YouTube Picture in Picture bekijken

YouTube Picture in Picture bekijken op de iPad: dit zijn de opties

Standaard werkt de YouTube-app nog niet met Picture in Picture, maar in deze tip leggen we vier alternatieve opties uit, zodat je YouTube-filmpjes toch als Picture in Picture-filmpje kunt bekijken.

YouTube Picture in Picture

Met Picture in Picture (Beeld in beeld) is het mogelijk om video’s te bekijken terwijl je een andere app gebruikt. Normaal werkt dit met video’s die in Safari via de standaardspeler afgespeeld worden. Ook sommige apps zijn aangepast voor Picture in Picture, zoals Netflix en Disney+. Bij YouTube is de situatie echter wat wisselen. Sinds juni 2021 is YouTube bezig om Picture in Picture op iPhone en iPad uit te rollen, maar met beperkingen. Wereldwijd geldt het alleen voor betalende klanten en voor gratis accounts werkt het alleen in de VS. Toch zijn er wel mogelijkheden om YouTube-filmpjes te bekijken terwijl je een andere app gebruikt. In dit artikel geven we enkele tips.

Picture in Picture gebruiken op iPhone en iPad: zo zit dat
Al jaren kunnen we op de iPad Picture in Picture gebruiken, maar de iPhone liet lang op zich wachten. Vanaf iOS 14 (najaar 2020) is het eindelijk zover. Alle apps die op de iPad Beeld in Beeld ondersteunen doen dit automatisch ook op de iPhone.

Lees je deze tips en gebruik je iOS 14, dan werkt Picture in Picture ook op je iPhone. Op de iPad werkt het al sinds iOS 9, dus je hoeft dan waarschijnlijk geen update uit te voeren.

Optie 1: Picture in Picture YouTube vanuit Safari

Je kunt in Safari voor 2 opties gaan. De eerste is om zelf naar YouTube te gaan, maar je kunt ook vaak vanaf een ingesloten video Beeld in Beeld gebruiken. Bekijk hieronder hoe het zit voor beide methoden:

Desktopsite van YouTube gebruiken

De meest voor de hand liggende optie om YouTube in Picture in Picture te gebruiken, is om gebruik te maken van de desktopsite van YouTube. Ga in Safari naar de website van YouTube en activeer de functie. Dit doe je op onderstaande manier:

  1. Ga in Safari naar YouTube.com en bekijk een video.
  2. Open de video in fullscreen met het knopje helemaal rechtsonder in de videospeler.
  3. Tik linksboven op het Picture in Picture symbool (zie afbeelding).

YouTube Picture in Picture vanuit Safari

Ingesloten YouTube-filmpjes kijken

Een andere optie is om YouTube-filmpjes te bekijken in Picture in Picture die op websites zijn ingesloten. Wil je een specifiek filmpje kijken terwijl je een andere app gebruikt, kijk dan of dit filmpje ergens op een website ingesloten staat. Hierdoor bekijk je een filmpje vanaf een andere website (bijvoorbeeld een artikel in iCulture) in de standaardspeler voor iOS, waardoor ook Picture in Picture beschikbaar is.

Het is de bedoeling dat je de video fullscreen opent met de knop rechtsonder in de videospeler. Vervolgens zie je linksboven het Picture in Picture symbool verschijnen. Probeer maar:

Optie 2: Shortcut gebruiken voor YouTube Picture in Picture

We kennen inmiddels al een tijdje de Siri Shortcuts. Ben jij er niet mee bekend? Check dan eerst onze speciale Siri Shortcuts uitleg.

Een Reddit-gebruiker heeft een manier gevonden om snel vanuit de officiële YouTube app een filmpje met Picture in Picture af te spelen. Dat werkt met een aparte app die op je toestel moet staan en een Siri Shortcut. Dit werkt zowel op de iPad als op de iPhone, maar let op: voor de iPhone heb je iOS 14 (najaar 2020) nodig. Bekijk hier hoe het werkt:

  1. Download de Scriptable app.
  2. Voeg de PiP Siri Shortcut toe.
  3. Open een filmpje in de YouTube-app en tik op het deel-icoon.
  4. Tik rechts in het deelmenu op Meer en kies YouTube PiP V2.

Picture in Picture YouTube shortcut

Je wordt nu naar de Scriptable app geleid, waarna je gewoon je iPhone kunt gebruiken als de video is geladen. Let op dat de maker zelf aangeeft dat deze oplossing misschien niet zal werken in de toekomst. Ervaar je problemen? Laat dit dan aan ons weten via de link onder deze gids.

Optie 3: Alternatieve YouTube-app downloaden

Een andere optie is om een alternatieve YouTube-app te downloaden. Dat lijkt ons vooral handig als je echt een hele simpele oplossing wil en in één keer klaar wil zijn. Een voorbeeld van zo’n app is CornerTube. Deze app ondersteunt niet alleen Picture in Picture, maar werkt ook nog via Split View. Hierdoor kun je helemaal uitgebreid multitasken terwijl je naar een YouTube-filmpje kijkt.

Naast CornerTube zijn er andere alternatieve YouTube-apps met hun eigen functies en design, maar je moet goed zoeken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!