Radiozenders afspelen via Siri in iOS 13: zo doe je dat

Ook met Nederlandse radiozenders!

Later in iOS 13 en iPadOS 13 kun je via Siri radiozenders afspelen. Je hoeft alleen maar aan Siri te vragen om je favoriete radiozender te starten. Dit werkt met zowel Nederlandse als internationale radiozenders.

Er zijn voor de iPhone en iPad heel veel radio-apps beschikbaar, maar later dit najaar in iOS 13 heb je die in principe niet meer nodig. Apple werkt namelijk samen met TuneIn, iHeartRadio en Radio.com voor het afspelen van meer dan 100.000 radiostations wereldwijd. Ook in Nederland kun je aan Siri vragen om je favoriete radiostation af te spelen. Behalve via Siri werkt het ook in de standaard Muziek-app. Zo kun je met Siri radio afspelen.

Met Siri radio afspelen: zo werkt het in Nederland

Op dit moment werkt de functie nog niet voor iedereen. Apple rolt de functie langzaamaan uit voor gebruikers met iOS 13 en iPadOS 13. Mogelijk komt het voor iedereen beschikbaar zodra iOS 13.1 verschijnt. Je kunt zien of het bij jou al in iOS 13 werkt door deze stappen te volgen:

  1. Activeer Siri door op de zijknop of thuisknop te drukken of door Hé Siri handsfree te gebruiken.
  2. Zeg bijvoorbeeld Speel Kinkradio.
  3. Het radiostation begint automatisch met afspelen.

Met Siri radio afspelen in Nederland.

In de mediaspeler in het Siri-scherm zie je het desbetreffende radiostation. Daaronder zie je ook via welke dienst de zender afgespeeld wordt. Voor Nederlandse en Belgische zenders is dat in de meeste gevallen via TuneIn. Naast de hoofdzenders werkt het ook met de verschillende themazenders van de Nederlandse radiostations.

Hou er bij Nederlandse publieke radiostations rekening mee dat je de volledige naam gebruikt (bijvoorbeeld “NPO Radio 1”). Omdat er veel radiozenders zijn die Radio 1 heten, kan Siri daardoor in de war raken. Door de volledige zendernaam uit te spreken, weet je zeker dat je de goede hebt.

Op dit moment werkt het nog niet op de HomePod met de huidige softwareversie. Apple belooft dat de functie ook beschikbaar komt op de HomePod zodra iOS 13 daarvoor beschikbaar is. We verwachten dat de functie dan ook (in het Engels) werkt op de HomePod met Nederlandse radiostations.

Nederlandse radio afspelen in Muziek-app

Wil je liever niet via Siri radio afspelen, dan is er nog een alternatieve manier. Je kan ook naar Nederlandse en Belgische radiozenders zoeken in de Muziek-app en ze vanuit daar afspelen. Ook hierbij geldt dat dit nog niet voor iedereen beschikbaar is en dat het mogelijk bij jou pas later in het najaar werkt. Dit doe je dan als volgt:

  1. Open de Muziek-app op de iPhone met minimaal iOS 13 of nieuwer of de iPad met iPadOS 13 of nieuwer.
  2. Tik op de Zoek-knop rechtsonder en voer de naam van de radiozender in waar je naar wil zoeken.
  3. Onder het kopje Radiostations vind je alle overeenkomstige radiozenders.
  4. Tik erop om hem af te spelen.

In Nederland radio afspelen via de Muziek-app.

Bij het kopje Radio vind je de zenders die je onlangs hebt afgespeeld. Het is niet nodig om abonnee te zijn van Apple Music. Iedereen kan via de Muziek-app of met Siri Nederlandse, Belgische en internationale radiozenders afspelen.

Met dank aan iCulture-lezer Jos!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2019
Categorie Muziek
Onderwerpen apple music, radio, siri, tunein radio
Software iOS 13, iPadOS 13