de AirPods, Apple's populaire draadloze oordopjes. Apple heeft inmiddels meerdere generaties van de AirPods uitgebracht en speciale modellen, zoals de AirPods Pro en de AirPods Max. Hoe kun je de AirPods koppelen, hoe zit het met draagcomfort en hoe vind je AirPods snel weer terug? Bekijk de beste AirPods tips en je weet het! Wil je AirPods kopen, dan vind je in ons artikel de beste prijzen. Voor een goede deal check je ons artikel met AirPods aanbiedingen.

AirPods