Audioformaten beluisteren op iPhone en iPad

Welke audioformaten kun je afspelen op iPhone en iPad?

Wil je audioformaten zoals FLAC en WAV afspelen op je iPhone en iPad? Het werkt niet op alle modellen. In deze tip leggen we uit welke audio- en muziekformaten je kunt beluisteren. En we geven vier tips hoe je toch naar muziek in niet-ondersteunde audioformaat kunt luisteren.

Audioformaten op de iPhone en iPhone

Op de iPhone, iPod touch en iPad kun je allerlei muziekbestanden afspelen, waaronder MP3, AAC, AIFF en WAV. Er zijn ook audioformaten die niet zomaar af te spelen zijn zoals WMA en Ogg Vorbis. Zo zit het!

Deze audioformaten kun je afspelen op iPhone en iPad

De volgende audioformaten worden standaard afgespeeld op je iPhone en iPad:

 • MP3
 • AAC (ook beveiligd, AAC-LC, HE-AAC, HE-AAC v2, Protected AAC)
 • AIFF (geen compressie)
 • WAV (geen compressie)
 • Apple Lossless (ALAC, eigen formaat van Apple, gecomprimeerd zonder gegevensverlies)
 • Audible (audioboeken in de formaten 2, 3, 4, Audible Enhanced Audio, AAX, AAX+)

Op nieuwere iPhones vanaf de iPhone 7 kun je ook de volgende audioformaten afspelen:

 • Linear PCM
 • FLAC
 • Dolby Digital (AC-3)
 • Dolby Digital Plus (E-AC-3)

Er zijn echter veel meer muziekformaten, zoals WMA, Ogg Vorbis, SHN (Shorten), Monkey’s Audio en dergelijke. Je kunt deze formaten niet niet standaard op je iOS-apparaat afspelen en ook niet in iTunes beluisteren. Sinds september 2017 biedt Apple officiële ondersteuning voor FLAC vanaf de iPhone 7 en nieuwer. Het werkt ook op de Apple TV 4K en nieuwer.

Voorbeeld: FLAC beluisteren

Heb je een iPhone die nog geen ondersteuning voor FLAC biedt, dan kun je op een aantal manieren toch naar de muziek luisteren. FLAC (Free Lossless Audio Codec) is een populair lossless audioformaat, onder andere onder liefhebbers van klassieke muziek. Dit komt omdat er geen enkele nuance in de audiobestanden verloren gaat. Ze klinken daarom exact als het origineel – op voorwaarde natuurlijk dat je kwalitatief goede oordopjes of speakers gebruikt.

Streaming muziekdiensten zoals Tidal en Qobuz maken ook gebruik van het FLAC-formaat voor het beschikbaar stellen van muziek in hoge kwaliteit.

https://www.iculture.nl/gids/beste-streaming-muziekapp-iphone-ipad/

Er zit wel een nadeel aan deze lossless muziekformaten: ze zijn vijf- tot zesmaal groter dan mp3- en aac-bestanden. Ter vergelijking een muzieknummer van 4 minuten in verschillende formaten:

 • 128 kbps AAC: 4MB
 • 192 kbps MP3: 6MB
 • FLAC: 20MB

Door de grote omvang van de bestanden is het waarschijnlijk niet haalbaar om je hele muziekcollectie in FLAC op te slaan. Kies daarom voor het opslaan in FLAC-formaat vooral de albums waaraan je gehecht bent of albums die een betere geluidskwaliteit vereisen.

iTunes account op iPad en Mac

Er zijn vier manieren om toch naar FLAC-bestanden te luisteren:

 1. Gebruik een app die FLAC kan afspelen, bijvoorbeeld VLC of FLAC Player+.
 2. Stream vanaf een externe schijf die de bestanden automatisch converteert, bijvoorbeeld Synology.
 3. Converteer de bestanden in iTunes handmatig van FLAC naar een geschikt audioformaat.
 4. Hoge resolutie-audio afspelen met een DAC, een speciale converter voor de Lightning-poort.

Deze oplossingen leggen we hieronder uit.

#1 FLAC-apps voor iPhone en iPad

Er zijn diverse apps die FLAC-bestanden kunnen afspelen op je iPhone en iPad. De bekendste daarvan is de gratis mediaspeler VLC, die veel mensen wel op hun toestel geïnstalleerd hebben. Met deze app voor iOS, Mac en Windows kun je vrijwel alle audioformaten afspelen. Ook speelt VLC veel videoformaten af. Er zijn daarnaast ook gespecialiseerde apps zoals FLAC Player+. Je kunt de muziek streamen of via iTunes-bestandsdeling naar je iOS-apparaat uploaden. Voor andere audioformaten zijn er andere apps, bijvoorbeeld gespecialiseerd in Ogg Vorbis.

#2 Streamen vanaf een externe schijf

Gebruik je een NAS of een ander extern opslagmedium, dan kun je de FLAC-bestanden vaak gewoon afspelen. Ze verschijnen dan als WAV-bestand op je toestel. Een voorbeeld hiervan is Synology, een populair merk voor externe opslagschijven. Deze converteert de FLAC-bestanden on-the-fly zodat je ze kunt afspelen op je iPhone of iPad of via iTunes.

Synology
Een Synology NAS koop je vanaf ongeveer 100 euro. Voor modellen met ruimte voor 4 of meer schijven ben je rond de 300 euro kwijt.

#3 Bestanden eerst converteren

Voor het importeren van FLAC kun je Fluke gebruiken, een AppleScript waarmee je FLAC in iTunes kunt inlezen. Een andere oplossing is het gratis programma X Lossless Decoder (XLD), waarmee je van en naar FLAC kunt omzetten.

Heb je te maken met andere audioformaten, dan kun je ze vaak ook rechtstreeks in iTunes converteren. Wil je dat de bestanden lossless blijven, dan kun je het beste converteren naar Apple’s Lossless-formaat (ALAC), dat gelijk is met FLAC. Je converteert dan je bestanden van FLAC of WAV naar ALAC, om ze vervolgens op je iPhone of iPad af te spelen.

ALAC (Apple Lossless Audio Codec) is gelijk aan FLAC wat audiokwaliteit betreft. Je kunt ook kiezen voor WAV of AIFF, twee ongecomprimeerde audioformaten die veel ruimte innemen op je iPhone of iPad. Het voordeel van AIFF is dat je metadata kunt meegeven, terwijl dat bij WAV niet mogelijk is.

Verschil FLAC en ALAC
Een vaak gestelde vraag is wat het verschil is tussen FLAC en ALAC. Het antwoord is: *GEEN*, als het over de audiokwaliteit gaat. Beide formaten zijn gecomprimeerde lossless formaten zonder kwaliteitsverlies. FLAC (Free Lossless Audio Codec) is open-source en ALAC (Apple Lossless Audio Codec) is Apple’s eigen variant hierop. Het enige verschil is dat ALAC wel zonder beperkingen op alle Apple-apparaten en in iTunes afgespeeld kan worden en dat FLAC alleen op latere devices ondersteund wordt (en niet in iTunes beluisterd kan worden).

Is opslagruimte belangrijk, dan kun je het beste kiezen voor MP3 of AAC. Beide maken gebruik van compressie, maar omdat AAC een veel nieuwer formaat is kan deze efficiënter met de ruimte omgaan. Als je nog geen keuze hebt gemaakt is het slimmer om voor AAC te gaan, het audioformaat dat Apple ook standaard gebruikt voor Apple Music.

Om in iTunes de muzieknummers van het ene naar het andere formaat te converteren ga je als volgt te werk:

 1. Selecteer met de muis één of meer muzieknummers.
 2. Klik in het menu op Archief > Converteer > Maak AAC-versie aan.
 3. Windows-gebruikers klikken op Bestand > Converteer > Maak AAC-versie aan.
 4. Heb je voor een ander bestandsformaat gekozen, zoals Apple Losless, dan zul je dit formaat in het menu zien staan.

Zie je deze optie niet in het rijtje staan, of wil je naar een ander formaat converteren, dan zul je eerst de instellingen voor het converteren van nummers moeten aanpassen:

 1. Ga naar de instellingen van iTunes via iTunes > Voorkeuren. Windows-gebruikers kiezen Bewerken > Voorkeuren.
 2. Op het tabblad Algemeen zie je de knop Importinstellingen. Het lijkt alsof dit alleen met het rippen van cd’s te maken heeft, maar dat is niet het geval. Klik erop.
 3. Kies het gewenste formaat: AAC, MP3, AIFF, WAVV of Apple Losless.
 4. Kies de gewenste kwaliteit. Als je niet één van de voorgedefinieerde kwaliteiten wilt klik je op Aangepast > Aangepast. VBR staat voor Variabele Bitrate.
 5. Klik nu weer met de rechtermuisknop op de gewenste muziekbestand(en) en het gekozen audioformaat verschijnt nu in het menu.

Muziek converteren naar AAC in iTunes

#4 Hoge-resolutie audio afspelen met een DAC

Vind je de cd-kwaliteit van nummers niet goed genoeg, dan kun je nog een stapje verder gaan. Hoeveel detail een audiobestand bevat is afhankelijk van de bitdiepte en de sample rate. De bitdiepte geeft aan hoeveel data nodig is voor een sample. Bij 16-bit audio van een gewone cd is dat 65.536 bits en bij 24-bit van een Blu-ray DVD is dat 16,7 miljoen bits. Dat zijn dus enorme verschllen. De sample rate geeft aan hoe vaak de analoge geluidsgolf is gesampled in een bepaalde tijdsperiode. Bij cd’s is dat 44,1 kHz en bij Blu-ray loopt het op naar 48 kHz. Er zijn ook sample rates van 96 kHz of 192 kHz mogelijk.

Je hebt uiteraard wel érg goede oren en de juiste apparatuur nodig om het verschil te kunnen horen. Bovendien moet je ergens het hoge-resolutie audiobestand vandaan halen. Rippen van een 16-bit cd naar een 24-bit FLAC-bestand heeft bijvoorbeeld weinig zin. Wel kun je hoge kwaliteit digitale muziekbestanden kopen via aanbieders als HDTracks. Voor een 24-bit 96kHz FLAC-bestand moet je rekenen op 100-200MB benodigde opslagruimte.

Vervolgens kun je met VLC voor iOS de hoge resolutie-audiobstanden beluisteren. De koptelefoonaansluiting is daarbij het volgende obstakel. Die kan namelijk alleen muziek in cd-kwaliteit afspelen in een kwaliteit van 16-bit en 44,1 kHz. AirPlay biedt dezelfde kwaliteit voor audio.

Beyerdynamic Impacto

Wil je toch de hoge resolutie-audiobestanden beluisteren op je iPhone of iPad, dan heb je een speciale digitaal-naar-analoog-converter nodig (DAC). Een goede optie is de AK10 van Astell & Kern die je kunt aansluiten op je Lightning-poort. Hiermee kun je 24-bit 96kHz muziek afspelen.

Voor een mobiele DAC kun je onder andere terecht bij speciaalzaken zoals Bax Shop:

Hou je van klassieke muziek, dan lees je hieronder meer tips over het luisteren van klassieke muziek op je iPhone en iPad in combinatie met Apple Music:

Bekijk ook

Klassieke muziek luisteren met iPhone en Apple Music

Klassieke muziek luisteren doe je met Apple Music of met speciale apps zoals Idagio op de iPhone. Deze gids legt uit met welke bijzonderheden je rekening moet houden bij het luisteren, importeren en taggen van klassieke muziek in de Muziek-app in macOS en het doorzoeken van Apple Music.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar. Ook bestaat de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.

iTunes