tvOS-logo

tvOS 13 voor de Apple TV: dit moet je weten over de update

Ontdek wat er nieuw is in tvOS 13, de meest recente grote update voor de Apple TV. tvOS 13 is te downloaden voor iedereen met een geschikte Apple TV en bevat weer diverse nieuwe functies. Lees hier alles wat je wil weten over tvOS 13!

tvOS 13 review

Zoals ieder jaar kreeg ook de Apple TV in het najaar van 2019 weer een grote software update. tvOS 13 introduceert ondersteuning voor meerdere gebruikers, waartussen je makkelijk kunt wisselen. Hierdoor krijgt iedereen binnen je huishouden een eigen beginscherm met eigen suggesties en toegang tot zijn of haar eigen muziekcollectie in Apple Music. tvOS 13 is sinds september 2019 beschikbaar voor iedereen met de Apple TV HD of Apple TV 4K.

tvOS 13 in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten over tvOS 13:

 • Nieuwste versie van tvOS, het besturingssysteem voor de Apple TV.
 • Aangekondigd op 3 juni 2019 tijdens de WWDC.
 • Er verschenen in de zomer van 2019 meerdere tvOS 13 beta’s voor ontwikkelaars en publieke testers.
 • Release op 24 september 2019
 • Ondersteuning voor meerdere gebruikers voor films en muziek.
 • Compleet nieuw design voor het beginscherm.
 • Nieuw bedieningspaneel om te wisselen tussen gebruikers en meer.
 • Ondersteuning voor Xbox en PlayStation-gamecontrollers.
 • Opgevolgd door tvOS 14.

tvOS 13 releasedatum

Sinds 24 september 2019 is de update voor iedereen beschikbaar. Daarvoor verschenen meerdere beta’s van tvOS 13 voor ontwikkelaars en publieke betatesters.

Apple TV Software-update 7.4 voor derde generatie

Apple heeft tegelijk met tvOS 13 ook nog een kleine update uitgebracht voor de derde generatie Apple TV. Het gaat om Apple TV Software 7.4, die je kan downloaden via de instellingen van de Apple TV. Er zitten geen grote nieuwe functies in. Apple onderhoudt alleen het besturingssysteem, zodat dit model nog goed blijft functioneren. Wel kwam dit voorjaar de TV-app op dit model beschikbaar, maar andere nieuwe functies worden niet verwacht.

tvOS 13 functies

tvOS 13 brengt een aantal handige verbeteringen met zich mee, waaronder de veelgevraagde ondersteuning voor meerdere gebruikers. Ook zitten er nieuwe screensavers in en is het design voor een deel op de schop gegaan. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen.

Nieuw design voor beginscherm
Met tvOS 13 krijgt de Apple TV een compleet nieuw homescreen met meer ruimte voor previews van de videocontent die je kunt bekijken in de verschillende apps. De previews verschijnen bovenaan, boven de eerste rij apps. Voorheen vond je daar nog bijvoorbeeld filmposters van de geselecteerde app, maar in tvOS 13 tonen ondersteunende apps meteen bewegende beelden. Bij de Muziek-app verschijnen er bijvoorbeeld videoclips. Door omhoog te vegen speel je het schermvullend af, rechtstreeks vanaf het beginscherm. Ook film- en gametrailers behoren tot de mogelijkheden.

Meerdere accounts
De Apple TV gebruik je met het hele gezin en vanaf tvOS 13 kun je daarom meerdere accounts op de Apple TV instellen. Door met meerdere Apple ID’s in te loggen, kan iedereen zijn of haar eigen film- en muziekbibliotheek bekijken en beluisteren. Bovendien check je snel je eigen aankopen in de App Store en krijg je suggesties voor films die passen bij jouw aankopen.

Bekijk ook

Meerdere accounts op de Apple TV instellen en wisselen (met verbeteringen vanaf tvOS 17)

Hoe werkt de Apple TV met meerdere accounts? In deze tip lees je hoe je meerdere gebruikers instelt. Ook leggen we uit hoe je tussen deze accounts kunt wisselen en wat er nieuw is op dit vlak vanaf tvOS 17.

Bedieningspaneel
Om snel te kunnen wisselen tussen gebruikers en toegang te hebben tot belangrijke instellingen krijgt de Apple TV een bedieningspaneel, zoals we al kennen van iOS. Daar kun je ook je audio doorsturen naar andere Airplay 2-speakers of je Apple TV in de slaapstand zetten. Je bekijkt ook welke muziek er vanuit welke app afgespeeld wordt, mocht je de Apple TV gebruiken als muziekspeler.

Apple TV Bedieningspaneel tijdens beginscherm.

Screensavers
Zoals ieder jaar wordt het aantal screensavers ook met deze versie van tvOS weer verder uitgebreid. Omdat Apple al heel veel mooie plekken op aarde in beeld heeft gebruikt, duikt Apple nu met hulp van de BBC Natural History Unit onder water voor een collectie prachtige oceaan-screensavers. Je kent de BBC Natural History Unit waarschijnlijk wel van de documentaireserie Blue Planet.

tvOS 13 screensaver van oceaan.

Ondersteuning van externe controllers
Als je de Apple TV gebruikt om mee te gamen, dan weet je dat het spelen met alleen de Siri Remote wat onhandig is. Een goede gamecontroller komt daardoor goed van pas. Naast de reeds ondersteunende controllers, voegt tvOS 13 ook ondersteuning toe voor twee populaire controllers. Het gaat om de Xbox Wireless Controller en de PlayStation DualShock 4-controller. Deze controllers kunnen gebruikt worden voor de meeste games, waaronder die in Apple Arcade, Apple’s gamedienst.

Apple Arcade in tvOS 13.

Nieuwe Muziek-app
De Muziek-app is op een aantal vlakken vernieuwd. Er is een aangepast design, dat meer lijkt op die van de TV-app. Een handige nieuwe functie is die van meescrollende songteksten. De songteksten worden als een soort karaoke weergegeven terwijl je naar muziek luistert. Nu moet je nog zelf door de teksten scrollen, maar sinds tvOS 13 gaat dat geheel automatisch met de muziek.

Bekijk ook

Apple TV als karaokemachine: meezingen doe je zo (met jezelf in beeld vanaf tvOS 17)

Het is op de Apple TV makkelijker dan ooit om mee te zingen met je favoriete muziek. In een handomdraai tover je de Apple TV om tot karaokemachine. Zo werkt karaoke op de Apple TV.

Ook andere apps hebben een opfrisbeurt gekregen, zoals de Foto’s-app en de App Store. In de App Store check je nu ook bij de apps wat er nieuw is toegevoegd in de laatste updates en blader je makkelijker door games en apps. Meer over de nieuwe functies in tvOS 13 lees je in ons aparte artikel.

Geschikte modellen

De update sinds september 2019 beschikbaar op de twee meest recente Apple TV-modellen. Dat zijn deze:

Weet je niet welke Apple TV je hebt? Check dan ons overzicht met alle Apple TV-modellen.

tvOS 13 review

Hoe bevalt deze update? Je leest er alles over in onze tvOS 13 review! Dit is onze conclusie:

Met tvOS 13 zijn er eindelijk weer wat sprongen gemaakt. De ondersteuning voor meerdere gebruikers is een zeer welkome toevoeging, vooral in huiskamers waar meerdere mensen de Siri Remote beetpakken om naar hun favoriete muziek te luisteren of films te kijken. Gecombineerd met het nieuwe opgefriste design en het verbeterde beginscherm, maakt dat tvOS 13 een update is om blij mee te zijn. Het laat tegelijkertijd ook zien dat Apple nog steeds geeft om de Apple TV als hardwareproduct en dat er ook nog toekomst in zit.

Bekijk ook

tvOS 13 review: fijne verbeteringen maken de Apple TV handiger

In deze review van tvOS 13 lees je wat wij vinden van deze nieuwe update voor de Apple TV. Hoe bevalt het gebruik van meerdere accounts en wat zijn de andere hoogtepunten? Je leest het in onze tvOS 13 review.

tvOS 13 downloaden: zo doe je dat

Het downloaden van tvOS 13 is een fluitje van een cent. Het enige wat je nodig hebt is een geschikte Apple TV en een goede internetverbinding. Deze modellen zijn geschikt voor de update:

Weet je niet welke Apple TV je hebt? Check dan ons overzicht met Apple TV-modellen, waarin je kan lezen hoe je jouw model herkent.

Vervolgens volg je deze stappen om de update te installeren:

 1. Start je Apple TV en je televisie.
 2. Ga naar de Instellingen-app.
 3. Kies voor Systeem, helemaal onderaan.
 4. Selecteer Software-update en check of de nieuwe update geïnstalleerd kan worden.
 5. De update wordt gedownload en de Apple TV start opnieuw op als de installatie voltooid is.

Bekijk ook

Apple TV updaten en apps bijwerken doe je zo

Om de Apple TV te updaten zijn er een aantal handelingen nodig. In deze tip leggen we uit hoe je niet alleen je Apple TV zelf, maar ook afzonderlijke apps kunt updaten om gebruik te maken van e nieuwste functies.

Terwijl je wacht op de update kun je ons artikel met alle tvOS 13 functies lezen. Hoogtepunten zijn de ondersteuning voor meerdere gebruikers, de nieuwe karaokefunctie en het Apple TV-bedieningspaneel.

Bekijk ook

Deze tvOS 13-functies vinden wij het best

tvOS 13 is een relatief kleine aankomende update, maar er zijn toch nog genoeg functies om van te profiteren. Deze nieuwe functies in tvOS 13 vinden wij het best!

Aankondiging tvOS 13

tvOS 13 werd tijdens de WWDC 2019 aangekondigd. Tim Cook besprak daar op het podium de belangrijkste functies, waaronder de nieuwe screensaver en de ondersteuning voor meerdere gebruikers. Mocht je de aankondiging willen terugkijken, dan kan dat. In onze WWDC 2019 samenvatting bekijk je de presentatie en lees je wat er allemaal nog meer aangekondigd werd.

Welke tvOS 13 versies zijn er verschenen?

De volgende tvOS 13 updates zijn inmiddels verschenen:

Versie Datum Changelog
tvOS 13 2018-09-19 Eerste versie met de hierboven genoemde functies.
tvOS 13.2 2019-10-28 Diverse bugfixes en beveiligingsverbeteringen.
tvOS 13.3 2019-12-10 Kies voor de TV-app op het beginscherm tussen aanbevolen series of de series die je zelf volgt.
tvOS 13.3.1 2020-1-28 Diverse bugfixes en beveiligingsverbeteringen.
tvOS 13.4 2020-3-24 Diverse bugfixes en beveiligingsverbeteringen.
tvOS 13.4.5 2020-5-20 Diverse bugfixes en beveiligingsverbeteringen.
tvOS 13.4.6 2020-6-1 Diverse beveiligingsverbeteringen.
tvOS 13.4.8 2020-7-15 Diverse beveiligingsverbeteringen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
februari 2021
Software
tvOS 13