Touch ID instellen

Dit kun je doen als Touch ID niet werkt op je iPhone

Is op je iPhone Touch ID kapot of doet de vingerafdrukscanner het niet altijd goed? Hier vind je mogelijke oorzaken en oplossingen voor je probleem met de Touch ID scanner!

Touch ID kapot? Dit kun je doen

Dankzij Touch ID kun je je iPhone (of iPad of Macbook Pro) ontgrendelen zonder een toegangscode in te voeren. De vingerafdrukscanner werkt snel en veilig, maar er gaat natuurlijk ook wel eens wat mis. Je kunt op dat moment altijd terugvallen op een toegangscode, maar het liefst wil je natuurlijk dat Touch ID weer werkt. Wat je daarvoor kunt doen, leggen we uit in deze tip.

Hieronder bespreken we de volgende oorzaken:

#1 Touch ID werkt niet na opstarten

Wat vooraf goed is om te weten, is dat Touch ID niet werkt als je je iPhone opnieuw hebt opgestart of als je je toestel een tijdje niet hebt gebruikt (48 uur of meer). Je moet de iPhone dan eerst ontgrendelen met de toegangscode. Daarna werkt Touch ID weer zoals gebruikelijk.

Touch ID wordt ook uitgeschakeld na meerdere mislukte pogingen om je vingerafdruk te scannen.

Vraagt je iPhone überhaupt nooit om je vingerafdruk? Dan kan het zijn dat Touch ID staat uitgeschakeld voor het ontgrendelen van je iPhone. Ga in de Instellingen-app naar Touch ID en toegangscode en check of het schuifje iPhone-ontgrendeling aanstaat.

Heb je een iPhone 5 of eerder, dan beschikt jouw toestel niet over Touch ID. Op een iPhone X en later vind je ook geen vingerafdrukscanner, omdat Apple bij deze nieuwere toestellen is overgestapt op gezichtsherkenning, namelijk Face ID. Daarbij wordt je gezicht gescand met een camera. We hebben een aparte tip voor als FaceID niet goed werkt.

Bekijk ook

Touch ID: alles over de vingerafdrukscanner in iPhone, iPad en MacBook

Touch ID is de vingerafdrukscanner die je in de iPhone, iPad en sommige MacBooks vindt. Het wordt gebruikt om je toestel te ontgrendelen en toestemming te geven voor aankopen en dergelijke. Hier lees je hoe het werkt.

#2 Touch ID heeft problemen met scannen

Het is mogelijk dat Touch ID je vingerafdruk niet herkent, bijvoorbeeld wanneer je vinger nat is of je een wondje hebt. Ook na een middagje klussen kan bijvoorbeeld je vingerafdruk beschadigd zijn geraakt door het schuren. Daardoor kan het gebeuren dat je vinger tijdelijk niet herkend wordt.

Je kunt dit oplossen door meerdere vingers in te stellen voor het ontgrendelen van je iPhone. Heb je nog geen extra vingers geregistreerd voor Touch ID dan kun je dit doen via de Instellingen-app. Klik op Touch ID en toegangscode en vervolgens op Voeg een vingerafdruk toe…. Je kunt een vinger met een tijdelijke beschadiging zoals een wondje natuurlijk ook opnieuw toevoegen aan Touch ID. De kans is echter groot dat hij na een paar dagen opnieuw niet herkend zal worden.

Touch ID instellen

#3 Touch ID werkt niet omdat homeknop kapot is

Blijft Touch ID je vingers maar niet herkennen, ook niet als je een andere vinger toevoegt? Dan is er mogelijk een ander probleem. Check of er niet iets op de homeknop zit wat er voor zorgt dat de vingerafdrukscanner zijn werk niet kan doen. Is dat niet het geval, dan kun je het beste een afspraak maken bij een Apple Store om te kijken of Touch ID defect is.

Het kan ook zo zijn dat naast Touch ID de hele homeknop niet meer (goed) reageert. In dit geval kun je tijdelijk Assistive Touch gebruiken om je iPhone nog wel te bedienen. Het is uiteraard verstandig om een iPhone-reparatie te regelen zodat je probleem uiteindelijk wel wordt opgelost.

Bekijk ook

Dit kun je doen als Touch ID niet werkt op je iPhone

Is op je iPhone Touch ID kapot of doet de vingerafdrukscanner het niet altijd goed? Hier vind je mogelijke oorzaken en oplossingen voor je probleem met de Touch ID scanner!

#4 Touch ID werkt niet in bepaalde apps

Touch ID kan worden gebruikt door apps van derden, als alternatief voor een wachtwoord of pincode. Wachtwoordmanagers en apps van banken maken er onder andere gebruik van. De ontwikkelaars van apps kunnen zelf bepalen wanneer ze Touch ID inzetten. Moet je bij je bank soms een code opgeven om een overschrijving te bevestigen, dan is er waarschijnlijk niks mis met Touch ID, maar is dat een bewuste keuze van de bank.

Het is niet mogelijk dat Touch ID in de ene app minder goed werkt dan in een andere. De technologie zit namelijk in je iPhone ingebouwd en de ontwikkelaar heeft verder geen invloed op de juiste werking van de scanner. Het scannen gebeurt dus voor elke app hetzelfde.

Werkt Touch ID überhaupt niet in een bepaalde app, probeer dan eens een andere app die gebruik maakt van de vingerscanner. Mogelijk staat de functie uitgeschakeld voor die specifieke app. Inschakelen kun je alleen in de app zelf doen en niet via de algemene instellingen in iOS. Dit is een verschil met Face ID, waar je per app een schakelaar kunt omzetten bij Instellingen > Face ID en toegangscode.

Merk je dat Touch ID niet werkt in al je apps? Kijk dan eens of de functie is uitgeschakeld via Instellingen > Touch ID en toegangscode.

iPad mini 6 Touch ID

#5 Andere problemen met Touch ID

Heb je andere problemen met Touch ID? Dan is misschien Touch ID kapot en moet de sensor gerepareerd worden. Je kunt dan het beste langsgaan bij een Apple Store of een Apple Service Provider om te kijken wat het probleem is en of er eventueel een reparatie noodzakelijk is. Is je toestel nog niet zo oud, dan valt de reparatie hoogstwaarschijnlijk binnen je iPhone-garantie.

Werkt Touch ID niet meer, meteen nadat je een ingrijpende reparatie hebt laten uitvoeren zoals het vervangen van je scherm? Dan kan er sprake zijn van een slecht uitgevoerde iPhone-reparatie. Je kunt dan het beste teruggaan naar het reparatiebedrijf en een beroep doen op de garantie.

Bekijk ook

iPhone reparatie: wat zijn de kosten en beste opties?

Een iPhone reparatie kan je behoorlijk wat geld kosten. Wij leggen de beste opties uit om je kapotte iPhone te laten repareren en weer als nieuw te krijgen. Wat zijn de kosten van een iPhone reparatie en wat zijn de voordelen van onafhankelijke reparateurs?

We hebben nog meer tips over Touch ID:

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Touch ID

Lees alles over Touch ID, de vingerafdrukscanner van de iPhone, iPad en Mac. Hiermee kun je je toestel ontgrendelen, apps ontgrendelen, Apple Pay gebruiken en andere activiteiten goedkeuren. Op veel iPhones is Touch ID vervangen door Face ID, maar de vingerafdrukscanner is nog steeds belangrijk als een manier om veilig in te loggen. Je vindt de Touch ID-sensor nu nog op de iPhone SE, alle iPads (behalve de iPad Pro) en op de Mac, zowel op MacBooks als op desktop-Macs in combinatie met het Magic Keyboard met Touch ID-sensor.

Touch ID