Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
Muziek van de radio afspelen met Siri.

Radiozenders afspelen via Siri en de Muziek-app: zo doe je dat

Met behulp van Siri kun je met je stem een radiostation luisteren. Je hoeft alleen maar aan Siri te vragen om je favoriete radiozender te starten. Dit werkt met zowel Nederlandse als internationale radiozenders.

Er zijn voor de iPhone en iPad heel veel radio-apps beschikbaar, maar eigenlijk heb je die helemaal niet nodig. Apple werkt namelijk samen met TuneIn, iHeartRadio en Radio.com voor het afspelen van meer dan 100.000 radiostations wereldwijd, gewoon via Siri. Ook in Nederland kun je aan Siri vragen om je favoriete radiostation af te spelen. Behalve via Siri werkt het ook in de standaard Muziek-app. Zo kun je met Siri radio afspelen.

Met Siri radio afspelen: zo werkt het in Nederland

Om de functie te gebruiken heb je niet veel nodig. Bedenk even welke radio je wil luisteren en volg onderstaande stappen:

 1. Activeer Siri door op de zijknop of thuisknop te drukken of door Hé Siri handsfree te gebruiken.
 2. Zeg bijvoorbeeld Speel Kinkradio.
 3. Het radiostation begint automatisch met afspelen.

Met Siri radio afspelen op de iPhone.

In de mediaspeler in het Siri-scherm zie je het desbetreffende radiostation. Daaronder zie je ook via welke dienst de zender afgespeeld wordt. Voor Nederlandse en Belgische zenders is dat in de meeste gevallen via TuneIn. Naast de hoofdzenders werkt het ook met de verschillende themazenders van de Nederlandse radiostations.

Hou er bij Nederlandse publieke radiostations rekening mee dat je de volledige naam gebruikt (bijvoorbeeld “NPO Radio 2”). Omdat er veel radiozenders zijn die Radio 2 heten, kan Siri daardoor in de war raken. Door de volledige zendernaam uit te spreken, weet je zeker dat je de goede hebt.

Nederlandse radio op de HomePod afspelen

Je kunt de functie ook gebruiken met de HomePod. Je gebruikt dit op dezelfde manier als op de iPhone: je hoeft alleen maar te vragen om het gewenste radiostation af te spelen. Als Siri je niet helemaal goed verstaat of het verkeerde station afspeelt, kun je je opdracht ook specificeren. Voor de duidelijkheid: je hebt hier dus géén iPhone voor nodig, want het werkt rechtstreeks op de HomePod. Gebruik bijvoorbeeld deze commando’s:

 • ‘Hé Siri, speel NPO Radio 2’
 • ‘Hé Siri, speel Radio 538’
 • ‘Hé Siri, speel Radio 10 via TuneIn’

Nederlandse radio afspelen in Muziek-app

Wil je liever niet via Siri radio afspelen, dan is er nog een alternatieve manier. Je kan ook naar Nederlandse en Belgische radiozenders zoeken in de Muziek-app en ze vanuit daar afspelen. Dit doe je dan als volgt:

 1. Open de Muziek-app.
 2. Tik op de Zoek-knop rechtsonder en voer de naam van de radiozender in waar je naar wil zoeken.
 3. Bij de filters kun je tikken op Stations om alleen radiozenders te zien.
 4. Tik erop om hem af te spelen.

Nederlandse radio afspelen via Muziek-app.

Bij het kopje Radio vind je de zenders die je onlangs hebt afgespeeld. Het is niet nodig om abonnee te zijn van Apple Music. Iedereen kan via de Muziek-app of met Siri Nederlandse, Belgische en internationale radiozenders afspelen.

Je kan ook via de Muziek-app op de iPhone een station op de HomePod afspelen. Je doet daarvoor het volgende:

 1. Open het Bedieningspaneel op je iPhone.
 2. Hou het blokje voor het afspelen van media ingedrukt.
 3. Tik op Bedien andere luidsprekers en tv’s.
 4. Kies de HomePod waarop je iets af wil spelen.
 5. Tik op één van de suggesties of sluit het Bedieningspaneel af en open de Muziek-app. Kies daar dan een radiostation.

Op de HomePod radio afspelen via de Muziek-app.

Bekijk ook

iCulture vergelijkt: dit zijn de beste radio-apps voor je iPhone

Radio luisteren op de iPhone gaat prima met deze iPhone en iPad apps. iCulture zet de 5 beste radio apps voor iOS op een rij, zodat je weet welke radio-app je het beste kunt gebruiken.

Apple Music

Apple Music is de betaalde muziekdienst van Apple. Vind het antwoord op veelgestelde vragen in onze Apple Music FAQ of neem meteen een abonnement! Apple Music biedt een catalogus van tientallen miljoenen nummers die je onbeperkt kan afspelen voor een vast bedrag per maand. Veel muziek is ook in lossless kwaliteit beschikbaar, evenals in ruimtelijke audio dankzij Dolby Atmos. Een speciale variant is Apple Music Classical, dat speciaal gericht is op klassieke muziek. Een abonnement op Apple Music is rechtstreeks af te sluiten bij Apple en is ook onderdeel van Apple One.

Apple Music