Beeld in Beeld op de Mac

Picture in Picture (beeld in beeld) gebruiken op de Mac: YouTube, Amazon Prime en meer

Op de Mac is het mogelijk om video's te bekijken via de Picture in Picture-stand. Hiermee speel je een video af in de hoek van je scherm terwijl je ondertussen iets anders doet. Hoe gebruik je dit en met welke websites en apps werkt het? Je leest het hier!

Picture in Picture op de Mac werkt zowel op websites via Safari als in apps. Er zijn meerdere manieren om het te gebruiken. Behalve op de Mac kun je ook Picture in Picture op de iPad gebruiken. Later voegde Apple ook nog Picture in Picture voor iPhone toe. Voor ieder platform hebben we een aparte tip.

Hoe gebruik ik Picture in Picture op de Mac?

Het activeren van Picture in Picture op de Mac is vrij eenvoudig. Om de functie te gebruiken, klik je in de videospeler op het Picture in Picture-symbool (zie afbeelding). Deze knop werkt onder meer bij de website van Dailymotion. Ook andere websites die de functie ondersteunen, tonen deze knop in hun eigen speler. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n videospeler met speciale knop. Apps zoals Amazon Prime voor Mac ondersteunen de functie ook.

Picture in Picture knop

Heb je een MacBook Pro met Touch Bar, dan vind je de Picture in Picture-knop boven je toetsenbord. Aan de rechterkant van de videospeler op de Touch Bar is de Picture in Picture-knop altijd zichtbaar, ook bij video’s die zelf niet zo’n knop hebben. Je kan daarom alle video’s op deze MacBook Pro-modellen eenvoudig in Picture in Picture-stand afspelen. Het enige wat je daarvoor dus hoeft te doen, is op de knop op de Touch Bar tikken (in de afbeelding blauw gekaderd).

PiP Touch Bar

Je kunt in Safari ook Picture in Picture activeren op websites die niet zo’n speciale knop hebben ingebouwd. Dit is hoe je de functie gebruikt:

  1. Speel een video af met Safari.
  2. Klik met je rechtermuisknop op het geluid-icoontje. Deze staat rechts in de adresbalk.
  3. Kies voor Activeer beeld in beeld.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Hoe gebruik ik YouTube Picture in Picture op de Mac?

YouTube biedt ook Picture in Picture op de desktop. Je kunt dan via een minispeler kijken, die echter niet verplaatsbaar is en die je niet kunt vergroten en verkleinen. De Picture in Picture-mogelijkheid van macOS zelf is een stuk flexibeler.

Je kunt bij YouTube bovenstaande methode gebruiken, maar er is nog een andere manier om Picture in Picture te activeren. Zo kun je een YouTube-filmpje in de hoek van je scherm afspelen:

  1. Ga in Safari naar YouTube en zoek de video op die je wil afspelen.
  2. Klik op de video twee keer achter elkaar met de rechtermuisknop.
  3. Klik nu op Activeer beeld in beeld.

Beeld in beeld gebruiken YouTube Mac

Bij YouTube kun je ook de eerder besproken Picture in Picture-knop op de Touch Bar gebruiken, mits je die hebt. De YouTube-video wordt dan verplaatst naar één van de hoeken van je scherm. Let op: YouTube Picture in Picture op de Mac werkt alleen in Safari en niet in Google Chrome of een andere browser.

Ook op de iPad werkt de YouTube-app niet samen met Picture in Picture, maar hier zijn weer andere opties voor.

Bekijk ook

YouTube Picture in Picture bekijken op iPad en iPhone

Standaard werkt de YouTube-app meestal niet met Picture in Picture, maar in deze tip leggen we vier alternatieve opties uit, zodat je YouTube-filmpjes toch als Picture in Picture-filmpje kunt bekijken op je iPhone of iPad

Hoe bedien ik video’s in Picture in Picture op de Mac?

Zodra je deze videostand activeert, springt de video uit het desbetreffende programma en speelt hij af in de hoek van je scherm. Vanuit hier kun je de video afspelen, pauzeren, stoppen of terugplaatsen in het oorspronkelijke scherm. Bovendien kun je de video zelf naar een andere hoek van het scherm slepen, maar door de Command-toets ingedrukt te houden kun je hem overal op je scherm plaatsen.

Beeld in Beeld op de Mac

Om de video groter of kleiner te maken, plaats je je muis bij de rand van de video en versleep je deze tot het gewenste formaat. Het is helaas niet mogelijk om vooruit of achteruit te spoelen in deze weergave. Dit moet je doen vanuit het oorspronkelijke programma waarin de video afgespeeld wordt. Wel kun je met de Touch Bar door de video bladeren.

Bekijk ook

Picture in Picture gebruiken op de iPad: zo werkt het

Met Picture in Picture is het mogelijk om video's op de iPad te laten afspelen terwijl je andere apps gebruikt. Deze handige stand is op meerdere manieren te activeren en in deze tip lees je er alles over.