YouTube Picture in Picture bekijken

YouTube in Picture in Picture bekijken op de iPad: dit zijn de opties

Standaard werkt de YouTube-app nog niet met Picture in Picture, maar in deze tip leggen we vier alternatieve opties uit, zodat je YouTube-filmpjes toch als Picture in Picture-filmpje kunt bekijken.

YouTube-iconMet Picture in Picture (Beeld in beeld) op de iPad is het mogelijk om video’s te bekijken terwijl je een andere app gebruikt. Normaal werkt dit met video’s die in Safari via de standaardspeler afgespeeld worden. Ook enkele apps zijn aangepast voor Picture in Picture, zoals Vimeo en RTL XL. YouTube is echter de grote afwezige, omdat de officiële app geen Picture in Picture ondersteunt. Toch is er een aantal mogelijkheden om YouTube-filmpjes te bekijken terwijl je een andere app gebruikt. In dit artikel geven we enkele tips.

YouTube Picture in Picture

Er zijn in totaal vier opties om YouTube met Picture in Picture te gebruiken. Hieronder komen vier opties voorbij, namelijk het gebruik van de desktopsite van YouTube, het insluiten van filmpjes in Safari, het openen van een YouTube-link in een aparte webpagina en het gebruik van een alternatieve YouTube-app. Welke het beste bij jou past, hangt ervan af of je bijvoorbeeld al een favoriete browser of alternatieve YouTube-app hebt.

Optie 1: Desktopsite van YouTube gebruiken

De meest voor de hand liggende optie om YouTube in Picture in Picture te gebruiken, is om gebruik te maken van de desktopsite van YouTube. Het is helaas wel vereist dat de YouTube-app van de iPad verwijderd wordt. Ga daarna in Safari naar de mobiele website van YouTube. Dit doe je op onderstaande manier:

  1. Ga in Safari naar http://m.youtube.com. Hierdoor opent de mobiele website.
  2. Tik rechtsboven in de rode balk op de drie stipjes. Tik nu op Desktop in de pop-up die verschijnt.

Vervolgens kun je navigeren door de desktopversie van YouTube. Bij het afspelen vind je rechtsonder in de speler een knop om Picture in Picture te activeren. Let er wel op dat deze er iets anders uitziet dan de gebruikelijke Picture in Picture-knop.

YouTube filmpjes kijken op de iPad via de desktopsite voor Picture in Picture.

Optie 2: Ingesloten YouTube-filmpjes kijken in Safari

Een andere optie is om YouTube-filmpjes te bekijken in Picture in Picture die op websites zijn ingesloten. Wil je een specifiek filmpje kijken terwijl je een andere app gebruikt, kijk dan of dit filmpje ergens op een website ingesloten staat. Hierdoor bekijk je een filmpje vanaf een andere website (bijvoorbeeld een artikel in iCulture) in de standaardspeler voor iOS, waardoor ook Picture in Picture beschikbaar is. Als je Picture in Picture toch niet heel vaak zal gebruiken, is dit een goede optie.

Optie 3: YouTube-link openen in aparte webpagina

Er is een simpele webpagina die ervoor zorgt dat een YouTube-filmpje eenvoudig in Safari wordt afgespeeld, waardoor Picture in Picture mogelijk is. Volg onderstaande stappen om dit te doen.

  1. Open de YouTube-app en zoek naar het filmpje.
  2. Tik in de video op het pijltje rechtsboven en selecteer Link kopiëren.
  3. Ga in Safari naar deze link: http://ctrlq.org/youtube/pip/.
  4. Plak hier de gekopieerde YouTube-link. De video is eronder zichtbaar en af te spelen via Safari.

YouTube filmpjes kijken op de iPad via webpagina voor Picture in Picture.

Omdat de video afgespeeld wordt via Safari, is het mogelijk om met de Picture in Picture-knop deze stand te activeren.

Optie 4: Alternatieve YouTube-app downloaden

De laatste optie is om een alternatieve YouTube-app te downloaden. Een voorbeeld van zo’n app is YouPlayer. Deze app ondersteunt niet alleen Picture in Picture, maar werkt ook nog via Split View en Slide Over. Hierdoor kun je helemaal uitgebreid multitasken terwijl je naar een YouTube-filmpje kijkt. Je logt met deze app ook in met je normale Google-account om al je abonnementen te bekijken.

YouTube filmpjes kijken via YouPlayer op de iPad .

Naast YouPlayer zijn er nog veel meer alternatieve YouTube-apps, allemaal met hun eigen functies en design. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze Picture in Picture ondersteunen zodat je een YouTube-filmpje in één van de hoeken van je iPad-scherm kunt bekijken. Zo is CornerTube een uitgebreide app met een eigen widget in het Berichtencentrum en een extensie voor het Delen-menu om een video rechtstreeks in CornerTube te openen, terwijl PipTube iets soortgelijks doet met een widget en het Delen-menu.

ProTube is een geavanceerde en bovendien universele YouTube-app, zodat je hem kunt gebruiken op je iPhone en iPad. Het voordeel van deze app is dat er geen advertenties getoond worden. Tubex is tot slot handig om afspeellijsten aan te maken, zonder dat je hiervoor hoeft in te loggen met een YouTube-account. Welke app je ook kiest, ze bieden allemaal ondersteuning voor de multitasking-functie Picture in Picture.

Wil je meer weten over Picture in Picture op de iPad, lees dan onderstaande tip met uitleg over het algemeen gebruik van deze functie:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt februari 2020
Categorie Internet
Onderwerpen ios 9, ipad, youtube