MacBook Pro-review: de Touch ID-sensor

Wat te doen als Touch ID op je Mac niet werkt voor aankopen

Werkt Touch ID op je Mac niet in de App Store? Wij leggen uit hoe je dit oplost, zodat je geen wachtwoorden meer hoeft in te vullen.

Sinds 2016 vind je de Touch ID-sensor op de Mac: eerst op de MacBook Pro, later ook op de MacBook Air en Mac-desktops via het Magic Keyboard voor Mac. Met de Touch ID-sensor kun je je Mac ontgrendelen en aankopen doen in de App Store en andere online winkels van Apple. Maar wat doe je als Touch ID op de Mac niet werkt in de App Store of iTunes Store? Dat lees je hier!

#1 Update de software van je Mac

Als eerste stap is het altijd goed om te kijken of je wel de nieuwste software hebt geïnstalleerd. Apple brengt regelmatig updates uit met probleemoplossingen en verbeteringen van de veiligheid. Het is hoe dan ook goed om je software bijgewerkt te houden. Check daarom hier of er updates beschikbaar zijn:

 1. Open Systeemvoorkeuren ( > Systeemvoorkeuren).
 2. Klik op het Software-update-menu.
 3. Update beschikbaar? Volg dan de aanwijzingen van je Mac.

Na het uitvoeren van de software-update is het Touch ID-probleem mogelijk verholpen. Is er geen nieuwe software-update beschikbaar, of heeft het niet geholpen? Geen man over boord; ga door naar de volgende stap in dit artikel.

#2 Geef opnieuw toestemming voor aankopen met Touch ID

Soms kan het helpen om opnieuw toestemming te geven voor Touch ID om er aankopen mee te mogen doen. Uit veiligheidsoverwegingen laat Apple dit instellen door de gebruiker. Het kan zijn dat deze toestemming helemaal uit staat, maar ook als het is ingeschakeld kun je nog iets proberen.

 1. Open Systeemvoorkeuren ( > Systeemvoorkeuren).
 2. Klik op het Touch ID-menu.
 3. Zet het vinkje bij iTunes Store, App Store en Apple Books aan óf zet deze uit en weer aan.
 4. Voer desgevraagd het wachtwoord in van je gebruikersaccount.

Instellingen voor Touch ID op de Mac.

Je hebt zojuist (opnieuw) toestemming gegeven aan je Mac om Touch ID te mogen gebruiken bij aankopen in één van de Stores. Je zult nu nog niet direct gebruik kunnen maken van Touch ID. Volg daarvoor eerst de volgende stap in dit artikel.

#3 Voer je wachtwoord in

Zoals sinds het begin van Touch ID in de iPhone 5s werkt de sensor pas nadat je één keer je Apple ID-wachtwoord hebt ingevoerd. Om dit te doen volg je deze stappen:

 1. Open de App Store.
 2. Zoek een willekeurige (gratis) app.
 3. Klik op Download, en vervolgens op Installeer.
 4. Je Mac vraagt of je Touch ID wil gebruiken voor toekomstige aankopen. Klik op Ja.
 5. Voer eenmalig het wachtwoord van je Apple ID in.

De app zal nu worden gedownload en geïnstalleerd. Was het slechts een app om dit proces mee door te kunnen lopen, dan kun je de app gewoon verwijderen. Bij toekomstige aankopen in de App Store zul je alleen een vinger moeten scannen om je identiteit te bevestigen.

Let op dat iedere app van Apple apart toestemming nodig heeft voor het gebruik van Touch ID. Je zult dit dus ook moeten doen als je bijvoorbeeld muziek koopt van de iTunes Store. Het is wel eenmalig per app.

Wist je dat je Touch ID ook kunt gebruiken in Safari, om makkelijk en veilig in te loggen op websites? Hoe je Touch ID voor websites gebruikt lees je in ons aparte artikel.

Bekijk ook

Zo gebruik je Touch ID voor wachtwoorden op websites op de Mac

Een handige functie op de Mac laat je Touch ID gebruiken om wachtwoorden in te vullen op websites. In deze tip lees je hoe je dit inschakelt en hoe je dit gebruikt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Touch ID

Lees alles over Touch ID, de vingerafdrukscanner van de iPhone, iPad en Mac. Hiermee kun je je toestel ontgrendelen, apps ontgrendelen, Apple Pay gebruiken en andere activiteiten goedkeuren. Op veel iPhones is Touch ID vervangen door Face ID, maar de vingerafdrukscanner is nog steeds belangrijk als een manier om veilig in te loggen. Je vindt de Touch ID-sensor nu nog op de iPhone SE, alle iPads (behalve de iPad Pro) en op de Mac, zowel op MacBooks als op desktop-Macs in combinatie met het Magic Keyboard met Touch ID-sensor.

Touch ID