YouTube-downloaden in Documents 5.

YouTube-video’s offline op je iPhone en iPad bekijken

Wil je een YouTube-filmpje offline bewaren en meenemen op je iPhone of iPad? Dat kan op verschillende manieren: door abonnee te worden van YouTube Premium of door slim gebruik te maken van websites of apps.

YouTube-video’s offline bewaren

Sinds augustus 2018 is YouTube Premium (voorheen YouTube Red) officieel in Nederland en België beschikbaar. Dit geeft je de mogelijkheid om offline naar YouTube-video’s te kijken zonder reclame. Dit is ook de reden waarom YouTube het offline kijken voor andere gebruikers zo moeilijk mogelijk maakt: ze willen graag dat je betalende kijker wordt. Toch zijn er wel manieren om offline te kijken naar YouTube-video’s.

YouTube Premium

Betalende gebruikers van YouTube kunnen reclamevrij kijken en de video’s offline opslaan. Hiervoor betaal je een vast bedrag per maand. Als je een abonnement hebt afgesloten (dat doe je het goedkoopst via de website en niet via de app) kun je per video aangeven of je deze offline wilt downloaden. Dit neemt uiteraard wel ruimte in op je toestel.

YouTube-filmpjes offline opslaan met apps

Ben je geen betalend gebruiker dan zijn er toch manieren om YouTube-filmpje offline op te slaan en te bekijken. Er zijn in de loop van de tijd allerlei iOS-apps geweest waarmee dat mogelijk was, maar ze werden allemaal vrij snel weer uit de App Store gehaald.

Toch kun je met apps nog steeds YouTube-video’s downloaden, bijvoorbeeld met de Readdle Documents-app (link), een app om bestanden op te slaan. Verderop leggen we ook uit hoe het met de Workflow-app werkt.

Zo kun je een YouTube-filmpje offline opslaan:

  1. Installeer Documents en tik rechtsonder op het Safari-icoontje.
  2. Ga naar de website http://en.savefrom.net.
  3. Open nu de officiële YouTube-app en kies de video die je wil bewaren.
  4. Tik op het delen-icoontje en kies vervolgens Link kopiëren.
  5. Keer terug naar de Documents-app en plak de link.
  6. Maak vervolgens een keuze uit de resolutie en tik op Download.
  7. Je kunt het MP4-bestand hernoemen en kiezen in welke map je het wil opslaan.

YouTube-video downloaden via Documents 5.

Als je nu de map in de app opent waar je het bestand opgeslagen hebt, kun je het filmpje bekijken zonder internetverbinding.

YouTube-video’s downloaden met de Workflow-app

Wil je YouTube-video’s downloaden, dan kan dat ook met Workflow, de app die Apple een tijd geleden heeft overgenomen. Er zijn verschillende workflows waarmee dat kan, maar het is verstandig om eerst altijd even een preview te bekijken van de workflow zelf, zodat je weet wat het doet.

Deze twee kun je proberen (of naar wens tweaken):

  • YouTube-video’s downloaden (workflow)
  • YouTube-audio only downladen (workflow)

YouTube MP3 downloaden

YouTube-filmpjes downloaden via de webbrowser

Om YouTube-filmpjes offline te kunnen bekijken kun je ze ook eerst downloaden op je computer en vervolgens converteren naar een formaat dat geschikt is voor je iPhone of iPad. Je hebt hiervoor websites of tools van derden nodig.

Mogelijke opties zijn KeepVid en ClipConverter, die je vanuit je browser gebruikt. Op deze sites voer je de link van de YouTube-video in. Vervolgens kun je de filmpjes in verschillende formaten downloaden. Daarbij kun je het beste kiezen voor het MP4-formaat, omdat iOS-apparaten dit standaard ondersteunen. De kwaliteit maakt niet uit. Een hogere kwaliteit ziet er vanzelfsprekend beter uit, maar neemt wel meer opslagruimte in beslag en het downloaden duurt ook iets langer.

YouTube-downloadknop via de browser.

Een andere optie is om een plugin/extensie voor je browser te gebruiken. Voor alle gangbare browsers kun je FastestTube proberen. Deze voegt een extra knopje toe onder YouTube-video’s (zie afbeelding) die je kijkt waarmee je de video snel en eenvoudig kunt downloaden. Ook keuze uit meerdere formaten. Firefox-gebruikers hebben ook nog Downloadhelper als mogelijke optie.

Daarna moet je er nog wel voor zorgen dat je gedownloade bestanden op je iPhone, iPad of iPod touch krijgt. Dit doe je eenvoudig het filmpje naar jezelf te mailen of gebruik te maken van AirDrop. Bij laatstgenoemde wordt de video opgeslagen in de Foto’s-app.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2020
Categorie Video
Onderwerpen offline, youtube