Eve Room 2021 met Thread.

Groot nadeel van Thread-netwerken eindelijk opgelost

De Thread-standaard had één groot nadeel: de Border Routers van verschillende fabrikanten maken meerdere Thread-netwerken aan. Een update in de Thread-specificaties gaat dit nu verhelpen, zodat er voortaan één groot meshnetwerk voor al je accessoires is.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 8 januari 2024: Een update van de Thread-specificatie zorgt ervoor dat je voortaan maar één Thread-netwerk hebt. Voorheen was het probleem dat je bij het gebruik van bijvoorbeeld een Google Nest Hub, Apple TV en Eero-router te maken had met verschillende Thread-netwerken. Elke Thread Border Router van een bepaalde fabrikant maakte namelijk z’n eigen netwerk aan. Daardoor raakte een belangrijk voordeel van Thread (namelijk dat alles met elkaar in verbinding staat), grotendeels verloren. De Thread Group gaat dit nu eindelijk oplossen: ze gaan standaardiseren hoe Thread Border Routers referenties delen met Border Routers van andere fabrikanten. Het resultaat is één groot meshnetwerk voor al je Thread-accessoires. Daardoor is je netwerk groter en zijn accessoires beter met elkaar verbonden. Ze reageren dan sneller en betrouwbaarder.

Het valt of staat echter met de vraag of fabrikanten de nieuwe specificatie gaan overnemen in hun bestaande producten. Veel mensen hebben al een bestaand Thread-netwerk, dat in werkelijkheid dus uit meerdere losse netwerken kan bestaan. De Thread Group heeft nog meer updates van de specificaties aangekondigd, die in 2024 van kracht worden. Ze gaan er op nog meer fronten voor zorgen dat Thread-apparaten beter met elkaar samenwerken en betrouwbaarder gaan functioneren. Verder zullen WiFi en Ethernet worden toegevoegd als extra pad om het bereik van je Thread-netwerk te vergroten.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 14 augustus 2023.

‘Thread-standaard is een rommeltje’

Dankzij Thread kunnen smart home-devices samen een mesh-netwerk vormen in je smart home, zodat je beter bereik hebt. Accessoires kunnen met elkaar ‘praten’ en commando’s aan elkaar doorgeven, waardoor de betrouwbaarheid toeneemt. En met Matter kun je via HomeKit-apparaten aansturen die daar normaal gesproken niet geschikt voor zijn. Momenteel is maar een deel van de smart home-accessoires geschikt voor HomeKit, maar Matter lost dat op. Tenminste, als er een goed dekkend wifi-netwerk in huis is. Vaak zijn er plekken waar de dekking wat minder is en daar zou Thread te hulp moeten schieten. Volgens The Verge is er echter een probleem.


Als je vanaf de iPhone een commando naar een lamp stuurt, zullen beide apparaten de identiteit van het andere apparaat verifiëren. Dit wordt normaal gesproken afgehandeld door HomeKit en Matter. Maar als een commando via Thread verloopt, dan is de beveiliging minder goed geregeld. De Thread Group (verantwoordelijk voor de Thread-standaard) heeft niet vastgelegd hoe deze ‘beveiligings-handshake’ moet plaatsvinden. Elke fabrikant doet maar wat. Een fabrikant kan beslissen of het accessoire (via de Thread Border Router) deel mag uitmaken van het Thread-netwerk van een concurrent, of dat er een eigen netwerk wordt gecreëerd.

Thread Border Router

Dat laatste gebeurt bij Samsung. Als je een SmartThings-accessoire met Thread in gebruik neemt, zal er een extra Thread-netwerk worden gecreëerd. Ook als je een bestaand Thread-netwerk had. Samsung doet dit om zeker te weten dat alles goed werkt en er geen conflicten met andere Thread-apparaten kunnen ontstaan.

Ook bij gebruik van Apple- en Google-apparaten werkt het niet met elkaar samen. Een Thread-netwerk dat met iOS is opgezet, zal niet geschikt zijn voor Thread-netwerken die op een Android-toestel zijn gemaakt, tenzij je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Samenvoegen is ook niet mogelijk. Je hebt daardoor uiteindelijk meerdere Thread-netwerken, die niet met elkaar kunnen communiceren. Fabrikanten zouden bezig zijn om dit te verbeteren, maar dat kost overleg en dus tijd.

Meer info lees je bij The Verge.

Bekijk ook

Thread voor je smart home: wat kun je ermee (en hoe zit het op de iPhone 15 Pro)?

Thread is een relatief nieuwe, energiezuinige netwerktechnologie die je de HomePod en Apple TV 4K aantreft, en vanaf 2023 ook in de iPhone 15 Pro. Ook producten van Nanoleaf, Eve en andere fabrikanten zijn steeds vaker geschikt gemaakt voor Thread. Wat is het en wat kun je ermee? Dat lees je hier.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.