Inloggen in Safari op een website met Touch ID.

Zo gebruik je Touch ID voor wachtwoorden op websites op de Mac

Een handige functie op de Mac laat je Touch ID gebruiken om wachtwoorden in te vullen op websites. In deze tip lees je hoe je dit inschakelt en hoe je dit gebruikt.

Op de iPhone en iPad biedt Apple ondersteuning voor AutoFill voor het automatisch invullen van wachtwoorden. Dat is handig, omdat je dan zelf geen enkel wachtwoord meer hoeft te onthouden en zelf hoeft in te vullen. Op de Mac werkt dit ook en als je een MacBook met Touch ID hebt gaat het inloggen eenvoudiger dan ooit. Zo werkt de Touch ID-sensor voor website wachtwoorden op de Mac.

Touch ID voor websites op de Mac instellen

De functie is alleen beschikbaar op een Mac met Touch ID-sensor. Op dit moment vind je de sensor op de MacBook Pro, MacBook Air en het Magic Keyboard met Touch ID in combinatie met een Apple Silicon Mac zoals de iMac. De functie werkt het alleen in Safari. Heb je een geschikte Mac met Touch ID, dan stel je het als volgt in:

  1. Ga op je Mac naar Systeemvoorkeuren > Touch ID.
  2. Zorg ervoor dat minstens één vinger voor Touch ID ingesteld is.
  3. Vink onderaan de optie Automatisch invullen in Safari aan.

Instellingen voor Touch ID op de Mac.

Zodra je nu ergens op een website in wil loggen, moet je altijd je vinger gebruiken om de gegevens in te kunnen vullen.

Touch ID voor websites op de Mac gebruiken

Zodra je nu via Safari naar een inlogpagina van een website gaat, verschijnt meteen een Touch ID-logootje bij het invulveld voor je gebruikersnaam en wachtwoord. Je ziet dan meteen de gebruikersnaam of e-mailadres dat gebruikt wordt om in te loggen. Het enige wat je dan hoeft te doen, is je vinger op de Touch ID-sensor leggen. Zowel je gebruikersnaam als wachtwoord worden automatisch ingevuld en in de meeste gevallen wordt er ook meteen ingelogd. Je hoeft dus nergens op te klikken of op enter te drukken, want alles gaat vanzelf.

Mac met Touch ID-login op website.

Het enige wat nodig is, is dat de wachtwoorden opgeslagen moeten zijn in iCloud-sleutelhanger. Deze functie werkt alleen samen met Apple’s eigen wachtwoordenkluis, maar er zijn ook andere wachtwoordenapps die samenwerken met de Touch ID-sensor. Zo gebruikt ook bijvoorbeeld 1Password de Touch ID-sensor via de Safari-extensie om wachtwoorden en andere gegevens automatisch in tevullen.

Touch ID

Lees alles over Touch ID, de vingerafdrukscanner van de iPhone, iPad en Mac. Hiermee kun je je toestel ontgrendelen, apps ontgrendelen, Apple Pay gebruiken en andere activiteiten goedkeuren. Op veel iPhones is Touch ID vervangen door Face ID, maar de vingerafdrukscanner is nog steeds belangrijk als een manier om veilig in te loggen. Je vindt de Touch ID-sensor nu nog op de iPhone SE, alle iPads (behalve de iPad Pro) en op de Mac, zowel op MacBooks als op desktop-Macs in combinatie met het Magic Keyboard met Touch ID-sensor.

Touch ID