Touch ID snel uitgeschakeld.

Zo kun je Face ID en Touch ID snel en onopvallend uitschakelen

Touch ID en Face ID zijn twee handige identificatiemethodes om snel je iPhone te ontgrendelen, maar in sommige gevallen kan het handig zijn om dit snel uit te schakelen. Deze tip legt uit hoe je dat doet.

Touch ID en Face ID gebruik je om je iPhone snel te kunnen ontgrendelen. Er zijn echter gevallen waarbij je de vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning snel wil uitschakelen, bijvoorbeeld in situaties waarin je je bedreigd voelt. Deze tip legt uit hoe je dit snel en onopvallend doet via SOS-noodmelding. Het is daarna alleen nog mogelijk om toegang tot het toestel te krijgen door de toegangscode in te voeren. Die informatie zit in je hersenen en is daardoor minder makkelijk af te dwingen dan wanneer iemand je met geweld dwingt om je vinger op de Touch ID-sensor te leggen, of de iPhone voor je hoofd te houden.

Touch ID en Face ID onopvallend uitschakelen

Als je je iPhone aan iemand moet overhandigen of als iemand je ongewild dwingt om Touch ID of Face ID te gebruiken, dan kan dat via onderstaande stappen. Dit werkt niet via een standaard instelling, maar via het scherm om je iPhone uit te schakelen. Je vindt op dit scherm ook meteen de optie voor de SOS-noodmelding, voor het geval je je echt in een benarde situatie bevindt. Deze functies zijn beschikbaar in iOS 11 en later.

Touch ID snel uitgeschakeld.

Zodra je SOS-noodmelding probeert te activeren, maar daarna snel annuleert, wordt Touch ID of Face ID tijdelijk uitgeschakeld totdat de toegangscode ingevoerd is. Om dit zo onopvallend mogelijk te doen, doe je het volgende:

  1. Zorg er eerst voor dat SOS-noodmelding goed ingesteld is. Ga naar Instellingen > SOS-noodmelding en zet Automatisch bellen uit. Dit voorkomt dat er bij het gebruik van de functie een hard geluidssignaal afgespeeld wordt.
  2. Vergrendel nu je iPhone en activeer SOS-noodmelding door de zijknop en één van de volumeknoppen ingedrukt te houden. Heb je een iPhone 7 of ouder, dan is de procedure iets omslachtiger: in dat geval moet je vijf keer achter elkaar op de zijknop of aan/uitknop drukken.
  3. Tik daarna op het scherm op Annuleer of druk nogmaals op de zijknop om het SOS-noodmelding-scherm te laten verdwijnen.

Het enige wat je voor noodgevallen hoeft te onthouden, is dat je je iPhone stevig moet vastpakken bij de aan/uitknop en een van de volumeknoppen. Dit kun je onopvallend doen, zelfs als de iPhone in een jaszak zit. Je hoeft niet op het scherm te kijken.

Touch ID uitschakelen met SOS-noodmelding in iOS 11.

Hierna is het vereist om de toegangscode in te voeren om je de iPhone te ontgrendelen. Face ID en Touch ID zijn tijdelijk uitgeschakeld, waardoor iemand je minder makkelijk kan dwingen om je toestel te ontgrendelen.

Handmatig Face ID uitschakelen

Uiteraard kun je ook handmatig Face ID en Touch ID uitschakelen, als je niet in een noodsituatie bent. Dit doe je als volgt:

  • Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  • Ga naar Face ID en toegangscode (of Touch ID en toegangscode).
  • Voer je toegangscode in.
  • Zet de schakelaar bij iPhone-ontgrendeling uit.

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met meer dan 1.000 iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Touch ID

Lees alles over Touch ID, de vingerafdrukscanner van de iPhone, iPad en sommige MacBooks. Hiermee kun je je toestel ontgrendelen en activiteiten goedkeuren. Op sommige modellen is Touch ID vervangen door Face ID, maar de vingerafdrukscanner is nog steeds belangrijk als een manier om veilig in te loggen.

Touch ID