YouTube Picture in Picture

YouTube rolt Picture in Picture wereldwijd uit, maar…

YouTube heeft ondersteuning voor Picture in Picture aangekondigd voor de iPhone- en iPad-apps. Er geldt alleen wel één grote beperking: je moet betalend abonnee zijn.

Voor betalende YouTube-abonnees is er niets aan de hand: zij krijgen Picture in Picture (PiP) beschikbaar op hun toestel en het geldt wereldwijd. Maar voor niet-betalende gebruikers geldt het voorlopig alleen in de Verenigde Staten. Vorig jaar introduceerde Apple Picture in Picture voor video-apps, zodat je een zwevend venster kon bekijken terwijl je iets anders aan het doen was. Apps van derden kunnen het ondersteunen en YouTube is nu zover – maar nog niet voor iedereen.


Moederbedrijf Google zegt: “We’re starting to roll out PiP for YouTube Premium members on iOS and plan to launch PiP for all US iOS users as well.” In de VS is het alleen te gebruiken bij YouTube-content en reclames, maar niet bij muziekvideo’s. Zodra het werkt kun je YouTube-videos’ in een minispeler bekijken zodat je kunt blijven doorkijken als er iets tussendoor komt. Sommige gebruikers zien de PiP-functie al op hun iPhone en iPad, anderen niet.

Picture in Picture op de iPad gebruiken.
Op de iPad is Picture in Picture ook heel lang mogelijk – alleen niet altijd bij YouTube.

Om te gebruiken speel je een YouTube-video af in de app, waarna je omhoog veegt om terug te gaan naar het beginscherm. Je krijgt dan een kleiner venster in de rechter bovenhoek met play/pause- en forward/rewind-knoppen. De audio speelt op de achtergrond door. Er zijn ook knoppen om terug te keren naar schermvullende weergave en om te sluiten. Daarnaast kun je met pinch en zoom het venster groter of kleiner maken. Op de iPhone is het misschien wat minder nodig, maar op tabets zoals de iPad is het een welkome toevoeging.

Apple voegde in iOS 9 al Picture in Picture toe voor video’s op de iPad en in iOS 14 volgde ondersteuning voor iPhone. Maar de ondersteuning voor YouTube was sterk wisselend. Vorig jaar augustus werd het al getest in de app en bij sommige gebruikers werkte het bij vlagen ook in Safari, maar nu heeft het bedrijf ervoor gekozen om het op grotere schaal te gaan uitrollen. Een tijdlijn hoe snel dat gaat werd echter niet gegeven.

Heb je het nog niet? Dan kun je in onze tip over YouTube Picture in Picture lezen welke andere opties je hebt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juni 2021, 9:03
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerp youtube
Devices iPad, iPhone
Software iOS, iPadOS
20 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.