Review: Philips Hue, lampen bedienen met iPhone-app

Review van de Philips Hue-lampen, ledlampen die je via de iPhone kunt bedienen. Met Philips Hue kun je tot 50 led-lampen van Philips bedienen.

philips-hue-lampPhilips Hue zijn led-lampen die je via een iOS-app op afstand kunt bedienen. Na twee weken gebruik is het voor iPhoneclub tijd om de balans op te maken: is dit de manier waarop we in de toekomst lampen gaan bedienen of had Philips deze lampen nog slimmer kunnen maken? In ieder geval mag de fabriek nog wel de productievolumes opvoeren, want de eerste lichting Philips Hue-startpakketten en losse lampen is op. Als je nu bestelt krijg je ze pas in maart 2013 geleverd, alhoewel sommige lezers bij onze eerdere artikelen melden dat er wel gewoon uitgeleverd wordt.


De Philips Hue-lampen lijken dus een verkoopsucces, al heeft Philips niet losgelaten hoeveel pakketten er geproduceerd zijn. In eerdere artikelen hebben we al uitgebreid verteld over de werking van de Philips Hue-lampen en over het feit dat ze alleen bij de Apple Store verkrijgbaar zijn. In deze review gaan we wat dieper in op onze praktijkervaringen.

De Philips Hue-lampen zijn te koop vanaf zo’n 50 euro en een starterpack met drie lampen en een bridge kost 200 euro.

Installatie Philips Hue-lampen

Om de Philips Hue-lampen te kunnen gebruiken heb je een starterpack nodig (€199), die uit drie lampen en een bridge bestaat. De bridge is noodzakelijk om alles met elkaar te laten communiceren. De witte circelvormige schijf heeft een diameter van zo’n 10 centimeter en moet rechtstreeks op de router worden aangesloten. Daarnaast sluit je de bridge aan op het stopcontact.

philips-hue-bridge

Vervolgens ga je bezig met de lampen: die passen alleen in een E27-standaardfitting en niet in veel moderne armaturen die gebruikmaken van led- of halogeenlampjes. Ik heb de lampen getest in een Artemide Tolomeo-lamp met perkamenten kap, twee metalen ‘gaatjeslampen’ en een IKEA Stockholm-lamp met witte kap van textiel. Ik vond het effect het mooist als de lampenkap wordt verlicht, dus bij lampen met stoffen of perkamenten kap.

De derde stap is het installeren van de app en zorgen dat alles met elkaar communiceert. Handig hoef je er niet voor zijn, want het is een kwestie van op een knop drukken (de centrale knop op de bridge) en je bent klaar. De bridge maakt verbinding met alle aanwezige lampen en meldt via de app dat alles werkt. Totale tijd: zo’n 10 minuten. Afzonderlijke lampen fungeren overigens ook als extender voor de draadloze verbinding, dus de plek van de bridge maakt niet zo heel veel uit. Het bereik van de bridge is ongeveer 50 meter.

Design van Philips Hue

Philips Hue is een luxeproduct en dat is ook wat de verpakking en de producten zelf uitstralen. De drie lampen en de bridge zijn verpakt in een luxe zwarte doos waarvan je de voorklep kunt openvouwen. Een draaischijf in de klep legt de werking uit en laat zien dat de lampen verschillende kleuren kunnen aannemen. De lampen zijn zoals gezegd alleen geschikt voor een standaard grote fitting (Edison E26/E27) en dus niet voor alle armaturen in huis. Er komen nog andere varianten, maar gezien de leveringsachterstand die Philips nu al heeft, kan dat wel even gaan duren. De lampen zien er solide uit en zijn redelijk compact uitgevoerd. Ze steken niet uit de lampenkap en ze hebben niet de opvallende spiralen zoals sommige spaarlampen. De bridge ziet eruit als een rookmelder en heeft misschien niet de uitstraling van een premium-product, maar dat geeft niet: hij hangt toch meestal in de meterkast.

hue rood

De lampen zelf gaan volgens Philips rond de 15,000 uur mee en hebben een lichtopbrengst per led-lamp van 600 lumen. Elke lamp bevat elf afzonderlijke ledjes, maar aan de buitenkant ziet het eruit als een egale lichtbron. De Hue-lampen kunnen ook (afgesloten) buiten gebruikt worden, maar mogen niet aan vocht worden blootgesteld. Ze schijnen wel tegen onze koude temperaturen te kunnen, al hebben we dat nog zelf niet kunnen uitproberen.

Philips Hue in gebruik

Philips begon een paar jaar geleden met de ontwikkeling van de Philips Hue en is nu zover om ze op de markt te brengen. Het Hue-systeem bestaat uit led-lampen die via het Zigbee-protocol met elkaar in contact staan. Volgens Philips is dat energiezuiniger dan gebruik van Wi-Fi: het zou 2 Watt kosten om de lampen via Wi-Fi met elkaar te laten communiceren en slechts 350 mW via Zigbee. Zelf gebruiken de ledlampen zo’n 8,5 Watt bij volledige lichtsterkte dus het had zin om ook bij de onderlinge communicatie zoveel mogelijk te besparen. De verlichtingssterkte als je lamp via de normale lichtnetschakelaar aanzet is vergelijkbaar met een 50 tot 60 Watt-gloeilamp. Toch kun je de vergelijking niet zomaar maken, omdat je deze lampen ook veel feller en zwakker kunt instellen.

hue artemide

Via de app kun je de lichtsterkte sterker of minder sterk maken, of de kleur veranderen. Wat wel opvalt, is dat de lamp niet meteen aangaat als je de normale schakelaar omzet. Er zit een vertraging in van 1 tot 2 seconden. Als je de lamp via de lichtschakelaar aan zet, krijg je de standaard instelling met warm wit licht. Het is dus niet zo dat de lamp de laatste kleuren- of intensiteitsinsstelling onthoudt. Zodra je de lamp met de lichtschakelaar hebt aangezet, kun je via de app de kleureninstelling aanpassen. Een alternatief is om jezelf aan te wennen om de lampen altijd via de app te bedienen, maar dat schiet er wel eens bij in. Als je snel de deur uit moet, is het handiger om even op de fysieke lichtschakelaar te drukken. Een punt van aandacht is dat de fysieke lichtschakelaar aan moet staan om via de app te kunnen bedienen. Druk je bij het verlaten van het huis op de lichtschakelaar en wil je daarna op afstand de lampen kunnen bedienen, dan kan dat niet. Het in- en uitschakelen van de lampen is niet afhankelijk van je iPhone. Je kunt dus de iPhone gewoon in vliegtuigmodus zetten en de lampen gaan nog steeds volgens het ingestelde timerschema aan en uit.

meethue.com portal

Het instellen van verschillende kleurenschema’s is simpel, maar persoonlijk vind ik dat er wat weinig schema’s zijn meegeleverd. Je kunt zelf nieuwe maken op basis van een foto, een kleurenwaaier of instellingen van anderen. Dat is leuk om een paar keer te proberen, maar ik had liever gehad dat er standaard al wat meer scènes aanwezig waren. Gelukkig kun je via meethue.com (na registratie) wel eenvoudig leuke scènes van andere gebruikers toevoegen aan je eigen ‘recepten’.
Het mooie van de snel bereikbare scènes is wel dat je snel kunt wisselen van gezellig warm licht naar een felle lamp als je even geconcentreerd een bepaalde taak moet uitvoeren, bijvoorbeeld een splinter uit je vinger halen. Je kunt met meerdere iPhones en iPads dezelfde lampenset aansturen; het werkt onafhankelijk van je iTunes-account. Wel moet je op alle iPhones en iPads even handmatig verbinding maken met de bridge – om te voorkomen dat de buren jouw lampen kunnen gaan bedienen.

Heel veel kleurinstellingen (ruim 16 miljoen kleuren per lamp) houden ook het gevaar in dat je overweldigd wordt door het enorme aantal mogelijkheden. Aanvankelijk vind je het leuk om met alle kleuren te experimenteren en de kleur groen, bruin of geel nog nét een tintje anders te maken. Je kunt tinten van een foto overnemen, zodat de blauwe lucht en een groen grasveld precies worden nagebootst door de lampen. Maar het is niet iets wat je voortdurend blijft doen. Na een paar dagen wil je gewoon standje ‘gezellig’ of standje ‘geconcentreerd werken’ kiezen, het liefst in een paar varianten. Gebruik je een muurdimmer, dan moet je deze op de stand ‘zo fel mogelijk’ zetten om de lampen via de app te kunnen bedienen. Probeer je de lampen met de muurdimmer te veranderen, dan schakelen de lampen uit. Je hebt dus niets meer aan bestaande dimmers.

Werken met de timer

Met de Philips Hue-lampen kun je ook de lampen op afstand aan- en uitzetten. Moet je ’s avonds overwerken dan kun je thuis alvast te lampen aanzetten om de indruk te wekken dat er iemand thuis is. Tijdens vakanties kun je écht willekeurig de lampen aan- en uitzetten, mits je een account hebt aangemaakt met meethue.com, de community-website van Philips. Handig is dat je deze lampen kunt gebruiken met een timerfunctie. Je kunt ’s ochtends de lamp gebruiken als ontwaaklamp, zodat hij in een tijdsbestek van 3 of 9 minuten steeds feller gaat schijnen. De lamp simuleert dan een opkomende zon, zoals de Philips Wake-Up-lamp. Als je gewend bent om de fysieke lichtschakelaar te gebruiken kan dat misgaan. Je hebt bijvoorbeeld ingeprogrammeerd dat de lamp om 7:00 uur langzaam moet gaan schijnen, maar als de fysieke schakelaar uit staat gaat de lamp niet aan. Je moet dus bij het slapengaan alvast eraan wennen dat je de lamp met de app uitzet, niet met de schakelaar. Gebruik je de sluimerfunctie, dan gaat dat eigenlijk automatisch: je stelt in dat de lampen na verloop van tijd uit moeten gaan en terwijl jij nog even in bed een e-book ligt te lezen dimt de verlichting steeds meer totdat het helemaal uit is.

Je kunt de Philips Hue-lampen ook gebruiken als geprogrammeerde lichtschakelaar. Daarbij geef je bijvoorbeeld aan dat om 18:00 uur de lampen aan moeten gaan, zodat het gezellig verlicht is als je ’s avonds thuiskomt. Tijdens vakanties kan dat ook: je stelt de timer zodanig in dat de lampen elke avond een paar uur aan zijn. Dit kun je allemaal regelen vanuit de app.

Groeperen van lampen

De meegeleverde scenes werken het makkelijkst als je alle drie lampen uit het startpakket in één ruimte gebruikt. Kies je bijvoorbeeld de strandscène dan zullen de lampen op elkaar afgestemde kleuren verspreiden. Als je in een scène via een foto de kleur bepaalt kun je ook de kleur voor alledrie de lampen samenvoegen. Het wordt lastiger als je drie lampen in twee verschillende ruimtes hebt hangen, bijvoorbeeld twee Hue-lampen in de woonkamer en één Hue-lamp in de slaapkamer. Je kunt scènes voor een bepaalde kamer maken en opslaan, maar dat vergt wel wat organiseerwerk. Heb je bijvoorbeeld 6 lampen in de woonkamer, die allemaal met dezelfde schakelaar te bedienen zijn, dan zou je bijvoorbeeld vijf van de zes lampen met een bepaalde kleureninstelling kunnen inschakelen, terwijl je tegelijk één van de lampen uitschakelt. Je kunt lampen individueel bedienen of scènes maken en opslaan per kamer.

Conclusie

Voor €199 haal je op het eerste gezicht een vrij dure oplossing in huis om je verlichting in huis te regelen. Het gaat eigenlijk maar om een drietal lampen, die je vanaf een app kunt bedienen. Je krijgt voor die prijs wel een hoop gemak. De installatie en het gebruik zijn zo simpel, dat iedere huisgenoot met een iPhone ermee uit de voeten kan. Bij andere oplossingen voor huisautomatisering ben je ook al snel een paar honderd euro kwijt voor de apparatuur. Omdat Philips het systeem heeft ontwikkeld, mag je wat meer erop vertrouwen dat deze oplossing langer op de markt blijft en een groter publiek trekt dan de projecten op Kickstarter.
Wel zijn er verbeteringen mogelijk. Zo zou het handig zijn om de lampen aan elkaar te koppelen, zodat je alle lampen in de woonkamer tegelijk een bepaalde lichttoon kunt geven. Gebruik je de lampen als gewone lampen, dan is Philips Hue eigenlijk niet z’n geld waard. Op een lichtknopje met dimmer drukken kost minder moeite dan het opstarten van een app en wachten totdat je verbinding hebt met de bridge. De lampen zijn daarom vooral aan te raden als je echt gebruik wilt maken van de kleurmogelijkheden.
Uiteindelijk is Philips Hue een luxeproduct, ook voor de wat minder technisch ingestelde mensen. Philips Hue zal een ander publiek aanspreken dan de domotica-oplossingen waarmee je ook gordijnen, rolluiken en garagedeuren kunt openen. Die oplossingen vereisen dat je in protocollen duikt en (vaak lelijke) hardware aanschaft om het allemaal met elkaar te laten communiceren. Hue is ook geschikt voor gewone consumenten die het gewoon leuk vinden om met een app hun lampen te bedienen. Je hoeft er niet over nadenken, alles werkt meteen en ziet er goed uit. Er zit wel meteen een beperking aan: dit is een systeem dat alleen bedoeld is voor de lampen en hoewel Philips heeft gekozen voor open standaarden en mogelijkheden voor ontwikkelaars zal het op korte termijn niet snel een systeem worden waarmee je álles in huis gaat bedienen. Via het Zigbee-protocol zou het mogelijk moeten zijn om ook andere schakelaars te bedienen.

Info: Philips Hue

Dit artikel bevat verwijzingen naar onze shop. Als je via de links bestelt steun je daarmee iCulture, waarvoor we je alvast enorm willen bedanken.

Lees de 25 reacties voor dit artikel of laat zelf een reactie achter »