Radio op Apple Watch luisteren.

Zo werkt de radiofunctie op de Apple Watch

Apple Music-radiostations en nationale zenders
Met de radiofunctie op de Apple Watch kun je naar alle radiostations van Apple Music en zelfs nationale radiozenders luisteren. In deze tip lees je hoe dit werkt en op welke Apple Watch-modellen hij beschikbaar is.

Tot voor kort had de Apple Watch een eigen Radio-app. Sinds watchOS 8 is deze onderdeel geworden van de Muziek-app. Qua functies is er echter niets veranderd: je kunt luisteren naar Apple Music-radiostations, Apple Music 1 en honderduizenden andere radiozenders, zowel nationaal als internationaal. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze muzikale functie.

Radio op Apple Watch

In watchOS 4 tot en met watchOS 7 vind je op de Apple Watch een aparte Radio-app. Sinds watchOS 8 maakt deze app onderdeel uit van de gewone Muziek-app. Met de functie luister je naar de radiostations van Apple Music, namelijk Apple Music 1, Apple Music Hits en Apple Music Country. Voor deze drie zenders heb je geen Apple Music-abonnement nodig. Sinds iOS 13 en watchOS 6 kun je ook naar gewone (nationale) radiostations luisteren. Hoewel dit ook werkt zonder Apple Music-abonnement (namelijk via Siri), kun je in de Muziek-app op de Apple Watch alleen handmatig de radiozenders op de Apple Watch afspelen als je abonnee bent van Apple Music.

In het kort:

 • Apple Music 1, Apple Music Hits en Apple Music Country: zonder abonnement mogelijk (afspelen en bedienen op Apple Watch)
 • Nederlandse en buitenlandse radiostations: zonder abonnement mogelijk (in dat geval op Apple Watch alleen via Siri te starten, speelt af via iPhone)
 • Apple Music radio op basis van genre’s: vereist abonnement (afspelen en bedienen op Apple Watch)

Voor de meest uitgebreide mogelijkheden, moet je dus Apple Music-abonnee zijn. Ben je dat niet, dan zijn de mogelijkheden van deze tip voor jou dus beperkt.

In deze tip gaan we uit van de werking sinds watchOS 8, waarbij de Radio-app ingebouwd zit in de Muziek-app. Gebruik je een oudere watchOS-versie, dan komen de functies wel overeen maar gebruik je dus de aparte app.

Radio op Apple Watch luisteren.

De radiofunctie gebruik je om rechtstreeks via je Apple Watch naar de muziekzenders van Apple Music en andere radiostations te luisteren. Je hebt hiervoor dus wel draadloze oortjes zoals de AirPods nodig om de muziek te kunnen horen, want je kunt niet luisteren via de ingebouwde speaker. Hou er ook rekening mee dat je een internetverbinding nodig hebt om te kunnen luisteren. Je Apple Watch moet dus binnen bereik van je iPhone zijn of verbonden zijn met een wifi- of mobiele datanetwerk. Voor dat laatste heb je de 4G Apple Watch nodig en een actief abonnement bij een geschikte provider.

Je kan de functie ook gebruiken om een radiozender op je iPhone te starten. Bij het opstarten van de Muziek-app kies je eerst voor Op iPhone en daarna voor Radio. Vervolgens kies je een radiostation, waarna de muziek via de speaker van de iPhone wordt afgespeeld. Met de complicatie van de Muziek-app kun je ook vanaf je wijzerplaat bekijken wat er afgespeeld wordt.

Op welke Apple Watch werkt de radiofunctie?

De radiofunctie is niet op alle Apple Watch-modellen beschikbaar. Je vindt de app op deze Apple Watches, zowel met als zonder 4G:

Op eerdere modellen kun je de radiofunctie dus niet gebruiken, maar gelukkig zijn er wel alternatieven. Die bespreken we verderop. Onthoud dat je in watchOS 4 tot en met watchOS 7 een aparte Radio-app gebruikt.

Menu voor Radio op Apple Watch in de Muziek-app.

Radiofunctie gebruiken op de Apple Watch

Om de radiofunctie te gebruiken, volg je deze stappen:

 1. Open de Muziek-app op je Apple Watch.
 2. Tik in het menu op Radio. Wil je via de speaker van je iPhone luisteren of oordopjes gebruiken met je iPhone, kies dan eerst voor Op iPhone en vervolgens Radio.
 3. Kies het radiostation dat je wil afspelen.
 4. Luister je via de Apple Watch? Verbind dan een setje draadloze oortjes of hoofdtelefoon.

Dit scherm bestaat uit meerdere onderdelen:

 • Apple Music-stations: Speel één van de drie Apple Music-radiostations die voor iedereen te beluisteren zijn (Apple Music 1, Apple Music Hits en Apple Music Country)
 • Onlangs afgespeeld: Een overzicht van alle onlangs afgespeelde radiostations, zowel van je iPhone als Apple Watch.
 • Stations op genre: Speel een Apple Music-radiostation op genre, zoals house, hiphop en indie. Je moet hiervoor Apple Music-abonnee zijn.
 • Ontdek meer: Filter op nog meer genres zoals pop, jazz, rock of work-out. Ook hier moet je Apple Music-abonnee voor zijn.

Menu met genres voor radio op de Apple Watch.

Nationale radiostations op de Apple Watch luisteren

Wil je naar nationale radiozenders luisteren, zoals NPO Radio 1, Radio 538 of QMusic? Dan kan dat ook. Je gebruikt hiervoor Siri om een radiozender af te spelen. Dat kan via de iPhone, maar ook rechtstreeks op de Apple Watch. Gebruik bijvoorbeeld deze commando’s:

 • “Speel NPO Radio 2”
 • “Zet Radio 10 aan”

Vervolgens verschijnt je onlangs afgespeelde radiostation in het radio-overzicht in de Muziek-app op de Apple Watch. Je kan helaas geen eigen favorietenlijst bijhouden, maar als je toch vaak naar dezelfde zenders luist, is dit een handige manier om snel radio te starten.

Bekijk ook

Radiozenders afspelen via Siri en de Muziek-app: zo doe je dat

Met behulp van Siri kun je met je stem een radiostation luisteren. Je hoeft alleen maar aan Siri te vragen om je favoriete radiozender te starten. Dit werkt met zowel Nederlandse als internationale radiozenders.

Radio-apps voor Apple Watch

Kun je niet via de radiofunctie op de Apple Watch luisteren, dan zijn er gelukkig alternatieve radio-apps:

Lees ook onze andere radio-gidsen voor Apple-apparaten:

Bekijk ook

iCulture vergelijkt: dit zijn de beste radio-apps voor je iPhone

Radio luisteren op de iPhone gaat prima met deze iPhone en iPad apps. iCulture zet de 5 beste radio apps voor iOS op een rij, zodat je weet welke radio-app je het beste kunt gebruiken.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch