iPad eerste generatie

Geschikte apps zoeken voor je oudere iPad

Voor oudere apparaten zoals de originele iPad en iPad 2 zijn nog genoeg apps te vinden. Wij geven twee tips om oudere versies van apps te vinden en om te achterhalen welke recente apps nog steeds geschikt zijn voor oude iPads en oudere iOS-versies.

iPad eerste generatie

Je hebt een oudere iPad (of iPhone), die het nog prima doet. Het enige probleem is dat lang niet alle apps meer geschikt zijn voor jouw toestel. Hoe weet je wat er nog wel te gebruiken is? We helpen je met het vinden van leuke apps die nog wel geschikt zijn voor jouw oudere iPad of iPhone. Want er zijn nog genoeg mogelijkheden.

In een eerder artikel hebben we al eens besproken hoeveel leuke kinderapps voor de iPad 1 er nog te vinden zijn voor de originele iPad. Vooral bij kinderapps wordt vaak rekening ermee gehouden dat ze vaak gebruikt worden op wat oudere apparaten. Maar als volwassene wil je je oude(re) iPad natuurlijk ook blijven gebruiken. Er zijn twee mogelijkheden.

Optie 1: Apps zoeken voor jouw oudere iPad

Met de website Findoldapps.com kun je zoeken naar apps die het op jouw oudere iPad nog doen. Bovenin het scherm zie je de optie om jouw iPad te selecteren. Kies je bijvoorbeeld voor de iPad 1, dan zie je dat iOS 5.1.1 de laatste versie van iOS is die je nog kunt installeren. Je zult dus apps moeten hebben die op iOS 5.1.1 of eerder werken.

Eventueel kun je filteren op categorie en op trefwoord. In het voorbeeld hieronder vonden we meerdere apps met saladerecepten, die nog geschikt zijn voor een oudere iPad.

Find Old Apps

Helaas kun je bovenin het scherm alleen de Amerikaanse of Canadese App Store kiezen, maar de meeste apps die je in de lijst vindt zijn ook verkrijgbaar via de Nederlandse App Store.

Heb je een eerste generatie iPhone of iPod touch, dan ben je beperkt tot apps die op iOS 3.1.3 of eerder werken. Maar zelfs dan is er nog wel wat keuze, hoewel veel apps inmiddels wel uit de App Store verwijderd zijn en er niet meer zo modern uit zien.

Je kunt bovenin het scherm ook nog kiezen welke categorie je wilt zien, bijvoorbeeld games of boeken. Zoek je iets specifieks, dan is er de mogelijkheid om een bepaald woord uit de titel in te voeren. Wil je niet worden opgezadeld met oude troep, dan is er tenslotte nog de mogelijkheid om aan te geven in welk jaar de app voor het laatst een update heeft gehad. Met apps uit 2016 heb je in ieder geval apps die recent zijn bijgewerkt én geschikt zijn voor jouw oudere iPad.

Optie 2: Oudere versies van apps downloaden

Soms zijn er apps die op het eerste gezicht alleen voor nieuwere iPads geschikt zijn (bijvoorbeeld vanaf iOS 7) maar waarbij je toch nog een oudere versie kunt downloaden. Hiervoor heb je iTunes op de computer nodig. Blader naar de gewenste app en download deze. Het is slim om dit eerst met een gratis app te proberen, om te voorkomen dat je onnodig geld uitgeeft.

Als je de app via iTunes op de desktop hebt gedownload pak je de iPad erbij. Zoek hier nogmaals de app op. Als je de app probeert te downloaden, krijg je in veel gevallen een boodschap dat er een oudere versie van de app beschikbaar is. Deze kun je vervolgens downloaden.

Deze weg klinkt misschien wat omslachtig en het werkt ook lang niet altijd, maar het is de enige manier om oudere versies van een app te achterhalen. Als je meteen naar de App Store op de iPad was gegaan, had je een melding gekregen dat de app niet voor jouw toestel geschikt is. Alleen als je de app eerst via de computer aanschaft, kijkt iTunes of er nog een oude versie van de app beschikbaar is.

Bovenstaande tips gelden natuurlijk ook voor oudere exemplaren van de iPhone en de iPod touch!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2017
Categorie Apps
Onderwerpen apps, ipad