Philips Hue: sfeerverlichting met iPhone-bediening en wisselende kleuren (update)

Philips gaat de Hue-lampen uitbrengen: led-lampen in wisselende kleuren, die via een iOS-app te bedienen zijn.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

hue verpakkingPhilips gaat vanaf dinsdag de Philips Hue verkopen, een serie lampen die je bedient via een iPhone- en iPad-app. De Hue is een verlichtingssysteem voor thuis, dat werkt met led-lampen en in verbinding staat met internet. Via de mobiele app bedien je de lampen: je schakelt ze uit of kiest voor een andere kleur. Als een groot merk als Philips zich met draadloze bediening van verlichting gaat bemoeien, zou dat wel eens hét duwtje kunnen zijn om aan huisautomatisering te beginnen. Nieuw? Welnee, op Kickstarter zijn dergelijke lampen al te vinden en GreenWave verkoopt ze ook. Alleen dan staat er geen ‘Philips’ op en moet je iets meer moeite doen om ze te kopen.

Als de Philips Hue straks bij winkels als Blokker en Praxis ligt kan het met gemak net zo’n must have-product worden als de Philips Senseo en de Philips LivingColors-lamp. Maar eerst zal Philips Hue vanaf morgen, 30 oktober, exclusief via de Apple Store worden aangeboden, zowel in de VS als in Europa.

Update: De Philips Hue-lampen zijn nu verkrijgbaar in de Nederlandse online Apple Store voor €199,95.

Philips zou eigenlijk de Hue-lampen vandaag tijdens een geheime persbijeenkomst in Londen aankondigen, maar alle informatie blijkt al op internet te zijn onthuld – door Philips zelf. Zo laat onderstaand filmpje zien hoe je de lampen via een iPad kunt bedienen:

http://vimeo.com/51691017

Zoals de video laat zien kun je met Philips Hue wakker worden op een natuurlijke manier, waarbij de lampen gaandeweg steeds sterker gaan branden. Een Philips Wake-up Light is daardoor niet meer nodig. Je kunt ook in slaap vallen met de Philips Hue-lampen, waarbij je aangeeft wanneer de lampen gedimd moeten worden.

hue-lampen-doosEen starterkit met drie lampen kost €199/$199 en voor een losse extra lamp betaal je €59/$59 per stuk. De lampen gaan 15 jaar mee en hebben 15.000 branduren. Ze verbruiken éénvijfde van de energie die je met een gewone gloeilamp zou verbruiken. De lampen passen in een standaard fitting, maar er komen ook speciale lampvormen die in spotjes en armaturen verwerkt gaan worden. De drie lampen in het starterspakket hebben een lichtopbrengst van 600 lumen, vergelijkbaar met 60 Watt. Een starterspakket kun je uitbreiden met maximaal 50 losse lampen. De software is open source, zodat ontwikkelaars zelf applicaties kunen ontwikkelen.

Philips is de afgelopen tijd druk bezig om lampen te maken voor het duurdere segment, bijvoorbeeld in de Ledino-lijn, waarmee Philips qua design in de buurt van fabrikanten als Artemide wil komen. Voor de minder gefortuneerden zijn er altijd nog de LivingColors-lampen met wisselende kleuren. De nieuwe Hue-lampen hebben ook die functie: je kunt met de iOS-afstandsbediening de kleuren van de lamp aanpassen. Het accent ligt daarbij wat meer op ‘serieuze’ kleuren om bijvoorbeeld geconcentreerd te kunnen studeren en minder op de feestkleuren van LivingColors. Je kunt een foto op je iPhone gebruiken om een bepaalde tint te selecteren. De lamp past zich dan daarbij aan. Er is ook een community waar mensen scenes kunnen uitwisselen.

hue appDat Apple achter het product staat, is mooi meegenomen. Eerder verkochten ze ook al de Nest-thermostaat via de Apple Store, al wordt huisautomatisering met Apple-producten nog niet actief gepromoot. De exclusieve samenwerking met Apple wekt de indruk dat Philips zich voorlopig alleen op Apple-gebruikers richt. Misschien ook wel zo slim, want die zijn waarschijnlijk sneller bereid om dit soort dingen uit te proberen dan Android-gebruikers. Vanaf de kerst moet er ook een Android-app beschikbaar zijn.

Philips heeft de Hue-lampen al beschikbaar gesteld aan een aantal bloggers (o.a. Gizmodo en Mashable), die het thuis konden proberen. Je kunt in verschillende kamers de kleuren en de helderheid van de verlichting aanpassen of in- en uitschakelen. In de starterkit vind je ook een bridge die je aansluit op je router thuis. Druk je op een knop op de bridge, dan worden de drie geïnstalleerde lampen in huis meteen herkend. Daarna kun je ze hernoemen, om ze later makkelijk te herkennen. Met een schuifbalk op het scherm van je iPad verander je de lichtintensiteit. Je hebt dus een dimmer, zonder dat je je lichtknoppen hoeft te vervangen. Er zijn ‘scenes’ waarmee je een bepaalde stemming kunt creëren, bijvoorbeeld strand of zonsondergang. Dit zijn voorgedefinieerde kleurenschema’s, die je ook anders kunt instellen. Bovendien kun je net als bij de Sonos-muzieksystemen twee of meer objecten aan elkaar koppelen. De router en de iPhone/iPad moeten wel aangemeld zijn op hetzelfde Wi-Fi-netwerk thuis, maar voor de lampen geldt dat niet. Die communiceren via ZigBee, een draadloze techniek die minder energie verbruikt. De lampen staan via ZigBee ook in onderlinge verbinding. Een laatste interessante toevoeging is dat je gewaarschuwd kan worden, bijvoorbeeld als de lamp nog brandt.

Downloaden: Philips Hue (gratis, speciale lamp vereist)

hue-lampen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 november 2012, 13:23
Categorie Accessoires
Onderwerpen lamp, philips

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.