Touch ID op toegangsscherm in iOS 11.

Dit kun je doen als Touch ID niet werkt op je iPhone

Is op je iPhone Touch ID kapot of doet de vingerafdrukscanner het niet altijd goed? Dit kun je doen om je problemen op te lossen!

Touch ID kapot? Dit kun je doen

Dankzij Touch ID kun je je iPhone (of iPad of Macbook Pro) ontgrendelen zonder een toegangscode in te hoeven voeren. De vingerafdrukscanner werkt snel en veilig, maar er gaat natuurlijk ook wel eens wat mis. Je kunt op dat moment altijd terugvallen op een toegangscode, maar het liefst wil je natuurlijk dat Touch ID weer werkt. Wat je daarvoor kunt doen, leggen we uit in deze tip.

Hieronder bespreken we de volgende problemen:

Touch ID werkt niet na opstarten

Wat vooraf goed is om te weten, is dat Touch ID niet werkt als je je iPhone opnieuw opstart of de functie een tijdje niet gebruikt. Je moet je iPhone dan eerst ontgrendelen met de toegangscode om Touch ID weer te kunnen gebruiken. Touch ID wordt ook uitgeschakeld na meerdere mislukte pogingen om je vingerafdruk te scannen.

Vraagt je iPhone überhaupt nooit om een je vingerafdruk te scannen om te unlocken, dan kan het zijn dat Touch ID uitgeschakeld staat als mogelijkheid om je iPhone te ontgrendelen. Ga in de Instellingen-app naar Touch ID en toegangscode en check of het schuifje iPhone-ontgrendeling aanstaat.

Heb je een iPhone 5 of eerder, dan beschikt jouw toestel niet over Touch ID.

Touch ID heeft problemen met scannen

Het is mogelijk dat Touch ID je vingerafdruk niet herkent, bijvoorbeeld wanneer je vinger nat is of je een wondje hebt. Ook na een middagje klussen kan bijvoorbeeld door het schuren je vingerafdruk beschadigd zijn en tijdelijk niet meer te herkennen zijn door je iPhone.

Je kunt er in zo’n geval voor kiezen om tijdelijk een andere vinger te gebruiken om je iPhone te ontgrendelen. Heb je nog geen extra vingers geregistreerd voor Touch ID dan kun je dit doen via de Instellingen-app. Klik op Touch ID en toegangscode en vervolgens op Voeg een vingerafdruk toe….Je kunt een vinger met een tijdelijke beschadiging zoals een wondje natuurlijk ook opnieuw toevoegen aan Touch ID. De kans is echter groot dat hij na een paar dagen opnieuw niet herkend zal worden.

iphone touch id kapot

Touch ID werkt niet omdat homeknop kapot is

Blijft Touch ID je vingers maar niet herkennen, ook niet als je een andere vinger toevoegt? Dan is er mogelijk een ander probleem. Check of er niet iets op de homeknop zit wat er voor zorgt dat de vingerafdrukscanner zijn werk niet kan doen. Is dat niet het geval, dan kun je het beste een afspraak maken bij een Apple Store om te kijken wat het probleem is.

Het kan zo zijn dat naast Touch ID de hele homeknop niet meer (goed) reageert. In dit geval kun je tijdelijk Assistive Touch gebruiken om je iPhone nog wel te kunnen bedienen. Het is uiteraard wel verstandig om een iPhone reparatie te regelen zodat je een definitieve oplossing voor dit probleem hebt.

Touch ID werkt niet in bepaalde apps

Touch ID kan ook worden gebruikt door apps als alternatief voor een wachtwoord of pincode. Onder meer wachtwoordmanagers en apps van banken maken er gebruik van. De ontwikkelaars van apps kunnen zelf bepalen wanneer ze Touch ID inzetten. Moet je bij je bank soms een code opgeven om een overschrijving te bevestigen, dan is er waarschijnlijk niks mis met Touch ID, maar is dat een bewuste keuze van de bank.

In principe is het niet mogelijk dat Touch ID binnen een specifieke app moeite heeft met het scannen van je vinger, omdat de technologie helemaal in je iPhone en iOS zit en niet in een app. Werkt Touch ID überhaupt niet in een app, terwijl je dat wel zou verwachten? Controleer dan of de functie wel aanstaat voor die specifiek app. Die kun je enkel doen in de app zelf en helaas niet centraal binnen iOS.

Andere problemen met Touch ID

Heb je andere problemen met Touch ID? Dan is misschien op je iPhone Touch ID kapot en moet hij gerepareerd worden. Je kunt dan het beste langsgaan bij een Apple Store of een Apple Service Provider om te kijken wat het probleem is en of er eventueel een reparatie noodzakelijk is. Is je toestel nog niet zo oud, dan valt die reparatie hoogstwaarschijnlijk binnen je iPhone garantie.

Werkt Touch ID niet vlak nadat je een reparatie hebt laten uitvoeren, bijvoorbeeld het vervangen van je scherm? Dan kan er sprake zijn van een slecht uitgevoerde iPhone reparatie.

We hebben nog meer tips over Touch ID:

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen touch id, vingerafdruk
Devices iPad, iPhone
Software iOS