Een video in Picture in Picture op de Mac.

Picture in Picture (beeld in beeld) gebruiken op de Mac

Op de Mac is het mogelijk om video's te bekijken via de Picture in Picture-stand. Hierdoor wordt een video afgespeeld in de hoek van je scherm. Maar hoe gebruik je dit en waar is dit zoal mogelijk? In dit artikel lees je er alles over.

Apple introduceerde op de Picture in Picture op de iPad als eerste, maar deze functie is ook beschikbaar op de Mac. Dankzij Picture in Picture speel je een video af in de hoek van je scherm, zodat je deze voor een andere app kunt plaatsen. Zo bekijk je bijvoorbeeld handig een filmpje tijdens het wegwerken van je e-mail. Hoe activeer je deze stand?

Picture in Picture op de Mac gebruiken

Het activeren van Picture in Picture op de Mac is vrij eenvoudig. De enige voorwaarde is dat je Mac draait op MacOS Sierra of nieuwer. Om de functie te gebruiken moet je in de videospeler op het Picture in Picture-icoontje te klikken. Deze verschijnt onder andere bij de website van Vimeo. Ook andere websites die hun videospeler bijgewerkt hebben voor Picture in Picture hebben deze knop in hun eigen speler staan. Ook video’s in iTunes zijn via deze manier te bekijken. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n videospeler met speciale knop.

Picture in Picture op de Mac.

Video in Picture in Picture bedienen

Zodra je op deze knop gedrukt hebt, springt de video uit het desbetreffende programma en wordt deze geplaatst in de hoek van je scherm. Vanuit hier kun je de video afspelen, pauzeren, stoppen of terugplaatsen in het oorspronkelijke scherm. Bovendien kun je de video zelf naar een andere hoek van het scherm slepen of het formaat aanpassen. Om de video groter of kleiner te maken, plaats je je muis bij de rand van de video en versleep je deze tot het gewenste formaat. Het is helaas niet mogelijk om vooruit of achteruit te spoelen tijdens deze weergave. Dit moet je doen vanuit het oorspronkelijke programma waarin de video afgespeeld wordt.

macOS picture in picture

Net als op de iPad kun je een Picture in Picture-video op de Mac tijdelijk verbergen. Sleep deze buiten het scherm zodat de video wazig wordt er er een streepje in beeld komt. Laat je muis los en de video wordt buiten beeld verder afgespeeld. Dit is vooral handig voor de momenten dat de video net even in de weg zit, maar je deze niet meteen wilt stoppen. Klik vervolgens op het pijltje om de video weer volledig in beeld te brengen.

macOS picture in picture verborgen

Picture in Picture op de Mac in YouTube

YouTube biedt niet de standaard Picture in Picture-knop in haar videospeler, maar het is toch mogelijk om een YouTube-filmpje in de hoek van je scherm af te spelen. Klik hiervoor tijdens het afspelen van een video twee keer achter elkaar op je rechter muisknop. Er wordt dan een contextueel menu geopend. Kies daar dan voor Start beeld in beeld. De YouTube-video wordt dan verplaatst naar één van de hoeken van je scherm. Ook op de iPad werkt de YouTube-app niet samen met Picture in Picture, maar hier zijn weer andere opties voor.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Categorieën Basisfuncties, Mac
Onderwerpen macOS Sierra, video
Devices Mac, MacBook
Software macOS 10.12 Sierra, macOS 10.13 High Sierra, macOS 10.14