tvOS-logo

tvOS 9 voor Apple TV: het complete overzicht

Alles over tvOS 9 en de vernieuwingen die dit voor de Apple TV met zich meebracht. Lees over de tvOS 9 aankondiging, release en meer.

tvOS 9 was de allereerste versie van tvOS, het besturingssysteem voor de Apple TV HD, die destijds Apple TV 4 werd genoemd. Dankzij tvOS werd het voor het eerst mogelijk om zelf apps en games te installeren op de Apple TV.

tvOS 9 in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten:

  • Aankondiging op 9 september 2015 tijdens een media-evenement.
  • Verscheen op 26 oktober 2015 voor het eerst.
  • Standaard voorgeïnstalleerd op de Apple TV 4, die op hetzelfde moment verscheen.
  • Gebaseerd op iOS met veel dezelfde functies.
  • Er verschenen meerdere updates, tvOS 9.2.2 was de laatste.
  • Opgevolgd door tvOS 10.

Apple TV met tvOS

tvOS 9 release

Toen de vierde generatie Apple TV in oktober 2015 op de markt kwam, was deze standaard voorzien van het nieuwe besturingssysteem tvOS. In november verscheen al de eerste bugfix-update tvOS 9.0.1 en een maand later volgde tvOS 9.1. In de maanden daarna volgden meerdere kleine en grote updates.

tvOS 9 functies

Omdat dit de eerste versie was van een compleet nieuw besturingssysteem, zaten er relatief veel nieuwe functies in. Bijzonder was dat je apps en games kon installeren op de Apple TV, dankzij de toevoeging van een App Store.

Aanvankelijk was dit nog erg primitief; er waren bijvoorbeeld nog geen aparte categorieën te zien in de App Store. Ook nieuw was de ondersteuning voor Siri, wat aanvankelijk alleen in het Engels werkte. Apple leverde bij de Apple TV 4 een nieuwe afstandsbediening mee, voorzien van een aanraakgevoelig vlak en een microfoon om spraakopdrachten te geven.

Apps en games in tvOS 9

Ontwikkelaars kunnen dankzij tvOS apps en games ontwikkelen voor de Apple TV. Dit proces verloopt hetzelfde als op de iPhone en iPad: de ontwikkelaar maakt de app met Objective-C of Swift en dient de app vervolgens ter goedkeuring in bij Apple. Apple TV-apps kunnen universeel zijn, wat betekent dat je een app na aankoop installeert op iPhone, iPad en Apple TV. In tvOS 10 werd het mogelijk om apps automatisch te installeren; als je een app al op de iPhone of iPad hebt geïnstalleerd kan deze automatisch ook op de Apple TV worden gedownload. Je kunt dit eventueel uitschakelen.

Een app voor de Apple TV mag maximaal 4GB groot zijn (aanvankelijk was de limiet 200MB). Willen ontwikkelaars grotere apps maken, dan kan dat. De resterende data worden dan op een later moment geladen vanuit iCloud. Dit gebeurt op het moment dat je bijvoorbeeld extra levels van een game wilt spelen. Op deze manier maakt Apple de ontwikkeling van grote apps mogelijk, zonder dat gebruikers veel lokale opslagruimte nodig hebben. Deze techniek heet app thinning.

Bediening tvOS 9

De bediening van de Apple TV 4 is anders dan je op eerdere Apple TV’s gewend was. Apple heeft gekozen voor meerdere manieren om te bedienen: een nieuwe Siri Remote met aanraakgevoelig vlak en stembediening via Siri. Ook houdt Apple rekening met mensen met een handicap, door toegankelijkheidsfuncties zoals VoiceOver aan te bieden (zie verderop).

Met tvOS kun je door de interface bladeren met de Siri Remote. Daarbij gebruik je multi-touch gebaren. Ook kun je een universele afstandsbediening gebruiken, een MFi gamecontroller aansluiten voor het bedienen van games (dit werkt ook met oudere gamecontrollers) of een Bluetooth-toetsenbordje koppelen. Dit laatste is handig als je vaak wachtwoorden en langere zoekteksten wilt intikken. Ten slotte is het nog mogelijk om de speciale Apple Remote-app voor iOS te gebruiken op je iPhone of iPad.

Screensavers in tvOS 9

Op de Apple TV voegde Apple nieuwe screensavers toe. Dit zijn mooie animaties waarbij je over een grote stad of een natuurgebied vliegt. Je kunt deze screensavers ook op de Mac gebruiken.

Apple TV nieuwe screensavers

tvOS 9 toegankelijkheid

De Apple TV is ook te bedienen door mensen met een handicap, dankzij de sterke overeenkomst met iOS. Dezelfde toegankelijkheidsfuncties die je op de iPhone vindt, vind je veelal ook terug op de Apple TV. Het gaat dan bijvoorbeeld om VoiceOver voor het voorlezen van teksten op het scherm, zoomen voor slechtzienden en Siri voor gesproken instructies. Ook kun je het contrast verbeteren en de transparantie verminderen, om het scherm beter leesbaar te maken voor mensen met een visuele handicap.

Met VoiceOver kun je het scherm in meer dan 30 talen laten voorlezen, zodat mensen die slechtziend zijn weten wat er op het televisiescherm te zien is. Audiobeschrijvingen zorgen ervoor dat ook dove en slechthorende gebruikers films kunnen kijken. Verder is de gewone ondertiteling bij films mogelijk.

tvOS 9 versies

Er zijn meerdere tvOS 9 versies verschenen in de loop van 2015-2016:

Versie Datum Changelog
tvOS 9 2015-10-30 Eerste versie met de hierboven genoemde functies, voorgeïnstalleerd op de Apple TV 4 (zie artikel).
tvOS 9.0.1 2015-11-9 Bugfixes.
tvOS 9.1 2015-12-8 Zorgde voor ondersteuning van de Remote-app. Hierdoor kon je de Apple TV weer bedienen met je Apple Watch, iPhone en iPad. Ook heeft de Apple TV sindsdien ondersteuning voor Siri met Apple Music in landen waar Siri beschikbaar is.
tvOS 9.1.1 2016-1-25 Voegde de Podcasts-app toe.
tvOS 9.2 2016-3-21 Mappen voor apps, ondersteuning voor de iCloud-fotobibliotheek en Live Photos, een vernieuwde appkiezer en ondersteuning voor Bluetooth-toetsenborden. Lees in een apart artikel voer alle belangrijke vernieuwingen in tvOS 9.2.
tvOS 9.2.1 2016-5-16 Loste enkele bugs en problemen op.
tvOS 9.2.2 2016-7-18 Verbeterde de stabiliteit van de Apple TV, maar bevatte geen nieuwe functies.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2021
Software
tvOS, tvOS 9