YouTube-kanaal van de TV-app.

Zo voorkom je dat YouTube automatisch video’s afspeelt

De YouTube-app kan automatisch filmpjes afspelen op het beginscherm van de app. Gelukkig kun je dit uitschakelen en voorkom je dat video's automatisch starten.

In de YouTube-app kunnen video’s automatisch afgespeeld worden, nog voordat je een filmpje gekozen hebt. YouTube noemt dit Afspelen in feeds (voorheen Autoplay on Home) en dit zorgt ervoor dat video’s meteen beginnen met spelen, terwijl je door het startscherm bladert. YouTube belooft dat dit niet veel meer data kost, maar als je dit toch vervelend vindt kun je het afspelen in je feed uitschakelen. Daarnaast is er nog een andere vorm van autoplay in YouTube, die je ook kan uitschakelen.

YouTube autoplay beginscherm uitschakelen

De functie zorgt er voor dat alleen het beeld van de video alvast gestart wordt. Je krijgt dan een betere indruk waar de video over gaat. Je wordt dus niet overvallen door plotselinge audio, want alleen het beeld begint automatisch met afspelen. Standaard staat deze functie aan, maar je kan zelf bepalen of video’s bijvoorbeeld alleen via wifi automatisch afspelen. Zo zet je autoplay op het YouTube-beginscherm uit:

 1. Open de YouTube-app.
 2. Tik rechtsboven op je profiel.
 3. Kies voor Instellingen.
 4. Tik op Algemeen en scroll helemaal naar onderen.
 5. Kies voor Afspelen in feeds.
 6. Tik op Alleen wifi om video’s alleen via wifi automatisch af te spelen. Kies voor Uit als je het helemaal uit wil schakelen.

YouTube autoplay: afspelen in feeds.

Autoplay voor volgende video uitschakelen

Naast het automatisch afspelen van video’s op de startpagina van YouTube kan je ook instellen dat de volgende video niet automatisch moet starten, nadat het huidige filmpje is afgelopen. Standaard staat deze functie aan bij gebruikers van 18+, maar bij YouTube-gebruikers tussen 13 en 17 jaar staat het standaard uit.

Wil je dit wijzigen, dan doe je dat als volgt:

 1. Ga naar de weergavepagina van een willekeurige video.
 2. Tik bovenaan de videospeler op de autoplay-schakelaar.
 3. Zet de schakelaar aan of uit.

Tip: Als autoplay aanstaat, maar je geen volgende video wilt afspelen, tik je aan het einde van een video op Annuleren.

Als je een account onder (ouderlijk) toezicht gebruikt, is het mogelijk dat je autoplay niet kunt aan- of uitzetten. Je zult dit dan aan je ouder moeten vragen. Ook goed om te weten is dat je autoplay verschillend kunt instellen per apparaat. Je kunt bijvoorbeeld autoplay inschakelen op je iPhone, maar niet op je Mac.

Autoplay stopt automatisch:

 • Na 30 minuten inactiviteit als je met een mobiel netwerk verbonden bent
 • Na 4 uur als je met wifi verbonden bent.

Ben je op zoek naar nog meer YouTube-tips? Check dan onze uitgebreide gids voor de beste tips voor YouTube.

Bekijk ook

De beste YouTube-tips voor je iPhone, iPad en Mac

Met deze handige YouTube-tips haal je meer uit de app op iPhone, iPad en Mac. Alles over offline kijken, data besparen en 4K-video's afspelen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
oktober 2023
Onderwerp
Categorie
Apps