Gamecontroller Gamevice iPad

Gamecontrollers voor iPhone, iPad en Apple TV

De beste gamecontrollers voor iPhone, iPad en Apple TV van Gamevice, Steelseries en andere fabrikanten. Met deze MFi gamecontrollers zit je altijd goed!

Wil je gamen met je iPhone, iPad, Apple TV of Mac, dan zijn er speciale gamecontrollers voor verkrijgbaar. Het beste kun je daarbij kiezen voor een goedgekeurde ‘Made for iPhone‘ gamecontroller, want dan weet je zeker dat alle knoppen, triggers en analoge sticks goed werken in games. In dit overzicht vind je een aantal gamecontrollers en de games die ervoor zijn aangepast.

Gamecontrollers voor iPhone en iPad

Apple introduceerde in iOS 7 voor het eerst officiële ondersteuning voor gamecontrollers. Via het MFi-licentieprogramma konden fabrikanten gamepads maken die officieel zijn goedgekeurd en waarbij de knoppen op de juiste manier werken. Sindsdien is er wel wat veranderd: er zijn meer geschikte games bijgekomen, de prijs van de gamecontrollers is omlaag gegaan en ze zijn tegenwoordig vaak ook geschikt voor gamen op de Apple TV. Omdat Apple strikte regels hanteert voor de bediening van de controllers weet je zeker dat de knoppen altijd op dezelfde manier werken. Ook de d-pad, analoge sticks en triggers zijn op alle gamecontrollers hetzelfde.

Gamecontrollers voor iPhone

Sommige controllers sluit je aan met een Lightning-kabel, terwijl andere via Bluetooth werken. De modellen met Bluetooth zijn het meest ideaal als je ook wilt kunnen gamen met de Apple TV. Verder zijn er modellen die alleen op bepaalde iPhones of iPads werken, waardoor je iPhone een soort handheld gamesysteem wordt. Hou er wel rekening mee dat je bij het kopen van een nieuwe iPhone in dat geval ook je gamecontroller zult moeten vervangen.

MFi gamecontrollers

Een goedgekeurde gamecontroller is te herkennen aan het Made for iPhone-certificaat (MFi). Alleen gamepads met dit keurmerk bieden officiële ondersteuning voor iOS-games. Fabrikanten moeten hiervoor hun gamepad door Apple laten goedkeuren, zodat je zeker weet dat het werkt. Dit MFi-programma bestaat al langer voor accessoires zoals kabels en opladers. Het maakt de accessoires wel iets duurder dan gebruikelijk, omdat fabrikanten een vergoeding aan Apple moeten betalen. Maar het geeft je wel zekerheid dat het accessoire geen schade aan je toestel kan veroorzaken. ‘Made for iPhone’ wekt de indruk dat het alleen gaat om controllers voor de iPhone, maar het gaat ook om controllers die voor de iPad en Apple TV zijn gemaakt.

Gamevice Controller voor iPad

Van de Gamevice Controller zijn verschillende modellen verkrijgbaar. Er is een variant voor de grote iPads, en een kleinere uitvoering voor de iPad mini. Toch valt er iets te zeggen voor gamen op een grotere iPad: vanwege het grote scherm en de krachtige processor is de ervaring erg immersive: je wordt helemaal in de game gezogen. Deze controller is niet geschikt voor de nieuwste iPad Pro met USB-C aansluiting. Alleen iPads met een Lightningpoort zullen werken.

Gamecontroller Gamevice iPad

De Gamevice Controller bestaat uit twee delen, die met elkaar verbonden zijn met een rubberen band die achterlangs loopt. De rechterkant sluit je aan op de Lightning-poort van de iPad, dus er is geen draadloze verbinding nodig. Er zijn twee analoge joysticks en twee schouderknoppen, aan elke kant van het scherm. Aan de linkerkant vind je een traditionele joypad en aan de rechterkant heb je vier knoppen.

Gamevice Controller voor iPad bekijken:

Gamevice Controller voor oudere iPhones

De Gamevice Controller voor iPhone kan veel meer dan iOS-games spelen. Je kunt er ook je DJI Spark-drone of je Sphero-robot mee aansturen. Koppelen doe je via de bijbehorende iOS-app en de bediening is daarna prettiger dan via de knoppen op het scherm. Zo kun je heel precies je drone of robot besturen. Gamevice is druk bezig om de mogelijkheden van de controllers uit te breiden via het ‘Works with Gamevice’-programma. De controller werkt nu met meer dan duizend mobiele games, waaronder Street Fighter IV en Minecraft.

Gamevice iPhone

Let wel op dat je minimaal de tweede generatie van de Gamevice Controller koopt, die begin 2017 op de markt kwam. De controller bestaat uit twee delen, die met elkaar zijn verbonden. Je maakt ze aan de onder- en bovenkant van de vast. De tweede generatie heeft een Lightning-aansluiting en hoeft dus niet meer apart opgeladen te worden. De eerder verschenen modellen zijn voorzien van een eigen batterij. Terwijl er voor de iPad meerdere uitvoeringen verkrijgbaar zijn, is dat bij de iPhone niet het geval: dit model is geschikt voor de 4,7-inch iPhones én de 5,5-inch Plus-modellen. Let op dat je een iPhone X of nieuwer dus niet kunt gebruiken. Alleen de iPhone 6 (Plus) tot en met de iPhone 8 (Plus) zijn geschikt.

Gamevice Controller voor iPhone bekijken:

SteelSeries Nimbus

De SteelSeries Nimbus is een ven de bekendste gamecontrollers voor iPhone, iPad, Apple TV en Mac. De Nimbus is een goede aankoop als je games wilt spelen op je Apple TV. Het werkt beter dan de Apple TV-remote en biedt stevige knoppen die snel reageren. Je hand raakt ook minder snel verkrampt bij langere gamesessies.

De Nimbus heeft geen houder voor de iPhone of iPad, dus je zult zelf een manier moeten vinden om het scherm van je toestel goed te kunnen zien. Het prettige van de Nimbus is wel dat je niet vastzit aan één toestel, waardoor je er jarenlang plezier van kunt hebben. Het koppelen via Bluetooth kost maar een paar seconden. Bovendien is deze controller ook geschikt voor games die je in portretmodus speelt, terwijl de controllers van Gamevice alleen in landscape werken.

SteelSeries Nimbus in wit.

SteelSeries Nimbus bekijken:

Mad Catz controllers

Deze Mad Catz-controller heeft een wat apart uiterlijk. De iPhone zit in een houder boven de controller en de verbinding wordt gelegd via Bluetooth. Heb je drie vrienden die allemaal beschikken over de C.T.R.L.i controller, dan kun je allemaal tegelijk verbinding te maken met dezelfde iPhone om een lokaal potje multiplayer te spelen. Dit werkt bijvoorbeeld in games als FIFA Mobile, Real Racing 3 en Tales From Deep Space). Deze controller werkt met verwisselbare AAA-batterijen. Er zit ook een HDMI-kabel met -adapter bij, zodat je het accessoire kunt aansluiten op de tv.

Mad Catz controller

Er is ook een Micro C.T.R.L.i met dezelfde eigenschappen, maar in een iets kleiner formaat. Handig voor mensen die veel moeten reizen. Ook deze werkt op AAA-batterijen, die je 40 uur speelduur geven. De controller is niet in Nederland te koop, maar wel bij de Duitse Amazon.

Mad Catz C.T.R.L.i controller bekijken:

Controllers zonder MFi die alsnog werken (Xbox en PlayStation)

Sinds het najaar van 2019 zijn er twee grote spelers bijgekomen als het gaat om gaming op iOS, iPadOS, tvOS en macOS. Draadloze controllers van Xbox en PlayStation kunnen nu ook met je Apple-apparaten gekoppeld worden. Heb je een Xbox One S, Xbox One X, PlayStation 4 of een nieuwere console? Dan kun je de meegeleverde controller koppelen met je Apple-apparaten.

Je kunt natuurlijk ook een nieuwe, losse controller aanschaffen als je (nog) geen console hebt. Helaas heeft Apple geen ondersteuning voor sommige specifieke functies van deze controllers. Zo weet de iPhone niet precies hoe stevig je de trigger-knoppen indrukt aan de achterkant, terwijl de Xbox en PlayStation dit nauwkeurig kunnen uitlezen. Desalniettemin zijn deze controllers welkome toevoegingen voor Apple-gebruikers.

Xbox draadloze controller bekijken:

DualShock PlayStation 4 draadloze controller bekijken:

 • €57,90 bij bol.com
 • €59,99 bij Mediamarkt
 • Gamecontrollers voor Apple TV

  Veel gamecontrollers die we hier hebben besproken zijn ook geschikt voor de Apple TV. Dankzij Apple Arcade heb je keuze uit veel games, waarvan vele zijn aangepast voor het spelen met gamecontrollers. Hoe je deze en andere gamecontrollers met de Apple TV koppelt lees je in onze tip.

  Je leest alles over gamecontrollers en de Apple TV in onderstaande tips:

  Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

  Informatie

  Laatst bijgewerkt oktober 2019
  Categorie Accessoires
  Onderwerpen gamecontroller, games
  Software iOS, tvOS