YouTube 4K video's afspelen op een Mac

Zo kun je YouTube 4K-video’s bekijken op een Mac

Wil je 4K YouTube-video's bekijken op de Mac? Dan kun je dat beter niet via Safari doen. In deze tip lees je hoe je toch YouTube 4K-video's op de Mac kunt afspelen.

Safari kan geen YouTube 4K-video’s meer afspelen via de YouTube-website. Wil je toch 4K-video’s kijken, dan zijn er gelukkig andere opties, die we in deze tip bespreken.

YouTube 4K video's afspelen op een Mac

Geen YouTube 4K meer in Safari

Google is in december 2016 overgestapt van de betaalde H.265-codec naar de gratis open source VP9-codec voor het afspelen van YouTube 4K-video’s. Dit heeft tot gevolg dat je via de Safari-browser nieuwere 4K-video’s niet meer kunt afspelen op de YouTube-website.

Video’s die vóór december 2016 in 4K-resolutie zijn geüpload kunnen nog steeds in volledige 4K-kwaliteit worden afgespeeld. Het probleem doet zich dan ook alleen voor bij nieuwere video’s. Gelukkig zijn er een aantal optie om de video’s toch te blijven bekijken:

  1. Embedded video’s van YouTube kun je je nog wel in 4K-kwaliteit afspelen in Safari. Dit geldt bijvoorbeeld voor de dronevideo hieronder. Het probleem doet zich alleen voor bij video’s die je via de website YouTube.com wilt kijken.
  2. Gebruik een andere browser: Google Chrome, Firefox en Opera kunnen nog wel de 4K-video’s van de YouTube-website afspelen. Safari is de enige bekende browser die VP9 niet ondersteunt.
  3. Gebruik de Microsoft Edge-browser als je een Mac met dual-boot hebt.

YouTube 4K wordt 1440p resolutie

De open en royalty-vrije VP9-codec levert voor Google kostenbesparingen op, omdat ze geen geld meer hoeven af te dragen voor het gebruik van een codec. Safari ondersteunt als enige bekende browser geen VP9 en dat betekent dat je bij deze video’s een resolutie van 1440p te zien krijgt. Dat is een uitstekende resolutie met voldoende detail, maar het is geen 4K.

Het is onduidelijk waarom Apple geen VP9 ondersteunt in Safari. Mogelijk heeft het ermee te maken dat Apple liever een officiële standaard voor videocompressie hanteert, namelijk H.264. Externe ontwikkelaars zouden extensies voor Safari kunnen uitbrengen, waardoor je alsnog YouTube 4K-video’s kunt kijken via YouTube’s eigen website.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2017
Categorie Video
Onderwerpen 4k, youtube

YouTube

YouTube is het grootste online videoplatform met miljoenen video's waar iedereen zelf zijn eigen filmpjes kan uploaden. Lees hieronder de beste tips om alles uit YouTube te halen op je iPhone, iPad en Apple TV.

YouTube