Tim Cook geeft sociale netwerken de schuld van smartphoneverslaving

Tim Cook draait de rollen om: niet de iPhone is verslavend, maar sociale media. Het neefje van Cook mag dan ook niet op sociale netwerken. Ook vindt Cook dat niet voor alle schoolvakken technologie nodig is, bijvoorbeeld in de literatuurlessen.

Apple CEO Tim Cook heeft gereageerd op kritiek dat de iPhone te verslavend is, waardoor kinderen niet meer aan hun huiswerk toekomen. Volgens Cook gelooft hij niet in een overdaad aan technologie en zijn het niet de smartphones die de schuld moeten krijgen. Het zouden juist de sociale media zijn, die verantwoordelijk zijn voor smartphoneverslaving. Cook zou zijn neefje dan ook niet toestaan om sociale media te gebruiken.

Tim Cook: smartphoneverslaving komt door sociale media

Tim Cook is momenteel op toernee door Europa, om het initiatief ‘Iedereen kan programmeren’ te promoten. Daaraan doen nu 70 onderwijsinstituten mee. Cook ging langs bij het Harlow College in Essex, vlakbij Londen. Het is een van de scholen die met de Swift-programmeerlessen van Apple bezig gaan. Daarna sprak Cook met de krant The Guardian, die uiteraard ook het onderwerp smartphoneverslaving en gebruik van technologie onder kinderen aanstipte.

Bekijk ook

Apple's Swift-programmeercursussen nu ook in Noord-Holland

Apple's opleiding 'Iedereen kan programmeren' is na de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen ook in Haarlem te volgen, namelijk aan het Ichthus Lyceum. In totaal zijn er 70 Europese opleidingen die Apple's Swift-programmeercursus aanbieden.

Niet altijd technologie nodig
Cook is van mening dat er schoolvakken zijn die je ook zonder technologie kunt geven. “Er zijn concepten waarover je wilt praten om ze te begrijpen. Heb je in een cursus over literatuur veel technologie nodig? Ik denk het niet”, aldus Cook. In dergelijke gevallen zou technologie niet dominant moeten zijn. Hij voegde eraan toe: “Ik geloof niet in overmatig gebruik. Ik ben niet iemand die vindt dat je alleen succes kunt hebben als je het de hele tijd gebruikt”.

Swift-programmeercursus van Apple

“Mijn neefje mag niet op sociale netwerken”
Cook heeft zelf geen kinderen, maar zegt dat hij wel grenzen stelt als het om zijn eigen neefje gaat. “Er zijn een paar dingen die ik niet toesta. Ik wil niet dat hij op een sociaal netwerk zit”, meende Cook. Hij is niet de eerste die waarschuwt voor de risico’s van sociale media. Eerder waarschuwde Sean Parker, Facebook’s eerste president, dat hij heeft meegeholpen om “een monster” te bouwen. Parker vroeg zich vertwijfeld af: “Alleen God weet wat het doet met de hersenen van onze kinderen”.

Apple kreeg begin januari kritiek dat het bedrijf te weinig doet om smartphoneverslaving onder kinderen aan te pakken. Twee investeerders drongen erop aan dat Apple meer moet doen om dit te voorkomen. Apple reageerde daarop en beloofde om meer functies voor ouderlijk toezicht in iOS in te bouwen.

Programmeren belangrijker dan vreemde taal leren
Cook vertelde tijdens zijn bezoek aan Harlow College nogmaals hoe belangrijk hij het vindt dat kinderen leren programmeren.

Ik denk dat als je een keuze moet maken, dat het belangrijker is om te leren programmeren dan om een vreemde taal te leren. Ik weet dat er mensen zijn die het daar niet mee eens zijn. Maar programmeren is een wereldwijde taal; het is de manier waarop je met 7 miljard mensen communiceert.

Heb je kinderen die ook willen leren programmeren, dan hoef je niet te wachten tot de school Apple’s Swift-programmeercursus aanbiedt (momenteel zijn dat nog maar twee scholen in Nederland). Er zijn genoeg programmeerapps voor kinderen, waarmee ze meteen aan de slag kunnen, waaronder Apple’s eigen Swift Playgrounds.

Bekijk ook

Met deze 11 apps leren kinderen programmeren

Willen jouw kinderen zelf leren programmeren? Begin dan op de iPad! iCulture heeft 11 iOS-apps uitgekozen waarmee kinderen spelenderwijs leren programmeren, zodat ze games en animaties leren maken.

Reacties: 32 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.