Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
iOS 15.4: Face ID met mondkapje.

Face ID met mondkapje gebruiken? Zo werkt het

Moet of wil je een mondkapje dragen? Het dragen van een mondkapje kan voor wat ongemak zorgen als je Face ID op je iPhone of iPad wil gebruiken. Gelukkig zijn er manieren om je iDevice toch te ontgrendelen, zelfs met mondkapje op. En met iOS 15.4 is dit nog veel makkelijker dan ooit.

Mondkapje en Face ID

Het is natuurlijk frustrerend als je in het openbaar vervoer of in een ziekenhuis bent en je je iPhone wil ontgrendelen of Face ID wil gebruiken om ergens in te loggen of om je wachtwoorden te bekijken: de gezichtsherkenning herkent je gezicht niet. Gelukkig zijn er mogelijkheden om Face ID met een mondkapje te gebruiken. In dit artikel lees je over alle manieren hoe je toch Face ID kan gebruiken als je een mondkapje draagt.

#1 Face ID instellen met mondkapje

Sinds iOS 15.4 is het gebruik van een mondkapje een stuk makkelijker. Je kunt dan je iPhone ontgrendelen terwijl je een mondkapje draagt. Omdat een groot deel van je gezicht niet te herkennen is zal de iPhone vooral letten op het gebied rondom je ogen. Deze methode is iets minder veilig, maar kan een uitkomst zijn als je een groot deel van de dag met een mondkapje doorbrengt (bijvoorbeeld als je buschauffeur bent of in het ziekenhuis werkt).

Deze functie werkt alleen op de iPhone en is beschikbaar op de iPhone 12 en nieuwer.

Je neemt de volgende stappen om te configureren:

 1. Ga naar Instellingen > Face ID en toegangscode.
 2. Je ziet nu een nieuwe schakelaar Gebruik Face ID met mondkapje. Zet de schakelaar aan.
 3. Laat nu opnieuw je gezicht scannen. Draag bij het maken van de scan geen mondkapje.
 4. Na de eerste scan kun je je iPhone ontgrendelen en Face ID gebruiken met een mondkapje.

Het is met het gebruik van een mondkapje wel belangrijk dat je goed met je ogen naar de Face ID-sensor kijkt, boven het scherm. Het is niet mogelijk om de aandachtsfunctie in combinatie met een mondkapje uit te schakelen.

Face ID met mondkapje

Draag je een bril? Dan kun je na deze eerste configuratie ook nog een scan doen waarbij je een bril draagt. Hou er rekening mee dat dit niet werkt met een zonnebril. Je doet dit via Instellingen > Face ID en toegangscode > Voeg bril toe.

#2 Ontgrendelen met Apple Watch

Heb je een Apple Watch? Dan heb je sinds iOS 14.5 een extra optie: je kunt de iPhone ontgrendelen met je Apple Watch. Je hoeft dan geen code meer in te voeren en je toestel ontgrendelt meteen zodra je ernaar kijkt. Dit werkt alleen voor het ontgrendelen van je toestel en niet voor apps van derden en ook niet in combinatie met Apple Pay. Je kunt de functie ingeschakeld laten, zelfs als je de eerste optie in dit artikel ook al gebruikt

Bekijk ook

iPhone ontgrendelen met je Apple Watch: zo werkt het

Met de Apple Watch kun je je iPhone ontgrendelen, zodat je geen code hoeft in te voeren of je gezicht hoeft te laten scannen. Het is vooral handig op momenten dat je gezicht niet goed herkend kan worden, bijvoorbeeld wanneer je een zonnebril of mondkapje draagt. Hoe werkt de functie en hoe stel je dit in? Dat lees je hier!

#3 Apple toont direct je pincode

Heb je geen Apple Watch en ook niet geüpdatet naar iOS 15.4 of nieuwer? Dan is het ontgrendelen met mondkapje sinds iOS 13.5 al een stuk makkelijker gemaakt. Probeerde je voorheen je iPhone met Face ID te ontgrendelen terwijl je een gezichtsmasker droeg, dan kreeg je telkens weer foutmeldingen dat je gezicht bedekt was. Inmiddels is Face ID een stuk slimmer geworden en krijg je al na één keer proberen de optie om je toegangscode in te voeren. De sensoren herkennen dat je een mondkapje draagt. Wil je zonder toegangscode ontgrendelen, update dan je iPhone naar iOS 15.4 of nieuwer en stel de eerste optie in dit artikel in.

Bekijk ook

iOS 13.5 maakt gebruik van mondkapjes makkelijker

In de vandaag verschenen iOS 13.5 beta wordt het makkelijker om Face ID over te slaan als je een mondkapje of gezichtsmasker draagt.

#4 Face ID gebruiken met een trucje

Zijn de drie eerder genoemde opties voor jou niet mogelijk of wil je het op een iPad Pro instellen, dan zou je met een trucje kunnen proberen om het toch werkend te krijgen. Daarbij bedek je de helft van je gezicht met een mondkapje. Deze truc werkt niet altijd, maar het is het proberen waard.

 1. Ga naar je Instellingen en naar Face ID en toegangscode.
 2. Tik op Stel Face ID opnieuw in.
 3. Vouw de helft van je mondmasker naar binnen toe, zodat de ene helft bedekt is en de andere helft vrij.
 4. Vervolg de stappen. Als je iPhone zegt dat je gezicht bedekt is, verschuif dan een deel van het masker totdat je het proces weer kunt vervolgen.
 5. Als de eerste scan is gelukt, hou je mondmasker dan op dezelfde plek. Doe ook de tweede scan.
 6. Zijn beide scans gelukt? Dan kun je je mondmasker helemaal opzetten en het uitproberen.
 7. Het is nu in veel gevallen mogelijk om zowel met als zonder mondkapje je iPhone met Face ID te ontgrendelen.

Face ID instellen met mondkapje kan gewoon.

Mondkapjes zijn er in verschillende kleuren en met patroontjes. Het is goed om te weten dat je Face ID nu werkt met zowel niet-medische wegwerpmondkapjes, als met stoffen maskers met bijvoorbeeld een panterpatroontje. Als je Face ID opnieuw hebt ingesteld, moet je bepaalde apps wel weer correct instellen om met Face ID in te loggen. Log je met Face ID in op bijvoorbeeld je bankieren-app? Dan zul je via de instellingen van de app weer Face ID moeten inschakelen.

Disclaimer
Let op dat het toevoegen van een nieuw uiterlijk met mondkapje de Face ID-herkenning minder nauwkeurig maakt. Immers, Face ID heeft nu minder gezichtskenmerken beschikbaar om zeker te weten dat jij het bent die de iPhone ontgrendelt. Wees dus bewust dat je met onderstaande methode iets inlevert op de beveiliging.

Wil je liever je bestaande Face ID behouden? Dan kun je er ook voor kiezen om een nieuw uiterlijk te configureren. Dit werkt hetzelfde als het toevoegen van een tweede gezicht in Face ID.

Bekijk ook

Tweede gezicht instellen voor Face ID op de iPhone en iPad

Je kunt in Face ID een tweede gezicht of een extra persoon toevoegen. Zo krijgen twee mensen toegang tot dezelfde iPhone of iPad.

#5 Face ID uitschakelen

Deze optie vinden we zelf niet het meest ideaal, maar mocht je steeds problemen hebben met je mondkapje dan zou je Face ID ook volledig uit kunnen schakelen. Je moet dan voortaan je iPhone steeds met een pincode ontgrendelen:

 • Ga naar je Instellingen en naar Face ID en toegangscode.
 • Tik op Stel Face ID opnieuw in maar doorloop niet de verdere stappen.

Je Face ID wordt dan direct uitgeschakeld en je iPhone is alleen nog met je toegangscode te ontgrendelen. Dit geldt ook voor het gebruik van apps waarbij je moet inloggen.

Je Face ID op je iPhone uitschakelen

Lees ook over andere Face ID-ongemakken, zoals: