El Capitan Fortnite Metal

Alles over Metal voor iOS en macOS

Metal is een techniek voor iOS en OS X die grafische prestaties mogelijk maakt. iCulture legt uit hoe Metal mooiere graphics toont met minder moeite.

metal frederighi

Metal is een techniek waarmee mooiere graphics mogelijk zijn op iOS en macOS. Het wordt vooral gebruikt voor games. Ontwikkelaars hebben met de Metal-ontwikkelkit toegang tot meer geavanceerde mogelijkheden van de processor en de grafische kaart. In deze gids vertellen we je alles over Metal, Metal 2 en de bijbehorende ontwikkelkit voor de iPhone, iPad, iPod en de Mac.

Wat is Metal?

Met Metal zijn mooiere graphics mogelijk in games en apps. Ook is het mogelijk om met Metal sneller grafische omgevingen te renderen, bijvoorbeeld een spelomgeving. Metal is de opvolger van OpenGL, kan sneller rekenen en heeft daarvoor minder processorkracht nodig. Voor Windows is een soortgelijke oplossing beschikbaar onder de naam DirectX.

Virtual Reality en High Sierra

Metal 2

In juni 2017 kondigde Apple Metal 2 aan, de eerste grote update. Daarmee wordt het mogelijk om met externe grafische kaarten en VR-brillen te werken. Apple werkt hiervoor samen met SteamVR, Unreal 4 en Unity.

Apple Metal 2 externe grafische kaart (eGPU)

Voorheen werden externe grafische kaarten niet ondersteund en waren ze alleen via omwegen te gebruiken. Met Metal 2 kun je op de Mac een externe GPU (eGPU) aansluiten. Apple brengt hiervoor zelfs een speciale ontwikkelaarskit op de markt ($599), die is voorzien van een AMD RX 580 grafische kaart met 8GB RAM en een Thunderbolt 3-poort. Het is niet mogelijk om een USB-C-scherm aan te sluiten.

Metal voor iOS

Metal werd geïntroduceerd op de WWDC-keynote van 2014 als speciale ontwikkelkit voor iOS 8. Apple legde daarbij uit dat Metal de maximale prestaties uit de A7-processor van de iPhone 5s haalt. Dit komt omdat processors tegenwoordig veel meer kunnen dan met OpenGL mogelijk is. Metal is efficiënter en zit dichter op de rauwe kracht van de processor.

Zen Garden Metal iOS 8 1

Als voorbeeld toonde Epic Games tijdens diezelfde WWDC-keynote een demo van Zen Garden, een interactieve tuin waar ieder stukje grind, ieder blaadje aan de boom en honderden vissen in het water stuk voor stuk individueel konden bewegen.

Metal voor macOS en OS X

In 2015 kondigde Apple ook WWDC van 2015 ook Metal voor de Macaan. Volgens Apple is Metal 50% sneller in het renderen van grafische omgevingen dan OpenGL. Ook is het 40% zuiniger met energie. Niet alleen games kunnen gebruik maken van Metal, ook apps die Core Animation en Core Graphics gebruiken zijn er geschikt voor. Dit zijn API’s die Apple beschikbaar heeft gesteld om de visuele prestatie van de software te regelen.

Bovendien is Metal voor de Mac geschikt als alternatief voor Open CL, dat gebruikt wordt voor de zware berekeningen in softwareprogramma’s voor 3D-rendering. Apple meldde dat Adobe na kort experimenteren een versie van After Effects werkend kreeg, die dankzij Metal acht keer zo snel graphics kon renderen.

metal voor osx

Daardoor worden programma’s die van deze technieken gebruik maken, veel efficiënter. Ze zijn ook vriendelijker voor de batterij van je MacBook.

metal mac game software

Tijdens de demo van Metal voor de Mac op de WWDC-keynote van 2015, toonde Epic Games een versie van Fortnite, een game die draait op de Unreal-engine. De ontwikkelaar liet hier zien dat de editor waarin de game wordt gemaakt bijzonder soepel draait, ondanks het feit dat er duizenden interactieve elementen, inclusief hoge kwaliteit textures, tegelijkertijd in realtime berekend moeten worden (inclusief een paarse donderstorm die zombies oproept met de bliksem).

El Capitan Fortnite Metal

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
juli 2017
Onderwerp
Categorie
Devices