tvOS-logo

tvOS 13 voor de Apple TV: releasedatum, functies en nog veel meer!

Ontdek wat er nieuw is in tvOS 13, de eerstvolgende grote update voor de Apple TV. tvOS 13 komt in het najaar van 2019 beschikbaar en bevat weer diverse nieuwe functies. Wat is de releasedatum van tvOS 13 en voor welke modellen komt de update? Lees hier alles wat je wil weten over tvOS 13!

Zoals ieder jaar krijgt de Apple TV in het najaar weer een grote software update. tvOS 13 introduceert ondersteuning voor meerdere gebruikers, waartussen je makkelijk kunt wisselen. Hierdoor krijgt iedereen binnen je huishouden een eigen beginscherm met eigen suggesties en toegang tot zijn of haar eigen muziekcollectie in Apple Music.

tvOS 13 in het kort

Dit zijn de belangrijkste feiten over tvOS 13:

  • Nieuwste versie van tvOS, het besturingssysteem voor de Apple TV HD en Apple TV 4K.
  • Aangekondigd op 3 juni 2019 tijdens de WWDC.
  • tvOS 13 beta beschikbaar voor ontwikkelaars en publieke testers.
  • tvOS 13 releasedatum verwacht in september 2019.
  • Ondersteuning voor meerdere gebruikers voor film en muziek.
  • Compleet nieuw design voor het beginscherm.
  • Nieuw bedieningspaneel om te wisselen tussen gebruikers en meer.
  • Ondersteuning voor Xbox en PlayStation-gamecontrollers.

tvOS 13 releasedatum

Net als voorgaande jaren kunnen ontwikkelaars en publieke testers aan de slag met de beta van tvOS 13. In de zomer brengt Apple regelmatig nieuwe beta’s uit, waarna de update naar verwachting in september 2019 voor iedereen beschikbaar komt. Op basis van voorgaande jaren denken we dat de update op 17 of 18 september beschikbaar komt.

tvOS 13 functies

Dit jaar brengt tvOS 13 een aantal handige verbeteringen, waaronder de veelgevraagde ondersteuning voor meerdere gebruikers. Ook komen er nieuwe screensavers en is het design voor een deel op de schop gegaan. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen.

Nieuw design voor beginscherm
Met tvOS 13 krijgt de Apple TV een compleet nieuw homescreen met meer ruimte voor previews van de videocontent die je kunt bekijken in de verschillende apps. De previews verschijnen bovenaan, boven de eerste rij apps. Nu vind je daar nog bijvoorbeeld filmposters van de geselecteerde app, maar in tvOS 13 tonen ondersteunende apps meteen bewegende beelden. Bij de Muziek-app verschijnen er bijvoorbeeld videoclips. Door omhoog te vegen speel je het schermvullend af, rechtstreeks vanaf het beginscherm. Ook film- en gametrailers behoren tot de mogelijkheden.

Meerdere accounts
De Apple TV gebruik je met het hele gezin en vanaf tvOS 13 kun je daarom meerdere accounts op de Apple TV instellen. Door met meerdere Apple ID’s in te loggen, kan iedereen zijn of haar eigen film- en muziekbibliotheek bekijken en beluisteren. Bovendien check je snel je eigen aankopen in de App Store en krijg je suggesties voor films die passen bij jouw aankopen.

Bedieningspaneel
Om snel te kunnen wisselen tussen gebruikers en toegang te hebben tot belangrijke instellingen krijgt de Apple TV een bedieningspaneel, zoals we al kennen van iOS. Daar kun je ook je audio doorsturen naar andere Airplay 2-speakers of je Apple TV in de slaapstand zetten. Je bekijkt ook welke muziek er vanuit welke app afgespeeld wordt, mocht je de Apple TV gebruiken als muziekspeler.

Apple TV Bedieningspaneel tijdens beginscherm.

Screensavers
Zoals ieder jaar wordt het aantal screensavers ook met deze versie van tvOS weer verder uitgebreid. Omdat Apple al heel veel mooie plekken op aarde in beeld heeft gebruikt, duikt Apple met hulp van de BBC Natural History Unit onder water voor een collectie prachtige oceaan-screensavers. Je kent de BBC Natural History Unit waarschijnlijk wel van de documentaireserie Blue Planet.

tvOS 13 screensaver van oceaan.

Ondersteuning van externe controllers
Als je de Apple TV gebruikt om mee te gamen, dan weet je dat het spelen met alleen de Siri Remote wat onhandig is. Een goede gamecontroller komt daardoor goed van pas. Naast de reeds ondersteunende controllers, voegt tvOS 13 ook ondersteuning toe voor twee populaire controllers. Het gaat om de Xbox Wireless Controller en de PlayStation DualShock 4-controller. Deze controllers kunnen gebruikt worden voor de meeste games, waaronder die in Apple Arcade, Apple’s aankomende gamedienst.

Apple Arcade in tvOS 13.

Nieuwe Muziek-app
De Muziek-app wordt op een aantal vlakken vernieuwd. Er is een aangepast design, die meer lijkt op die van de TV-app. Een handige nieuwe functie is die van meestrollende songteksten. De songteksten worden als een soort karaoke weergegeven terwijl je naar muziek luistert. Nu moet je nog zelf door de teksten scrollen, maar vanaf tvOS 13 gaat dat geheel automatisch met de muziek.

Ook andere apps hebben een opfrisbeurt gekregen, zoals de Foto’s-app en de App Store. In de App Store check je nu ook bij de apps wat er nieuw is toegevoegd in de laatste updates en blader je makkelijker door games en apps. Meer over de nieuwe functies in tvOS 13 lees je in ons aparte artikel.

Geschikte modellen

De update is later dit jaar beschikbaar op de twee meest recente Apple TV-modellen. Dat zijn deze:

Weet je niet welke Apple TV je hebt? Check dan ons overzicht met alle Apple TV-modellen.

Aankondiging tvOS 13

tvOS 13 werd tijdens de WWDC 2019 aangekondigd. Tim Cook besprak daar op het podium de belangrijkste functies, waaronder de nieuwe screensaver en de ondersteuning voor meerdere gebruikers. Mocht je de aankondiging willen terugkijken, dan kan dat. In onze WWDC 2019 samenvatting bekijk je de presentatie en lees je wat er allemaal nog meer aangekondigd werd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!