Gamecontroller Gamevice iPad

Gamecontrollers voor iPhone, iPad en Apple TV

De beste gamecontrollers voor iPhone, iPad en Apple TV van Gamevice, Steelseries en andere fabrikanten. Met deze MFi gamecontrollers zit je altijd goed!

Wil je gamen met je iPhone, iPad of Apple TV, dan zijn er speciale gamecontrollers voor verkrijgbaar. Het beste kun je daarbij kiezen voor een goedgekeurde ‘Made for iPhone‘ gamecontroller, want dan weet je zeker dat alle knoppen, triggers en analoge sticks goed werken in games. In dit overzicht vind je een aantal gamecontrollers en de games die ervoor zijn aangepast.

Gamecontrollers voor iPhone en iPad

Apple introduceerde in iOS 7 voor het eerst officiële ondersteuning voor gamecontrollers. Via het MFi-licentieprogramma konden fabrikanten gamepads maken die officieel zijn goedgekeurd en waarbij de knoppen op de juiste manier werken. Sindsdien is er wel wat veranderd: er zijn meer geschikte games bijgekomen, de prijs van de gamecontrollers is omlaag gegaan en ze zijn tegenwoordig vaak ook geschikt voor gamen op de Apple TV. Omdat Apple strikte regels hanteert voor de bediening van de controllers weet je zeker dat de knoppen altijd op dezelfde manier werken. Ook de d-pad, analoge sticks en triggers zijn op alle gamecontrollers hetzelfde.

Gamecontrollers voor iPhone

Sommige controllers sluit je aan met een Lightning-kabel, terwijl andere via Bluetooth werken. De modellen met Bluetooth zijn het meest ideaal als je ook wilt kunnen gamen met de Apple TV. Verder zijn er modellen die alleen op bepaalde iPhones of iPads werken, waardoor je iPhone een soort handheld gamesysteem wordt. Hou er wel rekening mee dat je bij het kopen van een nieuwe iPhone in dat geval ook je gamecontroller zult moeten vervangen.

Gamecontroller Gamevice iPad

MFi gamecontrollers

Een goedgekeurde gamecontroller is te herkennen aan het Made for iPhone-certificaat (MFi). Alleen gamepads met dit keurmerk bieden officiële ondersteuning voor iOS-games. Fabrikanten moeten hiervoor hun gamepad door Apple laten goedkeuren, zodat je zeker weet dat het werkt. Dit MFi-programma bestaat al langer voor accessoires zoals kabels en opladers. Het maakt de accessoires wel iets duurder dan gebruikelijk, omdat fabrikanten een vergoeding aan Apple moeten betalen. Maar het geeft je wel zekerheid dat het accessoire geen schade aan je toestel kan veroorzaken. ‘Made for iPhone’ wekt de indruk dat het alleen gaat om controllers voor de iPhone, maar het gaat ook om controllers die voor de iPad en Apple TV zijn gemaakt.

Gamevice Controller voor iPad Pro

De Gamevice Controller op de foto is bedoeld voor de 12,9-inch iPad Pro, maar er zijn ook modellen verkrijgbaar voor de iPad mini en normale 9,7-inch iPads. Toch valt er iets te zeggen voor gamen op een 12,9-inch iPad Pro: vanwege het grote scherm en de krachtige processor is de ervaring erg immersive: je wordt helemaal in de game gezogen.

Gamevice controller iPad

De Gamevice Controller bestaat uit twee delen, die met elkaar verbonden zijn met een rubberen band die achterlangs loopt. De rechterkant sluit je aan op de Lightning-poort van de iPad, dus er is geen draadloze verbinding nodig. Er zijn twee analoge joysticks en twee schouderknoppen, aan elke kant van het scherm. Aan de linkerkant vind je een traditionele joypad en aan de rechterkant heb je vier knoppen. Het is even wennen om zo’n groot apparaat met beide handen vast te houden, maar de ervaring is nauwelijks te vergelijken met kleinere schermen.

Bekijken

Gamevice Controller voor iPhone

De Gamevice Controller voor iPhone kan veel meer dan iOS-games spelen. Je kunt er ook je DJI Spark-drone of je Sphero-robot mee aansturen. Koppelen doe je via de bijbehorende iOS-app en de bediening is daarna prettiger dan via de knoppen op het scherm. Zo kun je heel precies je drone of robot besturen. Gamevice is druk bezig om de mogelijkheden van de controllers uit te breiden via het ‘Works with Gamevice’-programma. De controller werkt nu met meer dan duizend mobiele games, waaronder Street Fighter IV en Minecraft.

Gamevice iPhone

Let wel op dat je de tweede generatie van de Gamevice Controller koopt, die begin 2017 op de markt kwam. De controller bestaat uit twee delen, die met elkaar zijn verbonden. Je maakt ze aan de onder- en bovenkant van de vast. De tweede generatie heeft een Lightning-aansluiting en hoeft dus niet meer apart opgeladen te worden. De eerder verschenen modellen zijn voorzien van een eigen batterij. Wil je volop genieten van de achtergrondmuziek van je games, dan kun je je eigen oordopjes aansluiten op de koptelefoonaansluiting. Ook handig als je een iPhone zonder 3,5mm-aansluiting hebt. Terwijl er voor de iPad meerdere uitvoeringen verkrijgbaar zijn, is dat bij de iPhone niet het geval: dit model is geschikt voor de 4,7-inch iPhones én de 5,5-inch Plus-modellen.

Bekijken

SteelSeries Nimbus

De SteelSeries Nimbus is een ven de bekendste gamecontrollers voor iPHone, iPad en Apple TV. Het is bovendien een heel betaalbare optie, zeker als je binnenkort in de VS moet zijn. Daar verkopen ze in de Apple Stores namelijk de StelSeries Nimbus in een Minecraft-bundel: voor $40 krijg je deze controller én een downloadcode voor het Minecraft-spel. Maar ook zonder deze deal is de Nimbus een goede aankoop als je games wilt spelen op je Apple TV. Het werkt beter dan de Apple TV-remote en biedt stevige knoppen die snel reageren. Je hand raakt ook minder snel verkrampt bij langere gamesessies.

De Nimbus heeft geen houder voor de iPhone of iPad, dus je zult zelf een manier moeten vinden om het scherm van je toestel goed te kunnen zien. Het prettige van de Nimbus is wel dat je niet vastzit aan één toestel, waardoor je er jarenlang plezier van kunt hebben. Het koppelen via Bluetooth kost maar een paar seconden. Bovendien is deze controller ook geschikt voor games die je in portretmodus speelt, terwijl de controllers van Gamevice alleen in landscape werken.

Bekijken

Mad Catz controllers

Deze Mad Catz-controller heeft een wat apart uiterlijk. De iPhone zit in een houder boven de controller en de verbinding wordt gelegd via Bluetooth. Heb je drie vrienden die allemaal beschikken over de C.T.R.L.i controller, dan kun je allemaal tegelijk verbinding te maken met dezelfde iPhone om een lokaal potje multiplayer te spelen. Dit werkt bijvoorbeeld in games als FIFA Mobile, Real Racing 3 en Tales From Deep Space). Deze controller werkt met verwisselbare AAA-batterijen. Er zit ook een HDMI-kabel met -adapter bij, zodat je het accessoire kunt aansluiten op de tv.

Mad Catz controller

Er is ook een Micro C.T.R.L.i met dezelfde eigenschappen, maar in een iets kleiner formaat. Handig voor mensen die veel moeten reizen. Ook deze werkt op AAA-batterijen, die je 40 uur speelduur geven. Niet zo makkelijk verkrijgbaar in Nederland, dus zoek even bij Amazon Duitsland naar ‘Mad Catz iPhone’.

Bekijken

Soorten MFi controllers

Controller idee Apple iPhoneEr zijn bij MFi-controllers twee soort uitvoeringen mogelijk. Bij het eerste type gamepad is de iPhone volledige omhuld. Er wordt gebruik gemaakt van de Lightning-aansluiting om verbinding te maken met het toestel. Aan de linkerzijde zit een d-pad en rechts vind je vier actieknoppen en een pauzeknop. Bovenop zitten twee schouderknoppen die je met je wijsvingers gemakkelijk kunt bedienen. Dit ontwerp heeft veel weg van de Logitech Powershell, één van de eerste MFi-controllers die op de markt verscheen. Ook de Gamevice-controllers zijn op dit principe gebaseerd, al bestaan ze uit twee delen.

Controller iPhone opzet AppleHet tweede ontwerp is draadloos en werkt veelal via Bluetooth. In het voorbeeld dat Apple aan accessoiremakers heeft gegeven zijn twee extra schouderknoppen en twee analoge joysticks zichtbaar. Dit idee zie je bijvoorbeeld bij de controllers van Nimbus. De Moga Ace Power heeft vergelijkbare analoge sticks in de vorm van slidepads, maar deze zitten verwerkt in een apparaat dat de iPhone helemaal omhult.

Gamecontrollers voor Apple TV

Veel gamecontrollers die we hier hebben gesproken zijn ook geschikt voor de Apple TV. Dankzij tvOS heb je keuze uit duizenden games, waarvan vele zijn aangepast voor het spelen met gamecontrollers. Hoe je deze en andere gamecontrollers met de Apple TV koppelt lees je in onderstaande tip.

Ook hebben we een apart artikel waarin we uitleggen hoe je geschikte controllergames voor je Apple TV vindt. Veel van deze games zijn ook geschikt de iPhone en iPad:

Oudere MFi gamecontrollers voor iPhone en iPad

Als je een oudere iPhone of iPad gebruikt om te gamen, kun je in de winkel soms nog oudere modellen vinden. Je zou ook tweedehands kunnen kijken of er mensen zijn die bijvoorbeeld nog een Logitech Powershell (zie foto), SteelSeries Stratus of een Moga Ace Power aanbieden. Laatstgenoemde was de eerste door Apple goedgekeurde gamecontroller die in Nederland verkrijgbaar was.

Logitech Powershell breed

De eerste gamecontrollers voor iPhone en iPad

Voor de introductie van MFi-controllers waren er ook al gamepads voor iPhone en iPad. Eén van de eerste varianten die werd aangekondigd was de iControlpad, een gamecontroller die via Bluetooth verbinding maakte met je iPhone of iPad. Dit werkt op dezelfde manier als een draadloos toetsenbord koppelen aan je iPhone of iPad. Deze gamepad registreert een druk op de knop als het indrukken van een bepaalde toetsenbordknop, die in geschikte spellen kan worden omgezet naar een spelcommando.

iControlpadHet idee achter de iControlpad werd al snel overgenomen door ION, die hiermee de iCade-arcadekast voor de iPad fabriceerden. Het duurde niet lang totdat ION ook met eigen gamepads op de markt kwam die zowel via de dockconnector als via Bluetooth met een iDevice kon verbinden. Deze maakten gebruik van een eigen protocol.

Inmiddels ondersteunen aardig wat spellen de iCade-controllers, maar het gaat hierbij voornamelijk om kleine ontwikkelaars. Grote ontwikkelstudio’s en speluitgevers zoals Electronic Arts en Gameloft pasten hun games niet voor deze controllers aan, maar kozen voor het ondersteunen van Apple’s officiële MFi-controllers.

Je leest alles over gamepads en de Apple TV in onderstaande tips:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2019
Categorie Accessoires
Onderwerpen gamecontroller, games
Software iOS, tvOS