iCloud muziekbibliotheek in iTunes

iTunes-bibliotheek kopiëren naar een externe schijf: zo pak je het aan

Maak een kopie van je iTunes-bibliotheek of verhuis je complete muziekcollectie vanuit iTunes naar een externe schijf. Zo voorkom je dat je muziek kwijtraakt en blijft er genoeg ruimte op je Mac.

iTunes-bibliotheek kopiëren naar externe schijf

Een beetje muziekliefhebber heeft gigantisch veel eigen muziek op zijn computer staan. Maak je geen gebruik van een streaming muziekdienst maar heb je een eigen iTunes-bibliotheek opgebouwd, dan zal deze in de loop van de jaren steeds groter worden. Je loopt daarbij tegen twee problemen aan: de schijf van je Mac loopt vol en je loopt het risico dat je alles kwijt bent als er iets met je Mac gebeurt. Voor allebei bieden we hier de oplossing: we leggen uit hoe je je iTunes-muziekbibliotheek naar een externe schijf verhuist en hoe je een kopie maakt van je muziekcollectie, zodat je altijd een backup achter de hand hebt.

Waarom een lokale iTunes-collectie?

Tegenwoordig is het makkelijker dan ooit om muziek te streamen. Met diensten als Apple Music en Spotify hoeft er geen enkel muziekbestand meer op je Mac te staan. Toch zijn veel mensen nog steeds verknocht aan hun enorme muziekbibliotheek. Dat komt doordat niet iedereen honderd procent afhankelijk wil zijn van online diensten. Al was het maar omdat je er maandelijks voor moet betalen. En wie zijn muziekcollectie al bijna vijftien jaar lang met iTunes regelt, zal het online aanbod waarschijnlijk veel te beperkt vinden. Bovendien betekent lokaal opslaan van muziekbestanden dat je er altijd naar kunt luisteren. Ook als internet eruit ligt. Maar je zult wel een oplossing moeten vinden voor de twee grootste bezwaren: het neemt veel ruimte in en je kunt alles kwijtraken.

Daar gaan we in deze tip iets aan doen en wel op twee manieren:

 • Een kopie van je iTunes-collectie maken zodat je niets kunt kwijtraken.
 • Je iTunes-collectie op een externe schijf zetten, zodat je Mac meer ruimte krijgt.

apple-music-itunes-12-3

Kopie maken van je iTunes-bibliotheek

Waarom zou je een kopie willen maken van je iTunes-collectie? Daar zijn eigenlijk twee redenen voor. We noemden hierboven al even het kwijtraken van je collectie bij een crash van je harddisk of diefstal van je Mac. Maar als je muziekkenner bent, heb je waarschijnlijk ook wat unieke nummers die niet bij streaming diensten zoals Apple Music te vinden zijn. Je wilt niet dat jouw zorgvuldig samengestelde muziekcollectie wordt vernield door Apple zodra je iTunes Match of de iCloud Muziekbibliotheek inschakelt. Daarbij kunnen namelijk unieke opnames, albumhoezen en handmatig gemaakte afspeellijsten verloren gaan of overschreven worden. Zo heeft Apple de neiging om expliciete versies van nummers te vervangen door een gekuiste versie.

Maak daarom altijd een backup van je iTunes-muziekcollectie voordat je met dingen als iCloud Muziekbibliotheek activeert, zodat je zeker weet dat je altijd nog een originele versie van jouw muziekcollectie achter de hand hebt.

Het archiveren van iTunes op een andere schijf is in principe niet moeilijk; je hoeft alleen maar de juiste map te kopiëren naar een externe schijf en je bent klaar. Je moet echter wel zeker weten dat die map al je muziekbestanden bevat. Voer de volgende stappen uit:

 1. Controleer of alle muziek-bestanden in de iTunes-bibliotheek staan. Ga in iTunes naar iTunes > Voorkeuren. Windows-gebruikers kiezen de menu-optie Bewerken > Voorkeuren.
 2. Ga naar het tabblad Geavanceerd.

Locatie van de map iTunes Media

 1. Controleer of de optie Kopieer bestanden naar ‘iTunes Media’ bij toevoegen aan bibliotheek is aangevinkt. Zo ja, dan ben je klaar. Zo niet, dan staat er ook muziek op andere plekken.
 2. Als er nog muziek buiten iTunes Media staat, kun je die snel vergaren via een optie in iTunes zelf. Ga in de menubalk bovenin het scherm naar Archief > Bibliotheek > Orden bibliotheek en vink de optie Verzamel bestanden aan om de bestanden te kopiëren die niet in iTunes Media staan. Dit gebeurt zodra je op OK drukt.

iTunes verzamel bestanden

 1. Staat alles in iTunes? Dan kun je nu de bestanden gaan kopiëren naar een externe schijf.
 2. Sluit iTunes af.
 3. Open een nieuw Finder-venster en ga naar de thuismap (herkenbaar aan het huisje).
 4. Ga naar de map Muziek > iTunes.
 5. Kopieer de map iTunes naar de externe schijf. Na een paar minuten heb je een complete backup van iTunes op je externe schijf staan.

Windows-gebruikers bladeren naar de volgende map:
\Users\gebruikersnaam\Music\

iTunes-bibliotheek verhuizen naar externe schijf

Wil je geen kopie maken maar je hele iTunes-bibliotheek verhuizen naar een externe schijf? Ook dat kan. Het is niet moeilijk en het is al jaren mogelijk, maar het kan wel aardig wat tijd kosten voordat alle data is overgezet. Ook moet je je goed voorbereiden, zodat je geen muziek kwijtraakt.

Neem daarom de volgende stappen.

Stap 1: Maak een backup van je iTunes-bibliotheek
Maak een nieuwe backup van je iTunes-bibliltheek voordat je aan dit karwei begint. Dit kan met de stappen die we hierboven hebben genoemd of door een backup met Time Machine te maken. Let op: als je zowel de iTunes-bibliotheek als Time Machine op dezelfde schijf wilt gebruiken, dan moet je die twee op aparte schijfpartities zetten. Time Machine krijgt problemen zodra je losse bestanden in de buurt van Time Machine zet.

Stap 2: Verzamel alles
Allereerst gaan we zorgen dat je zeker weet dat alle muziek netjes in iTunes staat. Hiervoor gebruiken we de functie ‘Verzamel bestanden’ die we ook hierboven al even hebben genoemd:

 1. Ga naar Archief > Bibliotheken > Orden bibliotheek.
 2. Vink de optie Verzamel bestanden aan, zodat alle muziek, films en andere bestanden in de iTunes-map terecht komen.

iTunes Verzamel bestanden

Soms kan het gebeuren dat iTunes muziek toont die op een andere locatie van je Mac staat. Met ‘Verzamel bestanden’ verzamelt iTunes al die bestanden en plaatst een kopie in de iTunes-map. Zo verhuis je straks de complete bibliotheek in één keer en raakt het programma niets kwijt. Let op: ‘Verzamel bestanden’ bemoeit zich alleen met muziekbestanden die op je Mac staan, de optie download geen muziek van iTunes in de cloud.

Stap 3: Klik en sleep
Nu gaan we de iTunes-map kopiëren naar de externe schijf. Waar deze map staat kun je zelf opzoeken. Ga naar iTunes > Voorkeuren en klik op het tabblad ‘Geavanceerd’. Hier zie je bij ‘Locatie iTunes Media’ het pad naar de huidige iTunes-bibliotheek. Dit is handig om te weten, want dit pad kan per gebruiker verschillend zijn.

Zodra je de map hebt gevonden hebt, sleep je de map iTunes (NIET iTunes Media!) naar de externe schijf. Wacht totdat alle data is gekopieerd.

iTunes-map verhuizen

Stap 4: iTunes opnieuw opstarten
Schakel iTunes helemaal uit (ga naar ‘iTunes > Stop iTunes’ of gebruik de sneltoets Cmd+Q) en start het programma op terwijl je de alt/Option-toets van je toetsenbord ingedrukt houdt. Zo verschijnt keuze-menu ‘iTunes-bibliotheek kiezen’, zoals op de afbeelding.

Druk op de optie ‘Kies’ om de nieuwe plek van je iTunes-bibliotheek aan te wijzen. Selecteer de map iTunes die je zojuist op de externe schijf hebt gezet en druk op ‘Open’ om hem vanaf nu te gebruiken als de standaard-locatie van de iTunes-bibliotheek.

iTunes externe schijf kiezen

Stap 5: Ruim je rommel op
Nu laadt iTunes meteen alle informatie en zie je weer al je muziek, films en andere bestanden. Je merkt weinig verschillen: zolang je Mac verbonden is met de externe schijf, kun je alles afspelen. Ook slaat iTunes nu alle muziek voortaan op de externe schijf op, omdat de standaard iTunes-bibliotheek daar staat. Dit kun je wederom controleren bij ‘Locatie iTunes Media’ in het Voorkeuren-venster van iTunes. Verder zou je weinig verschil moeten merken. Als alles normaal werkt, kun je de map iTunes op je harde schijf veilig verwijderen.

Wil je meer weten over de iTunes-bibliotheek? Lees dan deze aanvullende tips:

Bekijk ons complete iPhone tipsoverzicht. Met honderden iPhone tips bespreken we bijna elke instelling en mogelijkheid!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2018
Categorie iTunes
Onderwerp itunes
Devices Mac, MacBook
Software macOS

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar.

iTunes