Razer Kishi gamecontroller

De beste gamecontrollers voor iPhone, iPad en Apple TV

Wil je serieus aan de slag met Apple Arcade? Dan is een fijne controller een goed begin. De beste gamecontrollers voor iPhone, iPad en Apple TV van Gamevice, Steelseries en andere fabrikanten. Met deze gamecontrollers zit je altijd goed!

Gamecontrollers voor je iPhone, iPad en Apple TV

Wil je gamen met je iPhone, iPad, Apple TV of Mac, dan zijn er speciale gamecontrollers voor verkrijgbaar. Het beste kun je daarbij kiezen voor een goedgekeurde Made for iPhone gamecontroller, want dan weet je zeker dat alle knoppen, triggers en analoge sticks goed werken in games. In dit overzicht vind je een aantal gamecontrollers en games die ervoor zijn aangepast.

Sinds tvOS 14 wordt het mogelijk om multiuser games te spelen. Je kunt ook meer controllers koppelen: Apple voegt ondersteuning toe voor de Xbox Elite Wireless Controller Series 2 en de Xbox Adaptive Controllers. tvOS 14 verschijnt in het najaar van 2020.

Razer Kishi

Nieuw in de Apple Store: de Razer Kishi gamecontroller voor iPhone. Deze is ontwikkeld in samenwerking met Gamevice en bestaat uit twee delen. Je bevestigt ze aan weerszijden van de iPhone. De controller is aangesloten op de Lightning-poort van de iPhone, zodat je geen batterij hoeft op te laden.

Razer Kishi gamecontroller

Ook heeft deze rechtstreekse aansluiting een lagere latency. Er zit een directionele pad op, twee thumbsticks, A-B-X-Y knoppen en shoulder bumpers.

Bekijken: Razer Kishi voor ca. 100 euro

SteelSeries Nimbus+

De SteelSeries Nimbus+ lijkt in veel opzichten op de eerste versie. Er zitten dezelfde knoppen op, met twee control sticks, een D-pad en vier schouderknoppen. Naast de thuisknop zit er ook een nieuwe menuknop aan de voorkant. Nieuw is ook dat je de control sticks nu ook kan indrukken, wat van pas kan komen bij sommige games. SteelSeries belooft ook een verbetering voor de schouderknoppen.

SteelSeries Nimbus+ controller.

Terwijl de batterijduur van het vorige model nog 40 uur was, is dat met deze nieuwe versie verlengd naar 50 uur. Opladen gaat nog steeds met een Lightning-kabel. De SteelSeries Nimbus+ komt standaard met een houder om je iPhone aan te bevestigen, zodat je de controller ook makkelijk kan gebruiken tijdens het spelen op je iPhone. De controller is MFi-gecertificeerd en werkt daardoor zonder problemen op al je Apple-apparaten.

SteelSeries Nimbus+ controller met Apple-apparaten.

In Europa kost de controller €79,95 en is per direct verkrijgbaar bij de Apple Store, net als de vorige versie.

SteelSeries Nimbus

De SteelSeries Nimbus is een ven de bekendste gamecontrollers voor iPhone, iPad, Apple TV en Mac. De Nimbus is een goede aankoop als je games wilt spelen op je Apple TV en de vernieuwde Nimbus+ te duur vindt. Je vindt deze gamecontroller onder andere bij Amac. Een dergelijke gamecontroller werkt beter dan de Apple TV-remote en biedt stevige knoppen die snel reageren. Je hand raakt ook minder snel verkrampt bij langere gamesessies.

De Nimbus eerste generatie heeft geen houder voor de iPhone of iPad, dus je zult zelf een manier moeten vinden om het scherm van je toestel goed te kunnen zien. Het prettige van de Nimbus is wel dat je niet vastzit aan één toestel, waardoor je er jarenlang plezier van kunt hebben. Het koppelen via Bluetooth kost maar een paar seconden. Bovendien is deze controller ook geschikt voor games die je in portretmodus speelt, terwijl de controllers van Gamevice alleen in landscape werken.

SteelSeries Nimbus in wit.

Xbox Controllers

Sinds iOS 13 kunnen iPhone- en iPad-bezitters ook gebruik maken van de Xbox One-controller. Dit is goed nieuws, want als je een Xbox hebt, heb je vast ook nog wel een controller liggen. Het moet dan wel een nieuwer Bluetooth-model zijn en niet de originele controller uit 2013. Die laatste gebruikt namelijk Microsoft’s eigen verbindingstechnologie en is niet geschikt voor Apple-apparaten.

Draadloze Xbox controller.

Zelfs Apple verkoopt inmiddels de Xbox One-controller via de Apple Store. Het is een layout die veel gamers prettig vinden. Je kunt alle knoppen en triggers gebruiken, maar het werkt uiteraard niet met platform-specifieke toepassingen. Ook goed om te weten is dat deze controller geschikt is voor de meeste pc-games, dus als je op meerdere platforms wilt gamen zit je goed. Er zijn ook los verkrijgbare accessoires om je smartphone aan deze controller vast te maken. Of je deze kiest of de DualShock die we hieronder bespreken is een kwestie van voorkeur.

Xbox draadloze controller bekijken bij Apple.

Bekijk ook

Apple verkoopt nu ook de draadloze Xbox-controller

Wil je serieus aan de slag met Apple Arcade? Dan is een fijne controller een goed begin. Apple is daarom begonnen met de verkoop van losse Xbox-controllers.

PlayStation DualShock 4

We kunnen natuurlijk niet de Xbox One controller bespreken, zonder ook even de tegenhanger van Sony te noemen. Sony noemt het ‘Onze meest comfortabele, intuïtieve controller ooit’ en veel mensen geven dan ook de voorkeur aan het symmetrische layout en het wat meer gestroomlijnde design, in plaats van de ronde vormen van de Xbox One-controller.

PlayStation DualShock 4 controller

Je hebt toegang tot dezelfde knoppen en triggers als andere controllers, maar er zitten ook een paar PlayStation-specifieke knoppen op, die je op de iPhone en iPad niet zult gebruiken. Het trackpad is aanraakgevoelig. De prijs is vrijwel hetzelfde en de mogelijkheden ook, dus het is puur een kwestie van voorkeur welke layout je het prettigst vindt.

Anker PowerCore Play 6K

De Anker PowerCore Play 6K valt op, omdat er geen knoppen op zitten. Dit accessoire heeft twee functies: door de vorm heb je een wat betere grip en dankzij de ingebouwde powerbank blijft je iPhone opgeladen. Het is dus in feite een batterijhoes die wat makkelijker vast te houden is.

Anker Power Corepad

Dit is vooral handig voor games die geen speciale support hebben voor controllerknoppen. De Anker PowerCore Play heeft een 6,700 mAh aan boord, waarmee je je iPhone twee tot drie keer kunt opladen.

Anker Gamecontroller

Ook is hij geschikt voor Android-toestellen, waarbij de output maximaal 15 Watt is via USB-C. Voor iPhones geldt 12 Watt als het maximum. Er zit ook een ventilator in om oververhitting te voorkomen.

De Anker PowerCore Play is binnenkort verkrijgbaar in de winkel en kost rond de €40.

HyperX ChargePlay Clutch

De HyperX ChargePlay Clutch heeft ook geen knoppen, net als de Anker-gamecontroller die we hierboven bespreken. Maar er zijn toch grote verschillen. Het model van HyperX heeft een draadloze Qi-lader en een 3.000 mAh batterij ingebouwd, die er magnetisch aan vastzit. Je kunt de batterij loshalen, als je alleen wilt gamen en niet opladen.

HyperX Chargeplay Clutch

Hij past op smartphones met een lengte tussen 129mm en 172mm. Met een prijs van rond de 60 euro is deze wel een stuk duurder dan die van Anker.

De HyperX ChargePlay Clutch is binnenkort verkrijgbaar in de winkel en kost rond de €60.

Rotor Riot

Het klinkt misschien niet zo aantrekkelijk om een bekabelde controller gebruiken, maar er zitten wel voordelen aan. De verbinding is bijvoorbeeld erg betrouwbaar. Ook hoef je je niet druk te maken over de batterijduur en de pass-through oplossing zorgt ervoor dat je je iPhone kunt opladen tijdens het gamen. Er zit ook een clip bij om aan je iPhone vast te maken. Deze werkt met een Lightning-aansluiting, maar er is ook een USB-C-versie voor andere smartphones.

Rotor Riot

Let er wel op dat je deze controller alleen in landschapsweergave kunt gebruiken. De knoppen en de analoge joysticks van de Rotor Riot zijn lekker robuust en de joysticks zijn ook klikbaar voor L3/R3 acties. Goedkoop en een prima oplossing als je geen bestaande controller hebt liggen.

Rotor Riot bekijken bij Apple.

Gamevice Controllers

Van de Gamevice Controller zijn verschillende modellen verkrijgbaar. Er is een variant voor grote en kleine iPads en je kunt modellen vinden voor de iPhone. Er valt er iets te zeggen voor gamen op een grotere iPad: vanwege het grote scherm en de krachtige processor is de ervaring erg immersive: je wordt helemaal in de game gezogen. De Gamevice Controller bestaat uit twee delen, die met elkaar verbonden zijn via een rubberen band die achterlangs loopt. De rechterkant sluit je aan op de Lightning-poort van je apparaat, dus er is geen draadloze verbinding nodig. Er zijn twee analoge joysticks en twee schouderknoppen, aan elke kant van het scherm. Aan de linkerkant vind je een traditionele joypad en aan de rechterkant heb je vier knoppen.

Gamecontroller Gamevice iPad

De Gamevice Controller voor iPhone kan veel meer dan iOS-games spelen. Je kunt er ook je DJI Spark-drone of je Sphero-robot mee aansturen. Koppelen doe je via de bijbehorende iOS-app en de bediening is daarna prettiger dan via de knoppen op het scherm. Zo kun je heel precies je drone of robot besturen. Gamevice heeft een eigen ‘Works with Gamevice’-programma, waardoor het werkt met meer dan duizend mobiele games, waaronder Street Fighter IV en Minecraft.

Let wel op dat je minimaal de tweede generatie van de Gamevice Controller koopt, die begin 2017 op de markt kwam. De controller bestaat uit twee delen, die met elkaar zijn verbonden. Je maakt ze aan de onder- en bovenkant van de vast. De tweede generatie heeft een Lightning-aansluiting en hoeft dus niet meer apart opgeladen te worden. De eerder verschenen modellen zijn voorzien van een eigen batterij.

Gamevice Controllers zijn nauwelijks meer verkrijgbaar, maar je kunt bij Kamera Express nog een paar modellen vinden.

Welke gamecontrollers?

Apple introduceerde in iOS 7 voor het eerst officiële ondersteuning voor gamecontrollers. Via het MFi-licentieprogramma konden fabrikanten gamepads maken die officieel zijn goedgekeurd en waarbij de knoppen op de juiste manier werken. Sindsdien is er wel wat veranderd: er zijn meer geschikte games bijgekomen, de prijs van de gamecontrollers is omlaag gegaan en ze zijn tegenwoordig vaak ook geschikt voor gamen op de Apple TV. Omdat Apple strikte regels hanteert voor de bediening van de controllers weet je zeker dat de knoppen altijd op dezelfde manier werken. Ook de d-pad, analoge sticks en triggers zijn op alle gamecontrollers hetzelfde.

Gamevice iPhone

Sommige controllers sluit je aan met een Lightning-kabel, terwijl andere via Bluetooth werken. De modellen met Bluetooth zijn het meest ideaal als je ook wilt kunnen gamen met de Apple TV. Verder zijn er modellen die alleen op bepaalde iPhones of iPads werken, waardoor je iPhone een soort handheld gamesysteem wordt. Hou er wel rekening mee dat je bij het kopen van een nieuwe iPhone in dat geval ook je gamecontroller zult moeten vervangen.

MFi gamecontrollers

Apple voerde ooit een keurmerk voor gamecontrollers in. Deze zogenaamde MFi gamecontrollers zijn te herkennen aan het Made for iPhone-certificaat (MFi). Alleen gamepads met dit keurmerk bieden officiële ondersteuning voor iOS-games. Fabrikanten moeten hiervoor hun gamepad door Apple laten goedkeuren, zodat je zeker weet dat het werkt. Het maakt de accessoires wel iets duurder dan gebruikelijk, omdat fabrikanten een vergoeding aan Apple moeten betalen. Helaas besteedt Apple hier nauwelijks aandacht meer aan en verkoopt Apple inmiddels ook weer controllers zonder MFi-keurmerk.

Xbox- en PlayStation-controllers

Sinds het najaar van 2019 zijn er twee grote spelers bijgekomen als het gaat om gaming op Apple-apparaten. Draadloze controllers van Xbox en PlayStation kunnen nu ook met je Apple-apparaten gekoppeld worden. Heb je een Xbox One S, Xbox One X, PlayStation 4 of een nieuwere console? Dan kun je de meegeleverde controller koppelen met je Apple-apparaten.

Je kunt natuurlijk ook een nieuwe, losse controller aanschaffen als je (nog) geen console hebt. Helaas heeft Apple geen ondersteuning voor sommige specifieke functies van deze controllers. Zo weet de iPhone niet precies hoe stevig je de trigger-knoppen indrukt aan de achterkant, terwijl de Xbox en PlayStation dit nauwkeurig kunnen uitlezen. Desalniettemin zijn deze controllers welkome toevoegingen voor Apple-gebruikers.

Gamecontrollers voor Apple TV

Veel gamecontrollers die we hier hebben besproken zijn ook geschikt voor de Apple TV. Dankzij Apple Arcade heb je keuze uit veel games, waarvan vele zijn aangepast voor het spelen met gamecontrollers. Hoe je deze en andere gamecontrollers met de Apple TV koppelt lees je in onze tip.

Bekijk ook

Nieuwe Siri Remote koppelen met de Apple TV: zo doe je dat

Je kunt een standaard afstandsbediening of gamecontroller koppelen met je Apple TV. In deze tip lees je hoe deze accessoires via infrarood of Bluetooth koppelt met je Apple TV.

Je leest alles over gamecontrollers en de Apple TV in onderstaande tips:

Bekijk ook ons overzicht van Apple Arcade, waarmee je voor een vast bedrag per maand kunt gamen.

Bekijk ook

Alles over Apple Arcade, de gamedienst van Apple

Apple's eigen gamedienst heet Apple Arcade. Tegen een vast bedrag per maand kun je alle games spelen. In dit overzicht lees je wat het kost en op welke apparaten je kunt spelen. Alles over Apple Arcade op een rijtje!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!