Touch ID snel uitgeschakeld.

Zo kun je Touch ID en Face ID snel en onopvallend uitschakelen

Touch ID en Face ID zijn twee handige identificatiemethodes om snel je iPhone te ontgrendelen, maar in sommige gevallen kan het handig zijn om dit snel uit te schakelen. Deze tip legt uit hoe je dat doet.

Touch ID en Face ID gebruik je om je iPhone snel te kunnen ontgrendelen. Er zijn echter gevallen waarbij je de vingerafdrukscanner en gezichtsherkenning snel wil uitschakelen, bijvoorbeeld in situaties waarin je je bedreigd voelt. Deze tip legt uit hoe je dit snel en onopvallend doet via SOS-noodmelding.

Touch ID en Face ID onopvallend uitschakelen

Als je je iPhone aan iemand moet overhandigen of als iemand je ongewild dwingt om Touch ID of Face ID te gebruiken, dan kan het handig zijn om deze functies snel uit te schakelen. Het is daarna niet meer mogelijk om toegang tot het toestel te krijgen, tenzij iemand de toegangscode weet. Dit is informatie die in je hoofd zit, dus die informatie is minder gemakkelijk af te dwingen dan bijvoorbeeld het ongewild scannen van je vinger.

Touch ID snel uitgeschakeld.

Het snel uitschakelen van Touch ID en Face ID werkt niet via een standaard instelling, maar verloopt via SOS-noodmelding. Deze optie is beschikbaar in iOS 11 en later, dus het werkt niet op eerdere versies van iOS.

Zodra je SOS-noodmelding probeert te activeren, maar daarna snel annuleert, wordt Touch ID of Face ID tijdelijk uitgeschakeld totdat de toegangscode ingevoerd is. Om dit zo onopvallend mogelijk te doen, doe je het volgende:

  1. Zorg er eerst voor dat SOS-noodmelding goed ingesteld is. Ga naar Instellingen > SOS-noodmelding en zet Automatisch bellen uit. Dit voorkomt dat er bij het gebruik van de functie een hard geluidssignaal afgespeeld wordt.
  2. Vergrendel nu je iPhone en activeer SOS-noodmelding. Op de iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone X doe je dit door de zijknop en één van de volumeknoppen ingedrukt te houden. Op oudere toestellen druk je vijf keer achter elkaar op de zijknop.
  3. Tik daarna op het scherm op Annuleer of druk nogmaals op de zijknop om het SOS-noodmelding-scherm te laten verdwijnen.

Touch ID uitschakelen met SOS-noodmelding in iOS 11.

Hierna is het vereist om de toegangscode in te voeren voordat je de iPhone kunt ontgrendelen. Face ID en Touch ID worden daardoor dus uitgeschakeld, waardoor iemand jou minder eenvoudig kan dwingen om je toestel te ontgrendelen. Doordat de functie met een paar knoppencombinaties werkt, kun je dit ook onopvallend doen terwijl je toestel bijvoorbeeld in je zak zit, zonder dat je op het scherm hoeft te kijken.

Wil je het minder onopvallend doen, dan kan dat ook met Siri. Heeft iemand anders jouw iPhone van je afgepakt, dan schreeuw je simpelweg “Hé Siri, van wie is deze iPhone?”. Vervolgens geeft Siri het antwoord door je contactkaart te laten zien. Touch ID en Face ID zijn dan echter uitgeschakeld, waardoor altijd je toegangscode nodig is om je iPhone te ontgrendelen.

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met meer dan 1.000 iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen face id, noodsituaties, touch id
Device iPhone
Software iOS 11