YouTube Picture in Picture

YouTube rolt Picture in Picture wereldwijd uit, maar…

YouTube heeft ondersteuning voor Picture in Picture toegevoegd voor de iPhone- en iPad-apps. Er gelden alleen wel grote beperkingen: je moet betalend abonnee zijn én het is nog een tijdelijke functie.

Update 25 augustus 2021: Zoals eerder al duidelijk was, werkt YouTube Picture in Picture alleen voor Premium-abonnees. Ben je YouTube Premium-gebruiker, dan kun je nu al gebruikmaken van de functie in het kader van een test. Log in op jouw YouTube-account en ga naar deze pagina. Schakel daar Picture in Picture (Scherm in Scherm) in en gebruik de YouTube app op je iPhone om het zelf te proberen. Start een YouTube-video en sluit de app af om Picture in Picture te activeren.

YouTube Picture in Picture: experimentele functie voor Premium gebruikers.

Deze experimentele functie is tot en met 31 oktober 2021 te gebruiken. Wat er daarna gebeurt, is niet duidelijk. Mogelijk gaat YouTube de functie later nog breder uitrollen. Eerder was beloofd dat de functie in de VS voor alle gebruikers beschikbaar zou zijn, terwijl je buiten de VS dus Premium-abonnnee moet zijn.

Oorspronkelijk artikel 19 juni 2021
Voor betalende YouTube-abonnees is er niets aan de hand: zij krijgen Picture in Picture (PiP) beschikbaar op hun toestel en het geldt wereldwijd. Maar voor niet-betalende gebruikers geldt het voorlopig alleen in de Verenigde Staten. Vorig jaar introduceerde Apple Picture in Picture voor video-apps, zodat je een zwevend venster kon bekijken terwijl je iets anders aan het doen was. Apps van derden kunnen het ondersteunen en YouTube is nu zover – maar nog niet voor iedereen.


Moederbedrijf Google zegt: “We’re starting to roll out PiP for YouTube Premium members on iOS and plan to launch PiP for all US iOS users as well.” In de VS is het alleen te gebruiken bij YouTube-content en reclames, maar niet bij muziekvideo’s. Zodra het werkt kun je YouTube-videos’ in een minispeler bekijken zodat je kunt blijven doorkijken als er iets tussendoor komt. Sommige gebruikers zien de PiP-functie al op hun iPhone en iPad, anderen niet.

Picture in Picture op de iPad gebruiken.
Op de iPad is Picture in Picture ook heel lang mogelijk – alleen niet altijd bij YouTube.

Om te gebruiken speel je een YouTube-video af in de app, waarna je omhoog veegt om terug te gaan naar het beginscherm. Je krijgt dan een kleiner venster in de rechter bovenhoek met play/pause- en forward/rewind-knoppen. De audio speelt op de achtergrond door. Er zijn ook knoppen om terug te keren naar schermvullende weergave en om te sluiten. Daarnaast kun je met pinch en zoom het venster groter of kleiner maken. Op de iPhone is het misschien wat minder nodig, maar op tabets zoals de iPad is het een welkome toevoeging.

Apple voegde in iOS 9 al Picture in Picture toe voor video’s op de iPad en in iOS 14 volgde ondersteuning voor iPhone. Maar de ondersteuning voor YouTube was sterk wisselend. Vorig jaar augustus werd het al getest in de app en bij sommige gebruikers werkte het bij vlagen ook in Safari, maar nu heeft het bedrijf ervoor gekozen om het op grotere schaal te gaan uitrollen. Een tijdlijn hoe snel dat gaat werd echter niet gegeven.

Bekijk ook

YouTube test Picture in Picture in eigen app

YouTube is begonnen met testen van de ondersteuning van Picture in Picture in de app op iPhone en iPad. Daarmee kan je video's kijken terwijl je andere apps gebruikt. Maar het werkt helaas niet overal.

Heb je het nog niet? Dan kun je in onze tip over YouTube Picture in Picture lezen welke andere opties je hebt.

Bekijk ook

YouTube Picture in Picture bekijken op iPad en iPhone

Standaard werkt de YouTube-app meestal niet met Picture in Picture, maar in deze tip leggen we vier alternatieve opties uit, zodat je YouTube-filmpjes toch als Picture in Picture-filmpje kunt bekijken op je iPhone of iPad

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 25 augustus: Artikel bijgewerkt na mogelijkheid om Picture in Picture als experimentele functie in te schakelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.