Picture in Picture op de iPhone met FaceTime.

Zo gebruik je ‘Picture in Picture’ op de iPhone

Handig voor FaceTime en video’s

Sinds iOS 14 kun je Picture in Picture (beeld-in-beeld) gebruiken op de iPhone. Dat werkt bijvoorbeeld met FaceTime en video's. In deze tip leggen we uit hoe het werkt.

Picture in Picture nu ook op de iPhone

We kennen al langer Picture in Picture op de iPad, maar sinds iOS 14 kun je ook een iPhone gebruiken voor Picture in Picture. In het kort blijven video’s altijd actief in een hoekje van je scherm, als je hiervoor kiest.

Wat is Picture in Picture?

Met Picture in Picture (of beeld-in-beeld) blijven video’s boven een andere app zweven zodat je twee dingen tegelijk kunt doen. Ben je bijvoorbeeld aan het FaceTimen, dan kun je ondertussen iets anders doen zonder dat jouw beeld ‘Pauze’ aangeeft bij de andere persoon. Of je kijkt een Netflix-serie terwijl je ondertussen met je vrienden chat: het kan met Picture in Picture op je iPhone.

Je kunt ook de video even aan de kant vegen terwijl de audio doorloopt. Zo kun je je goed focussen op bijvoorbeeld je navigatie zonder dat je daarvoor de hele video inclusief geluid voor moet afsluiten. Picture in picture werkt alleen met video-apps. Je kan dus niet een andere app in het klein bovenop een andere app zetten, zoals bij Slide Over op de iPad het geval is.

Welke media ondersteunen Picture in Picture?

Er is een vrij uitgebreide lijst aan verschillende media die met deze functie werken. Wel hebben ze allemaal gemeen dat het om video gaat. Op dit moment ondersteunt de iPhone nog geen Split View, zoals de iPad. Dit zijn de standaardapps die met PiP werken:

  • TV
  • Safari
  • FaceTime
  • iTunes
  • Woning

Dit zijn slechts de standaardapps die werken met Picture in Picture. Een groot aantal streaming-en videoapps werkt ook met Picture in Picture op de iPhone:

Ongetwijfeld zijn er nog veel meer apps die het ondersteunen. Alle apps die het al op de iPad ondersteunen, werken zonder extra app-update ook op de iPhone.

Een opvallende afwezige is YouTube, die de functie op de iPhone beperkt heeft tot Premium-abonnees.

Picture in Picture op iPhone gebruiken

Je weet nu wat deze handige functie inhoudt, maar hoe gebruik je het? Dat leggen we uit. Het is makkelijker dan je misschien verwacht:

  1. Open een geschikte app en start een film of serie.
  2. Tik linksboven op het PiP-icoontje (met het pijltje schuin naar beneden).
  3. Voilà. PiP is geactiveerd. Veeg het beeld naar waar je het wil hebben.
  4. Door in- of uit te zoomen verander je het formaat van de video.

Picture in Picture op iPhone

Zie je het icoontje voor Picture in Picture op de iPhone niet? Je kan het ook activeren door de app tijdens de fullscreen video af te sluiten. Dat doe je door omhoog te vegen vanaf de onderkant of door de thuisknop in te drukken.

Je kunt de video bedienen door erop te tikken. Er verschijnen dan knoppen om terug te spoelen, vooruit te spoelen en te pauzeren. Wil je even alleen naar het geluid luisteren? Veeg dan de video naar de zijkant van je scherm. Er verschijnt dan een pijltje waarmee je de video terug kunt halen. Tik linksboven op het kruisje om de video af te sluiten. Wil je weer met je volledige scherm kijken, tik dan op de knop rechtsboven.

Werkt Picture in Picture met YouTube?

Veel mensen willen graag een YouTubefilmpje op de achtergrond laten spelen terwijl ze iets anders doen. Helaas heeft YouTube op dit moment geen ondersteuning voor Picture in Picture via de YouTube-app. Korte tijd lukte het wél om YouTube in de browser (bijvoorbeeld Safari) te kijken, maar ook dat wordt nu door YouTube geblokkeerd. Er zijn wel manieren voor bedacht, bijvoorbeeld via een opdracht voor de Opdrachten-app. Online zijn diverse varianten te vinden. Je kan dan gewoon de YouTube-app gebruiken en via het deelmenu de opdracht activeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!